. .. .. .. .. .. .
. .

Metrový koláč - RECEPT 3558

MÚČNIKY, POHÁRE

ID 10464 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 93 návštěvníkov)


Metrový koláč


[ recept č. 3558 zo dňa  ]


Metrový koláč


POTREBNÉ PRÍSADY

CESTO : 4 vajcia * 260g práškového cukru * 8 lyžíc teplej vody * 10 lyžíc oleja * 260 g hladkej múky * 6g kypriaceho prášku - polovica sáčku * 1-2 lyžice kakaa,
KRÉM : 500 ml mlieka * 1 balíček zlatého klasu * 1 balíček vanilínového cukru * 250g masla - PALMARIN * 150g práškového cukru * 2-3 lyžice rumu,
POLEVA : 200g čokolády na varenie*50 g stuženého tuku - CERA


POSTUP PRÍPRAVY

....ak si chcete pochutnať na tejto dobrôtke, budete potrebovať trošku viac času, ale námaha stojí zato, ja som ako dieťa nechápala prečo nám ho mamina nepečie častejšie, ale teraz sa už nečudujem - pri troch drobcoch, ktoré mala, bez ručného šľahača, umývačky a chlapa, ktorý večne sedel na nejakom školení, by ani mňa nenapadlo paprať sa s tým! Takže teraz ho pečiem väčšinou keď má k nám prísť - viem, že aj ona ho ľúbi a mám to oveľa jednoduchšie, ako to mala kedysi dávno ona....takže to nie je až taká piplačka.....tak sa pusťme do toho!!!!!!

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Žĺtka oddelíme od bielok a vymiešame do penista s práškovým cukrom...
...pridáme 8 PL teplej vody a 10 PL oleja, zamiešame...
...nasypeme preosiatu múku a prášok do pečiva, zamiešame...
...z bielok vyšľaháme sneh....
...primiešame do cesta....
...polovicu cesta vylejeme do pripravenej formy na srnčí chrbát - ja ju vykladám papierom na pečenie - môžete ale vymastiľ a vysypať múkou - mne sa ale papier lepšie osvedčil....
... a pečieme vo vyhriatej rúre 30-35 minút na 180´C...
... do druhej polovice cesta pridáme kakao a ak máme formy dve, pečieme obe cestá spolu, ak nie, čakáme kým sa upečie prvé a postupujeme rovnako....
...vylejeme do pripravenej formy na srnčí chrbát... a pečieme....
... a tu ich máme hotové...dávam ich vychladnúť na papier na pečenie =perfektná vecička= - určite sa neprilepia
...a ideme na krém... zlatý klas a vanilínový cukor dobre zmiešame s mliekom a za stáleho miešania varíme do zhustnutia....
...necháme vychladnúť a často ho miešame, aby sa neurobila kôra....
...maslo zatiaľ dobre vymiešame s cukrom.....
...asi takto....
...a postupne pridávame a vmiešavame vychladnutú krémovú masu, radšej po troške, nech sa nám to nezrazí....
...na koniec nezabudnite na um...dobre vymiešajte a krém je hotový....
...a teraz sa ideme trošku bavkať....vychladnuté cestá nakrájame na plátky - cca 1 cm-ové....
... natrieme každý kúsok krémom a striedavo lepíme ku sebe svetlý -tmavý-svetlý-tmavý......ja ich ukladám na potravinovú fóliu...lešie sa mi potom s hotovým koláčom manipuluje....
...skoro som ho odfolita celý.....
...zvyšok krému rozotrieme po povrchu ...zakryjeme všetky nedostatky......
...a už pripravíme len polevu...čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli........
...po troške pridávame stužený tuk a keď je čokoládka hladučká, nanesiem ju súvisle na celý koláčik - veľmi dobre sa mi osvedčil silikónový štetec....
...polevu necháme stuhnúť.....ja už som si nachystala aj kávičku......keď mám čím zajedať....
a už len nakrájať - ČO NAJŠIKMEJŠIE!!!!! - nech pekne ukáže. Ja dávam polovicu do mrazáku - celý by sme nezjedli, a potom je ešte lepší, predtým ako ho ale ponúknete, nechajte ho postáť aspoň hodinku v chlade, nech stuhne aj plnka - chutí úplne SENZAČNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
.....dúfam, že sa podaril....dobrú chuť!


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Kyslá fazuľová polievka | Metrový koláč | jednoduché tvarohové tiramisu >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 47 (zobrazuje sa 21-40)<< predošlé 1, 2, 3 ďalšie >>
Jana C. (saeda) ID 53061, mimibazar.sk/saeda (3.4.2010, 10:30)
supeeeer (Y)
ODPOVEDAŤ
Janka H. (hoblik) ID 10464, mimibazar.sk/hoblik (5.4.2010, 8:33)
(L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
ZUZANA K. (ZUZANA123456) ID 48250 (30.3.2010, 12:35)
(clamp)
ODPOVEDAŤ
katka b. (kate-music-food) ID 129414 (22.12.2009, 2:07)
Dobry den~ metorvy kolac proste milujem a mamina nam ho robila vzdy na vianoce.. tri sme ho zjedli za dva dni~~ mam jednu otazku. tento rok som v amerike a tu neni dostat normalne srncichrbat forma. nasla som jednu s rozmermy 29x14x8.. srnci chrbat forma ma 30x11x5 myslim.. myslite ze je to v pohode? alebo mam toho cesta urobit viac>? vopred dakujem za vsety rady~~~
ODPOVEDAŤ
Janka H. (hoblik) ID 10464, mimibazar.sk/hoblik (25.12.2009, 10:44)
Katuška, ja si myslím, že je úplne jedno v akej forme ho pečiete, ja už som ho videla aj ako trojuholník a piekla som ho aj v hranatej forme a rozmery som neporovnávala, ak je menšia, nechajte po bokoch trčať vyššie papier na pečenie - aspoň 3-4 cm, cesto možno viac narastie, keď nebude mať miesto a papier ho pekne zachytí, ak by chcelo utiecť :-$ :-$ :-$...krásne sviatky prajem za veľkú mláku (jezisek) (kolednici) (andel)
ODPOVEDAŤ
Monika M. (Michalikova) ID 76425, mimibazar.sk/michalikova (3.12.2009, 11:27)
mňam každy rok pečiem na (banky) (andel) (stromecek),presne takto,a vždy sa zje ako prvý, v komentároch som čítala o tom treťom ceste orechovom-nemate niekto recept ako ho mam spraviť? *-)My orechy milujeme tak by som to vyskúšala a už ked sa človek s tým papre nech je toho viac ;-) (Y)Ďakujem
ODPOVEDAŤ
Daniela H. (kikahu) ID 85238 (3.12.2009, 10:42)
janka, metrový koláč je super, nie je ani tak náročný na suroviny a je fakt dobrý. robievam ho roky a vždy chutí. (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
marta s. (skalička) ID 51393 (3.12.2009, 10:38)
tento koláčik poznám,môžem povedať že je super,kedysi som ho robila často. (Y) (Y) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Lenka V. (xxslenka) ID 38189 (3.12.2009, 10:16)
Dnes ho idem upiecť prvý krát, tak držte palce, dúfam, že sa podarí. A ďakujem veľmi pekne za recept, je to super nafotené krok za krokom, tak sa až tak nebojím, že niečo pokazím ;-).
ODPOVEDAŤ
Janka H. (hoblik) ID 10464, mimibazar.sk/hoblik (25.12.2009, 10:37)
(Y) (Y)dúfam, že sa podaril a chutil Lenuška ^o), krásne sviatky Vám prajem (andel)
ODPOVEDAŤ
Linda H. (linda h) ID 67578 (21.1.2009, 12:32)
no tak 100%ne cez vikend urobim, uz som ho nemala tak strasne dlho a potom supnem polovicu do mrazaku, dakujem velmi pekne za radu (L) a pekny dnik (plaz)
ODPOVEDAŤ
Linda H. (linda h) ID 67578 (21.1.2009, 12:06)
jaj ta hrubka, chcela som napisat my, sorry ;-)
ODPOVEDAŤ
Janka H. (hoblik) ID 10464, mimibazar.sk/hoblik (21.1.2009, 12:11)
(smich) (smich) ja som si to ani nevšimla ;-)
ODPOVEDAŤ
Linda H. (linda h) ID 67578 (21.1.2009, 12:05)
podla mna najlepsi kolac na svete a tak dlho sa uz chystam, ze ho urobim, lenze mi sme len dvaja lebo drobec je este velmi malicky (child5) tak neviem, ci by som polovicu nevyhodila a to je hrooooooooozna skoda, ale ked ho davas do mrazaku nestane sa potom nieco s kremom ked sa rozmrazi? *-)
ODPOVEDAŤ
Janka H. (hoblik) ID 10464, mimibazar.sk/hoblik (21.1.2009, 12:09)
Linduška (F),zatiaľ sa mi s krémom v mrazáku nestalo nič, koláčik dobre zabalím do fólie a tá plnka potom chutí ako zmrzlina - vyskúšaj (Y) (Y).....ani nevieš ako dobre padne, keď naň dostaneš chuť a treba len počkať, kým sa rozmrazí ^o) (L)
ODPOVEDAŤ
Gabriela D. (Pecka) ID 4913 (19.1.2009, 12:55)
Janka, Ďakujeme za skvelú fotodokumentáciu . Ja ho tiež poznám z detstva od mamy. Tej sa už teraz nechce piecť cesto tak to robí z BE-BE keksov. Tiež je to fajnotka, ale musí dlhšie postáť aby sa keksíky dobre "napili" a zväčšili objem.
Tiež dáva lekvárik ktorý to torcha "oživý" a prekyslí .
Obávam sa však toho čo si už podotkla, že mi jedno cesto narastie viac ako druhé....dajte na toto nejaké 100% tné tipy, ako to správne rozdeliť.

Sľúbila som totiž svokrovy že mu ho na naše rodinné februárové udalosti upečiem originál a teda nechcem to pohnojiť, aby som bola tá najlepšejšia nevesta sveta :-$
ODPOVEDAŤ
Daniela H. (kikahu) ID 85238 (3.12.2009, 10:44)
gabika, nevadí, že jedno cesto je väčšie, pri plnení to dorovnáš krémom. (C)
ODPOVEDAŤ
Janka H. (hoblik) ID 10464, mimibazar.sk/hoblik (21.1.2009, 11:55)
Gabika (F), niekde som čítala, že to kakao urobí cestom ťažším a už sa tak pekne nenafúkne pri pečení a preto je menšie, tak ho delím tak, že toho tmavého nechám viac a posledné dva razy boli takmer rovnaké |:o) |:o),tak dúfam, že sa podarí,budem držať pršteky (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Andrea B. (Godzillka) ID 34483, mimibazar.sk/godzillka (19.3.2008, 13:05)
:-) Raz v televizii davali recept na KILOMETROVY zakusok. K bielemu a coko cestu upiekli este aj orechove! Sice ho nepecieme ale myslim ze je to super napad na obmenu pre tych co ho maju radi. :-)
ODPOVEDAŤ
Janka H. (hoblik) ID 10464, mimibazar.sk/hoblik (20.12.2008, 8:38)
|:o) |:o)to orechové by pasovalo teraz na Vianoce (banky), vyskúšame ^o) ;-) (L)
ODPOVEDAŤ
Bozena H. (bobahudec) ID 4297 (19.3.2008, 12:27)
DIKI ZA SUPER RECEPT...ZAJTRA SA NAŇ VRHNEM,DÚFAM,ŽE ZOSTANE NIEČO AJ PRE POLIEVAČOV (L)
ODPOVEDAŤ
Janka H. (hoblik) ID 10464, mimibazar.sk/hoblik (19.3.2008, 18:10)
;-) ;-) ;-) ja sa už tiež chystám *-),len neviem či zajtra alebo až v piatok, lebo mám veľké obavy, že do pondelka nevydrží (zajic) (zajic) (zajic)
ODPOVEDAŤ
Darina Š. (kaizen) ID 1849 (15.3.2008, 19:08)
Dakujem za super recept (clamp)dnes som tento kolacik spravila a je super (Y)podaril sa. Poznam ho z detstva mamina nam ho robievala. Teraz si ho spravim uz sama :-)
ODPOVEDAŤ
žaneta B. (vandulka) ID 9381, mimibazar.sk/vandulka (14.3.2008, 13:08)
Aj som tento receptik zdedela po mojej mamine.Len ja este davam medzi cesto a krem vrstvičku lekvaru (zajic).Tak je tiez famozny (radost)
ODPOVEDAŤ
Mária P. (nelasofia) ID 28622, mimibazar.sk/nelamaria (14.3.2008, 10:45)
Tento koláčik je famózny (K)u nás ho všetci milujú a najmä môj manžel. Minule som ho robila prvý krát a napodiv sa mi vydaril :-) :-) dokonca aj cestá som mala rovnaké :-$ :-$ :-$ a to som len začínajúca pani domáca :-$ :-) Raz som ho musela robiť aj dva krát do týždňa proste sme ho celý zhltli ;-) ;-) ;-) Ja ako polevu dávam aj bielu čokoládu, ale s tmavou sa mi to zdá byť chutnejšie (Y) (Y) (Y) (Y) no asi ho cez víkend upečiem :-) :-) :-) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Janka H. (hoblik) ID 10464, mimibazar.sk/hoblik (14.3.2008, 11:23)
...ja som mala naposledy to tmavé menšie :-|, treba naň nechať väčšiu polovicu cesta, lebo to kakao ho zahustí *-)...čítala som niekde (L)
ODPOVEDAŤ
Jana C. (Naja) ID 3566, mimibazar.sk/najaa (14.3.2008, 9:38)
Tento koláčik poznám veľmi dobre moja mamina ho robí dosť často a musím potvrdiť že je viac než fantastický (zajic) (hello)
ODPOVEDAŤ
Lenka M. (Lenkam) ID 128 (13.3.2008, 9:53)
Ahoj,no tak som sa aj ja včera k večeru poriadne pohrala s týmto koláčikom,na prvý raz sa mi teda vcelku vydaril (clamp), (X) staršia Natka si pýtala tortičku,tak ma napadlo vyskúšať tento receptík,kedysi sme ho tiež s mamou doma piekli a nešla som sa nabažiť tejto fajnoty (clamp),tak som ho teda spravila aj ja a veru musím sa pochváliť,úplná báseň,paráda (clamp) (clamp),čokoládu mám krásne lesklú,dala som len tri tenké plátky cery a jeden a pol čokolády na varenie a celé som to ešte posypala drobnými cukrovými srdiečkami a kokosom (F),ďakujem za inšpiráciu,za super koláčik,je výbornýýýý (Y) (Y) (Y) (F) (F) (F).
ODPOVEDAŤ
Janka H. (hoblik) ID 10464, mimibazar.sk/hoblik (14.3.2008, 7:51)
(L) (L) Lenka som rada, že sa podaril (Y), musel vyzerať ako z rozprávky s tou polevou (flower),hneď by som si dala (zajic) (zajic) :-D
ODPOVEDAŤ
sylvia g. (sylvia g) ID 3463, mimibazar.sk/sylviag (17.2.2008, 9:40)
Toto je náš najobľúbenejší zákusok, je perfektný (Y) (Y) (Y)
*-)Tuším som ho dávno nerobila, tak vdaka za pripomenutie (L)
ODPOVEDAŤ
Lucia K. (lucicici1) ID 15191, mimibazar.sk/lucicici1 (17.2.2008, 9:32)
No je výborný.Včera som ho robila malej na oslavu,len na miesto Palmarínu som dala obyč.maslo (zajic)
ODPOVEDAŤ
Janka H. (hoblik) ID 10464, mimibazar.sk/hoblik (17.2.2008, 14:11)
(Y) s tým maslom to musím vyskúšať aj ja, ďakujem za tip |:o) |:o) |:o)
ODPOVEDAŤ
Celkom: 47 (zobrazuje sa 21-40)<< predošlé 1, 2, 3 ďalšie >>
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu