Adriana B. (Aďka27) ID 32431 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 30 návštěvníkov)
Špaldové bagety
[ recept č. 27235 zo dňa 19.5.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
350 g hladkej múky T-650, 150 g špaldovej celozrnnej hladkej múky, 1 lyžička soli, 1,5 dl vody, 1 vajíčko, 50 g Hery, kvások: 1 dl mlieka, 1 lyžička cukru, 1/2 kocky droždia***na posypanie: hrubozrnná soľ, celá rasca, sezamové, ľanové semienka
POSTUP PRÍPRAVY
Z tohto cesta si môžete pripraviť aj žemle, sendvič, či toustový chlieb. Pečivko je vynikajúce a mäkkučké aj na ďalší deň.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Jednotlivé múky preosejeme, otruby, ktoré ostanú v sitku pridáme tiež, pridáme rovnú lyžičku soli, premiešame, |
![]() |
v prostriedku si urobíme priestor pre kvások, |
![]() |
vajíčko, |
![]() |
roztopené vlažné maslo, |
![]() |
vodu, |
![]() |
vypracujeme cesto - môžete si ho nechať vymiesiť aj v domácej pekárničke, |
![]() |
vymiesené cesto |
![]() |
poprášime hladkou múkou, zakryjeme a necháme kysnúť 1 a 1/2 hod. |
![]() |
Cesto po vykysnutí |
![]() |
preložíme na jemne pomúčenú dosku, |
![]() |
rozdelíme ho zvisle na polovicu a ešte priečne na polovicu - z každej časti vytvarujeme bagetu |
![]() |
každú časť prevrátime - tá časť, ktorá bola na spodku dosky, bude na vrchu, zatočíme ako rolku, cesto je pružné a nelepí, takže si nemusíte dosku veľmi múčiť, len podľa potreby |
![]() |
takto zrolovanú časť ešte dlaňami vyšúľame na doske do požadovanej dĺžky, ja som ich urobila trošku bacuľatejšie a kratšie |
![]() |
asi takéto - na šírku plechu, |
![]() |
z každej časti takto vytvarujeme bagetku, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie |
![]() |
nožnicami, alebo nožíkom urobíme zárezy (nožnicami to máte raz-dva) a necháme podkysnúť ešte 1 hodinu. |
![]() |
Medzitým si rúru vyhrejeme na 200° C, bagetky tesne pred vložením potrieme vodou, posypeme hrubou soľou, rascou, sezamom - podľa chuti a pečieme ich asi 12-13 min. dozlatista. |
![]() |
Pečivko po upečení necháme vychladnúť. |
![]() |
striedka po rozlomení |
![]() |
a po rozkrojení. |
![]() |
Tieto žemličky som piekla už skôr, vyšlo mi z celej dávky 8 kúskov. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Nikola K. (nikolak) ID 41946, mimibazar.sk/nikolak (31.8.2014, 20:09) |
vyskusala som, parada su uzasne!! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana s. (janka256) ID 66443 (24.10.2011, 16:02) |
prave sa dopiekli a papame su perfektne lepsie ako z obchodu urcite budem robit casto  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Alena K. (EMALA) ID 11458 (15.2.2011, 15:56) |
Ďakujem za super recept bagety sú upečene-sú vynikoš! Nabudúce budem musieť z dvojitej davky...Pa-pa Alena |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Silvia D. (silviadur) ID 44335 (2.10.2010, 18:27) |
Absolutne suprove....Vrelo odporucam. Akurat som ich dopiekla a velmi sa s nich tesime. Chutovo su mnamos.... . Budem ich pravidelne piect  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Darina B. (danda3) ID 104195 (22.5.2010, 14:30) |
Wau, tak tie sú brutalne jedlé, normálne mám chuť zahryznuť do monitoru, nič sa nedá robiť, budem musieť vyskúšať...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (24.5.2010, 10:28) |
Darinka,ďakujem za pochvalu Vyskúšaj niekedy, sú ozaj dobručké  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Želka G. (dzaja26) ID 80145 (20.5.2010, 23:01) |
Aďka supeeer vyzerajú bagety aj žemličky ty si buď profesionálka alebo si dostala od sudičiek do vienka nádherný dar  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (24.5.2010, 10:26) |
Želka, nie som profesionálka, ale mňa to veľmi baví Veľmi pekne ďakujem a teším sa, že sa Ti páčia  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | kristína s. (nigina) ID 32120 (20.5.2010, 11:10) |
Aďka, aké sú krásne Asi sa niekedy inšpirujem, už som dávnejšie bagety nepiekla. Adi, vieš, že existuje špeci plech na pečenie (i kysnutie) bagetiek? Nevidela si to v obchode? Videla som na nete, ale je to drahé Ja tiež robievam len takto na rovnom plechu, ale z redšieho cesta bývajú také lepšie, (preto chcem ten bagetový plech). Tieto tvoje sú parááádne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (24.5.2010, 10:23) |
Kristínka , o plechu na bagety tiež snívam, len neviem, či ich už nááááááhodou nemali niekedy v Lidl Ja si na klasické bagety robím tiež redšie cesto, ale tieto nám tiež veľmi chutili. Nie sú ubité a aj na ďalší deň sú mäkkučké, ak si na ne niekedy spomenieš, vyskúšaj a daj mi vedieť. A Ď A K U J E M krásne za pochvalu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Helena B. (hela2) ID 37749 (20.5.2010, 11:05) |
ja zííííííííram ...... tie bagety Adrika vyzerajú ako od profesionála si šikovnica šikovná  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (21.5.2010, 9:17) |
Helenka, veľmi sa teším , že sa Ti páčia a ďakujem krásne za pochvalu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta K. (supermarta) ID 62155, mimibazar.sk/supermarta (20.5.2010, 10:51) |
Adka, kde kupujes spaldovu muku?Vyzeraju vyborne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (21.5.2010, 9:15) |
Martuška, múku som kúpila v Kauflande, dokonca som natrafila na bio. A ďakujem krásne za pochvalu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (20.5.2010, 10:47) |
Adrika,ze ty mas doma nejaku tajnu pekaren?priznaj sa krasa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (21.5.2010, 9:03) |
Maťka ,priznávam sa, nemám Veľmi ma teší, že sa Ti moje bagetky páčia , ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta G. (pru) ID 60053, mimibazar.sk/pru (20.5.2010, 10:21) |
A keby sa spravili len zo špaldovej múky, aké by boli? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (21.5.2010, 9:07) |
Ivetka, špaldová múka má nízky obsah lepku a cesto nemusí až tak dobre nakysnúť. K týmto bagetkám som nemala žiadny recept, dávala som suroviny, ktoré ma napadli a už som len podľa potreby dolievala vodu, ale prvýkrát som dala viac špaldovej múky ako pšeničnej a už boli hutnejšie. Treba skúsiť zmiešať s bielou a postupne z nej potom uberať a nahrádzať špaldovou. Budem držať palce, nech sa vydaria  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (21.5.2010, 8:56) |
Ďakujem Halinka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Slavka H. (Archaa) ID 84161 (19.5.2010, 21:04) |
Adkaaaaaaa toto je paraaaaada urcite najblizsie vyskusam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (21.5.2010, 8:55) |
Slávka, ďakujem krásne, keď vyskúšaš, daj mi vedieť, ako chutili  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |