Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 58 návštěvníkov)
Korbáčiky resp. syrové nite
[ recept č. 22938 zo dňa 31.1.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Potrebujeme kravský syr, horucu vodu, studenú vodu a soľ
POSTUP PRÍPRAVY
Pri obrázkoch
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
Takto by mal vyzerat dobre nakysnuty syr. Syr je potrebne nechat na kuchynskej linke nakysnut aspon 24 hodin. |
|
Syr si nakrajame na cca 1 cm hrube platky |
|
Krajame platky |
|
Potom mozeme este prekrojit napolovisu ak by boli priliz dlhe. Idealna velkost je cca 5 cm na nejakych 5 az 6 cm |
|
Do hrnca si dame horucu vodu, resp. nechame si vodu v hrnci zohriat. Idealna teplota je medzi 80 az 85 stupnov celzia. Do takejto vody kladieme platky syru. Ja som mnozstvo co som nala rozdelila na dve varky. |
|
Takto to vyzera ked kladiem syr do vody |
|
A ked uz mame potrebne mnozstvo syra v hrnci vezmeme si drevenu varechu a pomaly ale s dorazom syr akoby miesime. Treba si hrniec drzat druhou rukou a najist si vlastnu metodu ako na to.. |
|
Takto vyzera cistocne zmieseny syr..ale do idealneho stavu mu este treba riadne mnozstvo sily |
|
Miesim, miesim...parim sa:-) |
|
Tuto uz ide do horuceho, syr treba premiesit aj v rukach, nezabudajme vodu udrziavat pri spravnej teplote... |
|
Je to vriace, treba si davat pozor... |
|
Miesim, poctivo:-) |
|
A ideme na tahanie, syr ma byt vlacny a tahat by sa mal "sam" bez toho aby sme do toho museli davat nejako vela energie, avsak netreba zabudat, ze voda ma byt stale teploty okolo 80 stupnov. Ak sa syr nechce dobre tahat bud je este malo vymieseny alebo bol malo resp. priliz nakynuty a vtedy z neho korbace nespravite:-( |
|
Taham, korbaciky sa tahaju do nadoby so studenou vodou, to je ta cervena |
|
Pomaly ale isto pribudaju |
|
Takto pekne sa syr vie natiahnut aby z neho boli korbaciky:-) |
|
Korbaciky putuju do studenej vody |
|
pribudaju poctivo:-) |
|
prva varka je dotiahnuta, dalsia sa uz "kupe" |
|
Ked dotiahneme aj druhu varku, resp. poslednu, pripavime si slany nalev. cca pol litra vody a 1,5 lyzicky soli |
|
Voda a vsetky natahane nite |
|
Sol treba vo vode nechat samozrejme rozpustit |
|
Vezmeme si maly tanierik, a nan namotavame syrove nite, tak ako je na obrazku |
|
Motam |
|
Pribudaju |
|
Takto nejako to vyzera aj s tahanim z nadoby |
|
Ked sa nam uz zda zvazok dostatocne hruby odrhneme posledny kusok nite a nim zaviazeme zvazok |
|
Spodnu cast prerezeme nozom |
|
Odrezane |
|
Hotovy zvazok niti |
|
Hotovy zvazok vlozime do slaneho nalevu a nechame poriadne vysolit, resp. podla chuti kto ako ma rad slane |
|
Po vysoleni (my to volame vyrasoleni) zvazky vybereme na utierku a nechame ich tam vyschnut. Mozeme ich utierkou aj pozakryvat.
Korbaciky sa daju spravit tak ze si vezmeme tri nite, prehodime si ich na varechu s okruhlou ruckou a zmotame do korbaca a nakonci previazeme kuskom jedneho z niti. nenafotila som lebo uz som viac nevladala...je to narocne na znasanlivost horucej vody.
Korbaciky resp. nite mozete kludne mrazit, nic sa im nestane |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 64 (zobrazuje sa 21-40) | << predošlé 1, 2, 3, 4 ďalšie >> |
Jana M. (medd) ID 96626 (4.5.2011, 13:35) |
juuuj ta horuca voda , ja to idem skusit na kurz 22.5. len rozmyslam ci by nepomohli gumene rukavice lebo tie moje fajnove rozmaznane rucicky sa mi asi uvaria , ale strasne moc sa to chcem naucit lebo moje kinderka su na to maniaci , drzte mi palce ja so potom kurze ozvem ci som sikofna alebo e e . |
ODPOVEDAŤ |
| | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (5.5.2011, 15:02) |
jasne, kukni starsie komentare jeden chalanisko to tak tahal, ze si dal gumene rukavice |
ODPOVEDAŤ |
števka M. (stefani28) ID 58959 (3.5.2011, 17:03) |
Možte mi poradiť!!! dalo by sa to urobyť aj s ovčieho syra.... |
ODPOVEDAŤ |
| | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (4.5.2011, 12:39) |
nechce sa mi citat spatne diskusiu ale cosi sa mi mari ze to ktosi skusal ale nepamatam si ako dopadol vysledok avsak ja by som neodporucala lebo ovci syr sa prirodzene hrudkuje a po vykysnuti sa mrvi a netaha, preto je skor vhodny na bryndzu a nie na korbaciky....ale myslim ze z kozieho by sa dalo... |
ODPOVEDAŤ |
Zdenka Š. (skeblicka) ID 108430 (24.4.2011, 12:09) |
ahojte, no ja som to skusila, ale dopadlo to hrozne...zostala mi z toho len jedna hrca, ani brynzda a ani korbaciky...noi budem ich ja radsej len kupovat..ale tie vase vyzeraju naozaj dobrte... |
ODPOVEDAŤ |
| | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (28.4.2011, 12:06) |
skoda ze sa nepodarili, nabuduce skus z takeho nepodarku natahat hrube pasy a zvinut do parenice je to alternativa na nedostatocne nakysnuty ci preksynuty syr a ked sa nechcu nitky tahat |
ODPOVEDAŤ |
Veronika F. (nykara) ID 175740 (11.4.2011, 18:42) |
neskoro som našla tento recept a nenechala som nakysnuť a celý sa mi rozmrvil a zhrudkavel nuž skusim ešte raz podľa tohto receptu ktorý vyzerá naozaj lákavo mňaaaam |
ODPOVEDAŤ |
| | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (12.4.2011, 15:29) |
ak sa ti syr mrvi tak prekysol a korbaciky z neho nebudu ale bude z neho bryndza len pridat sol riadne vymiesat a mas domacu sice kravsku ale aj tak super mnamku |
ODPOVEDAŤ |
| Zuzana P. (zuzankah1) ID 187589 (5.4.2011, 0:55) |
vyzerá to strašne pracne |
ODPOVEDAŤ |
| | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (5.4.2011, 11:01) |
je to ozaj pracne, nie na bezne hajkanie sa v kuchyni |
ODPOVEDAŤ |
jozefína a. (sebikovec) ID 192245 (11.3.2011, 12:46) |
dobry den. videla som niekde v telke jak sa robia korbáčiky a chcela som ich velmi vyskušat,len si nepamatam presne kolko čoho atd... a chcem sa spýtať,tam robili zo sušenej syrovátky,je to možné? nemáte s tým skúsenosť?? ďakujem |
ODPOVEDAŤ |
| | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (11.3.2011, 14:47) |
ja neviem uviest mnozstvo syra a vody, vsetko robim od oka a v podstate tu ani vahy nie su dolezite...co sa tyka tej syrovatky tak to si voooobec neviem predstavit lebo syrovatka by mala byt uz len ta voda co ostava po vyrobe syra a z toho sa neda nic odbodne vyrobit, ale mozno susena je "nieco ine". Ale velmi rada by som taky nejaky navod videla uz len zo zaujimavosti. Tu odporucam kupit resp. ak sa da vyrobit ci cerstvy kravsky syr tzv. hrudku a nasledne z nej robit korbaciky, starym dobrym sposobom, ziadnymi nahrazkami |
ODPOVEDAŤ |
Radka R. (duduaaa162) ID 174314 (5.2.2011, 22:58) |
mňááááááááám!!! lenže keby sa mojej maminke chcelo niečo takéto spraviť |
ODPOVEDAŤ |
| | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (8.2.2011, 13:58) |
treba skusit sama, ci by sa nepodarilo a nenechavat vsetko na mamku alebo skusit nahovorit mamku a spolocne sa do toho pustit |
ODPOVEDAŤ |
Radka R. (duduaaa162) ID 174314 (upravené 5.2.2011, 22:58) |
mňám,mňám, mňám! |
ODPOVEDAŤ |
| Rút A. (Rutanna) ID 103236 (upravené 5.5.2010, 13:31) |
Ahojte. Tak tento recept určite vyskúšam, ale doma vyrábam len kozí syr, lebo máme denne dosť veľa mlieka od kôz. Tak som zvedavá, aké mi výjdu korbáčiky z kozieho syra. Ešte by som sa chcela opýtať, ako dlho treba nechať tie nite v solenom roztoku ? |
ODPOVEDAŤ |
| | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (7.5.2010, 18:13) |
nechcem byt skepticka ale z kozieho sa asi nebudu velmi dobre tahat, ale aj tak, vyskusajte solit ich treba od pat minut vyssie zalezi od toho ake slane mate radi, ja rasolim tak do stvrt hodky niekedy aj menej |
ODPOVEDAŤ |
| | Iveta G. (Timea505) ID 128086 (7.5.2010, 18:30) |
dajú sa ťahať aj z kozieho sú také tvrdšie ,ale máš pravdu lepšie sú z kravského také mäkšie |
ODPOVEDAŤ |
| Iveta G. (Timea505) ID 128086 (upravené 7.5.2010, 21:26) |
Keď budeš robiť ten syr (dá sa to aj z kozieho mlieka) daj si do mlieka na syr aj trochu kyslého mlieka ,(rýchlejšie to vykysne) asi 0,5l na 10l sladkého mlieka,ale keď spravíš syr tak srvátku všetku nevylievaj ten syr musí byť zaliaty aby neuschol. Vykysne to asi za 6-8 hodín treba sledovať a v solenom roztoku to nechaj asi 10minút ,a hlavne nech sa vydaria na |
ODPOVEDAŤ |
| | | Rút A. (Rutanna) ID 103236 (6.5.2010, 21:22) |
Syr som robila bez zákysu, tak uvidím, ako mi syr vykysne. No prešlo od včera 24 hodín, tak ešte počkám do zajtra. Lebo po teste v mikrovlnke sa ešte syr trhá. Teraz pustil dosť šťavu, ale vraj je to dobre na to kysnutie. Tak uvidím. Ďakujem za podporu Ivetka. |
ODPOVEDAŤ |
| | | Iveta G. (Timea505) ID 128086 (upravené 7.5.2010, 18:40) |
Ozvi sa ako to dopadlo .....podarili sa ??ak máš možnosť zohnať aj kravské mlieko pomiešaj ich pôjde ti to lepšie |
ODPOVEDAŤ |
| | | | | Rút A. (Rutanna) ID 103236 (8.5.2010, 20:32) |
Takže sa podarili Robila som korbáčiky len z kozieho syra, ktorý som ale nechala 3 dni kysnúť, kým bol vhodný. No a bola to babračka, najprv to vyzeralo tak, že sa mi syr rozpadne v tej horúcej vode a neostane nič, len mlieková voda. Ale syr sa dal dokopy a bol taký plastelínový, že sa dal ťahať do nite. Tak sa teším, že to vyšlo a už nemusíte byť skeptický |
ODPOVEDAŤ |
| | | | | Iveta G. (Timea505) ID 128086 (8.5.2010, 22:43) |
a prečo skeptický ?? gratulujem na prvý krát dobrý výkon !! |
ODPOVEDAŤ |
| Marcela D. (macazvk) ID 87957 (8.3.2010, 13:37) |
Zuzka hlbokú poklonu skladám pred vami ja som raz mala možnosť si na Orave vyskúšať výrobu korbáčikov a nie je to ľahké o to viac obdivujem ženy ktoré to robia denne ináč u nás by asi nestihli ani vychladnúť |
ODPOVEDAŤ |
| | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (8.3.2010, 19:26) |
velmi pekne dakujem za pochvalu denna praca vyroby korbacikov tradicnym sposobom musi byt riadna fuska, to si ani riadne neviem predstavit |
ODPOVEDAŤ |
| Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (5.3.2010, 23:22) |
Zuzka, no pokusal som sa robit korbaciky, ale asi mame doma na linke malo teplo, ale syr som nechal kysnut asi 30 hodin, a ajtak v nom neboli az take velke bubliny, a asi som ho teda mal nechat este dlhsie kysnut. Miesil som ho a miesil, ale stale bol tuhy. Tak pekne tahat mi teda vobec nesiel. Urobil som s toho aspon take hrubsie sulceky, co som ako tak ponatahoval, ale trhalo sa to. Dal som ich do nalevu, ale su strasne tvrde. Mozno to skusim niekedy v lete zase nabuduce, ked bude teplejsie, a snad mi lepsie skysne. |
ODPOVEDAŤ |
| Iveta G. (Timea505) ID 128086 (6.5.2010, 18:07) |
Rýchlejšie to vykysne keď dáš do mlieka z ktorého ideš robiť syr kyslé mlieko asi 0,5l na 10l sladkého mlieka malo by to nakysnúť asi za 6-8 hodín treba sledovať. |
ODPOVEDAŤ |
| | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (8.3.2010, 13:25) |
v prvom rade chcem pochvalit, ze si sa do toho vobec pustil ) co sa tyka kysnutia, ten cas je ozaj orientacny, lebo ako pises, teplota v byte moze byt rozna, treba sa riadit hlavne tymi "bublinkami" ))) a kym nie su dostatocne velke, treba nechat kysnut to tahanie sa potom ide len z vykysnutym syrom... neviem ci som to niekde v komentaroch spominala, ale ked sme si nie isti ci je syr dobre vykysnuty, treba kusok odkrojit a dat na par sekund do mikrovlnky, ked sa zacne v mikrovlnke topit, treba ho vybrat a skusit si sa syr taha alebo sa trha alebo je tvrdy...ked sa taha mal by byt dostatocne nakysnuty... |
ODPOVEDAŤ |
| | | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (upravené 8.3.2010, 14:07) |
Aha, toto s tou mikrovlnkou som tam nenasiel. Ale ked bude trocha teplejsie urcite to vyskusam, mame totizto v senici novy mliecny automat a mam ho asi 200m od baraku, to je supeeeer Mimochodom nedokazal som to robit holymi rukami, veeeelmi to palilo, natiahol som si latkove rukavice a na ne este tenke gumene- rada aj pre inych ktorych to moc palilo. Dakujem za radu Zuzka, nech sa ti dari |
ODPOVEDAŤ |
| | | | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (8.3.2010, 19:27) |
s tymi rukavicami si ma pobavil ))) vynaliezavy ten automat na mlieko ti veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeelmi zavidim, my mame najblizsie v trnave |
ODPOVEDAŤ |
| | | | Katarina I. (Kaatkaa007) ID 121885 (6.6.2010, 14:06) |
automat na mlieko je aj v Blave na kramároch pred detskou poliklinikou ale ak nechodíš do BA tak som ti ani velmi nepomohla ale ak ano tak som rada . |
ODPOVEDAŤ |
| | | | | | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (7.6.2010, 11:22) |
ahoj, ano viem ze je tam, ale uz je aj na trnavke pri kauflande a tiez na trhovisku mileticka kde je ale mlieko straaasne drahe |
ODPOVEDAŤ |
| katka s. (mischa) ID 7257 (26.2.2010, 15:07) |
klobuk dolu...hned by som si dala inak aku maju minimalnu dobu trvanlivosti cca |
ODPOVEDAŤ |
| | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (26.2.2010, 15:15) |
velmi kratku, lebo sa zjedia skor ako prievan prejde od jednych dveri k druhym ale vazne, tym ze su solene, teda konzervovane, v chladnicke dobre zabalene aby nenapachli roznymi inymi pachmi vydrzia zo dva tyzdne. V mrazaku tak pol roka v pohodke |
ODPOVEDAŤ |
| | | katka s. (mischa) ID 7257 (26.2.2010, 15:30) |
|
ODPOVEDAŤ |
Eva P. (shiny) ID 127275 (26.2.2010, 10:55) |
To je strasna robota . Obdivujem tu trpezlivost . Fakt klobuk dole . Ale doma robit ani za nic, jednoduchsie je si ich kupit , lebo kobraciky mame strasne radi . |
ODPOVEDAŤ |
| | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (26.2.2010, 14:54) |
no nie je to na pravidelnu zabavu v kuchyni, to je pravda...dobre je to ze sa daju kupit ) dakujem velmi pekne za pochvalu |
ODPOVEDAŤ |
Janka B. (janulienka89) ID 125281, mimibazar.sk/janulienka89 (17.2.2010, 16:45) |
daju sa spravit aj s kozieho syru? |
ODPOVEDAŤ |
| | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (17.2.2010, 17:03) |
odpoviem iba teoreticky, kedze som nikdy nic podobne nevidela a ani neskusala....myslim ze by sa kozi syr netahal dostatocne na to aby sa korbaciky netrhali...je vsak mozne zeby to pri spravnom vykysnuti slo.. co viem isto, z ovcieho by to neslo |
ODPOVEDAŤ |
| Marta K. (supermarta) ID 62155, mimibazar.sk/supermarta (15.2.2010, 22:44) |
Tak to su teda zasluzene peniazky!!!!Velmi vela roboty! |
ODPOVEDAŤ |
| | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (16.2.2010, 12:48) |
veru dost robotky a hlavne ta horuuca voda |
ODPOVEDAŤ |
Wiktorie G. (karolina wika) ID 138374 (15.2.2010, 22:36) |
Korbačíky miluji.často si je jezdéme na Slovensko kupovat . jen nechápu ten kravský sýr, jaký přesně? V obchodě s takovým označení není. Moc prosím,jaký je to ten sýr, já si je chci udělat sama,stejně jako sýr,ten dělám. Úžasný postup,klobouk dolů.Jste kouzelnice. |
ODPOVEDAŤ |
| | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (16.2.2010, 12:48) |
ahoj, dakujem velmi velmi pekne za take mile slova... co sa syru tyka, je to cerstvy kravsky syr alebo sa to vola aj kravska hrudka, pripajam zaroven recept na vyrobu takehoto syra z mimibazaru http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=22165&user=130989 snad pomoze |
ODPOVEDAŤ |
| Ivana Č. (likerik) ID 39884 (4.2.2010, 17:24) |
milujem korbaciky |
ODPOVEDAŤ |
| | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (10.2.2010, 19:56) |
treba skusit vyrobit vlastne |
ODPOVEDAŤ |
petra s. (pipsik) ID 18956 (3.2.2010, 8:47) |
uzasne smekam klobuk uzasny postup |
ODPOVEDAŤ |
| | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (3.2.2010, 9:24) |
velmi pekne dakujem |
ODPOVEDAŤ |
Marcela F. (mafina4) ID 52861 (2.2.2010, 18:17) |
Zuzanka, klobuk dole.. ... |
ODPOVEDAŤ |
| | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (3.2.2010, 9:25) |
dakujem, tolko "tlieskacov" si ani nezasluzim |
ODPOVEDAŤ |
Ľubica Ž. (aciva) ID 77720 (1.2.2010, 20:20) |
Paráááááda .....snáď to skúsim a dúfam, že ma prvá várka neodradí. Milujeme korbáčiky a tušila som ,že to je dosť pracné - a tušila som správne |
ODPOVEDAŤ |
| | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (1.2.2010, 21:03) |
Drzim paste ak budes robit, nech sa podari |
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 64 (zobrazuje sa 21-40) | << predošlé 1, 2, 3, 4 ďalšie >> |