. .. .. .. .. .. .
. .

Prava cinska ostrokysla - RECEPT 45299

POLIEVKY

ID 229310 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 138 návštěvníkov)


Prava cinska ostrokysla


[ recept č. 45299 zo dňa  ]


Prava cinska ostrokysla


POTREBNÉ PRÍSADY

Kedze s manzelom tuto soplovitu :) pikantnu polievku priam zboznujeme, vzdy ju robime do najvacsieho hrnca, ktory doma mame - 4 litre. A nadejame sa, ze ked nam z nej zostane, dame par porcii do mrazaku a potom si len tak hocikedy, ked nam pride na chut bez roboty zohrejeme a spapame. Zial, to sa nam este ani raz nepodarilo, pretoze cely ten hrniec mame za jeden den zjedeny - na posedenie kazdy zbasti kludne aj 8 misiek :) Receptov na tuto polievku najdete na webe milion, ci su chutne a ci nie neviem, ja mam ten svoj odpozerany a presne zdokumentovany od kucharov z cinskej restauracie, ktoru mali moji rodicia v prenajme a tak som mala moznost odhalit vela tajomstiev z ich uzasnej kuchyne. Podstata tejto polievky spociva v 2 zakladnych veciach: 1. cim dlhsie sa vari, tym je lepsia 2. musite pouzit vylucne ich suroviny, akonahle pouzijete nahradu, stane sa to, ze sa velmi chutovo odchylite (ako moja mladsia sestricka, ktora vsetko urobila zo surovin, ktore mala doma po ruke a z ostrokyslej bola taka ako povedal moj manzel celkom dobra cinska sosovicova polievka :) Ingrediencie na 4 litrovy hrniec: 3x kuracie stehna dolne (prip. polovica mensieho kurcata, alebo 4 kuracie stehna , prsia samotne nie, su velmi suche, na prilepsenie moze byt aj daco z kacky) aj s kozou! 1x cervena svieza paprika (ak nemate, kludne moze byt aj sterilizovana kapia) 3x vacsia mrkva 1x velky petrzlen 4x mensie sampinony 1/2 flase/konzervy bambusovych vyhonkov: https://potravinydomov.itesco.sk/groceries/sk-SK/products/2002016865671 pikantna pasta sambala oelek (maju ju v Bille medzi exotickymi potravinami, ale da sa nahradit kludne feferonovou pastou) https://www.asiafood.cz/sambal-oelek-chilli-pasta-200-g/ skoro ¾ flasky pravej cinskej tmavej sojovej omacky (maju ju napr. v Tescu zasa v tej polici s exotickymi potravinami, je to mala flasa, ktora ma strieborno-cerveny obal a je na nej napisane: Pearl River Bridge Dark) https://www.susi.cz/vyrobek/pearl-river-bridge-sojova-omacka-svetla-500-ml/ skoro cela flaska ryzoveho octu (maju ho v Bille v tych policiach, kde maju exoticke potraviny, ma cerveny vrchnacik a znacka je Tao Tao a je to 3% ocot, ak nezozeniete tento, podla mna mozete pouzit aj od inej firmy, ale musi byt urcite ryzovy, ja stale varim len z toho Billoveho) https://sortiment.metro.sk/sk/tao-tao-ryzovy-ocot-150ml/201898p/ -1x cele balenie zeleninoveho bujonu (najlepsie sa mi osvedcil od Knorr) 1/2 neudeneho tofu (pozor, udene tomu da taku dymovu zlu pachut) par Shitake huby (maju aj v Bille medzi susenym ovocim aj v Tesco, po nasom sa to vola huzevnatec jedly) par hub Judasove ucho (maju aj v Bille medzi susenym ovocim aj v Tesco, po nasom sa to vola uchovec bazovy) 3PL ustricovej omacky (maju ju aj v Tesco aj v Bille) 2PL hubovej omacky (maju aj v Tesco)https://omacky.heureka.sk/exotic-food-ustricova-omacka-250ml/ 2PL hubovej sojovej omacky (maju aj v Tesco)http://www.foodland.sk/sojove-omacky/sojova-omacka-hubova-tmava-pearl-river-bridge-500-ml/ 1cm cerstveho zazvoru 1x vajce (do 4 litrov naozaj staci jedno, aj ked sa to mozno nezda) 1/2 balenia zemiakoveho skrobu Solamyl (iba Solamyl, nie Majzena ani ine nahrady!) pouzivaju aj tapiokovu muku: https://www.bioland.sk/muky/muka-tapiokova-250g-provita/ ale solamyl to slusne nahradi, pazitka (ja pouzivam susenu z Lidl, je po 5 minutach v polievke na nerozoznanie od cerstvej) prip. moze byt porek najemno pokrajany alebo v lete cibiky zo sviezej cibulky ci najemnucko citronova trava, co ma kto rad

POSTUP PRÍPRAVY

Priprava:

-do hrnca dame do cistej studenej vody varit umyte kurca aj s kozou a varime aspon hodinu a pol (cim dlhsie varime, tym lepsie, pusta to prave ten super glic, ktory potrebujeme)
-hned na uvode hodime do vody ku kuratu 4 kocky bujonu, miesame, kym sa bujon nerozpusti
-na zaciatok vlejeme asi 10 PL sojovej omacky a asi 6 PL ryzoveho octu a 1 plnu cajovu lyzicku feferonovej pasty, 3PL ustricovej pasty, 2PL hubovej omacky, 2PL rybacej omacky (na zaciatok to staci, potom budete postupne dochucovat po lyziciach tolko, aby vam pomer chutil)
-po hodine a pol vsypeme na drobucke kococky pokrajane (ale naozaj na malilinke, moj chudak manzel pri tom vzdy stravi aj 3 hodiny :) mozete si pomoct, ak mate ten sekacit elektricky na cibulu): sampinony, cervenu papriku, bambusove vyhonky, polovicu tofu, zazvor, pridame huby, ktore si nezabudneme tak pol hodinu predtym namocit do studenej vody, pozor, velmi napucia, preto s tym treba pocitat pri mnozstve
-dolejeme vodu do plneho hrnca a varime dalsiu hodinu
-maso vyberieme, kozu zahodime a rozoberieme masko na uplne drobucke vlasky t.j. na marne kusy -vhodime spat do hrnca
-ochutname a pridame podla potreby a chuti bujón (pozor, je to jedine korenie, nedavame nic ine ani sol!), sojovu omacku, ryzovy ocot a feferonovu pastu
-ked to ma uz taku chut, ako si zelame, do malej misky dame studenu vodu (musi byt uplne studena, inak sa nam skrob zrazi a narobia sa len take gumove halusky) a do nej asi 3 kopcovite PL Solamylu, poriadne do roztopenia miesame a potom za staleho miesania vlievame do vriacej bublajucej polievky (chvilu asi 10 minut varime a miesame, aby sa solamyl nepripalil na spodku hrnca, ak sa nam po 10 minutach zda malo husta, opakujeme postup s vodou, skrobom a miesanim, az kym nema polievka taku hustotu, aku si zelame)
-na uplny zaver (pamatajte, najskor ide skrob, az potom vajce, keby ste to urobili naopak, tak si celu polievku zakalite)si do misky rozbijeme vajicko, rozstrudlujeme ho vidlickou, aby sa pekne spojil bielok so zltkom, a pomalicky po tenkom pramienku vlievame do vriacej bublajúcej polievky bez miesania (musi vriet a hadzat bublinky, lebo tie robia to, ze z vajicka bude taka ta plachticka) NEMIESAME!! v hrnci nerozbite ani nemiesajte uz naliate vajicko!!
-nechame 2 minuty prejst varom a odstavime
-vsypeme 2PL pazitky

Polievocka je najlepsia na druhy treti den, nam sa to velmi zriedka podari si ju tak dlho uchovat :) Dobru chut :)
<< Kosik s kvetmi | Prava cinska ostrokysla | Svadobne do zlata... >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 48 (zobrazuje sa 41-48)<< predošlé 1, 2, 3
Andrea H. (andikah) ID 15831, mimibazar.sk/andikah (12.1.2012, 7:11)
vyskúšam, dufam, že nám bude chutiť :) musím postupne pozháňať veci k tomu, čo sú aj dosť neznáme pre mňa ,-)
ODPOVEDAŤ
saska z. (saskazimova) ID 229310 (13.1.2012, 14:28)
andrejka, tak daj vedieť, ako ste dopadli :-) či ste si pochutili, alebo letelo aj s hrncom do koša (H) je to špecifická polievočka, práve tá soplovitá konzistencia a pre nás Slovanov netradičné spojenie sladkokyslej a štipľavej chuti spôsobuje, že túto polievku buď človek miluje (L) alebo blééé neznáša 8-| no nič medzi tým.
ODPOVEDAŤ
Zuzana A. (dina02) ID 52407, mimibazar.sk/dina02 (10.1.2012, 12:56)
(Y) (Y) (Y) (Y) zbožňujem túto polievočku (Y) (Y) (Y) skúsim spraviť :-$
ODPOVEDAŤ
Miriam D. (alex) ID 478 (upravené 10.1.2012, 11:17)
ja robim cinsku ostrokyslu z ingrediencii kupenych www.naam.sk. Je to original recept http://www.asiafood.sk/modules/newscore/news.php?id_entry=88 kto. Tiez je super a urcite vyskusajte zahustit tapioka mukou dat shitake bujon a chili pastu sambal olek a namiesto pazitky treba skusit koriander . Ja aj moj manzel ju milujeme (Y)
ODPOVEDAŤ
Hana Š. (sisi4) ID 15032 (10.1.2012, 17:54)
Mhmmm, v tomto recepte je uvadzane, ze najskor ide skrob, az potom vajcia. Na stranke asiafood, a teda v tom recepte je zase uvadzane, ze sa daju vajcia a po nich skrob. Tak neviem, ale mne vzdy polievka (robim ju od oka) stroskota na tom, ze zostane zakalena a nie je taka soplova :(
ODPOVEDAŤ
Marta U. (fina) ID 29390 (10.1.2012, 19:32)
Podľa môjho receptu, ktorý je až na niektoré maličkosti,
rovnaký ako zobrazený recept, dávam najprv tapioku, vajce až nakoniec a polievka je zaručene "soplová".
(Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Miriam D. (alex) ID 478 (10.1.2012, 21:27)
ja davam najprv vajce a tapioku potom a moja polievka je zarucene soplava (Y)
vyskusam urcite niekedy aj naopak....najprv tapioku a potom vajce....
ODPOVEDAŤ
Daniela H. (kikahu) ID 85238 (10.1.2012, 9:23)
...super...ďakujem za recept...
ODPOVEDAŤ
Marta U. (fina) ID 29390 (upravené 10.1.2012, 12:28)
Ja do tejto polievky používam tapiokovú múčku, mám podobný recept ako saska
kde sa odporúča tapioka, solamyl len ako náhražka. Miesto feferónovej pasty používam chilli pastu, ale to je vlastne jedno.
Kedže v našej Bille po úpravách predajne zrušili sekciu s exotickými potravinami,
objednávam si všetky ingrediencie zo stránky www.asiafood.sk. (majú aj tapioku)
Ale polievka je úžasná, môžem vrele odporučiť.
Tiež by som bola rada, keby si sa podelila aj o ďalšie exotické recepty, ďakujem
ODPOVEDAŤ
lenka m. (lenka4) ID 51928 (9.1.2012, 23:23)
pokojne nas mozes potesit aj viacerymi takymito super cinskymi receptikmi (Y)
ODPOVEDAŤ
saska z. (saskazimova) ID 229310 (13.1.2012, 14:23)
Lenuška, už sa na to chystám asi rok, konečne spísať všetky moje recepty, varím strašne rada, učil ma variť od mojich 10 rokov môj starý otec a odvtedy sa vo mne rozhorela láska ku vareniu a vypekaniu a tak varím a pečiem odušu a tým pádom nie je čas to spisovať :-$
ODPOVEDAŤ
Katarína M. (katkam) ID 62614, mimibazar.sk/katkam (9.1.2012, 23:17)
(Y) nó, najbližšie určite uvarím (clamp)
ODPOVEDAŤ
saska z. (saskazimova) ID 229310 (13.1.2012, 14:30)
Katuška, tak sa potom určite pochvál, ako to vypálilo :-)
ODPOVEDAŤ
Martina M. (matahari1974) ID 178038, mimibazar.sk/matahari1974 (9.1.2012, 22:52)
(Y) (Y) (Y).konecne strucne napisana mnamky polievka (clamp) (clamp) (clamp).Ja sa iba opytam.Raz som niekde čítala,že na zahustenie pouzivaju TAPIOKOVU muku....je to asi podobne ako solamyl....Nevieš niečo o tej muke ... |:o) |:o) |:o)
ODPOVEDAŤ
Celkom: 48 (zobrazuje sa 41-48)<< predošlé 1, 2, 3
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu