ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 1066 návštěvníkov)
Výýborná kakaová marlenka
[ recept č. 4463 zo dňa 16.3.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Cesto: 100 g masla, 3 PL medu, 300 g kryštálového cukru, 1 KL octu, 1 PL jedlej sódy, 2 vajcia, 700 g hladkej múky a asi 3 PL kakaa. Krém: 250 g masla, 1 sladené kondenzované mlieko, 2 smotanovo-vanilkové pudingy, 6 dcl mlieka a 4 PL cukru
POSTUP PRÍPRAVY
Toto je konkrétne recept na kakaovú marlenku, ale dá sa ľahko zmeniť na karamelovú - do cesta nepridáte kakao a do krému dáte namiesto smotanovo-vanilkových pudingov karamelové,)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
deň vopred si uvaríme salko - varíme dve hodiny, stále ponorené vo vode |
|
Takže ideme na cesto. Vo väčšom hrnci si rozpustíme maslo, med.... |
|
... a cukor. |
|
Potom zmiešame polievkovú lyžicu sódy bokarbóny.. |
|
... s kávovou lyžičkou octu a pridáme k do hrnca |
|
Zmes nám začne trochu kypieť. Potom primiešame vajcia a stále miešame, aby sme nemali z toho praženicu. Keď vznikne hnedá pena, odstavíme z ohňa. |
|
Takáto hnedá pena. |
|
Potom primiešame múku zmešanú s kakaom. |
|
ak by sa cesto nechcelo pekne vymiesiť, môžte pridať trochu vody alebo mlieka. |
|
Cesto NEnecháme oddychovať, ale hneď s ním pracujeme (keby oddychovalo, ako pri vaľkaní by sa trhalo a praskalo) |
|
rozdelíme ho na 6 rovnakých častí. |
|
Vyvaľkané ho prenesieme na Cerou vymastenú a hladkou múkou posypanú opačnú stranu plechu a radielkom odrežeme okrajky. Najlepšie sa to robí tak, že si zvolíte nejakú formu - akýkoľvek kartón alebo forma vystrihnutá z výkresu, je to na vás, treba improvizovať:) A okrajky dáme taktiež upiecť, pretože postrúhanými sa bude posýpať hotová marlenka. |
|
Predtým, ako cesto dáme piecť, šparátkom alebo vidličkou doň spravíme asi 10 dierok. Pečieme pri teplote 170C 5-7 minút, treba dávať na cesto pozor, lebo je tenké a aby nezhorelo. Rovnako si upečieme aj ostatné pláty. |
|
Pripravíme si plnku - z týchto ingrediencií si uvaríme puding a necháme ho vychaldnúť. |
|
Medzitým ako puding vychladá vyšľaháme maslo.... |
|
... a potom doň postupne všľaháme uvarené Salko. |
|
Puding ešte stále chladne a tak postrúhame asi polovicu upečených okrajkov... |
|
... ktoré potom preosejeme cez vyváračku. |
|
No a keď nám už puding pekne vychladol, elektrickým šľahačom ho prišľaháme k maslu zmiešanému so Salkom. |
|
Je pred nami posledná časť - plnku si nejakým spôsobom rozdelíme na 6 rovnakých častí. |
|
Na každý plát rozotrieme až po okraj a pokračujeme až do konca:) |
|
posledný plát tiež potrieme krémom, ale už len tenučkou vrstvou, a takisto potrieme aj okraje zákusku. |
|
Koláčik posypeme okrajkami a necháme odležať, najlepšie do druhého dňa. Netreba ju dávať do chladničky, kým nezmäkne. |
|
Nie je to síce najjednoduchší recept, ale myslím, že stojí za to ho vyskúšať:) Tak dúfam, že bude chutiť:) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 248 (zobrazuje sa 141-160) | << predošlé 1,.,3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ďalšie >> |
| Zuzana Z. (catyka) ID 39622 (3.3.2010, 13:32) |
Ahojte. Chcem vyskúšť recept. Aké asi hrubé majú byť pláty po rozvaľkaní? Lebo mám tendenciu vaľkať dosť na tenko, tak aby som to neprehnala a nemala z toho oplátku |
ODPOVEDAŤ |
| Zuzana K. (zuzulakab) ID 58523, mimibazar.sk/zuzulakab (3.3.2010, 12:34) |
Evka, ďakujem za tento recept, idem ho vyskúšať, len chem poprosiť o radu, či ste používali klasické maslo alebo margaríny, ďakujem veľmi pekne za pomoc |
ODPOVEDAŤ |
| Andrea J. (mandusa) ID 24820 (12.3.2010, 15:28) |
Ja som použila klasické maslo - krém bol perfektný |
ODPOVEDAŤ |
| Želka G. (dzaja26) ID 80145 (26.2.2010, 11:03) |
Mne tiež cesto prvýkrát stvrdlo, a to nie som žiaden začiatočník v pečení, medové pečiem už roky - synove najobľúbenejšie, ale po naplnení a odstátí bola marlenka mekulinká a dobrá. Skúsim aj podľa Violkinej rady upiecť. |
ODPOVEDAŤ |
Viola D. (violka60) ID 124062 (26.2.2010, 10:08) |
A už som tu zase, cesto oddychuje a ja oddychujem pri . Do cesta mi išlo 600g hladkej múky špeciál od COOP jednota, má trošku jemnejšiu konzistenciu ako cesto na medové rezy. A ešte jeden rozdiel, dávam 2 vlž octu a ešte jeden - nedávam kakao. Snáď Vám to pomože. |
ODPOVEDAŤ |
Viola D. (violka60) ID 124062 (26.2.2010, 7:46) |
K tomu cestu by som len napísala, že cesto je tvrdé a zle sa s ním pracuje preto, lebo dávate predpísané množstvo múky!!!!!!!!! Ja si rozdelím múku na 500g-100g-100g. Do tekutej masy zapracujem tých 500g, a potom zapracúvam postupne zvyšok, vždy som sa zastavila za 600g . Múka totiž nemá rovnakú škrobivosť, preto rozdielne saje tekutú zložku, nemožu sa zmiešať z 2 vreciek dokopy, musí mať izbovú teplotu a ešte, nedoporučujem nechať cesto stáť viac ako hodinu - aj tým státím zhustne a nedá sa vaľkať. Robievam ju často pre dcéru a jej spolubojovníkov na internáte . Večer idem na cesto, aby mala v pondelok čím ponúknuť pri oslave narodenín |
ODPOVEDAŤ |
Zuzana M. (zuzulik47) ID 48656 (24.2.2010, 17:31) |
Tak dnes som ju piekla po prvy raz. Hrozila som sa toho stvrdnuteho cesta, ale nic take sa nestalo. Jedna cukrarka mi poradila dat namiesto 2 vajicok 3. Cesto sa mi krasne vypracovalo a fantasticky sa valkalo. Uz iba počkat do zajtra na ochutnavku |
ODPOVEDAŤ |
Katarína B. (katty22) ID 31425 (19.2.2010, 21:24) |
takže marlenka sa už chladí na balkóne a musím povedať, že teraz sa mi robilo s cestom výborne, nestvrdlo, dobre sa vaľkalo. Už sa teším zajtra na ochutnávku. |
ODPOVEDAŤ |
Katarína B. (katty22) ID 31425 (18.2.2010, 15:08) |
Takže zajtra ju idem robiť po druhýkrát. prvý pokus pred rokom ma dosť odradil od ďalšieho skúšania, lebo cesto bolo neskutočne tvrdé, riadna makačka bola ho vyvaľkať. / a to napr. medové rezy som už viackrát piekla/ . Nejako som to dobojovala, ale povedala som si nikdy viac!! no pretože mám na ňu hroznú chuť a hrozia mi narodeniny, tak ju skúsim urobiť. No žiadny hodinový odpočinok cestu nehrozí, hned za tepla ju budem robiť a možno to vyjde. Ak nie, tak naozaj poslednýkrát. Tak mi držte palce!! |
ODPOVEDAŤ |
Zuzana F. (zfilip) ID 96956 (15.2.2010, 9:15) |
Cez víkend som ju robila - bola výborná, síce riadna babračka, ale ten výsledok za tú námahu rozhodne stál. Vrelo odporúčam |
ODPOVEDAŤ |
Helena K. (helka333) ID 78665 (12.2.2010, 20:02) |
Dnes sme oslavovali "výročník svadby", tak som ju včera upiekla. Výborná !!! |
ODPOVEDAŤ |
Silvia O. (opatka) ID 136542 (5.2.2010, 8:55) |
Včera som ju spravila na veľké naliehanie manžela. Super recept, super vysvetlený postup a na moje veľké prekvapenie super výsledok. Diky diky diky |
ODPOVEDAŤ |
Martina J. (Matisek33) ID 135194 (29.1.2010, 9:12) |
ktorá ste ešte tento receptík neskúšala tak rýchlo do toho je úžastný celá rodinka sa oblizovala |
ODPOVEDAŤ |
| Zuzana O. (suezka) ID 133238 (25.1.2010, 0:17) |
marlenku som piekla prvykrat a bola naozaj vyborna, kazdy kto ochutnal si ju chvalil! dakujem za recept - aj za presny postup, skvele! |
ODPOVEDAŤ |
| eva s. (eva.sablica) ID 58884, mimibazar.sk/evasablica (21.1.2010, 19:26) |
..tiez som dnes konecne po dlhom vahabni robila tento recept a cesto mi stvrdlo na kamec, ale dala som do mikrovlnky a parada sa valkalo..od obeda je vonku v mraze a samozrejme sa nikto nevie dockat, tak sme ju nacali a je uuuuuzasna...a zajtra bude este lepsia..ak zostane.. |
ODPOVEDAŤ |
Daniela S. (Daniela18) ID 14818 (8.1.2010, 18:22) |
Po tomto recepte som poškulovala už asi pol roka, aj salko som už asi takú dobu mala kúpené. Potom už mužovi vadilo v chladničke, tak ho otvoril, že sa zje, takže pred Vianocami som kupovala nové..No a 23.12 som sa do nej konečne pustila a povedala som si, keď bude dobrá budem ju robiť na každé Vianoce. Verte mi ja nepečiem nikdy nič ale napriek tomu som túto Marlenku urobila výborne. A všetkým véééééééééééééééééľmi chutila. A muž mi povedal, že mám urobiť aj na Silvestra. Tak som ho hneď vyviedla z miery, že určite sa s tým nebudem znova paprať. Tak o rok zas úplne stačí. Takže už viem, že už za kupovanú marlenku nikdy nevyhodím 10E, ale si ju urobím doma. A každé Vianoce!!!! Takže vrelo doporučujem aj neskúseným. |
ODPOVEDAŤ |
| Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (upravené 5.1.2010, 18:22) |
Nez som siel na vianoce domou, donosa mi cvrngol tento recept, ulozil som si ho, ze sa zide. Ked sme boly na Novy rok 1.1.2010 u babky a tety na obede, skoro ma piclo, teta kupila marlenku, ze v akcii. No to ako keby mi vidlicku pichla pod rebro. Nedalo mi to, a uz aj dnes 3.1.2010 mala moju domacu marlenku podla tohto receptu na stole, nech ju uz nabuduce ani nenapadne ju kupovat. Evka recept je fantasticky, ja som ju krajal na trojuholnicky a len sa po nej zaprasilo, cela rodina okrem sesternicinho synceka (chudak ma objavenu alergiu na kakao( sa po nej len oblizovala. -jedina zmena, namiesto 250g tuku to kremu som dal len 150, viac som nemal, a nechybalo to. Pouzil som bananovy puding namiesto smotanoveho, iny nebol + som tam primiesal jeden banan. |
ODPOVEDAŤ |
| Viola D. (violka60) ID 124062 (26.2.2010, 7:52) |
Keď nedáš kakao do cesta, budeš mať sveto-hnedé pláty a bude mať radosť z Marlenky aj sesternicin synček. Ja dokonca nedávam puding, ale len uvarené Salko a Heliu vyšlahám. Má to jemnú chuť. Raz skúsim aj s pudingom,ale zatiaľ mi to takto vyhovuje. |
ODPOVEDAŤ |
Adriana Š. (women) ID 53936 (28.12.2009, 14:12) |
tak dlho som ten recept mala uložený ,ááááááá stále má lákal ,až som si pred Vianocami vzala dovolenku a odhodlala som sa . Aké bolo moje prekvapenie - robil sa úplne úžasne a výsledok bol fantastický . Ďakujem nie len za seba , ale hlavne za manžela ,ktorý je milovník Marlenky . tento recept ,už navždy ostane v našej rodine ..asi aj generačne |
ODPOVEDAŤ |
Jana Gašparíková Gaššová (messue) ID 2417 (22.12.2009, 18:38) |
ahojte tak ja som ju dnes piekla vyzerá vyborne, zajtra budeme koštovať, len som mala trochu problem s plnkou, ked som tam vmiešala puding do tej maslovo-salkovej masy tak ta plnka akoby sa sekla ,nebola pekná kremova. ale ja mám často problem s plnkami, často sa mi seknu. a pritom som sa riadila podla receptu a všetko bolo dobre vychladene, inak dakujem za recept určite ho ešte budem robiť |
ODPOVEDAŤ |
| Viola D. (violka60) ID 124062 (26.2.2010, 8:00) |
Asi som si dala dnes poradné ráničko, Salko-maslo-puding musíte byť rovnakej izbovej teplote, a potom šlahať maslo s troškou Salka, až do peny pridať zvyšok Salka a pudingu, nastriedačku. Ja šlahám len Salko a 1 Heliu, má to jemnú chuť a nezakryje chuť cesta. Len je krému málo, tak ho dávam v tenkých vrstvách. |
ODPOVEDAŤ |
Daša K. (baracuda) ID 72044 (22.12.2009, 16:47) |
|
ODPOVEDAŤ |
Daša K. (baracuda) ID 72044 (22.12.2009, 15:50) |
|
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 248 (zobrazuje sa 141-160) | << predošlé 1,.,3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ďalšie >> |