ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 1066 návštěvníkov)
Výýborná kakaová marlenka
[ recept č. 4463 zo dňa 16.3.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Cesto: 100 g masla, 3 PL medu, 300 g kryštálového cukru, 1 KL octu, 1 PL jedlej sódy, 2 vajcia, 700 g hladkej múky a asi 3 PL kakaa. Krém: 250 g masla, 1 sladené kondenzované mlieko, 2 smotanovo-vanilkové pudingy, 6 dcl mlieka a 4 PL cukru
POSTUP PRÍPRAVY
Toto je konkrétne recept na kakaovú marlenku, ale dá sa ľahko zmeniť na karamelovú - do cesta nepridáte kakao a do krému dáte namiesto smotanovo-vanilkových pudingov karamelové,)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
deň vopred si uvaríme salko - varíme dve hodiny, stále ponorené vo vode |
|
Takže ideme na cesto. Vo väčšom hrnci si rozpustíme maslo, med.... |
|
... a cukor. |
|
Potom zmiešame polievkovú lyžicu sódy bokarbóny.. |
|
... s kávovou lyžičkou octu a pridáme k do hrnca |
|
Zmes nám začne trochu kypieť. Potom primiešame vajcia a stále miešame, aby sme nemali z toho praženicu. Keď vznikne hnedá pena, odstavíme z ohňa. |
|
Takáto hnedá pena. |
|
Potom primiešame múku zmešanú s kakaom. |
|
ak by sa cesto nechcelo pekne vymiesiť, môžte pridať trochu vody alebo mlieka. |
|
Cesto NEnecháme oddychovať, ale hneď s ním pracujeme (keby oddychovalo, ako pri vaľkaní by sa trhalo a praskalo) |
|
rozdelíme ho na 6 rovnakých častí. |
|
Vyvaľkané ho prenesieme na Cerou vymastenú a hladkou múkou posypanú opačnú stranu plechu a radielkom odrežeme okrajky. Najlepšie sa to robí tak, že si zvolíte nejakú formu - akýkoľvek kartón alebo forma vystrihnutá z výkresu, je to na vás, treba improvizovať:) A okrajky dáme taktiež upiecť, pretože postrúhanými sa bude posýpať hotová marlenka. |
|
Predtým, ako cesto dáme piecť, šparátkom alebo vidličkou doň spravíme asi 10 dierok. Pečieme pri teplote 170C 5-7 minút, treba dávať na cesto pozor, lebo je tenké a aby nezhorelo. Rovnako si upečieme aj ostatné pláty. |
|
Pripravíme si plnku - z týchto ingrediencií si uvaríme puding a necháme ho vychaldnúť. |
|
Medzitým ako puding vychladá vyšľaháme maslo.... |
|
... a potom doň postupne všľaháme uvarené Salko. |
|
Puding ešte stále chladne a tak postrúhame asi polovicu upečených okrajkov... |
|
... ktoré potom preosejeme cez vyváračku. |
|
No a keď nám už puding pekne vychladol, elektrickým šľahačom ho prišľaháme k maslu zmiešanému so Salkom. |
|
Je pred nami posledná časť - plnku si nejakým spôsobom rozdelíme na 6 rovnakých častí. |
|
Na každý plát rozotrieme až po okraj a pokračujeme až do konca:) |
|
posledný plát tiež potrieme krémom, ale už len tenučkou vrstvou, a takisto potrieme aj okraje zákusku. |
|
Koláčik posypeme okrajkami a necháme odležať, najlepšie do druhého dňa. Netreba ju dávať do chladničky, kým nezmäkne. |
|
Nie je to síce najjednoduchší recept, ale myslím, že stojí za to ho vyskúšať:) Tak dúfam, že bude chutiť:) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 248 (zobrazuje sa 161-180) | << predošlé 1,.,4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ďalšie >> |
Daša K. (baracuda) ID 72044 (22.12.2009, 15:49) |
|
ODPOVEDAŤ |
Matej T. (dziady) ID 122956 (17.12.2009, 16:05) |
|
ODPOVEDAŤ |
| Katarína M. (molnarovak) ID 21467 (17.12.2009, 11:54) |
Fantastický recept. Cesto bolo trochu tuhé, ale pomohol mi manžel. Cesto mi pekne vymiesil aj vyvaľkal. Ja som už len plnila a ochutnávala ten fantastický krém!!! Vynikajúca marlenka! |
ODPOVEDAŤ |
| hana h. (hankazk) ID 90615 (12.12.2009, 19:24) |
|
ODPOVEDAŤ |
Martina K. (Thematka) ID 46969, mimibazar.sk/thematka (upravené 4.12.2009, 10:19) |
Ahoj, ja som sa dala taktiež po prvý krát robiť tento úžasný koláčik. Síce cesto mi strašne stvrdlo ale pred vyváľkaním som ho skúsila dať na chvíľku do mikrovlnky. A už potom mi to šlo super. Myslím si, že konečný výsledok bol O.K. http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=20845 |
ODPOVEDAŤ |
MARTINA Z. (JOGINA) ID 115120 (1.12.2009, 17:44) |
robila som ho na moju 30 a vysledok |
ODPOVEDAŤ |
| Tatiana Č. (tankka) ID 36579 (1.12.2009, 9:13) |
Ďakujem za receptík: bol to skvelý zákusok . |
ODPOVEDAŤ |
| Natalia L. (Natinka22) ID 86833 (24.11.2009, 12:54) |
Evka uzasny receptik nevedela som sa dlho odhodlat, predsalen tento kolacik vyzaduje viac kucharskeho umenia ale musim povedat, ze sa mi podaril super s cestickom sa naaadherne pracuje, vobec sa netrha, ja som ho dala oddychnut na radiator a tak bolo prijemne teplucke, ked som ho valkala. Marlenka je este v chladnicke, zatial som pozula len par odrezkov so zbytkami kremu, ale musim povedat, ze uz teraz si viem predstavit to nebo v papulke zajtra Inak som si dovolila urobil zmenu - uvarila som 2 zlate klasy v 800ml karamelovom mliecku. Mnaaaaaaam |
ODPOVEDAŤ |
| danka b. (dannii1) ID 34355 (14.11.2009, 11:44) |
Marlenku som robila,nechala 18hodin odlezat a musim povedat,ze je lepsia ako kupovana.Brala som ju kamaratovi na oslavu a vsetkím moc chutila.je to vyborny recept |
ODPOVEDAŤ |
| Viera Š. (visi) ID 41265 (12.11.2009, 11:17) |
už som si našla odpoveď dolu v komentároch ,ďakujem,tak sa do toho cez víkend pustím |
ODPOVEDAŤ |
| Viera Š. (visi) ID 41265 (12.11.2009, 11:08) |
ahoj Evka,chcela som sa spýtať,či je potrebné to nechať aj nejaký čas odpočinúť alebo či sa to dá hneď jesť? Pýtam sa len preto ,aby som vedela ako dopredu to mám chystať ďakujem Viera |
ODPOVEDAŤ |
Jana Gašparíková Gaššová (messue) ID 2417 (29.10.2009, 18:02) |
vyzera užasne a ja zboznujem marlenku, inak aj staročeský medovnik je vynikajuci... chcem s vás opytať , tie ktore mate skusenosti s týmto kolačikom, čo je lepšie dat do cesta maslo obyčajne alebo heru,a podobný margarin... dakujem |
ODPOVEDAŤ |
| Tatiana S. (tanusa75) ID 42863 (27.10.2009, 13:59) |
Robila som ju cez víkend - k hodom. Všetci ju vychvaľovali a aj ja som veľmi spokojná. S cestom sa pracuje veľmi dobre, lepšie ako s medovými plástami, aké som robievala doteraz. Ďakujem za super recept - je na nerozoznanie od kupovanej. Zaiste sa tento recept u nás udomácni. Táňa. |
ODPOVEDAŤ |
| martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (17.10.2009, 20:06) |
Evka,veeeelmo ti dakujem za uzasny receptik..dost dlho som mu odolavala,lebo som mala strach,ze sa nepodari,ale vsetko islo ako po masle..cesto sa mi valkalo jedna radost dakujeeeeeeeeeem http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=606834 |
ODPOVEDAŤ |
Robert K. (rmk) ID 14915 (12.10.2009, 13:26) |
Tu som našiel trochu inú Marlenku http://marlenka-marlenka-marlenka.blogspot.com , neviem, ktorá je bližšia k originálnej? |
ODPOVEDAŤ |
| Zuzana V. (Zuzka7) ID 7551, mimibazar.sk/zuzka7 (27.9.2009, 10:17) |
Včera som ju jedla u švagrinky, mňaaaaaam, ešte je super |
ODPOVEDAŤ |
| Jana H. (jahal) ID 40929 (26.9.2009, 20:56) |
Vynikajúci. Robila som ho minulý týždeň. Skutočne moc moc dobrý. Proste eňo-ňuňo. S cestom sa veľmi dobre pracovalo. |
ODPOVEDAŤ |
Lucia R. (lulu77) ID 4034 (25.9.2009, 8:47) |
tak som sa konečne do nej pustila, dlho som vahala, bala som sa že sa mi nepodari, ale opak je pravdou je vynikajuca a všetci čo zatial okoštovali tak si oblizovali aj pršteky velmi dobry recept, s cestom sa dobre pracovalo, ja som ho davala na chvilku do mikrovlnky, aby zmaklo, a potom so ho valkala rovno na papiery na pecenie, išlo to fajn ešte raz diky |
ODPOVEDAŤ |
| Miiriam S. (máriaterezia) ID 32700, mimibazar.sk/mariaterezia (13.9.2009, 19:49) |
Tak konečne som ju upiekla nakoniec vyšla len taká okrúhla lebo ja blbec nikdy som nerobila s medovníkovým cestom (vždy som si len kúpila medové pláty) ale chutila dobre len tie pláty neboli extra takže maminky ktoré nemáte skúsenosti s valkaním valkajte horúce cesto ide to ľahšie Inak koláč je výborný a k receptu sa ešte vrátim. |
ODPOVEDAŤ |
Dr. Zdenka P. (zdenka131) ID 12491 (17.8.2009, 17:51) |
Dnes som ju piekla, zatiaľ sa zdá OK, uvidím ako bude chutiť. |
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 248 (zobrazuje sa 161-180) | << predošlé 1,.,4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ďalšie >> |