Martina P. (Mata406) ID 48300 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 8 návštěvníkov)
Zapekané šúľance s bryndzou
[ recept č. 17330 zo dňa 26.8.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Cesto : uvarené zemiaky, polohr.múka, soľ, Zálievka: 1 kyslá smotana, 125g bryndza, 2 vajíčka, 1-2 ML soľ , 1 ML pažítka, Ďalej: 1 veľká cibuľa, 150g oravská slanina, ..... masť a strúhanka na vymazanie a vysypanie formy
POSTUP PRÍPRAVY
... možno to na tej foto nevyzerá ako šúľance - ale keďže je to z čerstvo robených , tak to moc nedržalo tvar - ale chuti to neuberie ..... je to neskutočná bašta .... čo Vám poviem .. treba ochutnať .... a keď už mám jesť niečo takéto - tak som premohla svoju lenivosť a urobila presne tak - ako majú byť - pravé zemiakové .. :) ...
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
- uvaríme zemiaky - ošúpeme .... /zemiačiky som varila večer, aby som mala dnes menej práce/ nech Vás nezavádza to veľké množstvo zemiakov, ale robila som aj makové šúľanky, bryndzové pirohy podľa Ester http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=17204 .................................................http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=577018 a aj tieto zapekané ... preto neuvádzam presné množstvo ingrediencií ... iba viem, že zemiakov bolo 2 kg .. totižto- v takom vrecku som ich kúpila |
![]() |
- nastrúhame - osolíme - do tejto 2 kg masy som dala asi 2 1/2 ML soli |
![]() |
a polohr.múku ... predpokladám, že jej mohlo byť asi 35 -40 dkg .na toto množstvo. Všetko záleží aké máme zemiačiky |
![]() |
- vymiesime cesto - plastelínovej konzistencie |
![]() |
urobíme hadíkov v priemere asi 3 cm a krájame a krájame a krájame ... a šúľame ... ja dnes do zblbnutia ... |
![]() |
- vyvaríme v osolenej vode - po vyplávaní hneď vybrať ... trošku omastíme |
![]() |
- zapekaciu nádobu vymažeme masťou a vysypeme strúhankou a do misky vložíme bryndzu, smotanu, soľ, pažítku a 2 vajíčka ..... množstvo soli záleží od toho akú slanú máme bryndzu - tá moja nebola takmer vobec |
![]() |
- vymiešame do hladka |
![]() |
- šúľanky pacneme do zapekacej misy |
![]() |
- zalejeme zálievkou |
![]() |
- cibuľu a slaninu nakrájame a trochu ošmahneme ... nie do úplna ... lebo v rúre sa nám bude ešte piecť - a tam sa dosmaží |
![]() |
- navrstvíme na zaliate šúľanky, zakryjeme alobalom a dáme piecť do rúry na caa 20 min pri 175 stupňoch .... potom alobal odstránime a necháme dopiecť ašte asi na 10- 15 min do chrumkava |
![]() |
- upečené .............. |
![]() |
- ........................... no a mlsáme :) ... je to straaašne dobré
- .............................. toto jedlo je fakt najlepšie urobiť zo šúľancov z predošlého dňa - ako som už písala na začiatku - lepšie držia tvar - len u nás moc toho z nich do druhého dňa nezostane :( |
![]() |
- dovolím si ešte 1 dodatok - dá sa to urobiť aj z toho rožkového cesta - keď máme ozaj málo času -/ i keď zemiakovému sa naozaj nič nevyrovná/ , - v tom prípade, ale do tej zálievky treba pridať aspoň 1-2 uvarené nastrúhané zemiačiky a zvýšiť pomer smotany a bryndze - aby sa nám to dalo vymiešať a malo to aký - taký zemiakový šmak,.................... tiež možeme namiesto šúlancov použiť zemiakové halušky |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Jana M. (anaj70) ID 308233 (16.1.2015, 11:51) |
Neskutočne výborná "záležitosť" !  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (12.1.2015, 10:38) |
super receptik, aspon viem čo urobim na stredu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva B. (hula) ID 4689 (11.1.2015, 19:27) |
Zasa som si nasla perfektny recept a zasa od Vas Ste velmi sikovna kucharka plna napadov. Dakujem Vam za skvele recepty!!!!! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Saša F. (drobcek28) ID 131432 (20.2.2010, 17:02) |
Sú vynikajúúúúce, práve som dojedla ....ďakujem za super recetík....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (20.2.2010, 17:14) |
Som radaa Saška - je mi potešením  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Saša F. (drobcek28) ID 131432 (20.2.2010, 15:34) |
práve sa na ne chystám, ale šúlance mám mrazeneé....tak uvidím ako to dopadne....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katarína C. (katkazm) ID 116402 (14.1.2010, 21:34) |
vyzera to neskutocne urcite vyskusam.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (14.1.2010, 21:42) |
Ďakujem Kati - niekedy vyskúšaj, je to fuuuha, no mooc dobré  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (14.1.2010, 20:58) |
ako to,ze tu som nenapisala,ze ? super, Mati, korunujem ta za bryndzovu kralovnu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (14.1.2010, 21:01) |
- lebo na mňa kašleš ?? - dávam Ti čierny bod napísaný do komína - no ja sa fakt tej bryndze neviem dojesť / aj s mojimi babami , to zdedili asi po mne / - ja som ju schopná jesť len tak samotnú lyžičkou a k tomu suchý čierny chlebík  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (14.1.2010, 21:05) |
ale co si.to by som si nikdy nedovolila. nejak som musela prehliadnut,ale to vzdy vravim,pri takom mnozstve tvojich receptov ... no stane sa. neboj nic,ked ma prejde lenivost, vyskusam, sulance mame radi, bryndzu tiez,zapekane jedla ani nehovorim. mala som na plane robit zajtra bryndz. posuch,ale zvysili sa spagety s masovou omackou,tak az buduci tyzden. mimochodom, do tej omacky som dala aj tu sterilizovanu soju,je to spolu super,ale prekvapilo ma,ze ten nalev nebol tekuty,ale taky huspeninovy. to je tak vzdy? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (14.1.2010, 21:10) |
máš odpustené - keďže máš moje sympatie - no áno tá sója je trochu huspeninová /aspoń aj mne sa ju vždy tak podarilo kúpiť/ a vždy to vyklopím do sítka a tú huspeninku z nej zmyjem a potom je fajná ja nemám rada sójové maso, neviem mu prísť na chuť na žiaden sposob, ale na sójové boby a tofu nedám dopustiť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (14.1.2010, 21:22) |
uf,dakujem aj ja som to v sitku premyvala, ale trosku tam zostalo. asi lepsie premyt horucou vodou,aby sa to roztopilo,ze? nevadi,mam este pol plechovice, tak asi zajtra urobim polievku. mam recept na jeden salat s jablkom,ale nemam jablcko,tak uvidim,ci sa mi bude chciet ist do obchodu ja mam sojove maso rada,ale len obcas a velmi dobre ochutene. vacsinou robim len ako azu,co mam v receptoch alebo este zo sojoveho granulatu omacku na spagety. tam to nie je moc citit. no ale tak tofu a boby..to je ina pohadka. to sa musi nechat. vcera vecer sme si robili opekane tofu,zase len tak ku telke, to by si mala vidiet ten boj o kazdy kusok  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | |  |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (14.1.2010, 21:35) |
lenivec - pekne zajtra zdvihni zadok a kúp to jabĺčko, som zvedavá na šalátik - a nerob tú už v takú večernú hodinu chúťky .. ano ? , lebo nakoniec ešte pojdem mrknúť tú moju pečenicu a to by nedopadlo iba pri tých jablkách  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (14.1.2010, 21:36) |
hehe, mam chut na nieco fajne. ako som uz kdesi pisala,obedovali sme o siestej,takze cisto teoreticky je teraz ten spravny cas na veceru hm |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | | |  |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (14.1.2010, 21:41) |
ach jaj , provokatérka - asi sa pojdem poobzerať v zrkadle - to ma potom hneď prejde na všetko chuť a uvarím si zelený čaj  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | | | |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (14.1.2010, 23:54) |
ja si vzdy hovorim,ze tie zle veci robi to,ze zrkadlo nemam zavesene len oprete o stenu. vies, zly uhol.. skracuje a skresluje a obcas aj rozsiruje  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | | | | |  |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (16.1.2010, 11:47) |
v tejto súvislosti ma napadla jedna príhoda so zrkadlom - raz sme mali na návšteve u jedného kamoša v Olomouci - a on mal zrkadlo zavesené na WC - rovno oproti, na stene ..... no pomyslíš si všeličo keď sa na seba v tom prípade pozeráš - také som ešte u nikoho nevidela a radšej ani nekomentovala  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | | | | | |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (16.1.2010, 16:50) |
presne tak isto maju nainstalovane zrkadlo v nasej oblubenej kaviarni a zabavame sa na tom aj po rokoch  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ivana F. (Piso) ID 9933 (14.1.2010, 20:44) |
Dnes som robila šúlance a môžem povedať, že sú výborné. Všetci sme sa zalizovali až za ušami. Všetkým odporúčam vyskúšať. Dakujeme za skvelý recept.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (14.1.2010, 20:55) |
Ivka to som veľmi rada , že chutilo - veru u nás sa to jedlo dlho neohreje , lebo bryndzu zbožňujeme asi vo všetkom  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (30.8.2009, 11:07) |
panecku, toto by som zbastila len taky fukot! vyzera to pracne ale nepochybujem, ze vysledok stoji za tu namahu!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (30.8.2009, 13:42) |
Evička , bolo to pracnejšie - to ano - ale menej ako som si myslela, ale ten požitok z stál za to  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Darina H. (guginko) ID 65763, mimibazar.sk/guginko (29.8.2009, 22:02) |
Zemiakové cesto a bryndzu tááák milujem , určite vyskúšam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (30.8.2009, 6:54) |
aj my Darinka , bolo to vynikajúce papaníčko  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (26.8.2009, 20:22) |
mňaaaaaaaaaaam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (26.8.2009, 20:27) |
ano, kto má rád bryndzové jedlá, tak s týmto si bruško pomastí  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (26.8.2009, 18:28) |
toto by som veru aj okostovala.Ale ked ja som uz davno ani brandzove halosky nemala.Ked tu v CR bryndzu malokedy dostat a este nie taku dobru  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (26.8.2009, 19:32) |
- Ľubka - niekto to robieva aj s tvarohom - hrudkovým ... ale pravdupovediac .. s tým som to ešte nerobila  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (26.8.2009, 15:26) |
ja som sa ich tak prejedla .. až mi je zle  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lucia J. (lucisek) ID 6057 (26.8.2009, 14:17) |
Fiiiiha, toto vyzera na super mnamku z kategoerie kalorickych bomb Fajn napad, vyskusame  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (26.8.2009, 15:26) |
Ďakujem Lucka ... fakt je to vynikajúce |
ODPOVEDAŤnahlásiť |