 | Miruška B. (miruška) ID 1104, mimibazar.sk/minik (23.7.2010, 20:44) |
Maťka, dnes mali u nás premiéru , ale ja som ich nevysmážala, no guľky som dala na plech zapiecť aj so slaninkou... , potom také zapečené sme papkali s bryndzou... môj sa vyjadril, že je to recept hodný do Tv relácie o varení.... skveléééé, zaraďujem k obľúbeným.... , sme si teda pochutnali , toto jedlo je rýchle a veeeeľmi zasýti.... ODPORÚČAM aj tým nnajnáročnejším jazýčkom  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (24.7.2010, 13:49) |
jeej Miruška, vyskúšala si ? - no paráda, teším sa, že sa Ti to tiež zapáčilo a super s tým pečením ja som sa už dočítala toľko sposobov ako sa dajú Ďakujem Ti krásne za milú správičku  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marie K. (marie333) ID 16804 (25.2.2010, 11:12) |
No, ja som ich tiež čítala v kuchárke bez vyprážania a nasladko napr. s makom posypané alebo tvarohom, orechami, takže vyskúšam aj ich slanú variantu, šikuľka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (25.2.2010, 17:54) |
Ahoj Marie - ono je zrejme tých verzií na džadky veľmi veľa, ja som ich poznala iba v tejto - ja som zasa veľmi privítala obmenu na sladko  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (19.2.2010, 4:51) |
Suseda na chalupe robí,ale nevypráža a so slaninou,ale názov neviem.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (19.2.2010, 14:58) |
- no paráda - i tak to musí byť skvelé , niekto mi tu už písal, že i tak robievajú ... fakt super variácia /lebo slaninku tú my ľúbime - i keď samozrejme nie každý deň, ale raz-začas si radi pochutnáme i na nej  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva N. (leskot) ID 98318 (18.2.2010, 23:08) |
Maťka, tiež som ako dieťa jedávala džadky, a hodne často. Vždy ich pripravoval otec, hoci inak nevaril. On pochádzal zo Spiša a robil ich s udusenou kyslou kapustou (musela byť na jemnúčko nakrájaná a dusená iba na omastku) a s opraženou slaninkou. Keď zlial zemiaky, tiež tam nejakú časť vody nechal, zasypal múkou a nemiešal, iba zakryl a nechal postáť. Až potom to riadne premágal a z masy bral väčšie kusy a odtrŕhal z nich také šklbance a hádzal do tej kapusty. Mali sme to veľmi radi - ja som sa o to asi raz pokúsila, ale nebolo to ono. Ostali mi už len spomienky na vynikajúce otcove džadky - vlastne si mi ich pripomenula .... možno niekedy vyskúšam aj túto variantu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (19.2.2010, 14:56) |
vieš čo Evka - u nás toto jedlo doma ani moc nefrčalo /u mňa kapusta vobec - s tou ja mám hrozný problém skonzumovať od detstva / - ja si ho pamatám iba tak hmlisto v tejto podobe, ale raz som ho objavila - vlastne s týmto návodom, ktorý som i uviedla v jednej slovenskej kucháročke, ktorú mi raz manžel daroval ešte za slobodna /asi sa chcel poistiť , aby netrpel hladom / ....... a tam Ti je toľko superských slovenských vecí, že až oči otváram Tak sme si to zaužívali takto robiť ... ale ako zisťujem variácií na Džadky je veľmi veľa, čo je skvelé a teším sa tomu , lebo doteraz som si myslela, že iba takto vysmážané majú byť - a ono je ich tooooľko druhov  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lenka P. (Kalipso25) ID 49654 (18.2.2010, 11:23) |
Júúj dievčatá nebudete mi veriť ale ja som recept na džadky hľadala roky , my sme ich však robievali nasladko, posypané práškovým cukrom. to vám bola dobrota, vždy keď som prišla k babke na prázdniny musela urobiť džadky minimálne dvakrát za týždeň ..ale neviem o tom že by sme ich smažili v oleji. Nemôžu byť bez toho smaženia? rozpadli by sa? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (18.2.2010, 18:42) |
Ahoj Lenka - ono bude zrejme džadiek niekoľko druhov - ja som ich poznala takto, a niektoré žienky v komentárikoch písali, že iba urobili guľky a tie už polievali či už bryndzou, alebo škvarkami a pod .. takže - asi podľa kraja, kde sa čo iné s tým robilo ... takže to smaženie nie je podmienka ... určite sa dajú robiť na všetky možné sposoby  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Lenka P. (Kalipso25) ID 49654 (25.2.2010, 10:19) |
chystám sa ich urobiť tento víkend dám vedieť ako to dopadlo no slinky mi tečú už teraz  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (25.2.2010, 17:52) |
tak budem držať palčeky Lenka - nie je na tom čo pokaziť myslím - tak dúfam, že budú chutiť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | veronika r. (venora) ID 67574 (18.2.2010, 12:09) |
Lenka moja babi je goralka a tie robia džadky pravidelne . Tiež ich nikdy nevyprážala, postup je podobný aku u Maťky, len keď je masa už hotová odoberáme s veľkou lyžicou zemiaky a oškrabujeme ich na okraji hrnca(aby spadli dnu samozrejme) No teraz som to napísala ako Tatár . Keby to nešlo, vždy trošku omastíme okraj hrnca. No a potom sa už len polejú buď masťou zo škvarenej slaninky, alebo masielkom a na sladko. Kto ako chce . No tie Maťkine vyzerajú tiež úžasne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Lenka P. (Kalipso25) ID 49654 (25.2.2010, 10:22) |
môžeš mi ešte raz vsvetliť ako si to myslela ? ..prepáč ale nepochopila som to dobre  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | veronika r. (venora) ID 67574 (8.4.2010, 14:35) |
Lenka prepáč, že odpovedám až teraz...nevšimla som si . No a napísala som to fakt ako blbec . Takže skúsim ešte raz, popípade keď budem niekedy robiť nafotím a hodím to sem - no skúsim, lebo som ešte nič nedala . Takže, keď už máš masu hotovú, napr. podľa Maťkinho receptu, nerobíš guličky, ale: pripravíš si zvlásť hrniec, omastíš s maslom, alebo iným tukom okraje a naberáš z prvého hrnca lyžicou hmotu. Tú otrieš o vnútorný okraj hrnca, tak aby ti padali také "polmesiačiky" alebo pirožky dnu. A priebežne otieraš aj lyžicu, aby sa lepšie šmýkalo. Je to zložito napísané, ale je to ľahúčke . No a potom hotové už každý ako chce, slaninka a cibulka a pod. papa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (18.2.2010, 18:44) |
Ďakujem Veronika za skvelý komentárik - ja sa tiež veľmi rada kadečomu priučím ... a tieto rozne druhy džadiek ma doslova fascinujú - takže každý nový druh vrele uvítam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (9.11.2009, 16:14) |
Ďakujem Ivetka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Adka M. (Amaxi) ID 107825 (1.10.2009, 19:47) |
Môžem vrelo odporučiť,je to super, ja si to vždy/takmer teda../pripravím večer a smažím na ďalší deń..nikdy som to však nejedla v kombinácii s bryndzou, ale vždy ako prílohu k mäsku miesto hranoliek..a potom sme to vždy vyjedali bez ničoho alebo s kečupom..vyskúšam aj bryndzovú variantu.. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (2.10.2009, 7:00) |
Vďaka Adka - ak máš rada bryndzu - tak myslím, že by nemal byť problém a malo by chutiť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Naďa K. (Nada K.) ID 89547 (1.10.2009, 14:41) |
Tak toto bude MŇAMKA veliká, vyskúšam!! Úžasný receptík! A krásne nafotený postup, Maťka.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (1.10.2009, 19:31) |
Ďakujem Nadi - ak máš rada slovenské jedlá - tak toto je jedno z tých typických .. tak držím palčeky, aby sa džadky vydarili  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (22.9.2009, 19:51) |
- no veru - je to strašne dobručké papaníčko - fakt - takýchto klasických slovenských jedál sa nevieme dojesť ... - len tie kilá potom navyše - lebo to nedá prestať jesť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (19.9.2009, 19:16) |
tak toto vyzerá na veľkú dobrotu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (19.9.2009, 20:50) |
Ďakujem Ivetka ... aj to bolo ... je to trošku kalorickejšie - ale veď - nejeme také každý deň - tak si myslím, že občas keď sa pritrafí aj takáto tradičná slovenská mňamka - nič sa nestane  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | lucia Ď. (lucka001) ID 4368 (18.9.2009, 16:42) |
tak toto mi pripomenulo detstvo...soboty u nás patrili takýmto tradičným slovenským receptom...my sme ich však nesmažili...len ich mama posypala slaninou a bolo...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (18.9.2009, 17:00) |
Lucka, moja mamina ich nerobievala vobec .. síce robila kedejaké iné dobrotky, ale toto jedlo v našej rodine nebolo známe .... ja som ich náhodou objavila v jednej mojej zbierke zabudnutých receptov zo Slovenska - ktoré usilovne zbieram a strašne nám chutia ... nooo a bez smaženia sú určite zdravšie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Estera L. (saxinka) ID 14692 (18.9.2009, 14:46) |
Maťka, ako sa goralské džatky dostali až do Hlohovca ?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (18.9.2009, 15:00) |
... noooo Ester , povedzme, že milujem tieto starodávne slovenské jedlá a ktovie či aj moji pra pra rodičia niekde v minulosti nehrdlačili na panskom ? ... a jednoducho zbieram všetky tieto staré recepty a s obľubou ich varievam - keď sa dá vrámci možností  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |