Vážení návštevníci,
reagovať na príspevky môžu iba registrovaní užívatelia. Vyplňte krátky registračný formulár a staňte sa naším členom.
Ak ste už u nás zaregistrovaní, prihláste sa prosím.
Tešíme sa na vás.
Marika T. (Marína) ID 3442 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 19 návštěvníkov)
Lokše
[ recept č. 2218 zo dňa 10.9.2007 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
(Prosím, ak niektorá viete ako sa pripravujú zemiakové lokše, také aké sa predávajú k husacine na práve prebiehajúcich vinobraniach ..... Ďakujem.)
POSTUP PRÍPRAVY
Tak som použila Ankin recept, konkrétne u mňa 700 g zemiakov (váha uvarených a ošúpaných) a 140 g hladkej múky. Nemala som správny šmalec, tak som ho nahradila kompromisom: nahriatá bravčová masť + olivový olej + jeden strúčik pretlačeného cesnaku). Chutili tak ako majú :))) |
Soňa T. (rexo) ID 108927 (13.9.2013, 11:59) |
Takéto robím tiež sú  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | magdaléna c. (megi118) ID 105517 (13.9.2013, 11:05) |
určite vyskúšam.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Maria D. (mrlka) ID 1992, mimibazar.sk/mrlka (13.9.2013, 10:43) |
prosim vas aku mate taktiku aby sa pri valkani netrhali? pripadne pri prenasani a zaroven aby bol taketo pekne tenucke? dakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Miriam K. (mimkra) ID 36076 (19.2.2008, 15:34) |
tieto lokše a vôbec lokše som robila prvý krát, boli veľmi dobré, recept je super aj lokše boli super. určite si tento recept zaradím medzi moje naj. Ďakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katarína P. (LUSINDA) ID 9050 (13.9.2007, 12:29) |
Ahoj tak ja mám takýto recept od starej mamy: 250g hladkej múky, 800g zemiakov, soľ, 1 vajce, maslo alebo masť na potretie Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a porajbeme ich alebo zomelieme, pridáme múku, vajce, soľ a vypracujeme hladké cesto. Z cesta urobíme valček a pokrájeme na kolieska. Kolieska na tenko vyvaľkáme na pomúčenej doske. Pečieme nasucho a upečené z oboch strán pomastíme a poukladáme na seba. Potom ich prijkryjeme, aby sa sparili a boli vláčne. Je pravda,že ja som ich ešte nerobila, ale od starej mamy boli vždy vynikajúce....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Hana K. (margarretka) ID 2317, mimibazar.sk/margarretka (30.1.2010, 17:37) |
KATARINKA, TVOJE LOKSE SOM ROBILA PRVYKRAT V ZIVOTE A DOPADLI SUPER TAK SME SA DO NICH PUSTILI, ZE ZA POL HOD Z NICH NIC NEZOSTALO. SU JEDNODUCHE A RYCHLE DAKUJEM  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna R. (Anci1i) ID 16868 (12.9.2007, 12:48) |
Marika,ešte raz sa ozývam. Čítala som v Tvojom maily, že starká kolegyne je z Kysúc. Aj ja som z Kysúc a tam sa robia zemiakové polesníky. Sú zo surových zemiakov, ktoré naškrabem najemno na struháku, osolím a zamiešam. Nedávam žiadnu múku ani vajce, len samotné zemiaky so soľou. Pečiem ich asi také veľké ako dospelá dlaň na suchej platničke na plyn. Prvé dve sa trochu prichytávajú, ale potom to už ide jedna radosť. Upečené ich natieram masielkom. Sú také mňam, že ich nestačím piecť. Hodia sa hlavne na večeru s dobrým čajíkom. Skúste, vrelo odporúčam.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Marika T. (Marína) ID 3442 (12.9.2007, 16:13) |
Ďakujem Anka, skúsim niekedy, teraz mám práve rozrobené lokše . |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marika T. (Marína) ID 3442 (11.9.2007, 15:17) |
Milá Maťa, Anka, Erika, Andy a Magda, všetkým vám ďakujem za reakcie. Recepty vyskúšam, áno Maťa a Anka, tento recept som hľadala, ale vyskúšam je tie langoše . Kedysi mi recept na lokše dala kolegyňa, jej starká z Kysúc ich robievala. Dlho som ju tým otravovala a keď mi ho napokon poslala mailom, ja som ho iba rýchlo vytlačila, mail vymazala, nebol čas robiť ich hneď a doma sa mi papier zapotrošil (podozrievam manžela, že ho nechtiac vyhodil ). Takže ešte raz veľká vďaka, vaše recepty iste potešia nielen mňa . Krásny deň Marika |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Marika T. (Marína) ID 3442 (12.9.2007, 16:12) |
Erika , nezabudnite poslať recept, ak ho zoženiete, vopred ďakujem . |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Magdalena J. (DUCI3) ID 22028, mimibazar.sk/duci3 (11.9.2007, 11:14) |
Mila Marika tak toto neviem ale langose co predavaju na blsaku v Kosiciach viem a rada ho dam dalej . 1kg. muky hladkej ,1pochutkovu smotanu -250; 1/2 l mlieka ; 1 drozdie; 1 pol. l. cukru; asi 1dcl vody a trocha soli asi 1 kav. l ; Toto vsetko dobre vypracovat a nechame stat v chladnicke asi 2hod. potom si pripravme stol aby bol na to dost pripraveny na to aby sa tam dalo pracovat s olejom ,dame si trochu oleja na ruky a mozeme odstipovat s cesta a natahovat ho co sa len da a podme ho na dost horuci olej aby plaval ,hned zjednej strany a hned aj naopak ,a je to .Dava sa struhany syr,tatarka a samozrejme aj cesnacik ,no poviem vam je to vyborne a pochutna si cela rodina .Ak nechcete vsetko dnes spravit ,nevadi da sa do sacku a mozete dat do chladnicky postoji aj paru dni ,mam to odskusane .Vela mojich znami to robieva .Je to lacne a dost dobre na sobotu ked je doma cela rodina .DOBRU CHUT |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Deni T. (fufik) ID 1652, mimibazar.sk/fufik (11.9.2007, 10:10) |
Ja robím lokše ako Anka napísala a najdôležitejší je tam ten kačací tuk mňam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Erika Dirdová (serafina) ID 16771 (11.9.2007, 9:36) |
Ahoj..Marika! no veľa Ty nepomôžem pomôcť ..ale moja ..babka ..to veľmi často robí..jedno ..viem ..je to zo zemiakovej ..kaše ..je tam aj ..pol.múka..asi vajíčko..no neviem ..ale ako ,,,budem mať tak ..Ty rada ..pošlem..!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna R. (Anci1i) ID 16868 (11.9.2007, 8:55) |
Marika, práve včera som ich robila v jednej reštaurácii. Robia sa zo zemiakového cesta - uvarené zemiaky ošúpeme, osolíme a pridáme hladkú múku. Múky musí byť nie veľmi veľa, aby lokše neboli tvrdé, len toľko, aby zemiaky držali pokope ako cesto. Z cesta robíme guľôčky, ktoré vyvaľkáme natenko v polohrubej múke. Pečieme ich na teflónovej panvici ak máme. Keď nemáme panvicu, dajú sa piecť aj na plnej platničke na plyne. Upečené potierame kačacou alebo husacou masťou. Dobrú chuť.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina Z. (mata198511) ID 20128 (10.9.2007, 17:55) |
Ahoj, neviem, či ti pomôžem, ale viem recept na TORTILLI, možnože sú to tie lokše: 1 kilo uvarených, ošúpaných zemiakov, postrúhame, pridáme 400 g hladkej múky, soľ, všetko spolu zmiešame, vyformujeme valček, z ktorého nakrájame približne 20 koliesok, ktoré na pomúčenej doske vyvaľkáme na tenté plátky a pečieme na teflonky. Hotové potrieme maslom. Tak neviem, či niečo takéto zháňate  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |