končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
MÚČNIKY, POHÁRE |
Silvia M. (sikovnica) ID 5882 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 31 návštěvníkov) Švédska torta z IKEA[ recept č. 2342 zo dňa 22.9.2007 ] POTREBNÉ PRÍSADY KORPUS: 150 g lieskových orieškov - 3 vajcia - 1 vanilkový cukor - 80 až 100 g kryštálového cukru podľa chuti *** VRCHNÁ ČASŤ: 300 g čokoládových cukríkov s karamelom v strede - 50 g práškového cukru - 1 šľahačková 33%-ná smotana - 1 vanilkový cukor - 3 PL kakaa - želatína *** NÁČINIE: okrúhla tortová forma s priemerom 26 cm - mlynček na orechy (ak nemáte, použite strúhadlo) - papier na pečenie - funkčná rúra a chladnička POSTUP PRÍPRAVY Milé maminky, dnes sme oslavovali s mojím drahým výročie nášho zoznámenia a to bola extra špeciálna príležitosť pre túto tortu. Predávajú ju obchodnom dome IKEA a ja som sa do nej na prvé zahryznutie "zamilovala" tak silno, že som kade-tade špílala po recepte až dovtedy, kým som ho nenašla. Ak chodíte do IKEA, tak iste viete, o ktorú tortu ide, a ak nie - vrele odporúčam, je úžasne čokoládová s orieškovým cestom. OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI Ingrediencie: viď vyššie. Najlepšie je použiť pravé IKEA cukríky, ktoré sa volajú Daims. Sú to také okrúhle karamelky v čokoláde. Ja som použila iné, lebo som stíhala akurát tak normálny obchod. A tiež - na obrázku sú 2 smotany, ale stačí použiť jednu. 1. Najprv rozomelieme lieskové oriešky na jemnú múčku. Mne zlyhal mlynček, tak som ich strúhala na jemnom strúhadle po jednom... ale nebolo to také strašné, ako to znie ;o). 2. Do orieškov vmiešame 3 vajcia, vanilkový cukor a kryštálový cukor. Vymiešame na hladké cesto. 3. Okrúhlu tortovú formu 26 cm vystelieme papierom na pečenie a rovnomerne na ňu nalejeme cesto. 4. V rúre predhriatej na 200 stupňov pečieme približne 25 minút. Potom upečený korpus necháme úplne vychladnúť. 5. Kým korpus pekne chladne, pripravíme si vrchnú časť. Cukríky nahrubo nasekáme. 6. Želatínu pripravíme v troške smotany podľa návodu. Ja som použila 3 plátky, ak máte inú, tak cca polovicu sáčka. Zmiešame ju so zvyšnou smotanou, 3 PL kakaa, práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a nasekanými cukríkmi. Túto hmotu nalejeme na vychladený korpus. Alternatívne sa dá použiť aj iný postup - namiesto zahusťovania želatínou smotanu jednoducho vyšľaháte do pevnej hmoty. Ako chcete. Mne prišlo jednoduchšie toto. 7. Tortu necháme na pár chodín v chladničke vychladiť a stuhnúť. Potom ju husto poprášime kakaom (nemusí byť, originál taký nie je... ale podľa mňa je to lepšie). 8. Finito. Možno nie je úplne ako originál, ale chutí podobne - najmä to super orieškové cesto a vrch z cukríkov... tortička má byť naschvál tenučká, taká severská. Dnes som si za ňu po obede vyslúžila veľkú pochvalu a pusu. Dobrú chuť! OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Karolina S. (KajaSuk) ID 55924 (18.11.2011, 21:19) |
Manžel je zblánený do ikea torty. Stále zháňa recepty a núti ma do pečenia. Už mám doma viacero receptov. Dnes som so svokrou, skúsenou cukrárkou vyskúšala aj tento recept. Musím dať za pravdu manželovi, ktorý ju okomentoval slovami: "Ten kto dal recept na net, mal by zmeniť jej názov na- Moja dobrá torta- , ale určite by mal z názvu vyhodiť slovo Ikea, lebo táto dobrá torta okolo tej ikeáckej ani nešla- ak nepočítam cukríky kúpené v ikea". Zatial najbližší recept k ikea bol ten, čo som robila asi pred rokom (recept už nemám) , kde korpus bol robený z čistého cukru. Vtedy bol korpus taký tenký, tvrdý a chrumkavý. Teraz bol makký a nafúknutý- asi tými vajíčkami (alebo že by sa mal robiť v teplovzdušnej rúre, kde jecto viac vysušenejšie a tvrdšie?). V každom prípade bol chutný |
ODPOVEDAŤ |
Silvia M. (sikovnica) ID 5882 (2.12.2011, 19:36) | ||
Mila Kaja, dakujem za komentar. Tiez sa mi zda, ze ta torta sa na IKEAcku nepodoba ale zodpovedne prehlasujem, ze je stiahnuty priamo zo svedskej stranky IKEA - sice uz pred nejakym casom... ale je nuz tak. | ||
ODPOVEDAŤ |
Janka P. (Joanne) ID 6922 (16.9.2011, 17:19) | |
ODPOVEDAŤ |
Anka B. (jojkomonika) ID 93253 (16.9.2010, 21:42) | |
ODPOVEDAŤ |
Lucia H. (Luc2) ID 5741, mimibazar.sk/luc2 (23.9.2007, 10:23) | |
Tortička vyzerá super kakavkové a čokoládkové ja môžem. Určite niekedy vyskúšam. Musím si zapísať tie cukríčky a pri najbližšom nákupnom ošiali si ich v Ikei kúpim. | |
ODPOVEDAŤ |
Katarina E. (kitky) ID 3016, mimibazar.sk/kitky (22.9.2007, 20:45) |
struhala po jednom rucne? tak za toto aj desat pus by bolo malo. vyzera to squelo |
ODPOVEDAŤ |
Silvia M. (sikovnica) ID 5882 (23.9.2007, 8:45) | ||
ano ano, po jednom trvalo to tak 20 minut, nastastie prsty ostali cele a faktom ostava, ze ta torta zmizla ani neviem ako... | ||
ODPOVEDAŤ |
Alexandra A. (Alexandra10) ID 11176 (22.9.2007, 19:47) | |
Dakujem | |
ODPOVEDAŤ |
Alexandra A. (Alexandra10) ID 11176 (22.9.2007, 19:41) | |
Hmmm vyzera to dobre. Kolko stoji prosim v ikei ta torta? a kolko tie cukriky? | |
ODPOVEDAŤ |
Silvia M. (sikovnica) ID 5882 (upravené 22.9.2007, 20:07) | ||
Rez tej torty stojí cca 35 Sk, môže to byť taká osminka (takže cca 280 za celú tortu... ale predávajú asi aj celú, neviem, za koľko). Cukríky - fakt netuším, koľko stoja v IKEA, tie moje stáli 60 Sk v akcii. | ||
ODPOVEDAŤ |