Eva K. (evekei) ID 31604 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 148 návštěvníkov)
Talianska kávová torta
[ recept č. 24283 zo dňa 6.3.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
KORPUS: 4 vajcia * 180g práškového cukru * 90g solamylu * 100g preosiatej polohrubej múky * 4 polievkové lyžice uvarenej kávy bez zrniečok * 1 kopcovitú polievkovú lyžicu holandského kakaa * 60g rozpusteného masla Keďže mnohým môj korpus nevyšiel tak, ako mal, prikladám link receptu na korpus od Aďky B. http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=24402&user=32431 resp. nejaký iný z jej fantastických receptov... ČEREŠŇOVÁ VRSTVA: 1 višňový kompót bez kôstok aj so šťavou (ca. 720ml) * 3 polievkové lyžice solamylu BIELA PLNKA: 125g mascarpone * 1 žĺtok * 150ml šľahačkovej smotany * 40g práškového cukru (resp. podľa vlastnej chuti) * 2 plátky želatíny * 1 polievkovú lyžicu kávového likéru TMAVÁ PLNKA: 125g mascarpone * 50g rozpustenej čokolády na varenie * 150ml šľahačkovej smotany * 1-2 vanilkové cukre * 1 polievková lyžica kávového likéru NA OZDOBU: čokoládové hoblinky * šľahačka * čokoládové kávové zrnká
POSTUP PRÍPRAVY
Naša obľúbená rodinná tortička, ktorú objavila kedysi dávno moja sestra a odvtedy sme ju už piekli veľakrát...Táto konkrétne bola pre moju maminu na narodeniny...Dávam do pozornosti predovšetkým tmavý krém - delikátny a pritom tak jednoduchý!
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
Najskôr si pripravíme korpus. Ako prvé si uvaríme z 2 lyžičiek kávu a necháme vychladnúť. Na prípravu cesta treba ca. 4 polievkové lyžice. (môžte si pripraviť aj viac kávy - to na pokvapkanie upečeného korpusu, ak samozrejme nepoužijete na pokvapkanie kávový likér). |
|
180g preosiateho práškového cukru vymiešame elektrickým šľahačom so 4 celými vajíčkami, ktoré pridávame postupne... |
|
A prilejeme kávu (mali by to byť asi 4 polievkové lyžice uvarenej kávy). |
|
Zmiešame preosiatu múku, solamyl a kakao... |
|
A postupne vmiešame do vyšľahaných vajíčok s cukrom a kávou. Tu už nepoužívame mixér, ale metličku a miešame pozvolna. |
|
Na záver metličkou zamiešame rozpustené maslo. |
|
Cesto vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy (priemer 24cm) a pečieme asi 30 min. pri teplote 175 C. Cesto treba sledovať, lebo každá rúra inak pečie a cesto nie je vhodné nechať v rúre priveľmi vysušiť - malo by byť jemné a vláčne. |
|
Upečený korpus...počas pečenia môžte robiť skúšku upečenia drevenou špajlou. Keďže tortička je značne vysoká, zvyknem cesto preložiť z formy na pečenie do ráfika, aby sa dobre plnila. Ak nemáte ráfik, môžete si urobiť "nadstavbu" zo širšieho pásiku alobalu. |
|
Cesto po upečení rozrežeme na 2 časti (malo by sa dať rozrezať na 3 časti, ale nie vždy sa mi to podarí:)- vtedy skladáme nasledovným spôsobom: 1. časť korpusu - višňová vrstva - 2. časť korpusu- biela plnka - 3. časť korpusu - tmavá plnka. Ja zvyknem ešte korpus hojne pokvapkať kávovým likérom alebo kávou, je potom taký super vláčny a dobre drží spolu s plnkami. |
|
Na čerešňovú vrstvu si odoberieme z kompótovej šťavy ca. 4 polievkové lyžice a rozmiešame ich so solamylom. |
|
Zvyšnú šťavu aj s odkôstkovanými višňami privedieme k varu a pomaly a za stáleho miešania do nej vlejeme pripravený rozmiešaný solamyl. |
|
Zhustnutý kompót navrstvíme na prvú časť rozkrojeného korpusu. |
|
Na prípravu bielej plnky si ako prvé namočíme 2 plátky želatíny do vody a necháme 10min. napučať. |
|
Odoberieme si 50ml šľahačkovej smotany a spolu s cukrom ju vymiešame nad parou vo vodnom kúpeli. |
|
A vmiešame 1 rožšľahaný žĺtok... |
|
Pridáme tiež napučanú želatínu, ktorá sa nám v teplom kréme rýchlo rozpustí...A všetko spolu dobre prešľaháme metličkou. V tejto fáze nesmie byť misa nad horúcou parou. |
|
Vmiešame 125g mascarpone a likér... |
|
A napokon vyšľahanú šľahačku...Vzniknútý krém je skôr tekutejšej konzistencie, ale nebojte sa, on vďaka želatíne a žĺtku v chlade pekne stuhne... |
|
Biely krém vylejeme na čerešňovú vrstvu a rovnomerne rozotrieme. |
|
A hneď priklopíme druhou časťou korpusu... |
|
Príprava tmavej plnky je veľmi jednoduchá, takže som ju už podrobne nefotila, lebo na tom sa nedá nič pokaziť: rozpustíme si 50g čokolády na varenie, keď trošku vychladne ju vmiešame do mascarpone a dobre vymiešame. Prilejeme likér a na záver do krému zľahka vmiešame vyšľahanú šľahačku s vanilkovým cukrom. |
|
Tmavú plnku navrstvíme na druhú časť korpusu a krémik pekne dorovna uhladíme. Vložíme do chladničky a bohužiaľ musíme vydržať do druhého dňa:)) |
|
Tortu na druhý deň ozdobíme hoblinkami čokolády, šľahačkou a podľa možnosti aj čokoládovými kávovými zrnkami alebo inými cukrárenskými ozdôbkami... |
|
A tu je tortička v reze - môj kúsok, ale veru nebol posledný :))) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 75 (zobrazuje sa 41-60) | << predošlé 1, 2, 3, 4 ďalšie >> |
| Kristína P. (Kitty26) ID 3488 (6.4.2010, 9:48) |
Evička, tortu som vyskúšala, mamka mala včera 50-ku veľmi všetkým chutila, receptík som si trošičku pozmenila, aj keď inšpiráciu som mala od teba, najmä tá višňová plnka bola skvelá, osviežila celý zákusok, ďakujem veľmi pekne a tu je foto http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=683027 |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (17.4.2010, 10:35) |
Kristínka, mám veľkú radosť, tvoja tortička je fakt prekrásna mamina musela mať obrovskú radosť I keď takto oneskorene, ale maminke želám všetko najlepšie ďakujem za správičku |
ODPOVEDAŤ |
| Daniela V. (Skoricka) ID 1245 (27.3.2010, 7:36) |
no neviem, ale ja mam korpus uplne nizky neviem, ci mam privelku formu (25 cm) alebo co sa stalo, ale som z toho dost nestastna, peciem torticku na muzickovu 30-ku a chcela som prekvapit novymi chutami, tak teraz to idem nejako zachranovat. a podotykam, ze rozhodne nepeciem prvykrat a mam uz za sebou dost tort - aj netradicnych. nechapem, kde sa stala chyba snad to este nejako zachranim, dam vediet |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (27.3.2010, 10:17) |
Ahoj Danielka, to ma moc mrzí, že sa ti korpus nepodaril Veľkosť formy je v poriadku. Už mi jedna kočka písala, že sa jej nepodaril - presne to isté ako ty, že mala nízky korpus... Mne sa zase ten korpus podaril úplne super, neviem naozaj kde môže byť pes zakopaný Je mi to fakt ľúto, snáď sa to bude dať nejako zachrániť...Budem rada Danka, ak mi napíšeš ako to celé nakoniec dopadlo... |
ODPOVEDAŤ |
| | | Monika Š. (moniqueR) ID 105322, mimibazar.sk/moniquer (27.3.2010, 10:25) |
Ak by som mohla, tak moja skúsenosť je taká, že ja pre istotu, aj keď sa v recepte neuvádza, pridávam do takýchto cestíčok, prášok do pečiva, na takúto formu pól sáčku a mám istotu, že sa piškota pekne zdvihne lebo tiež, vždy keď som potrebovala, aby to bolo na 1*, ako naschvál to nevyšlo Tak možno pomôže i Vám moja skúsenosť |
ODPOVEDAŤ |
| | | Eva K. (evekei) ID 31604 (27.3.2010, 10:34) |
Vďaka Monika, som moc rada, že si sa podelila so svojou skúsenosťou - možno by som to tam do receptíka mala pre istotu aj dopísať... |
ODPOVEDAŤ |
| | | | | Daniela V. (Skoricka) ID 1245 (28.3.2010, 16:38) |
Ahojte, no tortu som nakoniec zachranila pridanim cokoladoveho korpusu, kremy boli inac skvostne, vsetci chvalili, len skoda toho cesta. Urcite by pomohol PDP, takze odporucam pripisat do receptu. Mne sa tymto ale overilo, ze klasicke piskotove korpusy su predsa len lepsie Ale inac kombinacia svetleho a tmaveho kremiku s visnami veeelmi chutna |
ODPOVEDAŤ |
| | | | | Eva K. (evekei) ID 31604 (1.4.2010, 20:51) |
Danielka, to som rada, že nakoniec tortička mala úspech ten korpus ma mrzí...ale idem piecť tortičku pravdepodobne teraz cez sviatky, tak skusim aj s PDP, i keď mne ten sa ten korpusík upiekol aj bez neho skvele, ale možno s ním bude ešte lepší...potom dopíšem do receptu... |
ODPOVEDAŤ |
Martina V. (ronika) ID 24606 (27.3.2010, 0:04) |
do kelu aj s dietou hneď by som si dala a tá káva je tam moc cítiť?malý bude mať o mesiac 2 rôčky, tak by som vyskúšala. alebo by som mohla vynechať tú kávičku a liker v plnke? |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (27.3.2010, 10:33) |
Ahoj Martinka tá kávička je tam celkom dosť cítiť - teda ja som ňou hojne pokropila korpus a aj do krému som štedro uliala toho kávového likéru, takže u nás to bola fakt kávičková tortička Káva by sa dala aj vynechať a aj likér, ale musíš ten korpus niečím pokropiť - nejakou šťavou a pod. |
ODPOVEDAŤ |
| Kristína P. (Kitty26) ID 3488 (17.3.2010, 11:55) |
Toto je presne pre mňa ježiši vyzerá supersky |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (19.3.2010, 20:26) |
ďakujem Kristínka a aj tak chutí |
ODPOVEDAŤ |
| Erika O. (erika10) ID 40452, mimibazar.sk/erika10 (17.3.2010, 11:47) |
Ahojte kočky, plánujem túto tortu pre môjho na narodky... Tie kávové zrnká na vrchu sú robené doma, alebo ich dostanem aj niekde kúpiť? |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (19.3.2010, 20:27) |
Erika tie kávové zrnká sú z horkej čokolády a sú kupované - zoženieš ich v Metre. |
ODPOVEDAŤ |
| | | Erika O. (erika10) ID 40452, mimibazar.sk/erika10 (23.3.2010, 10:52) |
Ďakujem, budeme hľadať |
ODPOVEDAŤ |
Anna M. (iluzionistka) ID 122790 (14.3.2010, 8:31) |
Nádherný dortík Myslíte, že by to šlo i s jiným ovocem? My nemáme třešně příliš v lásce. |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (14.3.2010, 17:54) |
Ahoj Anička, ďakujem za pochvalu myslím, že by to celkom isto šlo aj s iným ovocím - kľudne podľa vlastnej chuti.. |
ODPOVEDAŤ |
| Silvia S. (silwik) ID 21018, mimibazar.sk/silwusa (12.3.2010, 16:36) |
mňááááám,normálne by som si dala takúto miesto marcipánovej vyzerá krásne |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (12.3.2010, 16:51) |
vďaka Silvinka - ja mám rada aj marcipánové, ale aj takéto klasické |
ODPOVEDAŤ |
| Darina B. (danda3) ID 104195 (11.3.2010, 17:18) |
Tak, Evka, torta sa chladí, robila som ju pre syna k meninám, zajtra má prísť z intráku, tak bude prekvapenie, teda, ak sa podarí...ak bude fotiteľná, dám foto aj info aká bola, ale nemám strach, že by im nechutila, lebo sú tam samé dobré veci... |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (11.3.2010, 19:45) |
Darinka, ty si ale rýchla strašne ma teší, že si sa rozhodla práve pre túto a určite sa ti podarila - to ty len tak na mňa hráš...veď ťa poznáme, že si šikuľka veľká dúfam, že oslávencovi bude tortička chutiť. Prajem všetko naj!! |
ODPOVEDAŤ |
| | | Darina B. (danda3) ID 104195 (11.3.2010, 20:51) |
Evka, dobrá správa, tuhne, takže zajtra len dozdobiť a hurááá na ochutnávku... ...len ten plát som rozrezala tak zle, že som musela upiecť druhý, ten prvý som skrojila, tak snáď to bude okay a plnku, no mascarpone som nahradila jemným tvarohom, len som doma maród, takže nemôžem behať po obchodoch a urobila som ju naraz, potom rozdelila a pridala som do nej čokoládu a namiesto želatíny som dala želatínový stužovač Oetker, no musela som improvizovať s tým, čo mám doma, mamina mi zajtra prinesia na ozdobu kávové zrná, tak sa teším, ako ju vyzdobím, potom sa ozvem, zatiaľ pekný večer... |
ODPOVEDAŤ |
| | | Eva K. (evekei) ID 31604 (12.3.2010, 16:30) |
Darinka, tak to som zvedavá ako bude chutiť s tým tvarohom, keďže mascarpone je v tejto tortičke surovina v hlavnej úlohe, ale moja sestra robieva tú čokoládovú plnku aj s tvarohom a je super...tá biela plnka neviem...A vidím, že si ostrieľaná pekáročka - prispôsobila si si surovinky podľa toho čo bolo doma Darinka, budem čakať na tú koštovku... |
ODPOVEDAŤ |
| | | | | Darina B. (danda3) ID 104195 (12.3.2010, 17:42) |
http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=674373 ...je vynikajúca, nemám slov, máš to aj s oslávencom, pláty sú hrubšie, lebo som sa bála ich prerezať, ale na chuti jej to neubralo, nabudúce určite vyskúšam aj s mascarpone...pa a ďakujem za super recept... |
ODPOVEDAŤ |
| | | | | Eva K. (evekei) ID 31604 (12.3.2010, 17:52) |
Darinka - to mám veľkú radosť!!! ja ďakujem za fantastickú správičku od teba prajem krásnu oslavu |
ODPOVEDAŤ |
| Maja G. (mrka2) ID 29128 (11.3.2010, 16:50) |
panabeka... ale neskutocne mi slinky tecuuu !!!!!!! vyzera chutne prechutne!!!! krasna torticka!!! |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (11.3.2010, 16:59) |
Majka ďakujem za pochvalu |
ODPOVEDAŤ |
| Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (10.3.2010, 22:40) |
ako tato nadhera mohla uniknut mojmu oku bystremu???? Evi, skladam obrovsku poklonu, torta je prekrasna, urcite uzasne chutna a priznam sa, ja by som sa do takej urcite nepustila. myslim pecenie, co sa jedenia tyka, nemali by ste sancu si urvat ani kusok naozaj si zasluzis a este aj a |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (11.3.2010, 16:58) |
Janíček vidíš ako ma prehliadaš!!! samozrejme to beriem veľmi osobne ďakujem ti krásne za pochvalu tak vravíš,že by si sa pre tú tortičku aj pobila? škoda, že nie si bližšie, už aj by som ti kúsok odložila!! pekný dník prajem Janík |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (11.3.2010, 16:51) |
vďaka Zuzanka |
ODPOVEDAŤ |
| Darina H. (guginko) ID 65763, mimibazar.sk/guginko (10.3.2010, 22:27) |
Evi, vyzerá úúúúúúúžaasnee , určite niekedy skúsim ....... a myslíš, že by sa mascarpone dalo nahradiť aj niečim iným... napr. tvarohom...? ... Ale to už asi nebude ono, že...? Určite ju skúsim, skvelá kombinácia |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (11.3.2010, 16:51) |
Darinka ďakujem teší ma moc, že ťa tak zaujala...Správne tušíš, že bez mascarpone by to nebolo to pravé "italiano" ale skúsiť môžeš... Moja sestra tak robí ten tmavý krém - namiesto mascarpone dáva jemný krémový tvaroh a je to fakt dobrota veľká - už som taký jedla Ale neviem ako by to bolo v prípade toho bieleho krému Budem moc rada, ak ju skúsiš, isto si pochutnáte na nej |
ODPOVEDAŤ |
| Adriana S. (adrika280) ID 34442 (10.3.2010, 22:18) |
Evka, nadherna a urcite chutnucka torticka. Mnam, vyzera tak lakavo, ze toto urcite vyskusam. Verim,ze coskoro Ani sa nedivim, ze je vasa oblubena, kto by odolal takymto delikatesam. Ja ju zaradujem do kategorie luxusnych Obdivujem nadherne dielka dievceniec, ktore dokazu vytvorit z potahovanych torticiek, ale ja milujem klasiku. A toto je tak akurat pre moje chutove pohariky Si velmi sikovna, mamina musela mat velku radost |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (11.3.2010, 16:45) |
Adrianka ďakujem ti pekne za takú milú pochvalu - veru si nešetrila slovami chvály Maminka z nej mala veru veľkú radosť, avšak nie dlho - keďže z povrchu zemského zmizla rýchlosťou blesku Je fakt dobručká, kto má rád mascarpone, príde si na svoje..i keď je mascarpone tučný syr, tak tortička vyznieva chuťovo ľahšie ako maslové krémy... |
ODPOVEDAŤ |
| Elena M. (Eyka) ID 32399, mimibazar.sk/eyka (10.3.2010, 19:11) |
Evička, teda táto tortička vyzerá nádherne Určite ju niekedy vyskúšam. |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (11.3.2010, 16:37) |
Elenka ďakujem od takej profíčky na tortičky to poteší dvojnásobne budem moc rada, ak ju dakedy skúsiš... |
ODPOVEDAŤ |
| Jarmila K. (jaja.k) ID 58371 (10.3.2010, 15:24) |
Evka ta torta ma natolko zaujala že som ju aj vyskušala kuk na moje recepty |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (11.3.2010, 16:29) |
Jarmilka, no teda, ty si ale šikuľka dúfam, že vám domka chutila, idem sa kuknúť na ňu do tvojich receptov... |
ODPOVEDAŤ |
| Lucia H. (gupka) ID 9968 (7.3.2010, 18:35) |
Evi, táto torta vyzerá neskutočne lákavo krááásne jedláááá a postup nemá chybu |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (9.3.2010, 16:22) |
dakujem Lucka veru, veru bola veľmi jedlááá - zmizla veľkou rýchlosťou - kto sa nepredbehol - tomu sa neušlo A postupík som sa snažila čo najlepšie pofotiť, i keď to bolo v bojových podmienkach , preto sa moc teším, že sa ti páči |
ODPOVEDAŤ |
| kristína s. (nigina) ID 32120 (7.3.2010, 18:19) |
Šikulka!!!!! Super lákavo vyzerá Značím si ju, zanedlho použijem |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (9.3.2010, 16:24) |
Kristínka, ďakujem pekne, budem sa moc tešiť, ak sa ju rozhodneš niekedy spraviť - isto si pochutnáte |
ODPOVEDAŤ |
| melania l. (lararuby) ID 130989 (7.3.2010, 18:03) |
Tak to je delikatéska,všetko je tam na mlsanie,určite vyskúšam. |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (9.3.2010, 16:25) |
ďakujem veru máš pravdu - sme si super pochutili na nej všetci Budem moc rada, ak sa ju niekedy rozhodneš upiecť |
ODPOVEDAŤ |
| Želka G. (dzaja26) ID 80145 (6.3.2010, 22:37) |
Vyzerá veľmi lákavo odkladám si, možno neskôr upečiem |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (6.3.2010, 22:47) |
ďakujem Želka budem moc rada, ak vyskúšaš |
ODPOVEDAŤ |
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (6.3.2010, 22:35) |
Evinka, aka naadhera!!! torticka ma zaujala na prvy pohlad a to som este netusila, ze je od teba vyzera uuuzasne, profesionalne a neskutocne lahodne maminka musela mat velku radost ja sa chystam piect torticku svokricke, tak sa trosku obzeram no a tato veru zatial vedie, pasuje mi na nej uplne vsetko |
ODPOVEDAŤ |
| Eva K. (evekei) ID 31604 (6.3.2010, 22:46) |
Evulík ďakujem kráásne mňa zase vždy strašne potešia tvoje milé, srdečné slovká no tortička bola lahodná teda dosť, i keď technicky mala svoje chyby - to by som nebola ja ale mamina z nej mala veľkú radosť a nielen ona ááá tak svokričke, Evíku ty si mi niečo nebodaj zatajila so svadbou?? Ale pravdepodobne si sa len pomýlila a myslela si nádejnej svokričke, však? No tak to musí byť prvotriedna tortička držím palčeky, aby sa podarila nech už to bude táto moja alebo nejaká iná, lebo pochvala od svokričky chutí obzvlášť sladko |
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 75 (zobrazuje sa 41-60) | << predošlé 1, 2, 3, 4 ďalšie >> |