Vynikajúci makovo-tvarohový koláč s 5 hviezdičkami *****



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 250 g polohrubej múky * čajová lyžička prášku do pečiva * 2 žĺtky * 150 g masla * 60 g práškového cukru * 2 vanilkové cukry * MAKOVÁ PLNKA: 200 g zomletého maku * hrozienka * 60 g práškového cukru * škoricový cukor alebo lyžička škorice * 50 g roztopeného masla * 2 lyžice citrónovej šťavy * 3 lyžice slivkového lekváru * TVAROHOVÁ PLNKA: 250 g mäkkého tvarohu * 60 g práškového cukru * 2 vajcia * dve lyžice hrubej múky * kyslá smotana * NA VRCH: jeden žĺtok vymiešaný s lyžicou vody

POSTUP PŘÍPRAVY

Milé mamičky, na úvod tohto receptu Vám odporúčam vyhnať zbytok domáceho osadenstva von na pol dňa, možno by postačilo vymknúť deti na dvor, alebo zavolať kamarátke, či nepostráži aspoň jedno dieťatko (slepá závisť) :-( Ja by som sa do tohto koláča dnes ani nepustila, ale manžel mi sľúbil, že zomelie mak, čo bola najväčšia prekážka tohto kráľovského koláča, a druhá „prekážka“ bolo naše nie dobre vyspaté dieťa, ktoré od rána mrnčalo a vyžadovalo si tisícnásobne väčšiu pozornosť ako v iné dni. Keď sa nad tým spätne zamyslím, nie som unavená z pečenia, ale z ustavičného „prečo“, ktorými ma obsypávala dcérka sediaca na kuchynskej linke a z ustavičného „preto“, ktorými som ju bombardovala ja. Na otázku „prečo dávam mak do makového koláča“ mi už dochádzali slová, trpezlivosť a chuť niečo vysvetľovať :-)) Laura bola priveľmi zvedavá na odpovede, priveľmi zvedavá, čo pečiem, priveľmi zvedavá, prečo robím cesto, prečo cesto nerobím, prečo si umývam ruky, prečo si ruky neumývam, prečo rozbíjam vajíčko, prečo vaľkám cesto, prečo ho nevaľkám, prečo sa jej chce cikať atď atď..... :-))) Nakoniec som neurológovi ani netelefonovala a prežila som to bez ujmy na zdraví a absolútne najväčší zázrak, ktorý sa dnes stal, bol ten, že naše dieťatko zjedlo celý trojuholníček z tohto koláča a nech som ho robila akokoľvek dlho, budem ho robiť každý štvrtok, prisahám na pioniersky odznak. To bola najväčšia vďaka za moju robotu. A prečo, milé mamičky, tento koláč a nie jednoduchší s makom? LEBO tento obsahuje poctivú dávku šťavnatého maku (pridané hrozienka, rozpustené maslo, slivkový lekvár), poctivú dávku šťavnatého tvarohu (je v ňom zmiešaná kyslá smotana), je hrôzostrašne výborný a tisíckrát lepší, ako robievali naše prapraprapraprapraprababičky!!!!!

1. Pred tým, ako sa pustíte do boja :-)), zalejte ľubovoľný počet hrozienok horúcou vodou a nechajte ich nabobtnať.
2. Všetky prísady na cesto dajte na dosku a vymieste hladké cesto. Chvíľu sa Vám bude lepiť na ruky a za 5 minút bude hotové. Je to cesto podobné lineckému, akurát doň nejde citrónová kôra. Ak sa Vám bude lepiť na dosku, použite viac múky, ale pozor, nepridávajte veľa, cesto by bolo veľmi tvrdé, nedalo by sa vyvaľkať a trhalo by sa.
3. Takto vyzerá vymiesené cesto. Mojím prstokladom mi to trvalo asi dve minúty.
4. Z cesta si odkrojte asi 1/4, ktorú použijete na dozdobenie na záver. Môžete v závere urobiť vykrajované ozdôbky, alebo radielkom nakrájate dlhé pásiky, ktorými tvarohovú plnku prikryjete.
5. Cesto vyvaľkáme na tenký guľatý plát, dávame pozor, aby sa nám neprilepilo na dosku, lebo ho budeme prenášať do oválnej plytkej tortovej formy.
6. Plát cesta preneste do formy, kraje buď odrežte - ale rukami sa Vám bude robiť lepšie. Do formy ho zľahka povtláčajte (formu som vymazala maslom a posypala múkou), a ak nemáte vysoké okraje ako má táto forma, tak vytlačte cesto aspoň do 2-3 centimetrovej výšky.
7. Takto som prichystala vyššie okraje pre istotu aj ja. Koláč pri pečení nádherne narastie a aby sa nezačala tvarohová plnka túlať bezcieľne po rúre, okraje udržia plnku tam, kde má byť. Ospravedlňujem sa za kvalitu fotografie, nakoľko mám obe ruky na koláči, je zrejmé, že som to nefotila ja :-)))
8. Lauruška si zatiaľ s maličkým valčekom robí svoje koláčiky, veľmi ju to baví a ja som rada, že chvíľočku nemusím odpovedať na všetečné otázky. Rozmýšľam nad plnkami, ako ich urobím, aby boli šťavnaté až hrôza, výborné a lahodné a proste k "zulíbání"...
9. Do zvyšného cesta, ktoré ste odkrojili, pridajte trocha kakaového prášku, vyvaľkajte a formičkou vykrajujte ozdôbky na vrch cesta - alebo, ako som už spomínala, radielkom narežte pásiky, ktorými ozdobíte vrch koláča.
10. Ideme robiť plnky. Do zomletého maku pridáme práškový cukor, scedené hrozienka, šťavu z citróna, slivkový lekvár, rozpustené maslo, škoricový cukor, alebo samotnú mletú škoricu. Ak môžem poradiť, túto plnku robte podľa svojej chuti. Niekomu chutí veľa hrozienok, niekto pridá dve lyžice rumu, alebo viac cukru. Je to úplne na Vás, vôbec nepozerajte, koľko gramov akej suroviny treba do plnky. Ak ju urobíte po svojom, a nezdá sa Vám dosť šťavnatá, pridajte deci mlieka, alebo viac roztopeného masla.
11. Makovú plnku navrstvite na cesto.
12. Rýchlo si urobíme plnku číslo dva. Do misy dajte nízkotučný tvaroh, kyslú smotanu, 2 lyžice hrubej múky, práškový cukor, žĺtka a všetko dohladka spojíme.
13. Do plnky primiešajte sneh zo štyroch bielkov. Dva bielky Vám ostali pri robení samotného cesta a dva máte teraz. Plnka sa stane razom nadýchaná a perinková.
14. Tvarohovú plnku naneste na makovú plnku a pekne rozotrite.
15. Poukladajte kvetinky, ktoré ste povykrajovali....
16. a pre istotu, ak máte nízku formu, alebo nízke kraje z cesta, alobalom urobte vyvýšené okraje okolo formy. Ja to robievam vždy. Koláč strčím do rúry - piecť ho budeme necelých 70 minút pri teplote 180 stupňov.
17. Po polhodinke pečenia vyberte koláč z rúry a potrite ho celým rozšľahaným žĺtkom s jednou lyžicou vody. Koláč bude krásny žltý a zachová si počas ďalšieho pečenia šťavnatosť a tvaroh nevyschne.
18. Po upečení a vychladnutí odnímte alobalový šalung .....
19. .... Laurinka ešte skúseným noštekom ovoniavala, či sa koláč podaril..... Na fotke je vidno aj to, ako koláč narástol a koľko bolo treba podšaľovať nosných múrov :-)))
20. .......... a na záver posypte cez sitko práškovým cukrom...... Toť vsjo. Dve a pol hodiny v čudu a čudovať sa teraz budú ostatní!!! Budete hviezda tohto mesiaca a domov Vám bude doručovať poštár blahoprajné telegramy alebo Váš mailový server Vám nebude stíhať doručovať oscarov na monitor :-))))
21. Dúfam sa Vám podaril, koláč je plným právom skvost medzi makovými koláčmi :-)))