Adriana B. (Aďka27) ID 32431 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 6 návštěvníkov)
Írsky sódový chlieb
[ recept č. 10696 zo dňa 28.1.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
200 g hladkej múky T-650, 250 g celozrnnej múky, 1 kávová lyžička sódy bikarbóny, 1 kávová lyžička soli, 1 kávová lyžička prášku do pečiva, 30 g masla /Hera/, 350 ml cmaru
POSTUP PRÍPRAVY
Výborný rýchly chlebík, bez kysnutia.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Do misy preosejeme múku, aj celozrnnú - cez sitko s väčšími otvormi, ale treba ju prevzdušniť (keď mi nechceli prejsť všetky otruby, tak som ich potom zamiešala do múky) použila som špeciál-strednú celozrnnú |
![]() |
pridáme lyžičku sódy,soli a prášku do pečiva /lyžičky som dala mierne navŕšené/, poriadne premiešame s múkou |
![]() |
pridáme maslo a premiešame s múkou, ako keď sa robí posýpka |
![]() |
prilievame po troške cmar - ak ho nemáme, tak nám stačí pridať do mlieka 1 lyžicu citrónovej šťavy, alebo jablčného octu (skúšala som aj s mliekom, ale lepší je cmar) |
![]() |
a vareškou pomaly primiešavame múku. |
![]() |
Rukami premiesime, trošku bude lepiť, |
![]() |
preložíme na pomúčenú dosku. |
![]() |
Vymiesime 3 minúty, múky podsypávame len máličko, cesto má byť hladké, pružné a lesklejšie. |
![]() |
Bochník by mal mať priemer 15 cm a výšku 5 cm. Pomúčime hladkou múkou, nožom urobíme zárez v tvare písmena x, |
![]() |
preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme pri teplote 190° C, približne 35-40 min. Asi tak po 30-ich minútach skúste špajľou, či sa cesto neťahá. Správne upečený vydáva po poklopaní na spodok dutý zvuk. |
![]() |
Upečený bochník necháme vychladnúť na mriežke. |
![]() |
Chlebík je na povrchu chrumkavý, vnútri hutnejší, ale mäkký. A kto má rád grahamové pečivo, určite si pochutí. Nakrájame na tenšie krajce - chuťou pripomína sódové lokše :o) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Mária P. (Mayka) ID 13577 (3.12.2009, 14:02) |
juj ten ale vyzera...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (2.12.2009, 17:27) |
adi, myslis,ze ked mam malo kysleho mlieka,mozem ho doliat klasickym? nechce sa mi ist do obchodu kupit chlieb,tak kupit mlieko ani tolko  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (3.12.2009, 12:55) |
zase si opovedam sama. nevadilo,ze som doliala obycajne mlieko. chlebik je vyborny,krasne vyrastol http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=629543 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabriela T. (nogate) ID 22107 (30.11.2009, 0:37) |
Už som ho dva krát piekla je super všetkým nám chutí  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (30.11.2009, 14:51) |
Gabika, ďakujem, som veľmi rada, že si vyskúšala tento chlebík. Veľmi ma teší, že vám chutilo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Gabriela T. (nogate) ID 22107 (17.1.2010, 16:57) |
Adrianka, naposledy som použila trošky inú múku tiež celozrnnú ale ražnú a takto to dopadlo http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=649808, veľmi často ho pečiem som si naň zvykla , nakoľko nemôžem kvasnice  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (29.1.2009, 12:25) |
mmm,vyskusam... vyzera super. ja mam recept na sladky sodovy chlebik (v mojich receptoch), je fakt dobry,tak urcite spravim aj taky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (29.1.2009, 15:43) |
Ahoj Janka, ja zasa vyskúšam ten sladký. Včera som chcela niečo narýchlo večer, tak som našla v knihe ten a do trištvrte hodinky bol hotový aj so zamiesením a No aj tak mi najviac chutí klasický, s droždím, nemôžem si pomôcť Ale miesto grahamových rožkov je super Tak som zvedavá, čo na to povieš.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana Č. (ZuzulienkaC) ID 30772, mimibazar.sk/zuzulienkac (28.1.2009, 17:59) |
je, to musim vyskusat.. sice tymi sodovymi loksami si mi nepriblizila ako bude chutit ale nevadi mozem pridat aj rozne semiacka - lanove, slnecnicove, sezamove..? ci to skor len pokazim? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (29.1.2009, 9:14) |
Zuzka, nepokazíš nič, kľudne daj akékoľkvek semiačka. Ale chcem ho dnes vyskúšať s cmarom. Včera som nemala, myslím, že uberiem trošku aj z múky. V knihe je uvádzaný originál recept, ale skúsim, porovnám a dám Ti vedieť.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (29.1.2009, 15:38) |
Zuzka, tak som to dnes skúsila s cmarom, je oveľa lepší, aj som ubrala z múky a pridala prášok do pečiva a ešte trošku cmaru - už som to upravila aj v recepte.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  | Zuzana Č. (ZuzulienkaC) ID 30772, mimibazar.sk/zuzulienkac (29.1.2009, 20:11) |
mmm, diky.. zajtra kupujem cmar a ideme na to.. dufam, ze nebudem mat pekne vytrenovane bi, tricepsy po mieseni cesta  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (30.1.2009, 17:20) |
Neboj sa, pri prvom by si mala tak mierne, ale pri upravenom nie. Či si už skúšala? Inak je mäkkulinký aj dnes, kôrka zmäkla a teším sa, lebo odmietli rožky a pýtali si tento chlebík  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |