Vážení návštevníci,
reagovať na príspevky môžu iba registrovaní užívatelia. Vyplňte krátky registračný formulár a staňte sa naším členom.
Ak ste už u nás zaregistrovaní, prihláste sa prosím.
Tešíme sa na vás.
Silvia M. (sikovnica) ID 5882 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 31 návštěvníkov)
Švédska torta z IKEA
[ recept č. 2342 zo dňa 22.9.2007 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
KORPUS: 150 g lieskových orieškov - 3 vajcia - 1 vanilkový cukor - 80 až 100 g kryštálového cukru podľa chuti *** VRCHNÁ ČASŤ: 300 g čokoládových cukríkov s karamelom v strede - 50 g práškového cukru - 1 šľahačková 33%-ná smotana - 1 vanilkový cukor - 3 PL kakaa - želatína *** NÁČINIE: okrúhla tortová forma s priemerom 26 cm - mlynček na orechy (ak nemáte, použite strúhadlo) - papier na pečenie - funkčná rúra a chladnička
POSTUP PRÍPRAVY
Milé maminky, dnes sme oslavovali s mojím drahým výročie nášho zoznámenia a to bola extra špeciálna príležitosť pre túto tortu. Predávajú ju obchodnom dome IKEA a ja som sa do nej na prvé zahryznutie "zamilovala" tak silno, že som kade-tade špílala po recepte až dovtedy, kým som ho nenašla. Ak chodíte do IKEA, tak iste viete, o ktorú tortu ide, a ak nie - vrele odporúčam, je úžasne čokoládová s orieškovým cestom.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Ingrediencie: viď vyššie. Najlepšie je použiť pravé IKEA cukríky, ktoré sa volajú Daims. Sú to také okrúhle karamelky v čokoláde. Ja som použila iné, lebo som stíhala akurát tak normálny obchod. A tiež - na obrázku sú 2 smotany, ale stačí použiť jednu. |
![]() |
1. Najprv rozomelieme lieskové oriešky na jemnú múčku. Mne zlyhal mlynček, tak som ich strúhala na jemnom strúhadle po jednom... ale nebolo to také strašné, ako to znie ;o). |
![]() |
2. Do orieškov vmiešame 3 vajcia, vanilkový cukor a kryštálový cukor. Vymiešame na hladké cesto. |
![]() |
3. Okrúhlu tortovú formu 26 cm vystelieme papierom na pečenie a rovnomerne na ňu nalejeme cesto. |
![]() |
4. V rúre predhriatej na 200 stupňov pečieme približne 25 minút. Potom upečený korpus necháme úplne vychladnúť. |
![]() |
5. Kým korpus pekne chladne, pripravíme si vrchnú časť. Cukríky nahrubo nasekáme. |
![]() |
6. Želatínu pripravíme v troške smotany podľa návodu. Ja som použila 3 plátky, ak máte inú, tak cca polovicu sáčka. Zmiešame ju so zvyšnou smotanou, 3 PL kakaa, práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a nasekanými cukríkmi. Túto hmotu nalejeme na vychladený korpus. Alternatívne sa dá použiť aj iný postup - namiesto zahusťovania želatínou smotanu jednoducho vyšľaháte do pevnej hmoty. Ako chcete. Mne prišlo jednoduchšie toto. |
![]() |
7. Tortu necháme na pár chodín v chladničke vychladiť a stuhnúť. Potom ju husto poprášime kakaom (nemusí byť, originál taký nie je... ale podľa mňa je to lepšie). |
![]() |
8. Finito. Možno nie je úplne ako originál, ale chutí podobne - najmä to super orieškové cesto a vrch z cukríkov... tortička má byť naschvál tenučká, taká severská. Dnes som si za ňu po obede vyslúžila veľkú pochvalu a pusu. Dobrú chuť! |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Karolina S. (KajaSuk) ID 55924 (18.11.2011, 21:19) |
Manžel je zblánený do ikea torty. Stále zháňa recepty a núti ma do pečenia. Už mám doma viacero receptov. Dnes som so svokrou, skúsenou cukrárkou vyskúšala aj tento recept. Musím dať za pravdu manželovi, ktorý ju okomentoval slovami: "Ten kto dal recept na net, mal by zmeniť jej názov na- Moja dobrá torta- , ale určite by mal z názvu vyhodiť slovo Ikea, lebo táto dobrá torta okolo tej ikeáckej ani nešla- ak nepočítam cukríky kúpené v ikea". Zatial najbližší recept k ikea bol ten, čo som robila asi pred rokom (recept už nemám) , kde korpus bol robený z čistého cukru. Vtedy bol korpus taký tenký, tvrdý a chrumkavý. Teraz bol makký a nafúknutý- asi tými vajíčkami (alebo že by sa mal robiť v teplovzdušnej rúre, kde jecto viac vysušenejšie a tvrdšie?). V každom prípade bol chutný |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Silvia M. (sikovnica) ID 5882 (2.12.2011, 19:36) |
Mila Kaja, dakujem za komentar. Tiez sa mi zda, ze ta torta sa na IKEAcku nepodoba ale zodpovedne prehlasujem, ze je stiahnuty priamo zo svedskej stranky IKEA - sice uz pred nejakym casom... ale je nuz tak. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lucia H. (Luc2) ID 5741, mimibazar.sk/luc2 (23.9.2007, 10:23) |
Tortička vyzerá super kakavkové a čokoládkové ja môžem. Určite niekedy vyskúšam. Musím si zapísať tie cukríčky a pri najbližšom nákupnom ošiali si ich v Ikei kúpim.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Katarina E. (kitky) ID 3016, mimibazar.sk/kitky (22.9.2007, 20:45) |
struhala po jednom rucne? tak za toto aj desat pus by bolo malo. vyzera to squelo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Silvia M. (sikovnica) ID 5882 (23.9.2007, 8:45) |
ano ano, po jednom trvalo to tak 20 minut, nastastie prsty ostali cele a faktom ostava, ze ta torta zmizla ani neviem ako...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Alexandra A. (Alexandra10) ID 11176 (22.9.2007, 19:41) |
Hmmm vyzera to dobre. Kolko stoji prosim v ikei ta torta? a kolko tie cukriky? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Silvia M. (sikovnica) ID 5882 (upravené 22.9.2007, 20:07) |
Rez tej torty stojí cca 35 Sk, môže to byť taká osminka (takže cca 280 za celú tortu... ale predávajú asi aj celú, neviem, za koľko). Cukríky - fakt netuším, koľko stoja v IKEA, tie moje stáli 60 Sk v akcii. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |