melania l. (lararuby) ID 130989 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 8 návštěvníkov)
CHLIEB A DALAMANKY_TRI DRUHY MUKY_SO ZEMIAKOM*****
[ recept č. 27702 zo dňa 31.5.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1 kg hladká múka špeciál,30 dg celozrnná špeciál stredná,20 dg rážna múka celozrnná,2 pl soľ,1 čl cukor,1 kocka droždie,1 pl rasca,3 stredné zemiaky,voda podľa potreby
POSTUP PRÍPRAVY
Zemiaky pokrájame na drobné kocky a uvaríme v osolenej vode do mäkka.Múku preosejeme,pridáme soľ,rascu,cukor a droždie.Uvarené zemiaky pretrieme cez sitko a do múky vlejeme aj vodu,v ktorej sme ich varili.Najprv premiešame vareškou,potom poriadne vypracujeme rukou.Necháme 2-3 hodiny kysnúť,občas do cesta šťuchneme,aby padlo a znova vykyslo.Na dosku vsypeme hladkú múku,cesto na ňu vyklopíme a opatrne obalíme v múke.Preložíme do tvaru obálky,15 minút kysne.Opakujeme 3 krát.Na plech dáme pečiaci papier a cesto ,ktoré sme upravili do tvaru chleba,naň položíme.Teraz ho necháme 30 minút kľudne bublinkovať.Rúru si vyhrejeme,plech dáme na spodnú mriežku a pečieme pri 200 st.asi 15 minút,potom teplotu znížime na 170 st. a dopekáme.V priebehu pečenia si plech vytiahneme a bochník potrieme osolenou vodou.Upečený chlieb vyberieme na mriežku,potrieme slanou vodou a prikryjeme mokrou čistou utierkou,ktorú sme vyžmýkali.Necháme vychladnúť.
Vodu pridávame do cesta podľa potreby,nesmie byť riedke.Zemiaky chlebík zvláčňujú,ale cesto ich pridaním redne,preto múku pridáme aj pri skladaní,aby sa nám nelepilo na dosku.
Nie je to žiadna alchýmia,vedieť upiecť dobrý chlebík,len sa odvážte,ide to aj bez pekárničky. Prajem vám veľa úspechov pri pečení a uvidíte,že vaši doma to patrične ocenia,ani kúsok neskončí v koši.
DOBRU CHUT
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
![]()
vymiesené cesto
![]()
vykysnuté cesto
![]()
bublinkuje-rozpráva sa-kysne
![]()
dalamánky?kysnú
![]()
chlebík kysne
![]()
vykysnutý
![]()
upečené-do nich som dala sezamové jadierka
![]()
mohli byť troška tmavšie
![]()
rozkrojená dalamánka
![]()
upečený chlebík
![]()
už načatý
![]()
mäkkúčky
![]()
na reze
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Věra N. (Věra N.) ID 75068 (6.9.2010, 15:48) |
Chlebík vypadá dokonale. Určitě vyzkouším.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (6.9.2010, 18:25) |
Vierka,dakujem,oplatí sa vyskúšať.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Aneta C. (Anet_007) ID 67403, mimibazar.sk/anet-007 (4.7.2010, 15:02) |
to kolko z toho bude?? 3 chleby? ked tam je 1kg muky special, 300g celozrnnej a 200g raznej?? asi najprv spravim polovicne mnozstvo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (6.7.2010, 21:40) |
Ja som vzala kočkám do práce,takže z pol dávky by mi nebolo vyšlo dosť.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Aneta C. (Anet_007) ID 67403, mimibazar.sk/anet-007 (10.7.2010, 10:21) |
ahaaaa, tam bol ten figel vysiel super aj chutil velmi dobre  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (4.6.2010, 13:54) |
mňam, aký lákavý postup takto vypracovaný chlieb je úplná lahôdka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (8.6.2010, 10:47) |
Upiekla som aj krajší,ale chuťovo bol veľmi dobrý,Irmuška. .  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika Š. (moniqueR) ID 105322, mimibazar.sk/moniquer (3.6.2010, 12:28) |
Dokúpim ražnú a skúšam lebo naozaj sa zdá byť to cestíčko fajnové ja robievam pol na pol obyč a celozrnnú pšeničnú, tak skúsim i takto so zemiačikmi, ktoré dajú tomu šmrnc  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (7.6.2010, 20:29) |
Monika,zemiaky cesto parádne zvláčnia,vydrží dlhšie mäkké.Len je treba asi ešte viac múky,lebo moje pri kysnutí na plechu trocha rozšírilo svoje cestovanie.Nakoniec to bol okrúhly peceň aj ked pôvodne taký tvar nemal byť.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Želka G. (dzaja26) ID 80145 (2.6.2010, 14:31) |
No hneď si ukladám recept a dám ti vedieť, či sa mi vydaril tak nádherne ako tebe ja stále vravím, že ty si gazdiná ako má byť a kde kupuješ celozrnnú múku Meli ? ahojky |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (2.6.2010, 19:27) |
Zelka,normálne v Jednote,nech sa ti chlebík vydarí a poviem ti,že ešte aj teraz je mäkký,čo sa o kupovanom nedá povedať.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (31.5.2010, 23:25) |
Ty si ale šikovnica. Ja len so sestrou v pekárničke. ...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (1.6.2010, 7:35) |
Bola som v pokúšení kúpiť pekárničku tiež,ale potom len obchádzam a prekladám kopu veci ,ktoré skoro vôbec nevyužívam.Ruky mám zatiaľ zdravé,s cestami robím tiež rada,azda ked budem penzistka...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (2.6.2010, 15:51) |
Meli, ja mám pekárničku, ale prestala som v nej piecť. Rúra upečie 1000 x lepšie. Tak ju občas využívam len na miesenie, aj to len vtedy, keď mám more času. Keď robím cesto ručne, resp. s elektrickým hnetačom, mám vymiesené za 7 - 10 minút. A dávam kysnúť. No a v DP sa miesi a kysne dokopy 1,5 hodky. Máš pravdu, DP zaberá aj dosť miesta na linke. Niekedy by som ju .... No a ty si tu urobila krásny chlebík, na reze vyzerá fantastikkuš!!! no a tá kôročka zjavne jedna báseň  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  | Olga F. (honda) ID 29673 (3.6.2010, 8:50) |
no absolútne nesúhlasím s názorom,že pekáreň zaberá iba miesto na kuch.linke ja mám pekáreň už 3 roky a nedopustím na ňu jedno krivé slovo a využívam ju na 101%. Ano,chlebík z rúry je lepší,ale treba porozmýšľať ako na to Ja si dám všetky suroviny na chlieb,alebo na kysnuté cesto do pekárne,zapnem program sprint a hneď to začne miesiť,po hodine cesto vyberiem na plech s PNP,vytvarujem bochník,alebo žemle,rožky,vložím do rúry a až vtedy zapnem rúru-ono to všetko ešte podkysne,kým sa rúra zohrieva no a nemá to chybu. No a chleby a všetko ostatné sú ukážkové. Tak isto robím aj kysnuté cesto a nemá to naozaj chybu Takže ako vidíte,tá pekáreň je naozaj super,len treba trochu poskúšať a nie hneď ju prikryť na kuch.linke utierkou  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (3.6.2010, 11:43) |
ja ju nemám prikrytú Ale keby som sa ešte raz mala rozhodnúť, či to kúpim, už by som nekúpila. Pečenie v tom sa mi nepáči, nech je to akokoľvek upečené v DP, nevyrovná sa upečeniu v rúre. No a na hnetenie a prípravu cesta mám aj lepší aparát ako je DP, ktorá je tým pádom zbytočne na linke a zaberá mi preistor.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (upravené 3.6.2010, 11:58) |
Však ja ti tvoj názor neberiem,ty si peč ako chceš a ja sa zariadim ako to vyhovuje mne a prosím ťa,pofoť tie ukažkové pekárenské výrobky,nech vidíme ako to v skutočnosti funguje a pre inšpiráciu. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | |  | Olga F. (honda) ID 29673 (3.6.2010, 15:06) |
ok,vidím,že tu je akýkolvek komentár zbytočný jasné,nech každý pečie ako chce,ale šetrite si ruky ja som takmer v dochodkovom veku a viem o čom hovorím ,lebo domáce spotrebiče sú na uľahčenie roboty v domácnosti-aj mixéry,aj roboty,aj pekárne-myslím,že tie sa nachádzajú už v každej domácnosti,takže nie je to o tom,či mixér mám,alebo nemám. Foto nezasielam preto,lebo moje chleby sú také isté krásne ako tu tento pri recepte,ale moje cesto vypracovala pekáreň,ja už som prišla na to,že ruky si treba šetriť -takže asi tak. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | |  | Alžbeta B. (babetka) ID 159230 (4.8.2010, 19:45) |
Oli neberte to osobne každý ma iné skúsenosti ja osobne mám tiež dp keď mám čas pracujem ručne stručne a keď mám surnejšiu prácu tak si pomožem veď na to máme techniku ale tiež mi osobne viac chutí chlebík upečený v rúre  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | |  |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (7.6.2010, 20:22) |
Nuž súhlasím s tebou asi v tom,že v preddôchodkovom veku by sme sa mali šetriť všetky,lebo ktovie,či nejaký dôchodok vôbec v tejto džamahírii bude,ak zostane naša slávna trojka.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (2.6.2010, 20:02) |
Kristínka,ved to,z rúry je ten vrch pekne vypečený,to by som kôrku zjedla aj z celého chleba len tak,bez všetkého.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (3.6.2010, 11:46) |
Presne ako hovoríš. A z DP mi kôrka chutí len horúca, inak je to o ničom. Proste mi to príde zbytočný krám. Aspoň pre mňa teda. Ak niekto nemá elektrický hnetač, možno mu tým pádom vyhovuje DP, ale pre hnetač je menší, skladnejší, a preto pre mňa lepší. Ahojky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Darina B. (danda3) ID 104195 (31.5.2010, 22:29) |
Mňam, úžasný chlebík, normálne cítim tú vôňu, asi preto, že sa akurát aj u nás pečie... ...takže normálne to mám se vším všudy...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (1.6.2010, 17:13) |
Mohla si aj odfotiť pri tých nátierkach,ty tajnostkárka.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Darina B. (danda3) ID 104195 (2.6.2010, 19:21) |
Nie som, chlebík je tiež na ...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | andrea o. (hillary) ID 61659 (31.5.2010, 19:46) |
Tuším Melánka že ani ja nenechám receptík nevyskúšaný chlebík vyzerá veľmi fajnovo, ale dalamánky ma zaujímajú viac  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (upravené 1.6.2010, 17:51) |
Andrejka,ber to tak,že je to jedna dalamančisko,nie chlieb  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina P. (Mata406) ID 48300 (31.5.2010, 17:59) |
Meli - ukážkové fakt, normálne, keby mám doma droždie tak neváham a už aj pečiem nádhera ... nenechám si ujsť tento receptíík  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (31.5.2010, 19:47) |
Maťka,dakujem.Chlebík sa mi troška roztiahol do šírky,ale na chuti mu to neubralo.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |