Alena M. (Alinka) ID 18244 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 5 návštěvníkov)
Cesnaková pasta
[ recept č. 14344 zo dňa 19.5.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Túto pastu si robievam niekoľko rokov a vždy ju musím mať v chladničke.
POSTUP PRÍPRAVY
na 1 kg rozpučeného alebo pomletého cesnaku pridáme 300-350g soli, dobre premiešame, natlačíme do zaváracích pohárov (ja používam od malých majonéz), vrch vždy zasypeme soľou, uzavrieme a vložíme do chladničky. Pridávame pred dovarením alebo do hotových jedál. Jedlo vopred nesolíme. |
 | Tina H. (kokaZM) ID 102821, mimibazar.sk/kokazm (11.7.2009, 8:21) |
Ja robím tak, že na kilo rozpučeného cesnaku dám 2 lyžice soli a 1 nad parou rozpustenú Ceru. Natlačím do výživových pohárov. Nie je to slané, cesnak nezačne modrieť. Mám to v chladničke a v pohode.... Cesnak moja rodina ľúbi, a takto zabrblem lis na cesnak len raz za rok, a nie každý deň.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Alena M. (Alinka) ID 18244, mimibazar.sk/alinka (17.7.2009, 11:05) |
Tinka, super, nabudúce vyskúšam s cerou. ale potom zase treba dať asi menej tuku, že? a akú to má konzistenciu? nie moc tuhú? ja vždy zababrem len mlynček na mäso, lebo už som 3 lisy na cesnak zlomila, aj drahý tescoma, nechápem to tak preto už len pastu dávam všade. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Tina H. (kokaZM) ID 102821, mimibazar.sk/kokazm (upravené 25.7.2009, 19:05) |
Zas to nie je strašne mastné, ani to necítiť, treba vyskúšať. Veď nedáš celú dávku naraz, len tak za lyžičku a to sa stratí úplne. Len cesnak cítiť. Keď to budeš držať v chladničke, bude to tuhé, ale z lyžičkou to v pohode vyberám. Ten cesnak trošku zmäkčí ceru. Je to odskúšané, našla som to v Novom čase pre ženy v rubrike ženy radia ženám už dávno. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Marta K. (marta7) ID 34320 (23.6.2009, 22:54) |
Pripájam sa k zástancom tohto výrobku. Ak máte pocit, že je soli veľa, nie je treba už pridať ďalšiu soľ do jedla a bude to v poriadku. Toho cesnaku do jedla dávame len malé množstvo. A je to naozaj veľmi praktické, cesnak je stále poruke pripravený na použitie. Samozrejme množstvo pripravovanej pasty sa môže upraviť podľa potrieb v domácnosti a ak sa minie je ho možné pripraviť aj viac krát do roka. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lucia H. (gupka) ID 9968 (3.6.2009, 18:23) |
Jej, to je dobrý nápad to si veru urobím, ale len polovičnú dávku som zvedavá ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Alena M. (Alinka) ID 18244, mimibazar.sk/alinka (25.6.2009, 12:07) |
No jasné, ja si to vždy matematicky delím podľa toho, koľko cesnaku očisteného navážim. Len tá moja matika  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Darina R. (dadulka19) ID 8655, mimibazar.sk/dadulka19 (20.5.2009, 21:42) |
je to zaujímavé a hlavne šikovné ,aspoň netreba špiniť pretláčatko kvôli jednému strúčiku,keď treba šupnúť do jedla(ja to neznášam umývať ).Takže ja určite vyskúšam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Milka -. (mimianka) ID 84111 (19.5.2009, 22:53) |
to je teda dosť veľa soli, nie? ja rozpučený cesnak zmiešavam s olivovým olejom a bazalkou a takto to šupnem do chladničky... nevydrží to síce asi tak dlho ako so soľou, ale treba brať ohľad na zdravie a radšej soľ obmedzovať (je jej dosť v iných potravinách, nieto ešte aby sme my solili, si myslím  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (23.6.2009, 23:35) |
chcela by som sa opýtať, ako dlho vydrží takto naložený cesnak? Lebo ja som o tom čítala a vyskúšala samozrejme. Ale išlo o cesnak vcelku. No a v priebehu týždňa sa mi potentoval aj cesnak aj ten olej, v ktorom to bolo Inak som sa veľmi tešila, že si cesnak takto uložím a len škodu som napáchala. To so soľou je na dlhší time, ale tiež mi je na prekážku tak veľa soli. Chcelo by to niečo medzi tým...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Alena M. (Alinka) ID 18244, mimibazar.sk/alinka (25.6.2009, 12:06) |
Kika, mne tento cesnak vydrží aj rok. teraz som si robila z 1/2 kg a vyšli mi 3 flašky 2,5dl. A toho cesnaku vôbec nie je tak veľa ako sa zdá. Keď to pomeliete a prisypete soľ, tak zistíte, že to množstvo sa tam úplne stratilo. Je to vec názoru. Ja som nikdy jedlo nepresolila s týmto a to nemám rada veľa soli v jedle, ani kvôli deťom, ani kvôli sebe. Iba môj muž vždy solí, aj keď jedlo ešte neochutnal  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Jana M. (artemisia) ID 84576 (20.5.2009, 4:47) |
Milka, myslíš veľmi správne. Ja tiež nevidím dôvod pripravovať takúto pastu do zásoby, keď cesnak je dostupný po celý rok čerstvý... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Alena M. (Alinka) ID 18244, mimibazar.sk/alinka (20.5.2009, 9:34) |
nie je to veľa soli, keď dáte do jedla lyžičku zmesi, tak vlastne tej soli tam nie je vôbec toľko ako by ste mysleli. Z vlastnej skúsenosti keď si kúpim také 2-3 hlavičky cesnaku a hneď ich neminiem, tak mi zhnijú alebo začnú klíčiť a je po nich A je to vec názoru, ja na pastu dopustiť nedám  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (23.6.2009, 23:42) |
alenka, neskúšali ste niekedy s menším množstvom soli? pokazilo by sa to? ja neviem variť jedlo, ak má zostať až do konca neosolené, potom neviem odhadnúť, či tomu niečo chýba a málokedy varím tak, že presne dodržím dávky uvedené v rp.... vždy to ešte nejak pretváram podľa chuti. A cesnak máme radi, takže v prípade, že ho chcem viac, bojím sa, že bude prestrelená soľ. Vy to ako robíte?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Alena M. (Alinka) ID 18244, mimibazar.sk/alinka (25.6.2009, 12:09) |
Kika, dám soli trochu menej, ale zase si vezmi, keď dáš do jedla lyžičku cesnakovej pasty, tam tej soli tak veľa nie je, nepresolíš to. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  | Maja I. (maya86) ID 29246 (20.5.2009, 13:32) |
Alenka sa chcela podeliť o recept. Keď sa Vám nepáči, robte si podľa seba, ale niekoho ten recept možno zaujme a bude ho robiť podľa nej. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Milka -. (mimianka) ID 84111 (21.5.2009, 19:15) |
ale veď nikto nepovedal, že tento recept sa nám nepáči, len to, že to nie je veľmi zdravé a myslím, že ste si mohli odpustiť tento komentár, lebo nemáme 5 rôčkov, aby sme sa tu museli takto obhajovať ako na ihrisku |
ODPOVEDAŤnahlásiť |