Darina B. (danda3) ID 104195 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 6 návštěvníkov)
Mrazená petržlenová vňať na zimu
[ recept č. 16230 zo dňa 17.7.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Petržlenová vňať
POSTUP PRÍPRAVY
Po roku upravujem svoj úplne prvý recept sem vložený a už robím vňaťku len tak ako mi poradili dievčatá v komentároch, je to jednoduché a ja im ďakujem, keby som to sem nedala, nič sa nedozviem a robím podľa starého spôsobu, ktorý som kedysi našla v časopise. Takže sa riaďte nižšie uvedeným postupom, veď aj vňaťka si zaslúži mať svoj vlastný obrázkový postup, no nie?
Petržlenovú vňať si natrháme u svokry na záhrade, umyjeme, necháme vysušiť. Nachystáme si najväčšiu dosku, ostrý nôž a pevné nervy. Vňaťku sa snažíme nasekať na čo najmenšie kúsky, ktoré potom vkladáme do nádobky na ľad, ale takej ohybnej, aby sa dobre vyberali, alebo do podložky od bonbónov. Zalejeme studenou vodou, položíme na tácku a dáme zmraziť. Po zmrazení vyklopíme a každý kúsok zabalíme do alobalu, ktorý sme si prezieravo našetrili z čokolád, teda, ktoré ho ešte majú. Keď nie, musíme použiť a rozkrájať veľký. Dáme do vrecka a šupneme do mrazničky. V zime ako keby sme našli a používame, kým sa nám neminie a svokre nenarastie nová. Naraz je s tým viac roboty, ale potom tá chuť čerstvej vňaťky stojí za to a keď sú zabalené, nespoja sa do jednej veľkej "guče" a je to pekne naporcované, stačí rozbaliť - dôležité - a hodiť do hotového jedla. Pekný deň!
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
![]()
Vňaťku umyjeme a necháme vysušiť od vody...
![]()
...potom už len na drobno nasekáme...
![]()
...a vložíme do kelímka a šup do mrazničky.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Jarmila V. (Božolé) ID 30389 (23.10.2018, 13:54) |
Tak ja mám ten najjednoduchší spôsob mrazenia vňate bez rezania a strihania.Vňaťku umyjeme,usušíme,dáme do sáčku a vložíme do mrazničky.Na druhý deň vyberieme,necháme ju v sáčku,pobúchame po sáčku rukou,alebo len požmolíme v rukách a vňaťku máme nasekanú.Čistá práca. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
helena t. (polievka) ID 61034 (14.9.2011, 12:06) |
no baliť do alobalu zmrznuté kocky je zbytočné. ja ich naukladám do mikroténového vrecka a držím v mrazničke. Sú osve až do konečnej spotreby - ak aj primrznú ľahko sa oddeľujú - vidím že si šikovná |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Mária M. (marmat) ID 113727 (6.11.2009, 10:35) |
Ja takto robím aj zeleninu ( mrkvu, petržlen, kaleráb a zeler a ku niektorej aj vnať) a používam do zeleninových polievok. Mám na to už svoje nádobky zmrazím pobalím do alobalu alebo zeleninu do malých sáčkov. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Darina B. (danda3) ID 104195 (6.11.2009, 16:23) |
Super nápad, len ja mám tak málo miesta v mrazáku, že to nemôžem realizovať. Som rada, že tam napchám čo-to ovocia.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (1.11.2009, 18:24) |
super nápad  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marika S. (finka) ID 64179 (16.9.2009, 19:18) |
Podľa mňa zbytočná práca. Vezmeme kelímok od Perly, nasekanú čerstvú vňať doňho vložíme a strčíme do mrazu. Absolútne z toho nie je guča, vňaťka sa dá krásne prstami, alebo lyžicou vyberať a nestrávim pri tom pol dňa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Monika K. (mooni) ID 11030, mimibazar.sk/mooni (1.11.2009, 17:56) |
aj ja tak robím, pri kocke sa musí ešte prevrieť tá voda s vňatkou - ja už nevarím vňať, keď beriem z kelímka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Darina B. (danda3) ID 104195 (1.11.2009, 18:03) |
Už mám vňaťku urobenú, ako mi poradili dievčence, takže ešte raz všetkým ďakujem, už žiadne kocky s vňaťkou...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Monika K. (mooni) ID 11030, mimibazar.sk/mooni (1.11.2009, 19:20) |
jasné, načo si robiť robotu naviac  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
anna t. (annaT.) ID 89985 (16.9.2009, 18:15) |
Skuste namiesto krajani nastrihat nožničkamy.Ja si dam vnat do ig.sačka a zmrznute prejdem valčekom na cesto,  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (27.7.2009, 18:41) |
ježiiiiiiiš,však pri tom zostarnete...jednoducho umyt ,nakrajat a dat do kelimka zamrazit....hotovo !!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Dagmar K. (dadakan) ID 227271 (12.7.2012, 16:01) |
Veru, veru. :D Umyť, nakrájať, dať do vaničky od masla, zatvoriť a zamraziť. :D |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Darina B. (danda3) ID 104195 (27.7.2009, 21:15) |
Už sa stalo!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (27.7.2009, 18:00) |
Darinka, skvely tip! ja si tiez mrazim petrzlenovu vnat, ale tak, ze si ju natrham, umyjem, osusim na utiereke a potom uz len cele listky zamrazim v umelohmotnej krabicke..ked si vnatku z mrazaku vyberam, ide to lahucko, zostanu krasne cele listky a ked ich chcem nakrajat, tiez to ide jedna radost, len musia byt dobre zmrazene..  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Darina B. (danda3) ID 104195 (27.7.2009, 18:10) |
Už mám namrazené dve krabičky podľa Anetky, už sa nebudem trápiť s vodou a balením, toto bolo oveľa šikovnejšie, ahoj  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Helena K. (helka333) ID 78665 (27.7.2009, 14:58) |
Tiež si mrazím vňaťky , ale mám i iný recept : Keď končí vo foliovníku paprika, tie malé si očistím tak, že zrežem vrch, vyberiem vnútro /ako na plnenú papriku/ a do týchto paprík si natlačím kúsky petržlenovej a zelerovej vńate. Dám do sáčku a do mrazáku. Do mäsovej polievky, do gulášu je to výborné !! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabriela K. (gabikaKa) ID 58190 (27.7.2009, 14:51) |
Darinka, ja to robím presne ako Ty, len z mojej skúsenosti by som to nebalila do alobalu. Raz som to urobila a potom som vždy pri rozbaľovaní hromžila, lebo to nešlo, bolo to prilepené a trhalo sa to, musela som to rozbaľovať pod tečúcou vodou a samozrejme, že mi kopec vňate odplávalo. S tým prilepením jednej kocky o druhú to nie je také strašné, keď sa to stane, dajú sa celkom ľahko odpojiť. To je moja skúsenosť, prajem pekný deň, Gabika  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Darina B. (danda3) ID 104195 (27.7.2009, 16:24) |
To sa teda čudujem, lebo do alobalu to balím dobrých pár rokov a ešte sa mi nestalo, že by sa mi vňaťka oň prilepila. Ináč by som to sem nedávala, keby som to nemala odskúšané Nechápem od čoho to záleží, možno od alobalu, ja si vždy našporím z čokolády, ale teraz ju začali baliť ináč, tak neviem. Aj tak Ti Gabika ďakujem za komentárik a pekný deň, Darina  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
jana k. (janka425) ID 45490 (27.7.2009, 14:42) |
Skušali ste si nasekat vnat na kuch.robote,ja mam taky nož ako vrtulka myslim,že sa to použiva na mletie maska.Umytu,dam do mixera na par sekund potom necham trošku obschnut a balim do mrazaka.rychle a je najemno tak akurat. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Darina B. (danda3) ID 104195 (27.7.2009, 17:52) |
Ešte som neskúšala, ale rozmýšľala som ako si zjednodušiť to krájanie, ale za pokus to stojí. Ďakujem!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Tina H. (kokaZM) ID 102821, mimibazar.sk/kokazm (upravené 25.7.2009, 19:11) |
Moja mama to dáva do plastového obalu od vajec a zalieva to vodou. Má to pekný tvar. Ja zas mrazím do malých vákuovo-uzatvárateľných sáčikov . Tie sú v mrazáku šikovné, nezaberajú miesto, šupnú sa hocikam. Najprv vňať umyjem, nechám odkvapkať, pokrájam, -nezalievam vodou, vtedy sa dá odobrať iba časť. Ako čerstvé. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Darina B. (danda3) ID 104195 (25.7.2009, 22:44) |
Ďakujem Tinka, super nápad, určite vyskúšam!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zdenka A. (azdenka) ID 26949 (18.7.2009, 9:45) |
Aj ja to robím presne ako Anetka bylinky dobre osuším,nastrihám na drobné kúsky a šup do kelímkov.V zime už len lyžičkou vyberiem podľa potreby,v kelímku je to úplne sypké.Mrazím takto petržlenovú, zelerovú vňať aj kôpor. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva L. (evka*) ID 15 (18.7.2009, 9:32) |
Dobrý nápad  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (18.7.2009, 9:10) |
Ja siumyte,ale suchy bylinky naskladam narovno....aby to malo nejaky tvar na potravinovu foliu,zabalim a sup do mrazaku.Potom len nakrajam kolko potrebujem.Do polievky aj do zemiakov,to ma moj manzel rad  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lada M. (ostravak) ID 36919 (18.7.2009, 8:30) |
a já k vůli sladnosti, také omyji, nasekám na drobno a uělám v potravinové folii válečky a zamrazím, a jak potřebuji, ukrojím kolik potřebuji a dám di jídla,( odbalení je rychlé )  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Maja G. (mrka2) ID 29128 (17.7.2009, 22:45) |
ja to tak robievam,ale teraz som to dala len na kopu do jedneho sacku a mam z toho gucu,ako vravis,ale mne to vobec nevadi. uz sa mi s tym nechcelo tak piplat. v zime na nezaplatenie.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Aneta S. (ssassanka) ID 40362 (17.7.2009, 21:55) |
uff nie je to zbytocne komplikovane? ja vnat vzdy natrham, umyjem, necham uplne oschnut rozlozenu na utierkach a potom nasekam a dam do kelimkov do mraznicky. ked sa zamrazi taka uplne oschnuta tak aj po zmrznuti je to ako prasok ktory sa da oddelovat, uplne jednoducho naberiem lyzicou kolko potrebujem... skus aj ty, usetris si cas ja takto mrazim aj petrzlen, aj kopor, bazalku, rozmarin atd a vzdy to funguje. len treba bylinkam nechat aj pol dna nech uplne oschnu |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Darina B. (danda3) ID 104195 (18.7.2009, 9:51) |
Takže Anetka, už mám v mrazáku aj kelímok aj sa mi mrazia na podložke, ale do toho kelímku to bolo ozaj rýchlejšie, v nedeľu čakám ďalšiu vňaťku, už ju spravím len tak. Ešte raz ďakujem!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Darina B. (danda3) ID 104195 (17.7.2009, 22:15) |
Neviem, robím to tak roky, ale skúsim si urobiť jeden kelímok na skúšku. Ďakujem za radu.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Jana K. (Janka97611) ID 63645, mimibazar.sk/janka97611 (17.7.2009, 22:04) |
myslim ze susene bylinky nemaju tu spravnu vonu a ani farbu ja si tiez mrazim cerstve bylinky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Adriana J. (ajka007) ID 2990, mimibazar.sk/ajka007 (17.7.2009, 22:02) |
Anetka, zajtra skúsim s kôprom...tie zelinky necháš len uschnúť, alebo až doslova vysušiť ? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Aneta S. (ssassanka) ID 40362 (18.7.2009, 10:20) |
nie nieee!!! len oschnut!!! len par hodin ich nechat napr na utierke |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Andrea K. (anca66) ID 16418 (18.7.2009, 9:37) |
Zelinky sa vlastne iba nechajú zbaviť vody po umytí - teda osušiť / nie vysušiť / keď sa nechajú mokré a dajú zamraziť, vtedy sa robia tie "guče". Po správnom oschnutí, naozaj sa dajú z kelímkov naberať lyžičkou - Anetka má pravdu. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |