Andrea Š. (ajkagajka) ID 1976 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 45 návštěvníkov)
Pardubický perník (vraj origoš recept :-))
[ recept č. 1158 zo dňa 15.3.2007 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Neviem čo je na tom pravdy, ale perníčky sú výborné :-) Predpríprava je troška zdĺhavá, čo možno niekoho odradí, ale ozaj stojí za to vyskúšať tento receptík.
POSTUP PRÍPRAVY
Ideme na to :-) všetky ingrediencie uvádzam v polovičných dávkach, lebo sa mi množstvo v pôvodnom recepte zdá priveľké :-)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
1. deň si pripravíme sirup: *½ kg kryštálového cukru *250ml vody *½ ČL sódy bikarbóny |
|
* vodu s cukrom necháme zovrieť, pridáme sódu bikarbónu, |
|
ale opatrne, aby nevykypelo a varíme 5 minutiek. Necháme odstáť do ďalšieho dňa. |
|
2. deň urobíme cesto: *1,1 kg hladkej múky *2 dkg = balíček salajky *1/2 balíčka pr. do pečiva alebo do perníka *½ balíčka perníkového korenia *1 ČL škorice *4 mleté klinčeky *1 ČL ml. anízu *20 dkg medu *5 dkg džemu *2 vajcia. Všetko zmiesime spolu so sirupom z 1. dňa. |
|
Odložíme do chladna. |
|
3.deň pečieme perníky: cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 mm, vykrajujeme väčšie tvary. Vykrajujeme tesne vedľa seba, aby zostalo čo najmenej zvyšného cesta. Tieto zvyšky nakoniec upečieme ako jeden „plát“ a po vychladnutí ho zomelieme na mäsovom mlynčeku (poprípade môžeme podrobiť, nastrúhať) a použijeme do plnky. Na plech ukladáme redšie, aby sa nám nepolepili a pečieme na vymastenom plechu alebo na papieri cca 3-4 minútky na 200st. C |
|
4.deň plníme: *zomleté zvyšky cesta *2 dcl hrnček mletých orechov alebo maku *250 ml vriacej vody *1,5 dcl džemu alebo lekváru, kľudne môže byť aj viac. Všetko spolu pekne premiešame. Ja som robila plnu 50 na 50, vľavo je makova, vpravo orechova. Nevyzerajú "bohvieako" ale v perníčkoch budú super :-) |
|
Poleva môže byť podľa vášho overeného receptu, alebo táto: *½ kg polevových dukátov alebo 40 dkg čokolády *2 palmaríny. Perníčky „okúpeme“ v tejto čokoládke, najlepšie z oboch strán, ukladáme na mastný papier. Ja na ne ešte zvyknem lyžičku čokolády vyliať, nech je na vrchu väčšia vrstva :-) |
|
Píše sa, že v sáčku alebo plechovej nádobe vydržia aj rok. No to sa u nás nikdy nestalo a ani nestane :-)))) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 25 (zobrazuje sa 21-25) | << predošlé 1, 2 |
| jana p. (jana74) ID 16372, mimibazar.sk/jana74 (25.5.2007, 23:34) |
super recept. som original z pardubic ale take take dobre perniky ako sa piekli kedysi uz nenajdete ani v pardubiciach. pamätam si ako sme z nich ohryzali cokoladu. snad mi slovencina uz trochu ide.pa pa jana |
ODPOVEDAŤ |
Andrea Š. (ajkagajka) ID 1976, mimibazar.sk/ajkagajka (19.3.2007, 10:46) |
Ja som ich tento víkend piekla, ale nejako mi nejdú vložiť fotky a objavila som jednu (dosť veľkú a podstatnú) chybičku, zabudla som do ingrediencií napísať prášok do pečiva alebo do perníka Ospravedlňujem sa!!! |
ODPOVEDAŤ |
| Iveta S. (yvett) ID 11052 (18.3.2007, 20:25) |
Ahojte, salajke sa na Záhorí hovorí "frišká soľ" a najčastejšie sa pridáva do Zázvorníkov. Viem, že jeden z ďalších názvov je jelenia soľ. Milujem pečenie perníčkov, roky používam dva osvedčené recepty. Tento sa mi zapáčil, takže ich určite niekedy upečiem. |
ODPOVEDAŤ |
Andrea Š. (ajkagajka) ID 1976, mimibazar.sk/ajkagajka (15.3.2007, 15:25) |
Maťka čo je salajka neviem ani ja je to voľajaký biely prášok, v obchode to nájdeš pri prášku do pečiva, je to asi tak veľký sáčik ako pr. do pečiva, ale býva taký priesvitný. Určite sa dajú vyrobiť rôzne tvary a veľkosti, záleží na fantázii. Mne však bolo doporučené robiť väčšie, približne také ako kúpiš v obchode, lebo sa tam dá dať viacej tej plnky a je to tak chutnejšie. Dobrú chuť!!! |
ODPOVEDAŤ |
Martina P. (Mata74) ID 9033 (15.3.2007, 14:57) |
co je to salajka? a moja druha otazka daju sa z tohto cesta robit aj mensie tvary?? |
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 25 (zobrazuje sa 21-25) | << predošlé 1, 2 |