. .. .. .. .. .. .
. .

Vynikajúci makovo-tvarohový koláč s 5 hviezdičkami ***** - RECEPT 320

MÚČNIKY, POHÁRE

ID 633 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 526 návštěvníkov)


Vynikajúci makovo-tvarohový koláč s 5 hviezdičkami *****


[ recept č. 320 zo dňa  ]


Vynikajúci makovo-tvarohový koláč s 5 hviezdičkami *****


POTREBNÉ PRÍSADY

CESTO: 250 g polohrubej múky * čajová lyžička prášku do pečiva * 2 žĺtky * 150 g masla * 60 g práškového cukru * 2 vanilkové cukry * MAKOVÁ PLNKA: 200 g zomletého maku * hrozienka * 60 g práškového cukru * škoricový cukor alebo lyžička škorice * 50 g roztopeného masla * 2 lyžice citrónovej šťavy * 3 lyžice slivkového lekváru * TVAROHOVÁ PLNKA: 250 g mäkkého tvarohu * 60 g práškového cukru * 2 vajcia * dve lyžice hrubej múky * kyslá smotana * NA VRCH: jeden žĺtok vymiešaný s lyžicou vody

POSTUP PRÍPRAVY

Milé mamičky, na úvod tohto receptu Vám odporúčam vyhnať zbytok domáceho osadenstva von na pol dňa, možno by postačilo vymknúť deti na dvor, alebo zavolať kamarátke, či nepostráži aspoň jedno dieťatko (slepá závisť) :-( Ja by som sa do tohto koláča dnes ani nepustila, ale manžel mi sľúbil, že zomelie mak, čo bola najväčšia prekážka tohto kráľovského koláča, a druhá „prekážka“ bolo naše nie dobre vyspaté dieťa, ktoré od rána mrnčalo a vyžadovalo si tisícnásobne väčšiu pozornosť ako v iné dni. Keď sa nad tým spätne zamyslím, nie som unavená z pečenia, ale z ustavičného „prečo“, ktorými ma obsypávala dcérka sediaca na kuchynskej linke a z ustavičného „preto“, ktorými som ju bombardovala ja. Na otázku „prečo dávam mak do makového koláča“ mi už dochádzali slová, trpezlivosť a chuť niečo vysvetľovať :-)) Laura bola priveľmi zvedavá na odpovede, priveľmi zvedavá, čo pečiem, priveľmi zvedavá, prečo robím cesto, prečo cesto nerobím, prečo si umývam ruky, prečo si ruky neumývam, prečo rozbíjam vajíčko, prečo vaľkám cesto, prečo ho nevaľkám, prečo sa jej chce cikať atď atď..... :-))) Nakoniec som neurológovi ani netelefonovala a prežila som to bez ujmy na zdraví a absolútne najväčší zázrak, ktorý sa dnes stal, bol ten, že naše dieťatko zjedlo celý trojuholníček z tohto koláča a nech som ho robila akokoľvek dlho, budem ho robiť každý štvrtok, prisahám na pioniersky odznak. To bola najväčšia vďaka za moju robotu. A prečo, milé mamičky, tento koláč a nie jednoduchší s makom? LEBO tento obsahuje poctivú dávku šťavnatého maku (pridané hrozienka, rozpustené maslo, slivkový lekvár), poctivú dávku šťavnatého tvarohu (je v ňom zmiešaná kyslá smotana), je hrôzostrašne výborný a tisíckrát lepší, ako robievali naše prapraprapraprapraprababičky!!!!!

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

1. Pred tým, ako sa pustíte do boja :-)), zalejte ľubovoľný počet hrozienok horúcou vodou a nechajte ich nabobtnať.
2. Všetky prísady na cesto dajte na dosku a vymieste hladké cesto. Chvíľu sa Vám bude lepiť na ruky a za 5 minút bude hotové. Je to cesto podobné lineckému, akurát doň nejde citrónová kôra. Ak sa Vám bude lepiť na dosku, použite viac múky, ale pozor, nepridávajte veľa, cesto by bolo veľmi tvrdé, nedalo by sa vyvaľkať a trhalo by sa.
3. Takto vyzerá vymiesené cesto. Mojím prstokladom mi to trvalo asi dve minúty.
4. Z cesta si odkrojte asi 1/4, ktorú použijete na dozdobenie na záver. Môžete v závere urobiť vykrajované ozdôbky, alebo radielkom nakrájate dlhé pásiky, ktorými tvarohovú plnku prikryjete.
5. Cesto vyvaľkáme na tenký guľatý plát, dávame pozor, aby sa nám neprilepilo na dosku, lebo ho budeme prenášať do oválnej plytkej tortovej formy.
6. Plát cesta preneste do formy, kraje buď odrežte - ale rukami sa Vám bude robiť lepšie. Do formy ho zľahka povtláčajte (formu som vymazala maslom a posypala múkou), a ak nemáte vysoké okraje ako má táto forma, tak vytlačte cesto aspoň do 2-3 centimetrovej výšky.
7. Takto som prichystala vyššie okraje pre istotu aj ja. Koláč pri pečení nádherne narastie a aby sa nezačala tvarohová plnka túlať bezcieľne po rúre, okraje udržia plnku tam, kde má byť. Ospravedlňujem sa za kvalitu fotografie, nakoľko mám obe ruky na koláči, je zrejmé, že som to nefotila ja :-)))
8. Lauruška si zatiaľ s maličkým valčekom robí svoje koláčiky, veľmi ju to baví a ja som rada, že chvíľočku nemusím odpovedať na všetečné otázky. Rozmýšľam nad plnkami, ako ich urobím, aby boli šťavnaté až hrôza, výborné a lahodné a proste k "zulíbání"...
9. Do zvyšného cesta, ktoré ste odkrojili, pridajte trocha kakaového prášku, vyvaľkajte a formičkou vykrajujte ozdôbky na vrch cesta - alebo, ako som už spomínala, radielkom narežte pásiky, ktorými ozdobíte vrch koláča.
10. Ideme robiť plnky. Do zomletého maku pridáme práškový cukor, scedené hrozienka, šťavu z citróna, slivkový lekvár, rozpustené maslo, škoricový cukor, alebo samotnú mletú škoricu. Ak môžem poradiť, túto plnku robte podľa svojej chuti. Niekomu chutí veľa hrozienok, niekto pridá dve lyžice rumu, alebo viac cukru. Je to úplne na Vás, vôbec nepozerajte, koľko gramov akej suroviny treba do plnky. Ak ju urobíte po svojom, a nezdá sa Vám dosť šťavnatá, pridajte deci mlieka, alebo viac roztopeného masla.
11. Makovú plnku navrstvite na cesto.
12. Rýchlo si urobíme plnku číslo dva. Do misy dajte nízkotučný tvaroh, kyslú smotanu, 2 lyžice hrubej múky, práškový cukor, žĺtka a všetko dohladka spojíme.
13. Do plnky primiešajte sneh zo štyroch bielkov. Dva bielky Vám ostali pri robení samotného cesta a dva máte teraz. Plnka sa stane razom nadýchaná a perinková.
14. Tvarohovú plnku naneste na makovú plnku a pekne rozotrite.
15. Poukladajte kvetinky, ktoré ste povykrajovali....
16. a pre istotu, ak máte nízku formu, alebo nízke kraje z cesta, alobalom urobte vyvýšené okraje okolo formy. Ja to robievam vždy. Koláč strčím do rúry - piecť ho budeme necelých 70 minút pri teplote 180 stupňov.
17. Po polhodinke pečenia vyberte koláč z rúry a potrite ho celým rozšľahaným žĺtkom s jednou lyžicou vody. Koláč bude krásny žltý a zachová si počas ďalšieho pečenia šťavnatosť a tvaroh nevyschne.
18. Po upečení a vychladnutí odnímte alobalový šalung .....
19. .... Laurinka ešte skúseným noštekom ovoniavala, či sa koláč podaril..... Na fotke je vidno aj to, ako koláč narástol a koľko bolo treba podšaľovať nosných múrov :-)))
20. .......... a na záver posypte cez sitko práškovým cukrom...... Toť vsjo. Dve a pol hodiny v čudu a čudovať sa teraz budú ostatní!!! Budete hviezda tohto mesiaca a domov Vám bude doručovať poštár blahoprajné telegramy alebo Váš mailový server Vám nebude stíhať doručovať oscarov na monitor :-))))
21. Dúfam sa Vám podaril, koláč je plným právom skvost medzi makovými koláčmi :-)))


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< bravčové pod duchnou:-)))) | Vynikajúci makovo-tvarohový koláč s 5 hviezdičkami ***** | ČOKOLÁDOVÁ BOMBA >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 159 (zobrazuje sa 121-140)<< predošlé 1,.,2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ďalšie >>
Erika Dirdová (serafina) ID 16771 (10.6.2007, 15:57)
nO AHOJ EMKA! TEN ZáKUSOK MUSíM ALE VYSKúšAť ,TERAZ SOM SI TO POZRELA ,VYZERA "BOMBA" A DOSť JEDNODUCHé, ALE AJ DOBRé TO MUSí BYť!! (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Gabi H. (gaha1) ID 4525 (23.4.2007, 8:51)
Dievčatá, ktoré ste to piekli - poradte mi ešte prosím, aký tvaroh je lepšie použiť - hrudkový - ten z krabice (mne sa zdá dosť suchý), alebo taký ten balený v papieri. *-) Ten je taký mäkkší, len aby mi to zase moc netieklo....
ODPOVEDAŤ
Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 (23.4.2007, 10:14)
Gabi, máš recht, na šťavnaté koláče používam tvaroh balený v alobale či v papieri, a na pomazánky a i. používam suchší, hrudkový alebo nízkotučný z kelímkov. Do tohto koláča daj radšej šťavnatejší, papa a držím pastičky :-$ :-$ :-$
ODPOVEDAŤ
Miroslava S. (babyd) ID 5885, mimibazar.sk/babyd (22.4.2007, 21:39)
Dobry večer Marcelka ,včera som piekla kolacik ,mal byt na dnesnu velku oslavu ,ale dnes som musela upiest este jeden pretoze moji traja chalani vcera kolac zjedli , samozrejme ja som im pomohla ;-)
Je naozaj suuuper ,pracu som si znacne zjednodusila ,manzel mi kupil makovu konzervu ,je to super vecicka ,mak je zomlety ,ochuteny a boli v nom primiešane dokonca aj hrozienka ,dnes som nemala kyslu smotanu ,tak som tam šupla smotanovy jogurt ,kolacik bol suuuper receptik si dnes odpisala cela rodinka . Mirka
ODPOVEDAŤ
Martina V. (Martina1305) ID 11582, mimibazar.sk/martina1305 (21.4.2007, 16:17)
Ahojte,

uz dlhsie som sa chystala upiect tento ospevovany kolacik, len som cakala na vhodnu prilezitost. Dnes ma moj drahy narodeniny, tak som mu slubila perfektne prekvapenie. Kolacik sa prave v tejto chvili pecie, tak som zvedava, ako to dopadne. Cesto sa mi ale stale trhalo, nedalo sa vyvalkat a aj tvarohova plnka sa mi zdala prilis riedka, pouzila som jej teda asi polovicu. Dufam, ze to ale oslavencovi bude chutit.
ODPOVEDAŤ
Hedviga Z. (HEDA) ID 641, mimibazar.sk/heda (11.4.2007, 22:09)
Marcelka, piekla som ho cez sviatky a kolačik (^) sa tako podaril....
www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=86673 |:o)
www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=86672 |:o)
ODPOVEDAŤ
Silvia Š. (sisacik) ID 4979, mimibazar.sk/sisacik (8.4.2007, 18:04)
Ahoj Marcelka!Dakujem za super receptik (Y), za posledny tyzden som kolacik robila dvakrat, z prveho sa mi nic neuslo (child12), tak som si ten druhy schovala a pomalicky ho vypapkavam. :-)
Vsetkym odporucam, je velmi jednoduchy.....
ODPOVEDAŤ
andrea č. (jerrys) ID 5367, mimibazar.sk/jerrys (6.4.2007, 19:05)
Ahoj Marcelka
konecne som sa aj ja odhodlala ;-) a nabrala som odvahu upiect tuto tvoju paraadu (Y) a ona to teda bola PARAAADA (clamp) az sme mali za usami hrce :-) a to mnamkanie (PL) pocujem este teraz ;-) Ja som ju mala celkom rychlo hotovu,vobec sa mi nezda zlozita.Takze pripajam sa k ostatnym a (*) dakujem...aj nabuduce :-) (L) (K) (K) (K)
ODPOVEDAŤ
katarina s. (kassa) ID 9569, mimibazar.sk/kassa (22.3.2007, 17:13)
no napriek tomu ze mam 2 tyzdne do terminu a mala som pri ruke 4rocnu pomocnicu 8-| sa mi ani nezdala priprava kolacika taka zdlhava. a uz sa tesim ako si dam (C)
nie som sice taka sikovna a zrucna pekarka ale vyzera to uz teraz na 1 s * (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
a vsetko ingrediencie ktore lubia aj moje dve baby
a zabudla som, ze je to prvotina na zaklade receptov z MMB :-$
ODPOVEDAŤ
Alena P. (saska) ID 3921, mimibazar.sk/saska (11.3.2007, 22:56)
v piatok budem mat narodky tak sa chystam, ze prekvapim okrem inych aj svokricku, ale skusim ho urobit normalne na velky plech, aby sme si nevyskriabali oci kebyze ho bolo len tak malo, myslis Marcelka , ze amm zdvojnasobit ingrediencie, alebo staci len 1,5 krat *-)
ODPOVEDAŤ
Katarina Z. (zborka) ID 11814 (11.3.2007, 22:42)
Je naozaj vynikajúci, bohužiaľ, som mala len jeden kúsok :'( aj keď sa na ňom človek namaká, stojí to za námahu !! Koštovala aj svokra - Pani Kuchárka (naozaj skvelá) a okamžite chcela recept.... ďakujem!! (L)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evycka) ID 10513 (11.3.2007, 17:08)
Marcelka, hlboko sa sklanam pred Vasim kucharskym umenim (F) dnes som upiekla kolacik, a neni to az tak jednoduche ako to vyzera na fotkach *-) tiez sa mi trhalo cesto, a pri peceni som zistila ze mi netesni tortova forma, tuk vytiekol a horel na spodku truby +o( ale vysledok je mnamky (clamp) (Y) drobecom velmi chuti, a to na makove velmi nie sme.. super recept.. dakujeme (L)
ODPOVEDAŤ
Jitka H. (Jitulinda) ID 12676 (10.3.2007, 17:59)
Taaaak Marcelko, je hotovo! :-) :-) :-) Je to strašná dobrotka! (clamp) (clamp) (clamp) (Y) (Y) (Y)
Těsto se mi trhalo a nešlo vyválet, tak jsem ho rozmačkala přímo ve formě. A výsledek? Mrkněte mi do albíčka, je tam vyfocený! Mňam! :-P :-P :-P
ODPOVEDAŤ
Jitka H. (Jitulinda) ID 12676 (9.3.2007, 4:10)
Dnes se na něj vrhnu! Pak napíšu, jak dopadl. Ještě musím koupit tuhle formu, už se na to chystám dlouho a teď to konečně dopadne díky téhle dobrůtce. ;-) (Y) :-) :-D :-P
ODPOVEDAŤ
Jitka H. (Jitulinda) ID 12676 (7.3.2007, 11:08)
Božínku, to je nádhera. Jen mi je líto, že některým ingrediencím nerozumím - nevím co to je. Ach jo. :'( :-|
Jinak vypadá úúúúúúúúžasně! (Y) (clamp) (Y) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Erika B. (Petrik) ID 819, mimibazar.sk/Petrik (7.3.2007, 18:51)
Čomu nerozumieš Jitka?
ODPOVEDAŤ
Jitka H. (Jitulinda) ID 12676 (8.3.2007, 23:28)
Já blbec četla "žítky" a oni to jsou "žloutky". ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) To jsem ale trdlo. ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)
Určitě vyzkouším! (Y)
ODPOVEDAŤ
Deni T. (fufik) ID 1652, mimibazar.sk/fufik (8.3.2007, 23:32)
Jitka to je v pohode,veď počkaj keď ja nebudem vedieť niečo z českého MMB tak sa ozvem ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)
ODPOVEDAŤ
Jitka H. (Jitulinda) ID 12676 (9.3.2007, 4:08)
(L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 (9.3.2007, 9:36)
Jitka, poraďte prosím Vás Vy mne. Čo je to "cizrna"? Mám recept z českého časopisu na "Salát z cizrny" :-S Za svet netuším, čo to je. Apropo, k tomuto koláču Vám želám veľa zdaru!!! (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Jana O. (Olivia) ID 1265, mimibazar.sk/olivia (9.3.2007, 10:04)
Marcelka, cizrna je cícer (Y) :-)
ODPOVEDAŤ
Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 (9.3.2007, 13:56)
Díky, Janka, keby bola k receptu fotka, tak sa dovtípim, ale takto... :-P :-P :-P Ešte neviem význam veľa českých slov..... spíšem ich na papier a napíšem :-) :-) :-), papa (F)
ODPOVEDAŤ
Jitka H. (Jitulinda) ID 12676 (10.3.2007, 2:42)
Jéééééééé, tak jsem ani poradit nestihla. Příště jo... :-)
ODPOVEDAŤ
MataS M. (MataSim) ID 9994 (3.3.2007, 23:11)
Marcelka, minulú nedeľu som váš kolíč upiekla 1.krát a odvtedy si ho deti pýtali ešte 3x. Takže tento týždeň sme mali makovo-tvarohový. :-) :-) Z posledného som si musela 2 kúsky schovať, aby sa aj mne ušlo :-). Je proste fantastický. (Y) (Y) (Y)
Dajte ešte nejakú makovo.tvarohovú dobrotu. (F) (F)Maťa
ODPOVEDAŤ
Ivka V. (iviatko) ID 262, mimibazar.sk/iviatko (20.2.2007, 12:45)
booze, ja uz mam aj mak objednany...ale musim ho upiect, ked budem mat sacharidovy den :-S
ODPOVEDAŤ
Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 (20.2.2007, 16:16)
Ifka, a to nemôžeš mať trebárs dnes? :-$ (L)
ODPOVEDAŤ
Ivka V. (iviatko) ID 262, mimibazar.sk/iviatko (25.2.2007, 8:40)
http://vrablanska.blog.sme.sk/c/83629/Najsamlepsi-makovo-tvarohovy-kolac-s-5-hviezdickami.html
Marcelka, tak tu je....a je neuveritelny, dakujem za tento skvely recept (L)
ODPOVEDAŤ
Katarína Č. (katkaac) ID 565, mimibazar.sk/katkaac (20.2.2007, 12:41)
ja som ho piekla v tortovej forme(tej väčšej)...
ODPOVEDAŤ
Katarína V. (katkav) ID 176, mimibazar.sk/katkav (19.2.2007, 20:40)
Marcelka, koláč je naozaj vynikajúci (Y) (Y) (Y) (Y)
Ani sa po ňom nazaprášilo :-)
ODPOVEDAŤ
Denisa P. (lilinka) ID 1551, mimibazar.sk/lilinka (18.2.2007, 23:40)
Dnes som ho upiekla,je naozaj skvelý. (*) (*) (*) (*) (*) (*) ja mu dávam 6 hviezdičiek.Niet k nemu čo dodať.
ODPOVEDAŤ
Anna M. (sisinocka) ID 310, mimibazar.sk/sisinocka (18.2.2007, 23:15)
No uz len si tu formu kupit :-D to je jedine co mi v tom brani aby som ho upiekla :-)
ODPOVEDAŤ
Celkom: 159 (zobrazuje sa 121-140)<< predošlé 1,.,2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ďalšie >>
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu