. .. .. .. .. .. .
. .

Briošky - RECEPT 12078

MÚČNIKY, POHÁRE

ID 32431 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 180 návštěvníkov)


Briošky


[ recept č. 12078 zo dňa  ]


Briošky


POTREBNÉ PRÍSADY

900 g hladkej múky špeciál, 1 kocka droždia, 1 mokka lyžička soli, 150 g kryštálového cukru, 2 vajíčka, 560 ml mlieka, 60 g masla /margarínu/, na potretie: 1 vajíčko, lyžička vody, zarovnaná lyžička cukru, na posypanie: mak, sezam

POSTUP PRÍPRAVY

***

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Kvások: z uvedeného množstva mlieka odoberieme asi 1dl, mlieko musí byť príjemne teplé, pridáme rozmrvené droždie, štipku soli a cukru a necháme aspoň 10 min. vykysnúť. Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme cukor a soľ, premiešame,
urobíme v prostriedku priestor pre ostatné prísady - kvások,
vlažné mlieko,
celé vajíčka a roztopené, ale vlažné maslo /ja používam Heru/
Premiešame varechou, alebo mixérom, nie je to tuhé cesto, vymiesime, posypeme múkou, prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť – min. 1 a ½ hod.
Nakysnuté cesto
preložíme na jemne pomúčenú dosku,
rozdelíme na dve časti, jednu vrátime späť do misy
jemne pomúčime aj zvrchu a vyvaľkáme na obdĺžnik, cca 40x30 cm (ak ho rozvaľkáte na väčší plát, tak stačí cesto pritlačiť po šírke aj výške - z bokov k prostriedku) a rozdelíme ho radielkom po výške na 4 cm široké pásiky.
Každý zvinieme do tvaru slimáka, jemne, netreba cesto stláčať, začneme takto
cesto len prikladám, koniec zasunieme pod slimáčika
a podsuniem ho až k otvoru, tým pádom sa otvor vyplní
a každý jeden ešte na doske dlaňami odspodu povykrúcam a jemne boky k sebe stlačím, trošku sa zmenšia na obvod a vybehnú /aby boli po upečení pekne nafúknuté /
A ešte raz, je to jednoduché
...
...povykrúcané, boky jemne pritlačené k prostriedku... Môžete vyskúšať aj iné tvary - vianočku, pletenky, mazanec, či buchty.
Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme ešte 30 min. podkysnúť. Môžeme si po chvíľke zapnúť rúru na 180-185° C, nepečieme veľmi rýchlo, aby sa prepiekli pekne aj vo vnútri, ale ani pomaly. Potrieme rozšľahaným vajíčkom s cukrom, aj po obvode /vajíčkom nešetrite/ a posypeme ľubovoľne – makom, či sezamom.
Upečieme, mne ich stačí piecť 10 min., radšej si to odsledujte. Správne upečené sú vtedy, keď poklopete na vrch a vydajú dutý zvuk. A zabudla som dopísať - hneď po upečení potieram mliekom, vrch sa tak nevysuší. Nechať ich poriadne vychladnúť.
Mäkkučké a jemne sladké. Z tejto dávky vychádza 20 kúskov.
Vianočka- cesto si rozdeľte na polovicu, každú ešte na tri časti, zapletieme vrkoč, prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie,
necháme podkysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom s cukrom a vodou, posypeme makom a plátkami mandlí a upečieme pri teplote cca 180° C, keď je vrch vianočky upečený, treba ju prikryť alobalom a dopiecť ešte nejakých 10-15 min.
Z celej dávky vyjdú dve takéto väčšie vianočky. Po vybratí z rúry skúšam ešte špajľou, či je cesto poriadne prepečené.
*Dobrú chuť*


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Tribitka | Briošky | Klaun na karnevalový dort >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 81 (zobrazuje sa 81-81)<< predošlé 1, 2, 3, 4, 5
Ilona Ř. (ilonacek) ID 86645 (12.3.2009, 11:12)
(Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (12.3.2009, 12:53)
Ďakujem (F) (F) (F) (L)
ODPOVEDAŤ
Monika M. (Michalikova) ID 76425 (13.3.2009, 9:16)
ahoj vyzerajú nadherne aj ten postup je perfektny,a konečne budu všetci vedieť čo je to brioška :)
Lebo teraz v obchode sa volaju ,,makovka" ,ale pre nas to od detstva bola brioška :-)
Určite vyskušame.Monika (Y)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (13.3.2009, 14:29)
:-) :-) :-) Ďakujem Monika (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Celkom: 81 (zobrazuje sa 81-81)<< predošlé 1, 2, 3, 4, 5
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu