Martina P. (Mata406) ID 48300 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 23 návštěvníkov)
MUSAKA
[ recept č. 19157 zo dňa 21.10.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
* 500g ml.maso /hov+brav/ * 400g pasírované rajčiny * 1 cibuľa * 3 strúčiky cesnaku * 1 ML bazalka * 1/2 ML soľ * 1 ML vegeta * 1/2 ML škorica * MČK * .......... * 6-7 zemiakov * 2 baklažány * olej * ......... * Bešamel: * 1/2 l mlieka * 1 smotana na varenie /250ml/ * na špic noža ml.muškátový oriešok a biele korenie * 2 žĺtka * 1 ML vegeta * 50g maslo * 2 PL hl. múka * ......... * caa 150-200g aidam *
POSTUP PRÍPRAVY
- toto jedlo strašne milujeme - tak sa s Vami podelím o receptík ako ho tvorím ja
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
- baklažán si nakrájame na caa 1 cm kolieska, rozložíme, poprášime soľou a asi 1/2 hod si ho nevšímame |
![]() |
- zatiaľ si ošmahneme na 1 PL oleja nadrobno nakrájanú cibuľu |
![]() |
- do nej si vložíme masko , pretlačíme cesnak, poprášime MČK a opekáme, aby sa nám uzatvorili póriky |
![]() |
- pridáme pasírované rajčinky, bazalku a škoricu /nemusíte sa jej vobec báť - treba ju tam - ale pritom vobec necítiť/ , premiešame a na miernom ohni varíme |
![]() |
- zemiaky si nakrájame na kolieska a uvaríme do polomakka |
![]() |
- zatiaľ sa nám baklažán takto krásne orosil - vezmeme papierový obrúsok a poriadne tie jeho slzičky poutierame |
![]() |
- a opečieme ho na trošičke oleja buď na takejto gril panvici - alebo kľudne aj klasickej |
![]() |
- masko sa zatiaľ uvarilo - pridáme soľ a vegetu - necháme prebublať a odstavíme |
![]() |
- masko hotové |
![]() |
- predvarené zemiačiky rozložíme do pekáča / ten si možeme - ale aj nemusíme vymastiť olejom - lebo masko si pustí šťavičky ozaj dosť/ ozaj len tak letmo ... a urobíme si ešte bešamelovú omáčku |
![]() |
- masielko rozpustíme, pridáme múku - urobíme zápražku a zalejeme mliekom |
![]() |
- pridáme vegetu, na špic noža ml.muškátový oriešok tiež aj bieleho korenia |
![]() |
- zalejeme smotanou, do ktorej sme si rozmiešali 2 žĺtka a uvaríme do zhostnutia |
![]() |
- omáčka hotová ... a možeme ísť všetko vrstviť do pekáčika |
![]() |
- na zemiaky rozložíme polovičku opečeného baklažánu |
![]() |
- navrstvíme masko |
![]() |
- na masko ostatný baklažán a nastrúhame polovicu syra |
![]() |
- zalejeme bešamelovou omáčkou a dostrúhame druhú polovicu syra ... dáme piecť na caa 1 hod - teplota 175 stupňov |
![]() |
- upečené - necháme aspoň mierne vychladnúť a možeme papkať - my sme dlho nečakali /šupla som to na balkón na chvíľu schladiť/ |
![]() |
a skutočne možem odporučiť - je fakt super jedlo ..... netvrdím, že je to rýchlovka, ale oplatí sa s ňou pohrať |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | angelika m. (angelinca) ID 136051 (29.8.2010, 15:07) |
je to vyborne... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (29.8.2010, 18:54) |
som rada Angelika  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | zuzana t. (tomaska) ID 31485, mimibazar.sk/tomaska (31.5.2010, 22:50) |
No, u nas sa robi baklazan len na jeden jednoduchy sposob, a som rada, ze ho budem robit uz na sposob iny , dakujem za recept , chcela som spravenu Musaku aj odfotit, ale nestihla som , zjedli sme skor ako som sa dostala k foteniu ................ |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (1.6.2010, 16:39) |
jeej Zuzanka, to ma fakt veľmi teší Ďakujem za skvelú správičku  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zdenka A. (azdenka) ID 26949 (23.10.2009, 20:00) |
Baklažán nemám,myslíte že by som to mohla skúsiť s cuketou?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (25.10.2009, 12:06) |
Ahoj Zdeni - áno Musaka sa može robiť aj s cuketou - ja osobne mám radšej do toho baklažán - ale v poho aj cuketka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Zdenka A. (azdenka) ID 26949 (25.10.2009, 17:20) |
Jej díky Maťka za odpoveď,včera som tento recept chcela skúsiť,len som sa neodvážila s tou cuketou a nikto mi neporadil Tak mleté bolo na spôsob "chili con carne",ale nabudúce určite skúsim.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (25.10.2009, 18:43) |
Zdenka prepáč, že som sa skor neozvala - ale nebola som doma - tak až ako som prišla - som mohla odpovedať. Tak hádam nabudúce  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva K. (evekei) ID 31604 (22.10.2009, 17:09) |
Tak toto je dobrôtka ako remeň!! až sem cítim tú krásnu vôňu. ďakujem Maťka za návod, niedy sa podujmem spraviť takúto domácu, tvoja vyzerá extra mňamkovo!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (22.10.2009, 19:49) |
- no Evička - u nás po nej už nie je ani chýru ani slychu - normálne sa zbodla - len sa tak zaprášilo ; -) - a bola naozaj mňam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika Š. (moniqueR) ID 105322, mimibazar.sk/moniquer (22.10.2009, 16:32) |
Maťka, toľko tukových dobrôt tam ide, dá sa tomu vôbec odolať? Ťažko, však?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (22.10.2009, 19:52) |
Monika - - joooj, že tukových hodnot - ja som toho oleja iba veľmi máličko dávala - to masko si pustilo toho dosť - aaale raz začas - vravím si čert to ber - to aby mi nebolo ľúto - mám nateraz odjedené  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (22.10.2009, 12:57) |
mňam toto ľúbime, len my nedávame zemiaky tuším to čoskoro uvarím, dobre si pripomenúť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (22.10.2009, 15:55) |
Irenka - ja tiež radšej bez zemiačikov a viacej baklažánu potom, ale mojmu manželíkovi viacej chutí so zemiačikmi - vraj to má potom sýtejšie - tak sa prisposobujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (21.10.2009, 22:29) |
Mňam ..mňam...také lúbim a už som to dlho nerobila... ....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (22.10.2009, 15:52) |
joooj Zlati - my tiež veľmi také ľubkáme  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Ivana B. (1ivka) ID 20587, mimibazar.sk/1ivka (21.10.2009, 21:24) |
Len na prilepšenie: Do mäska aj bešamelu dávam mletú škoricu, je to úúúžasné jedlo, a zemiaky robíme tak isto ako baklažán, že len opražíme, nevaríme. Juj, hneď by som si dala.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (21.10.2009, 21:45) |
Ivanka - dala som škoricu do maska /možno si nepostrehla v postupe/ - do omáčky už nie - tam ten muškátový oriešok - zdá sa mi to už dosť aromatické - tak do nej už škoricu nedávam . Nooo a zemiačiky - áno viem, že je aj taká variácia s tými opekanými - ja to nejak vždy s varenými - ale za pokus to určite stojí Ďakujem za komentárik  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | andrea o. (hillary) ID 61659 (21.10.2009, 21:04) |
Maťka toto jedlo je fakt výborné pripomenulo mi to moju dovolenku takže čoskoro určite spravím  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (21.10.2009, 21:41) |
Vďaka Andrejka - ja ho mám tiež vo veľkej obľube  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |