. .. .. .. .. .. .
. .

Korbáčiky resp. syrové nite - RECEPT 22938

CHUŤOVKY

ID 18400 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 58 návštěvníkov)


Korbáčiky resp. syrové nite


[ recept č. 22938 zo dňa  ]


Korbáčiky resp. syrové nite


POTREBNÉ PRÍSADY

Potrebujeme kravský syr, horucu vodu, studenú vodu a soľ

POSTUP PRÍPRAVY

Pri obrázkoch

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Takto by mal vyzerat dobre nakysnuty syr. Syr je potrebne nechat na kuchynskej linke nakysnut aspon 24 hodin.
Syr si nakrajame na cca 1 cm hrube platky
Krajame platky
Potom mozeme este prekrojit napolovisu ak by boli priliz dlhe. Idealna velkost je cca 5 cm na nejakych 5 az 6 cm
Do hrnca si dame horucu vodu, resp. nechame si vodu v hrnci zohriat. Idealna teplota je medzi 80 az 85 stupnov celzia. Do takejto vody kladieme platky syru. Ja som mnozstvo co som nala rozdelila na dve varky.
Takto to vyzera ked kladiem syr do vody
A ked uz mame potrebne mnozstvo syra v hrnci vezmeme si drevenu varechu a pomaly ale s dorazom syr akoby miesime. Treba si hrniec drzat druhou rukou a najist si vlastnu metodu ako na to..
Takto vyzera cistocne zmieseny syr..ale do idealneho stavu mu este treba riadne mnozstvo sily
Miesim, miesim...parim sa:-)
Tuto uz ide do horuceho, syr treba premiesit aj v rukach, nezabudajme vodu udrziavat pri spravnej teplote...
Je to vriace, treba si davat pozor...
Miesim, poctivo:-)
A ideme na tahanie, syr ma byt vlacny a tahat by sa mal "sam" bez toho aby sme do toho museli davat nejako vela energie, avsak netreba zabudat, ze voda ma byt stale teploty okolo 80 stupnov. Ak sa syr nechce dobre tahat bud je este malo vymieseny alebo bol malo resp. priliz nakynuty a vtedy z neho korbace nespravite:-(
Taham, korbaciky sa tahaju do nadoby so studenou vodou, to je ta cervena
Pomaly ale isto pribudaju
Takto pekne sa syr vie natiahnut aby z neho boli korbaciky:-)
Korbaciky putuju do studenej vody
pribudaju poctivo:-)
prva varka je dotiahnuta, dalsia sa uz "kupe"
Ked dotiahneme aj druhu varku, resp. poslednu, pripavime si slany nalev. cca pol litra vody a 1,5 lyzicky soli
Voda a vsetky natahane nite
Sol treba vo vode nechat samozrejme rozpustit
Vezmeme si maly tanierik, a nan namotavame syrove nite, tak ako je na obrazku
Motam
Pribudaju
Takto nejako to vyzera aj s tahanim z nadoby
Ked sa nam uz zda zvazok dostatocne hruby odrhneme posledny kusok nite a nim zaviazeme zvazok
Spodnu cast prerezeme nozom
Odrezane
Hotovy zvazok niti
Hotovy zvazok vlozime do slaneho nalevu a nechame poriadne vysolit, resp. podla chuti kto ako ma rad slane
Po vysoleni (my to volame vyrasoleni) zvazky vybereme na utierku a nechame ich tam vyschnut. Mozeme ich utierkou aj pozakryvat. Korbaciky sa daju spravit tak ze si vezmeme tri nite, prehodime si ich na varechu s okruhlou ruckou a zmotame do korbaca a nakonci previazeme kuskom jedneho z niti. nenafotila som lebo uz som viac nevladala...je to narocne na znasanlivost horucej vody. Korbaciky resp. nite mozete kludne mrazit, nic sa im nestane


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Výborný domáci chlebík | Korbáčiky resp. syrové nite | cokoladove cookies podla (LyPo) ID 6282 >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 64 (zobrazuje sa 21-40)<< predošlé 1, 2, 3, 4 ďalšie >>
Jana M. (medd) ID 96626 (4.5.2011, 13:35)
juuuj ta horuca voda *-) :-$, ja to idem skusit na kurz 22.5. len rozmyslam ci by nepomohli gumene rukavice lebo tie moje fajnove rozmaznane rucicky sa mi asi uvaria *-) *-) , ale strasne moc sa to chcem naucit lebo moje kinderka su na to maniaci , drzte mi palce ja so potom kurze ozvem ci som sikofna alebo e e :^) :^).
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (5.5.2011, 15:02)
jasne, kukni starsie komentare jeden chalanisko to tak tahal, ze si dal gumene rukavice (clamp)
ODPOVEDAŤ
števka M. (stefani28) ID 58959 (3.5.2011, 17:03)
Možte mi poradiť!!! dalo by sa to urobyť aj s ovčieho syra....
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (4.5.2011, 12:39)
nechce sa mi citat spatne diskusiu ale cosi sa mi mari ze to ktosi skusal ale nepamatam si ako dopadol vysledok avsak ja by som neodporucala lebo ovci syr sa prirodzene hrudkuje a po vykysnuti sa mrvi a netaha, preto je skor vhodny na bryndzu a nie na korbaciky....ale myslim ze z kozieho by sa dalo...
ODPOVEDAŤ
Zdenka Š. (skeblicka) ID 108430 (24.4.2011, 12:09)
ahojte, no ja som to skusila, ale dopadlo to hrozne...zostala mi z toho len jedna hrca, ani brynzda a ani korbaciky...noi budem ich ja radsej len kupovat..ale tie vase vyzeraju naozaj dobrte... (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (28.4.2011, 12:06)
skoda ze sa nepodarili, nabuduce skus z takeho nepodarku natahat hrube pasy a zvinut do parenice :-) je to alternativa na nedostatocne nakysnuty ci preksynuty syr a ked sa nechcu nitky tahat (H)
ODPOVEDAŤ
Veronika F. (nykara) ID 175740 (11.4.2011, 18:42)
:-( neskoro som našla tento recept a nenechala som nakysnuť a celý sa mi rozmrvil a zhrudkavel nuž skusim ešte raz podľa tohto receptu ktorý vyzerá naozaj lákavo mňaaaam :-)
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (12.4.2011, 15:29)
ak sa ti syr mrvi tak prekysol a korbaciky z neho nebudu ale bude z neho bryndza :-) len pridat sol riadne vymiesat a mas domacu sice kravsku ale aj tak super mnamku :-)
ODPOVEDAŤ
Zuzana P. (zuzankah1) ID 187589 (5.4.2011, 0:55)
vyzerá to strašne pracne
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (5.4.2011, 11:01)
je to ozaj pracne, nie na bezne hajkanie sa v kuchyni :-) :-$
ODPOVEDAŤ
jozefína a. (sebikovec) ID 192245 (11.3.2011, 12:46)
dobry den. videla som niekde v telke jak sa robia korbáčiky a chcela som ich velmi vyskušat,len si nepamatam presne kolko čoho atd... a chcem sa spýtať,tam robili zo sušenej syrovátky,je to možné? nemáte s tým skúsenosť?? ďakujem
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (11.3.2011, 14:47)
ja neviem uviest mnozstvo syra a vody, vsetko robim od oka a v podstate tu ani vahy nie su dolezite...co sa tyka tej syrovatky tak to si voooobec neviem predstavit lebo syrovatka by mala byt uz len ta voda co ostava po vyrobe syra a z toho sa neda nic odbodne vyrobit, ale mozno susena je "nieco ine". Ale velmi rada by som taky nejaky navod videla uz len zo zaujimavosti. :-) Tu odporucam kupit resp. ak sa da vyrobit ci cerstvy kravsky syr tzv. hrudku a nasledne z nej robit korbaciky, starym dobrym sposobom, ziadnymi nahrazkami :-$
ODPOVEDAŤ
Radka R. (duduaaa162) ID 174314 (5.2.2011, 22:58)
mňááááááááám!!! (jidlo) (pl) (zajic) (jezisek) lenže keby sa mojej maminke chcelo niečo takéto spraviť :-(
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (8.2.2011, 13:58)
treba skusit sama, ci by sa nepodarilo a nenechavat vsetko na mamku :-) alebo skusit nahovorit mamku a spolocne sa do toho pustit :-)
ODPOVEDAŤ
Radka R. (duduaaa162) ID 174314 (upravené 5.2.2011, 22:58)
:-$ (zajic) (hotdog)mňám,mňám, mňám! (jezisek) (jidlo) (pl)
ODPOVEDAŤ
Rút A. (Rutanna) ID 103236 (upravené 5.5.2010, 13:31)
Ahojte. Tak tento recept určite vyskúšam, ale doma vyrábam len kozí syr, lebo máme denne dosť veľa mlieka od kôz. Tak som zvedavá, aké mi výjdu korbáčiky z kozieho syra. *-) Ešte by som sa chcela opýtať, ako dlho treba nechať tie nite v solenom roztoku ? :-$
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (7.5.2010, 18:13)
nechcem byt skepticka ale z kozieho sa asi nebudu velmi dobre tahat, ale aj tak, vyskusajte
solit ich treba od pat minut vyssie zalezi od toho ake slane mate radi, ja rasolim tak do stvrt hodky niekedy aj menej :-)
ODPOVEDAŤ
Iveta G. (Timea505) ID 128086 (7.5.2010, 18:30)
dajú sa ťahať aj z kozieho sú také tvrdšie ,ale máš pravdu lepšie sú z kravského také mäkšie
ODPOVEDAŤ
Iveta G. (Timea505) ID 128086 (upravené 7.5.2010, 21:26)
Keď budeš robiť ten syr (dá sa to aj z kozieho mlieka) daj si do mlieka na syr aj trochu kyslého mlieka ,(rýchlejšie to vykysne) asi 0,5l na 10l sladkého mlieka,ale keď spravíš syr tak srvátku všetku nevylievaj ten syr musí byť zaliaty aby neuschol. Vykysne to asi za 6-8 hodín treba sledovať a v solenom roztoku to nechaj asi 10minút ,a hlavne nech sa vydaria na (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Rút A. (Rutanna) ID 103236 (6.5.2010, 21:22)
Syr som robila bez zákysu, tak uvidím, ako mi syr vykysne. No prešlo od včera 24 hodín, tak ešte počkám do zajtra. Lebo po teste v mikrovlnke sa ešte syr trhá. Teraz pustil dosť šťavu, ale vraj je to dobre na to kysnutie. Tak uvidím.
Ďakujem za podporu Ivetka. (H)
ODPOVEDAŤ
Iveta G. (Timea505) ID 128086 (upravené 7.5.2010, 18:40)
Ozvi sa ako to dopadlo .....podarili sa ??ak máš možnosť zohnať aj kravské mlieko pomiešaj ich pôjde ti to lepšie :-) :-) :-)
ODPOVEDAŤ
Rút A. (Rutanna) ID 103236 (8.5.2010, 20:32)
Takže sa podarili (clamp) Robila som korbáčiky len z kozieho syra, ktorý som ale nechala 3 dni kysnúť, kým bol vhodný. No a bola to babračka, najprv to vyzeralo tak, že sa mi syr rozpadne v tej horúcej vode a neostane nič, len mlieková voda. Ale syr sa dal dokopy a bol taký plastelínový, že sa dal ťahať do nite. (Y) Tak sa teším, že to vyšlo a už nemusíte byť skeptický :-)
ODPOVEDAŤ
Iveta G. (Timea505) ID 128086 (8.5.2010, 22:43)
a prečo skeptický ?? gratulujem na prvý krát dobrý výkon !! (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Marcela D. (macazvk) ID 87957 (8.3.2010, 13:37)
Zuzka hlbokú poklonu skladám pred vami (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) ja som raz mala možnosť si na Orave vyskúšať výrobu korbáčikov a nie je to ľahké :-| o to viac obdivujem ženy ktoré to robia denne (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) ináč u nás by asi nestihli ani vychladnúť ,-) ,-) ,-) (pl) (pl)
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (8.3.2010, 19:26)
velmi pekne dakujem za pochvalu (F)
denna praca vyroby korbacikov tradicnym sposobom musi byt riadna fuska, to si ani riadne neviem predstavit *-)
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (5.3.2010, 23:22)
Zuzka, no pokusal som sa robit korbaciky, ale asi mame doma na linke malo teplo, ale syr som nechal kysnut asi 30 hodin, a ajtak v nom neboli az take velke bubliny, a asi som ho teda mal nechat este dlhsie kysnut.
Miesil som ho a miesil, ale stale bol tuhy. Tak pekne tahat mi teda vobec nesiel. Urobil som s toho aspon take hrubsie sulceky, co som ako tak ponatahoval, ale trhalo sa to. Dal som ich do nalevu, ale su strasne tvrde. 8o| 8o| 8o|
Mozno to skusim niekedy v lete zase nabuduce, ked bude teplejsie, a snad mi lepsie skysne. :-S :-S
ODPOVEDAŤ
Iveta G. (Timea505) ID 128086 (6.5.2010, 18:07)
Rýchlejšie to vykysne keď dáš do mlieka z ktorého ideš robiť syr kyslé mlieko asi 0,5l na 10l sladkého mlieka malo by to nakysnúť asi za 6-8 hodín treba sledovať.
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (8.3.2010, 13:25)
v prvom rade chcem pochvalit, ze si sa do toho vobec pustil :-)) (Y)

co sa tyka kysnutia, ten cas je ozaj orientacny, lebo ako pises, teplota v byte moze byt rozna, treba sa riadit hlavne tymi "bublinkami" :-)))) a kym nie su dostatocne velke, treba nechat kysnut

to tahanie sa potom ide len z vykysnutym syrom...

neviem ci som to niekde v komentaroch spominala, ale ked sme si nie isti ci je syr dobre vykysnuty, treba kusok odkrojit a dat na par sekund do mikrovlnky, ked sa zacne v mikrovlnke topit, treba ho vybrat a skusit si sa syr taha alebo sa trha alebo je tvrdy...ked sa taha mal by byt dostatocne nakysnuty...
ODPOVEDAŤ
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (upravené 8.3.2010, 14:07)
Aha, toto s tou mikrovlnkou som tam nenasiel. (smich) (smich)
Ale ked bude trocha teplejsie urcite to vyskusam, mame totizto v senici novy mliecny automat a mam ho asi 200m od baraku, to je supeeeer (child4) (child4)
Mimochodom nedokazal som to robit holymi rukami, veeeelmi to palilo, natiahol som si latkove rukavice a na ne este tenke gumene- rada aj pre inych ktorych to moc palilo.
Dakujem za radu Zuzka, nech sa ti dari (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (8.3.2010, 19:27)
s tymi rukavicami si ma pobavil :-)))) vynaliezavy |:o) (clamp)

ten automat na mlieko ti veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeelmi zavidim, my mame najblizsie v trnave (6)
ODPOVEDAŤ
Katarina I. (Kaatkaa007) ID 121885 (6.6.2010, 14:06)
automat na mlieko je aj v Blave na kramároch pred detskou poliklinikou ale ak nechodíš do BA tak som ti ani velmi nepomohla :-$ale ak ano tak som rada (Y).
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (7.6.2010, 11:22)
ahoj, ano viem ze je tam, ale uz je aj na trnavke pri kauflande a tiez na trhovisku mileticka kde je ale mlieko straaasne drahe 8-|
ODPOVEDAŤ
katka s. (mischa) ID 7257 (26.2.2010, 15:07)
(clamp) (clamp) klobuk dolu...hned by som si dala (zajic) inak aku maju minimalnu dobu trvanlivosti *-) cca
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (26.2.2010, 15:15)
velmi kratku, lebo sa zjedia skor ako prievan prejde od jednych dveri k druhym :-)
ale vazne, tym ze su solene, teda konzervovane, v chladnicke dobre zabalene aby nenapachli roznymi inymi pachmi vydrzia zo dva tyzdne. V mrazaku tak pol roka v pohodke
ODPOVEDAŤ
katka s. (mischa) ID 7257 (26.2.2010, 15:30)
(L)
ODPOVEDAŤ
Eva P. (shiny) ID 127275 (26.2.2010, 10:55)
To je strasna robota +o( . Obdivujem tu trpezlivost (clamp). Fakt klobuk dole (clamp).
Ale doma robit ani za nic, jednoduchsie je si ich kupit :-), lebo kobraciky mame strasne radi :-$ .
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (26.2.2010, 14:54)
no nie je to na pravidelnu zabavu v kuchyni, to je pravda...dobre je to ze sa daju kupit :-))
dakujem velmi pekne za pochvalu (L)
ODPOVEDAŤ
Janka B. (janulienka89) ID 125281, mimibazar.sk/janulienka89 (17.2.2010, 16:45)
daju sa spravit aj s kozieho syru?
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (17.2.2010, 17:03)
odpoviem iba teoreticky, kedze som nikdy nic podobne nevidela a ani neskusala....myslim ze by sa kozi syr netahal dostatocne na to aby sa korbaciky netrhali...je vsak mozne zeby to pri spravnom vykysnuti slo..

co viem isto, z ovcieho by to neslo
ODPOVEDAŤ
Marta K. (supermarta) ID 62155, mimibazar.sk/supermarta (15.2.2010, 22:44)
Tak to su teda zasluzene peniazky!!!!Velmi vela roboty! (clamp) (clamp) (clamp) (Y) (Y) (L)
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (16.2.2010, 12:48)
veru dost robotky a hlavne ta horuuca voda *-) (L)
ODPOVEDAŤ
Wiktorie G. (karolina wika) ID 138374 (15.2.2010, 22:36)
Korbačíky miluji.často si je jezdéme na Slovensko kupovat :-) :-) :-) :-) :-). jen nechápu ten kravský sýr, jaký přesně? V obchodě s takovým označení není. *-) *-)Moc prosím,jaký je to ten sýr, já si je chci udělat sama,stejně jako sýr,ten dělám. (Y)
Úžasný postup,klobouk dolů.Jste kouzelnice. (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (16.2.2010, 12:48)
ahoj, dakujem velmi velmi pekne za take mile slova...
co sa syru tyka, je to cerstvy kravsky syr alebo sa to vola aj kravska hrudka, pripajam zaroven recept na vyrobu takehoto syra z mimibazaru
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=22165&user=130989

snad pomoze
ODPOVEDAŤ
Ivana Č. (likerik) ID 39884 (4.2.2010, 17:24)
milujem korbaciky (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (10.2.2010, 19:56)
treba skusit vyrobit vlastne |:o)
ODPOVEDAŤ
petra s. (pipsik) ID 18956 (3.2.2010, 8:47)
uzasne smekam klobuk uzasny postup |:o) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (3.2.2010, 9:24)
velmi pekne dakujem (L)
ODPOVEDAŤ
Marcela F. (mafina4) ID 52861 (2.2.2010, 18:17)
Zuzanka, klobuk dole.. (clamp) (Y) (clamp) (Y) (clamp) (Y) (clamp) (Y) (clamp) (Y) (clamp) (Y) (clamp) (Y) (clamp) (Y) (clamp)...
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (3.2.2010, 9:25)
dakujem, tolko "tlieskacov" si ani nezasluzim :-) (L)
ODPOVEDAŤ
Ľubica Ž. (aciva) ID 77720 (1.2.2010, 20:20)
Paráááááda .....snáď to skúsim a dúfam, že ma prvá várka neodradí.
Milujeme korbáčiky a tušila som ,že to je dosť pracné - a tušila som správne 8-| 8-|
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (1.2.2010, 21:03)
Drzim paste ak budes robit, nech sa podari (L)
ODPOVEDAŤ
Celkom: 64 (zobrazuje sa 21-40)<< predošlé 1, 2, 3, 4 ďalšie >>
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu