. .. .. .. .. .. .
. .

Fantastické šišky - mäkkučké aj na druhý deň (ak ostanú...) - RECEPT 4435

SLADKÉ JEDLÁ

ID 32431 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 553 návštěvníkov)


Fantastické šišky - mäkkučké aj na druhý deň (ak ostanú...)


[ recept č. 4435 zo dňa  ]


Fantastické šišky  - mäkkučké aj na druhý deň (ak ostanú...)


POTREBNÉ PRÍSADY

1 kg polohrubej (výberovej) múky, 1 kocka čerstvého droždia, 6 dl mlieka, 1 smotana na šľahanie (poctivá 33%-ná) o objeme 250 ml, 1 kávová lyžička soli, 2 kávové lyžičky cukru, 4 žĺtky (ak sú vajíčka väčšie, stačia 3), 0,5 dl rumu. Na dochutenie - lekvár, práškový cukor, jogurt, snehová pena zo zvyšných bielkov.

POSTUP PRÍPRAVY

Tieto šišky nie sú ani mastné, ani ťažké a preto ich vládzeme jesť do nemoty. Robím ich už zopár rokov a sú naše najobľúbenejšie. Skúste aj Vy, určite nič nepokazíte. Z celej dávky vyjde približne 48 šišiek, takže si kľudne môžete urobiť aj z polovičnej dávky podľa potreby, ale sú výborné aj na druhý deň (alebo si vypražené môžeme odložiť aj do mrazničky a potom ich len zohriať v mikrovlnke)

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Z uvedeného množstva mlieka si odoberieme 2 dl a pripravíme kvások - mlieko má byť vlažné, štipku soli a pol lyžičky cukru - keď mu ešte dopomôžeme posypaním troškou polohrubej múky a premiešaním, nechať podkysnúť aspoň 10 min. - bude takýto....
Z uvedeného množstva múky si môžete (nemusíte) odobrať 4 zarovnané lyžice múky na posypanie. Do preosiatej múky dáme soľ, cukor, premiešať, pridať kvások, žĺtky, smotanu, rum, zvyšné mlieko
zamiešať,bude to dosť riedke, ale miesením nadobudne trošku inú konzistenciu.
v druhej etape... Spracujeme cesto /už neprilievame žiadne mlieko, ak dodržíme uvedené množstvá/ Budete ho mať redšie, nebojte sa. Varechou sa pekne vymiesi a krásne nakysne.
a domiesime ho varechou ...
jemne pomúčime - prikryjeme utierkou a necháme na teplejšom mieste nakysnúť min. 1 hod., aj hodinu a pol
a máme nakysnuté cesto....
Z misy ho doslova "vyťahujem" - je ako pavučina - ktoré sa mi lepí aj na ruky, ale nevadí.
na pomúčenej doske ho posypeme ešte zvrchu, len trošku - pomedzi prsty (stále odoberám z tých 4 lyžíc múky, ktorú som odobrala na začiatku z 1 kg), prevrátim
takto by mala vyzerať konzistencia cesta - je vláčne - v žiadnom prípade nesmie byť tuhé, rozdelíme na polovice a druhú necháme ešte v mise podkysnúť
jemne poprášiť múkou, vyvaľkať na hrúbku 0,5 cm
Cesto je perfektné - nelepí sa, vykrajujeme kolieska naolejovaným pohárom (ja používam s priemerom 7 cm, sú také akurát) Do druhej várky môžeme urobiť aj jamku prstom do stredu šišky
šišky nevyberám, ale vyťahujem cesto. Ak sa podarí vyvaľkať na tenšie, nechajte si ich radšej ešte vykrojené podkysnúť na doske.
pripravené na vyprážanie - robím do niektorých aj jamku (prstom zatlačím do cesta na doske - vtedy sú šišky plné - keď ich nezatlačíte - máte šišky skôr duté a vyššie)
v oleji mám asi 4-5 kúskov mrkvy na kolieska - cca 2 mm hrúbka (vymieňam ich po každej várke šišiek) a vyprážame - tieto sú bez jamky - budú viac duté - nám chutia takéto k šošovicovej polievke - vyprážame ako rezne - olej nesmie byť prudko zohriaty, plameň tiež nesmie byť silný, ale ani minimálny, šišky by boli nízke a tuhé - najprv *je dobré mať zakrytú panvicu pokrievkou a potom už druhú stranu doprážame bez pokrievky*
Do misy si dám na spodok papierové servítky. A nejak takto vyzerajú šišky po vybratí z panvice.
šišky s jamkami - budú plné - cesto sa rozostúpi do krajíkov - ale nebudú až tak vysoké ako bez jamôk
vyprážame do zlatista, podľa potreby ešte raz otočím
... ale už ich je aj dosť,hádam...
a ideme znovu - odkrojíme si ešte kúsok, aby sa nám dalo vyvaľkať na 0,5 cm (aj hrubšie) - nech nezavadzia - šup do misy
takto vyzerá vnútrajšok šišky s jamkou...
nejak takto bez jamky... zopár sme ich museli pocukrovať, deťúrence sú už nedočkavé....
Blesk tam nemal byť, ale plameň zvyknem mať nastavený na tento stupeň, aby sa cesto rýchlo nepripekalo a cesto zasa aby nebolo zvnútra surové.
tieto šištičky nás stále ešte čakajú
ešte toľko mi stále ostalo z múky, z tých 4 lyžíc a so šiškami už je koniec...
na spodku misy servítky, na nich šišky, druhé poschodie začínam znovu servítkami a môžem dávať ďalšiu vypraženú várku...
Prvé pocukrované pre hladošov :-) Šišky si môžete posypať práškovým cukrom, natrieť lekvárom alebo džemom, jogurtom, alebo si z bielkov nad parou ušľahám sneh (ja si to zjednodušujem - sneh klasicky a potom chvíľku už len nad parou premiešavam).


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Nemecký "pancake" s karamelom | Fantastické šišky - mäkkučké aj na druhý deň (ak ostanú...) | Snaha o vyzdobovanie >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 158 (zobrazuje sa 81-100)<< predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ďalšie >>
Miroslava A. (pupatko) ID 13790 (28.1.2013, 8:55)
Teda robite mi tu take chute, ze asi ich idem vyskusat, len sa bojim ze to cesto bude neskutocne riedke. Na bezne kysnute cesto ide vzdy polovica mlieka aka je vaha muky. Viem, ze na sisky musi byt cesto redsie, ale ak by som robila z polovicnej davky, tak na 500g je 425 mlieka so smotanou a to sa bojim, ze sa bude lepit a lepit, tak neviem ci to idem risknut.
ODPOVEDAŤ
PETRA H. (PETRUSKA2385) ID 103049, mimibazar.sk/petruska2385 (12.2.2013, 10:08)
tiež sa bojim tej smotany, robim polovičnu davku a asi aj smotany dam polku
ODPOVEDAŤ
Monika S. (Menet) ID 52245 (26.1.2013, 23:26)
(Y) Robila som, boli super mäkučké (clamp)
ODPOVEDAŤ
Veronika A. (22222) ID 31060, mimibazar.sk/22222 (26.1.2013, 20:34)
(Y)
ODPOVEDAŤ
Maria M. (dikobraz) ID 78898 (26.1.2013, 20:06)
Dobry den,

smiem sa spytat, preco davate do oleja kusky mrky? Dakujem za odpoved? :-)
ODPOVEDAŤ
Jana G. (beaja) ID 157746 (28.1.2013, 8:18)
vtedy sa olej tak rýchlo neprepáli
ODPOVEDAŤ
Jana G. (beaja) ID 157746 (26.1.2013, 19:27)
ešte som nejedla lepšie šišky , vnutri velke diery tak ako mam rada , nemastne a lahodne zjedla som ich vela ,nebolo mi vobec tazko ako mi vzdy byvalo z domacich sisiek, uz iny recept nerobim, dokonca pochvalili aj kolegynky v robote, velke kucharky ze mám skvele cesto, robila som polovičnú davku a vyslo okolo 30 ks. a aj deti si ich zamilovali , dakujem velmi pekne (Y) (Y) (Y) :-)
ODPOVEDAŤ
silvia d. (siisiika) ID 39926 (21.1.2013, 19:54)
(Y)
ODPOVEDAŤ
silvia d. (siisiika) ID 39926 (21.1.2013, 19:51)
8-|
ODPOVEDAŤ
Soňa T. (rexo) ID 108927 (19.1.2013, 14:56)
(F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Viera B. (Vierunka) ID 5104 (19.1.2013, 13:55)
Tak tieto sisky su fakt ze najvaaaaac (Y) (Y) ako ich treba skladovat, aby ostali aj na druhy den take?? dakujem
ODPOVEDAŤ
Andrea J. (andrea000) ID 65701, mimibazar.sk/andrea000 (19.1.2013, 15:07)
Ja ich davam pod foliu potravinarsku :-) ale malokedy ostanu . Naozaj su vyborne |:o) |:o)
ODPOVEDAŤ
Mária B. (marianella) ID 41392, mimibazar.sk/marianella (14.11.2012, 14:23)
(Y) (Y)výborné šišky (Y) (Y) a spravila som z cesta aj langose +sol a rasca, su fantasticke makučke (clamp) (clamp) (clamp) (B)
ODPOVEDAŤ
Katarína V. (bambulka 11) ID 181087 (22.9.2012, 11:40)
dobrý deň, tak dnes som chcela tieto šišky robiť na obed, takú som mala na ne chuť, ale cesto nakoniec skončilo v koši 8o|, neviem kde sa stala chyba, cesto som robila presne podľa návodu (len som dala iba 3 žĺtka, lebo som mala L vajíčka), cesto super krásne nakyslo, vyzeralo úžasne, až kým som ho nevykydla na dosku, pomúčila som ho podľa receptu a keď som ho chcela prevrátiť, tak sa mi strašne lepilo na dosku aj ruky, potom som to len múčila ale nič nepomohlo, stále sa ťahalo a brutálne lepilo, neviete mi prosím poradiť kde sa stala chyba? som z toho na nervy :´(
ODPOVEDAŤ
Mária B. (marianella) ID 41392, mimibazar.sk/marianella (14.11.2012, 14:24)
ahoj, aj ja som mala tento problem, chcelo to este asi 20dkg múky a nechala som este 20 minut pokysnut a potom to už slo super :)
ODPOVEDAŤ
Katarína R. (rozborka) ID 74181 (18.8.2012, 20:44)
sú famóznéééééééé (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Lubica D. (lufa72) ID 118131 (18.2.2012, 21:16)
Dnes sme piekli a boli neopisatelne fantasticke.Doporucujem kazdemu za svojich 40rokov sa mi lepsie nepodarili a ani som lepsie nejedla.Perfektny recept. (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
katarina u. (ulbriska) ID 69597 (11.2.2012, 20:15)
prvykrat som piekla sisky asi pred troma rokmi a boli ako skala. tieto som robila s malou dusickou a boli BRUTALNE dobre. moja mama robi sisky perfiskove,ale moje boli omnoho lepsie. a len tak na margo, ja som pouzila smotanu na varenie, kedze som nemala slahackovu,, aj tak boli bombasticke. prst hore!!!!!! (Y)
ODPOVEDAŤ
Katarína B. (katka 777) ID 129764 (11.2.2012, 6:37)
dnes budú na obedík... (jidlo) (jidlo) (jidlo)
ODPOVEDAŤ
Katarína B. (RBD) ID 232416 (10.2.2012, 19:28)
|:o) (mamca) (jidlo) (kytara) (kocka) (pusa) (^) (Y) Naozaj sú tieto šííííšky dobréé :) Prosté sú najlepšie ..tAK takééto šíííšky som ešte nikdy nejedla :) "" Ak sa máám priznááť "" Súú fááákt nechutne dobre :)) :))



MiaKatka :)
ODPOVEDAŤ
Monika K. (monulllik23) ID 227842 (3.2.2012, 19:06)
šišky som nemala snáď 100 rokov, hrozne som sa na ne tešila, no toto som nečakala!!! to sú úúúúúplne najúžasnejšie šišky na svete a už sa moc teším, keď sa zajtra vráti priateľ domov a ja mu ich ponúknem. klobúk dolu!!! báječné, lahodné, ľahké, proste dokonalé!!! (Y) |:o) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Ľuba V. (lubav) ID 27763 (1.4.2011, 20:23)
no postup úplne úžasný, musím vyskúšať (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Mária S. (Ima) ID 3938, mimibazar.sk/ima (1.4.2011, 20:11)
Prvý raz za 15 rokov, čo skúšam urobiť šišky, som urobila šišky ľahučké, ako manželova babička. Vďaka za recept (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
kikuska t. (jasidielko) ID 56687 (upravené 27.1.2012, 10:07)
krasne napuchli a su mäkkucke a fajne, myslim si, ze na prvykrat je to vyborne :-) (L) (hello) a dodam, ze sa mi tvoj recept velmi paci, budem robievat len tento http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=789460
ODPOVEDAŤ
Celkom: 158 (zobrazuje sa 81-100)<< predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ďalšie >>
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu