Korbáčiky resp. syrové nite



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Potrebujeme kravský syr, horucu vodu, studenú vodu a soľ

POSTUP PŘÍPRAVY

Pri obrázkoch

Takto by mal vyzerat dobre nakysnuty syr. Syr je potrebne nechat na kuchynskej linke nakysnut aspon 24 hodin.
Syr si nakrajame na cca 1 cm hrube platky
Krajame platky
Potom mozeme este prekrojit napolovisu ak by boli priliz dlhe. Idealna velkost je cca 5 cm na nejakych 5 az 6 cm
Do hrnca si dame horucu vodu, resp. nechame si vodu v hrnci zohriat. Idealna teplota je medzi 80 az 85 stupnov celzia. Do takejto vody kladieme platky syru. Ja som mnozstvo co som nala rozdelila na dve varky.
Takto to vyzera ked kladiem syr do vody
A ked uz mame potrebne mnozstvo syra v hrnci vezmeme si drevenu varechu a pomaly ale s dorazom syr akoby miesime. Treba si hrniec drzat druhou rukou a najist si vlastnu metodu ako na to..
Takto vyzera cistocne zmieseny syr..ale do idealneho stavu mu este treba riadne mnozstvo sily
Miesim, miesim...parim sa:-)
Tuto uz ide do horuceho, syr treba premiesit aj v rukach, nezabudajme vodu udrziavat pri spravnej teplote...
Je to vriace, treba si davat pozor...
Miesim, poctivo:-)
A ideme na tahanie, syr ma byt vlacny a tahat by sa mal "sam" bez toho aby sme do toho museli davat nejako vela energie, avsak netreba zabudat, ze voda ma byt stale teploty okolo 80 stupnov. Ak sa syr nechce dobre tahat bud je este malo vymieseny alebo bol malo resp. priliz nakynuty a vtedy z neho korbace nespravite:-(
Taham, korbaciky sa tahaju do nadoby so studenou vodou, to je ta cervena
Pomaly ale isto pribudaju
Takto pekne sa syr vie natiahnut aby z neho boli korbaciky:-)
Korbaciky putuju do studenej vody
pribudaju poctivo:-)
prva varka je dotiahnuta, dalsia sa uz "kupe"
Ked dotiahneme aj druhu varku, resp. poslednu, pripavime si slany nalev. cca pol litra vody a 1,5 lyzicky soli
Voda a vsetky natahane nite
Sol treba vo vode nechat samozrejme rozpustit
Vezmeme si maly tanierik, a nan namotavame syrove nite, tak ako je na obrazku
Motam
Pribudaju
Takto nejako to vyzera aj s tahanim z nadoby
Ked sa nam uz zda zvazok dostatocne hruby odrhneme posledny kusok nite a nim zaviazeme zvazok
Spodnu cast prerezeme nozom
Odrezane
Hotovy zvazok niti
Hotovy zvazok vlozime do slaneho nalevu a nechame poriadne vysolit, resp. podla chuti kto ako ma rad slane
Po vysoleni (my to volame vyrasoleni) zvazky vybereme na utierku a nechame ich tam vyschnut. Mozeme ich utierkou aj pozakryvat. Korbaciky sa daju spravit tak ze si vezmeme tri nite, prehodime si ich na varechu s okruhlou ruckou a zmotame do korbaca a nakonci previazeme kuskom jedneho z niti. nenafotila som lebo uz som viac nevladala...je to narocne na znasanlivost horucej vody. Korbaciky resp. nite mozete kludne mrazit, nic sa im nestane