. .. .. .. .. .. .
. .

Pardubický perník (vraj origoš recept :-)) - RECEPT 1158

CUKROVINKY

ID 1976 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 45 návštěvníkov)


Pardubický perník (vraj origoš recept :-))


[ recept č. 1158 zo dňa  ]


Pardubický perník (vraj origoš recept :-))


POTREBNÉ PRÍSADY

Neviem čo je na tom pravdy, ale perníčky sú výborné :-)
Predpríprava je troška zdĺhavá, čo možno niekoho odradí, ale ozaj stojí za to vyskúšať tento receptík.


POSTUP PRÍPRAVY

Ideme na to :-) všetky ingrediencie uvádzam v polovičných dávkach, lebo sa mi množstvo v pôvodnom recepte zdá priveľké :-)

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

1. deň si pripravíme sirup: *½ kg kryštálového cukru *250ml vody *½ ČL sódy bikarbóny
* vodu s cukrom necháme zovrieť, pridáme sódu bikarbónu,
ale opatrne, aby nevykypelo a varíme 5 minutiek. Necháme odstáť do ďalšieho dňa.
2. deň urobíme cesto: *1,1 kg hladkej múky *2 dkg = balíček salajky *1/2 balíčka pr. do pečiva alebo do perníka *½ balíčka perníkového korenia *1 ČL škorice *4 mleté klinčeky *1 ČL ml. anízu *20 dkg medu *5 dkg džemu *2 vajcia. Všetko zmiesime spolu so sirupom z 1. dňa.
Odložíme do chladna.
3.deň pečieme perníky: cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 mm, vykrajujeme väčšie tvary. Vykrajujeme tesne vedľa seba, aby zostalo čo najmenej zvyšného cesta. Tieto zvyšky nakoniec upečieme ako jeden „plát“ a po vychladnutí ho zomelieme na mäsovom mlynčeku (poprípade môžeme podrobiť, nastrúhať) a použijeme do plnky. Na plech ukladáme redšie, aby sa nám nepolepili a pečieme na vymastenom plechu alebo na papieri cca 3-4 minútky na 200st. C
4.deň plníme: *zomleté zvyšky cesta *2 dcl hrnček mletých orechov alebo maku *250 ml vriacej vody *1,5 dcl džemu alebo lekváru, kľudne môže byť aj viac. Všetko spolu pekne premiešame. Ja som robila plnu 50 na 50, vľavo je makova, vpravo orechova. Nevyzerajú "bohvieako" ale v perníčkoch budú super :-)
Poleva môže byť podľa vášho overeného receptu, alebo táto: *½ kg polevových dukátov alebo 40 dkg čokolády *2 palmaríny. Perníčky „okúpeme“ v tejto čokoládke, najlepšie z oboch strán, ukladáme na mastný papier. Ja na ne ešte zvyknem lyžičku čokolády vyliať, nech je na vrchu väčšia vrstva :-)
Píše sa, že v sáčku alebo plechovej nádobe vydržia aj rok. No to sa u nás nikdy nestalo a ani nestane :-))))


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< španielské vtáčky | Pardubický perník (vraj origoš recept :-)) | Krémové rezy so salajkou >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 25 (zobrazuje sa 21-25)<< predošlé 1, 2
jana p. (jana74) ID 16372, mimibazar.sk/jana74 (25.5.2007, 23:34)
super recept. som original z pardubic ale take take dobre perniky ako sa piekli kedysi uz nenajdete ani v pardubiciach. pamätam si ako sme z nich ohryzali cokoladu. snad mi slovencina uz trochu ide.pa pa jana
ODPOVEDAŤ
Andrea Š. (ajkagajka) ID 1976, mimibazar.sk/ajkagajka (19.3.2007, 10:46)
Ja som ich tento víkend piekla, ale nejako mi nejdú vložiť fotky :'( a objavila som jednu (dosť veľkú a podstatnú) chybičku, zabudla som do ingrediencií napísať prášok do pečiva alebo do perníka :-( Ospravedlňujem sa!!! (L)
ODPOVEDAŤ
Iveta S. (yvett) ID 11052 (18.3.2007, 20:25)
Ahojte,
salajke sa na Záhorí hovorí "frišká soľ" a najčastejšie sa pridáva do Zázvorníkov. Viem, že jeden z ďalších názvov je jelenia soľ.
Milujem pečenie perníčkov, roky používam dva osvedčené recepty. Tento sa mi zapáčil, takže ich určite niekedy upečiem.
ODPOVEDAŤ
Andrea Š. (ajkagajka) ID 1976, mimibazar.sk/ajkagajka (15.3.2007, 15:25)
Maťka čo je salajka neviem ani ja :-$ je to voľajaký biely prášok, v obchode to nájdeš pri prášku do pečiva, je to asi tak veľký sáčik ako pr. do pečiva, ale býva taký priesvitný. Určite sa dajú vyrobiť rôzne tvary a veľkosti, záleží na fantázii. Mne však bolo doporučené robiť väčšie, približne také ako kúpiš v obchode, lebo sa tam dá dať viacej tej plnky a je to tak chutnejšie. :-D (PL) Dobrú chuť!!!
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata74) ID 9033 (15.3.2007, 14:57)
co je to salajka? *-) *-) a moja druha otazka daju sa z tohto cesta robit aj mensie tvary??
ODPOVEDAŤ
Celkom: 25 (zobrazuje sa 21-25)<< predošlé 1, 2
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu