Eva H. (Evitchka) ID 26145 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 19 návštěvníkov)
*Falafel - zdrava pochutka z Orientu*
[ recept č. 13726 zo dňa 3.5.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
6 dl uvareneho ciceru * 1 dl najemno nasekanej petrzlenovej vnate * 2-3 lyzice hladkej muky * 1-2 struciky cesnaku * 1 lyzicka soli * 1 lyzicka mleteho kminu * 1 lyzicka vnate koriandru alebo 1 lyzicka mleteho koriandru* stipka kajenskeho korenia * 1 vajicko (mozete vynechat) * olej na vysmazenie
POSTUP PRÍPRAVY
Falafel je vegetarianska pochutka oblubena najma v krajinach Orientu. Ja som falafel ochutnala len jedenkrat, ale bola to laska na prvy hlt! Tuto zdravu pochutku si lahko pripravite doma nasledovnym sposobom:
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
![]()
1. asi 6 dl uvareneho ciceru rozmixujeme..ja som mala cicer z konzervy a dala som ho o trosku viac, no najchutnejsi falafel je urcite z doma uvareneho ciceru..
![]()
2. pridajte jedno vajicko a rozmixujte do hladka..tento krok mozete vynechat, v povodnom recepte sa nenachadzal...
![]()
3. cicerovu masu prelozime do misy a pridame zvysne ingrediencie..pridavat mozete od oka, moje mnozstva su samozrejme len odporucanie..koriander urcite nevynechajte, prave on dodava falafelu tu typicku chut..ja som az pri tomto kroku zistila, ze nemam pertzlenovu vnat, tak som ju nepridala a nic sa nestalo :) to zelene, co tam vidite, je susena vnat koriandru..
![]()
4. ked vsetko dobre premiesame, vznikne nam nieco takoto :)
![]()
5. teraz sa trosku pohrame a vyformujeme gulocky..odporucam radsej mensie ako vacsie, lahsie sa nam prepecu, ale ved to vy urcite viete :))
![]()
6. gulocky smazime na oleji..ak sa chcete vyhnut vysmazaniu, spravte si namiesto gulocok placicky a "upecte" ich na plechu potretom vodou, malo by to ist aj tak..
![]()
7. "falafelky" vysmazene do zlatista :)
![]()
8. tradicne sa podava v pita chlebe alebo v tortille, s cerstvou zeleninou a dresingom..dresing by mal mat jemnu chut, pretoze chut falafelu je dostatocne vyrazna..dufam si pochutite tak dobre ako my, *dobru chut*
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Adriana I. (iada) ID 126542 (27.7.2012, 21:09) |
Dnes som vyskúšala urobiť falafel, no nejak som to málo ochutila aspoň si dala aj krpaňa , ale s dressingom a zeleninkou to bolo fajn ...no ten koriander som ani nezohnala, kde sa dá zohnať? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabriela K. (tyrušik) ID 146339 (13.12.2011, 17:26) |
nooo tak keby som mala k tomu este hummus,tak by to bolo original :D,ale vedela som,ze do toho treba tu tahini pastu a pravdupovediac,nechcelo sa mi ho pripravovat :DD,v anglicku to vies kupit hotove.. tak som k tomu urobila iba jogurtovy dressing.a odkial zozenies ten husty grecky jogurt tu na sr?aj tu tahinu,aj koriander viem zohnat iba v bioobchode.hummus hotovy som ani nevidela.papa |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva H. (Evitchka) ID 26145 (13.12.2011, 18:28) |
no pravdupovediac, nemam uz taky prehlad o slovenskych vyrobkoch, no nieco podobne hustemu greckemu jogurtu urcite je k dostaniu, napriklad aj klasicka kysla smotana moze byt fajn ako nahrada. ja zijem vo svedsku a ten grecky jogurt davam skoro vsade, tak som si ho oblubila. je netucny ale zaroven krasne husty a kremovy, hodi sa aj do teplej aj studenej kuchyne.. a kedze tu samozrejme nedostat bryndzu, grecky jogurt spolu so syrom feta mi bryndzu takmer nahradi.. a ty zijes v anglicku ci na slovensku? inak, ked sme uz pri tych jogurtoch a bioobchodoch, moja mamina si v bio predajniach kupuje ovci jogurt, raz som ho ochutnala a to teda bol zazitok, neskutocne lahodne!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabriela K. (tyrušik) ID 146339 (13.12.2011, 16:28) |
dopadlo to dobre ,nerozpadol sa ani jeden kusok, trosku viacej tam citit muku,potlacilo to tu chut ciceru,nabuduce sa posnazim viac  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva H. (Evitchka) ID 26145 (13.12.2011, 16:35) |
tak fajn, ze to celkom ok dopadlo. skoda, ze tam citit tu muku, ja som falafel nerobila uz davno no tvoj komentar mi ho pripomenul a nahnal chutky cicer inak jedavam pravidelne, najcastejsie si z neho robim pomazanku na sposob hummusu - len nepridavam tahini pastu, nechuti mi, namiesto nej davam husty grecky jogurt, ochutim koreninami ako idu do falafelu a je to vyyyborne. zabalim do tortily ci natriem na chlebik alebo to jem ako husty dip s mrkvovymi a uhorkovymi "palickami" - nie je to tak piplave ako falafel a chuti to hadam este lepsie papa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabriela K. (tyrušik) ID 146339 (13.12.2011, 14:39) |
aby som to upresnila,ono sa to da spojit do gulicky,ale je to moc makke a lepi sa to na ruky :taka trosku "dzabanica" .nemam doma cicer a ani by som nerada pridavala,lebo teraz mam tej masy celkom dost a u nas doma to jem iba ja a akurat v tej chvili si sa prihlasila heheh to je asi telepatia. kazdopadne dakujem. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabriela K. (tyrušik) ID 146339 (13.12.2011, 14:28) |
no uz parkrat sa mi to nezdarilo,ale to som nerobila podla tvojho receptu a pri vyprazani sa mi to rozpadalo.preto to nerobim casto no ja som dala len jednu konzervu,t.j. 400g ciceru a jedno male vajce.a zvysne ingrediencie zhruba zo vsetkeho po polke.pridala som este muku a myslim,ze by pomohlo mozno keby som to obalila este v muke alebo v struhanke hm?neviem preco to je take mokre,nic mokre som tam nepridavala okrem vajca.ja o tomto skvelom jedle viem len vdaka tomu,ze som bola isty cas v anglicku a tam to mali bezne v obchodikoch.uvidime,ci sa to niekedy dostane aj na slovensko,lebo isto tu vela ludi ani nema ponatia co je falafel.dam este vediet,ako to dopadlo.. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva H. (Evitchka) ID 26145 (13.12.2011, 18:35) |
inak, k tomu vyprazaniu, ja som to takt robila len jedenkrat lebo tiez sa mi prislo dost namahave pri vyprazani udrzat tvar guliciek a oprazit ich rovnomerne..zjednodusila som si to teda tak, ze som gulicky dala do zapekacej misky s papierom na pecenie, "posprejovala" troskou olivoveho oleja a dala upiect..a vysledok bol ok jaj, a teraz som si vsimla, ze v UK si bola isty cas, to chapem, ze si stihla zvyknut na niektore potraviny ci suroviny..ja som tam bola uz davno a nespominam si na nic, co by mi odtial chybalo..akurat ze tam som si oblubila arasidove maslo no po navrate domov mi vobec nechybalo a to som si ho sebou doniesla - pre istotu no napriklad taky dobry kebab a indicke jedla som ako vedeli pripravit v tych ich take-away som uz odvtedy naozaj nejedla, ani vo svedsku, a na slovensku uz vobec nie..  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabriela K. (tyrušik) ID 146339 (13.12.2011, 13:30) |
akurat to pripravujem,ale nechce mi to drzat po kope,je to dost riedke a to uz som pridala 3 lyzice muky :/ |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva H. (Evitchka) ID 26145 (13.12.2011, 13:38) |
Gabika, sranda, ze som sa na mmb pozrela akurat ked si pridala tento komentar - no k veci: mrzi ma to, nemalo by to byt riedke, teda nie take, aby sa z toho nedali usulat gulky. mozno si mala vacsie vajicko? mozes pridat struhanku alebo vlocky (ovsene ci spaldove) ale uplne najlepsie by bolo kedy si pridala viac ciceru - ak mas..drzim palce, dufam to zachranis.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Tina M. (mmmartina) ID 74526 (4.5.2009, 23:27) |
Evi, skusala som to bez toho vajicka a rozpadalo sa mi to, neviem co som urobila zle. Nakonie som pridala vajicko a trosku PDP a bolo to super . Urcite som to nerobila posledny krat, ale aj tak by som chcela vediet ako to bez toho vajicka drzi pokope  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva H. (Evitchka) ID 26145 (5.5.2009, 0:06) |
Ahoj Tinka, som rada, ze si si poradila a ze chutilo, si sikulka! este raz som pre istotu mrkla na povodny recept, ale vajicko tam nie je..ja som ho radsej pridala, lebo som sa obavala prave toho, ze to nebude drzat pokope pozerala som viacero receptov a do niektorych vajicko slo a do niektorych nie..moj tip by bol ze namiesto toho vajicka pridat trosku vody a struhanky, toto by mohlo spojit tu hmotu dokopy, co myslis? dovi, pri dalsich receptikoch  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Žaneta J. (tweetinka) ID 4775, mimibazar.sk/tweetinka (3.5.2009, 20:35) |
az teraz som si vsimla, ze si to pridala Ty Evka takze o to vacsie vdaka ak vyskusam, nafotim, poslem. ak teda stihneme nafotit  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (3.5.2009, 20:14) |
krasne Evi. Uf,mam plnu gambu slin.... idem si dat aspon salat. Nechce sa mi ucit,tak som urobila vajickovy salat. Ach jaj. Bude veselo zajtra. som ja flakanda,co? ale chvalim sa, z prekladu a lexiky odbor.stylu mam Acka krasny vecer  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva H. (Evitchka) ID 26145 (3.5.2009, 20:16) |
jej Janicku, gratulujem je to skvely pocit ked nieco tak dobre zmaknes no a vy ste tiez dnes dobre mali, tiez mi slinky tiekli  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (3.5.2009, 20:17) |
vidis to. Ale teraz nemam motivaciu na zajtrajsi zapocet,lebe na preklad som sa neucila skoro nic.... som zakliata asi  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  | Eva H. (Evitchka) ID 26145 (3.5.2009, 20:23) |
coby zakliata, ty si len taka sikovna bosorecka idem zehlit, konecne nejaka fyzicka aktivita po tolkych dnoch ...pekny vecer vsetkym sikovniciam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Tina M. (mmmartina) ID 74526 (3.5.2009, 19:53) |
Super, mam doma vsetko , zajtra vyskusame. Dakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva H. (Evitchka) ID 26145 (3.5.2009, 19:56) |
niet zac Tinka, dufam, ze bude chutit.. ja ked som hladala recept na falafel, nasla som ich nespocetne mnozstvo, takze niet co pokazit aj ked das niecoho viac alebo menej alebo vobec nie..treba vyskusat  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Tina M. (mmmartina) ID 74526 (3.5.2009, 19:42) |
Ten koriander ma byt mlety, alebo cele zrniecka ? Dakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva H. (Evitchka) ID 26145 (3.5.2009, 19:48) |
Tinka, dobra otazka! ja som pouzila susene listy koriandru, dobre, ze to spominas, doplnim do receptu! kludne vsak pouzi mlety koriander, podla mna to s nim bude este lepsie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Emilia D. (filmuska) ID 25200 (3.5.2009, 20:34) |
susenu koriandrovu vnat na slovensku nedostat  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  | Eva H. (Evitchka) ID 26145 (3.5.2009, 20:38) |
nie? aj jaj, ale kto pestuje bylinky, nasusi si ale nevyhnutne sem ani nemusi ist..ta koriandrova vnat je podobna tej petrzlenovej a pre chut sa pridaju mlete zrniecka koriandru, tie urcite dostat  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Emilia D. (filmuska) ID 25200 (3.5.2009, 21:09) |
ano je podobna petrzlenovej ale je ovela ovela lepsia... apson podla mna... mlety koriander mne osobne nechuti |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Andrea S. (judama) ID 32160 (3.5.2009, 19:34) |
Evi, perfektný recept , na poličke už na mňa cícer "vykrikuje" dobrý mesiac určite vyskúšam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva H. (Evitchka) ID 26145 (3.5.2009, 19:37) |
tak s nim sprav kratky proces Andrejka, urcite si pochutite  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Andrea S. (judama) ID 32160 (3.5.2009, 19:45) |
teším sa , už sa dlhšie na neho chystám, dostala som totiž k narodeninám od Dr. Bukovského kuchársku knižku a sú tam super receptíky , tak pomaličky dopĺňam špajzu a hor sa do zdravého jedenia  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  | Eva H. (Evitchka) ID 26145 (3.5.2009, 19:57) |
tak potom pridaj nejaky zdravy receptik a inspiruj nas ide leto, myslim, ze vela z nas take recepty oceni  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Andrea S. (judama) ID 32160 (3.5.2009, 20:16) |
pokúsim sa, no odrádza ma tá pracnosť pri vkladaní fotiek a textu... človek nikdy nevie, raz ma kopne múza a daváááj do práce  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | |  | Eva H. (Evitchka) ID 26145 (3.5.2009, 20:20) |
Andrejka, aj mna to zo zaciatku odradzalo, ale je to celkom jednoduche, ked som sa to naucila ide to jedna radost, uvidis..vyskusaj, je to celkom zabava receptom z knizky Dr. Bukovskeho sa tu potesime viacere, ja tu knizku nemam, takze mna nejakym jeho receptom urcite inspirujes  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva K. (evekei) ID 31604 (3.5.2009, 19:23) |
No Evka, ty si ale šikovnica ďalší ohromný receptík od teba a ešte aký!! V špajzi mi leží cícer už od neviem kedy, takže určite budem čoskoro kuchtiť túto papu. Ja budem určite robiť tú zdravšiu verziu na plechu, lebo musím sa začať už pripravovať na tú Donau Radweg aj čo sa jedla týka...A teraz skoro stále jem len také kalorické bomby Tak to pekne napravím  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva H. (Evitchka) ID 26145 (3.5.2009, 19:28) |
Evuliatko, to som rada, ze vyuzijes..ja som si opat mylne myslela, ze cicer asi ani nie je bezny, lebo v nasej rodine sa velmi neyuziva.. ale odteraz sa bude Evi, ja som vahala, ze si spravim na plechu ale bola som leniva, aj ked to je vlastne jednoduchsie budem rada, ak das vediet ako to vyslo na plechu, sama som zvedava..a duuufam, ze si pochutnas!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (3.5.2009, 19:17) |
Evik,6 dcl ciceru sa mysli pomlety,alebo to je jedna konzerva?mam v spajzi,som leniva poziet .......ozaj z tejto davky vyjde to,co je na obrazku?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva H. (Evitchka) ID 26145 (3.5.2009, 19:24) |
Lubi, mne to vyslo tak, ze 6 dl ciceru je priblizne 1 a 3/4 400 g konzervy ciceru..v povodnom recepte sa pise "asi dve konzervy ciceru" alebo "6 dl uvareneho"..zalezi aka velka je konzerva, ze? ja som dala kapanek viac ako 6 dl..  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (3.5.2009, 19:12) |
ooo,ake exoticke,Evik este som o tom nepocula,ale exotiku ja mozem takze nova vyzva pre moje chute  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva H. (Evitchka) ID 26145 (3.5.2009, 19:29) |
Martinka, pozyvam ta teda na vylet do exotickeho Orientu, touto mnamkou si tu atmosku urcite lahucko vytvoris este vodnu fajku k tomu a si v Egypte!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Žaneta J. (tweetinka) ID 4775, mimibazar.sk/tweetinka (3.5.2009, 18:51) |
pridavam medzi oblubene vyzera to zaujimavo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva H. (Evitchka) ID 26145 (3.5.2009, 19:00) |
super Zanet, nieco aj pre teba, bez toho vajicka, ze??  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Žaneta J. (tweetinka) ID 4775, mimibazar.sk/tweetinka (3.5.2009, 20:32) |
Evka - presne . Nezahliadla si tu na mmb v rceptikoch postup na arabsky chlebik? ten cicer fakt vyzera uuplne super. poznate take jedlo ze "hummus" vlastne taka natierka z ciceru a tiez sa to podava s arabskym chlebikom |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  | Eva H. (Evitchka) ID 26145 (3.5.2009, 20:48) |
Zanetka, recept na arabsky chlieb neviem ale Adrejka ti nizsie uz napisala tip...hummus poznam a naozaj to nie je ziadny humus, naopak  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Žaneta J. (tweetinka) ID 4775, mimibazar.sk/tweetinka (3.5.2009, 21:03) |
ako tak "kukam" v jedle by sme si rozumeli som rada, ze sa tu pridavaju aj taketo dobrotky . |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Andrea S. (judama) ID 32160 (3.5.2009, 20:37) |
táto maminka ho má v receptoch ID 33839  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | |  |  | Andrea S. (judama) ID 32160 (3.5.2009, 21:18) |
náhoda, mám od nej v obľúbených recept ale takéto fajn"zdravé" to je "moje" tiež sa zberám urobiť tieto falafelky bez vajíčka dám si ich už tento týždeň na večeru...teším sa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Klaudia R. (kladika) ID 65067 (3.5.2009, 18:04) |
Evicka, velmi dakujem za tento recept, uz davno som ho hladala, lebo falafel milujem, ked som studovala vo Viedni kupovala som ho tam v stankoch s kebabom. Mnam, urcite urobim a potom sa zase ozvem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva H. (Evitchka) ID 26145 (3.5.2009, 18:25) |
Klaudinka, to som rada, ze ti urobil radost priprava je velmi jednoducha, mne take recepty velmi vyhovuju )) dopredu zelam dobru chut! pekny vecer  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (3.5.2009, 17:44) |
vyskuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuusam.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva H. (Evitchka) ID 26145 (3.5.2009, 17:46) |
Lubka, no a povinne! je to vyborne, aspon mne chutilo pekny den vam do Ciech  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Tatiana H. (tanickask) ID 5946, mimibazar.sk/tanickask (3.5.2009, 17:38) |
Dakujem za pripomenutie, urcite vyskusam.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva H. (Evitchka) ID 26145 (3.5.2009, 17:45) |
niet zac Tanicka, rado sa stalo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (3.5.2009, 17:08) |
Toto som ešte neskúšala. Musím to napraviť.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva H. (Evitchka) ID 26145 (3.5.2009, 17:15) |
urcite vyskusaj Zlatka je to zaujimave a exoticke a najma zdrave  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |