Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 85 návštěvníkov)
Marhuľový koláč
[ recept č. 224 zo dňa 14.7.2006 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
2 vajcia * 250 g práškového cukru * 250 g polohrubej múky * 50 g masla * 2,5 dcl mlieka * 1 prášok do pečiva * 2 balíčky škoricového cukru * práškový cukor na posypanie * marhule
POSTUP PRÍPRAVY
Nie každý má takého milého suseda uja Ota, ktorý nám každý deň prinesie čerstvé ovocie zo záhrady, a suseda uja Janka, ktorý nám každý deň prinesie čerstvo odtrhnutú zeleninu. Tak sa musíme obom ujom revanšovať marhuľovým koláčikom. Začína sezóna marhúľ, treba to využiť a šup s marhuľami na pekáč. Koláč je fantastický, šťavnatý, správne kyslastý, ako sa na takéto horúčavy patrí a je to vlastne obdoba kysnutého marhuľového, aké robievali naše mamy.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
1. U nás sa ešte spinká. A nakoľko odchádzame na celý deň k vode, upečiem rýchlo koláčik pre mojich papkáčov a papkáčov spriatelenej rodiny. Dokiaľ sa všetci zobudia, koláč bude hotový a bude ich budiť okrem slnečných lúčov aj vôňa marhuľového koláča. Ach, kedy mňa zobudí vôňa marhuľového koláča!? Pravdepodobne už v tomto živote nie. Dúfam sa v budúcom živote reinkarnujem do mužského tela, ktoré sa dobre ožení. |
|
2. Marhule očistíme, prekrojíme na polovičky, umyjeme. A švihom. Treba sa ešte oholiť do bikín. |
|
3. ........ a necháme ich usušiť na čistej utierke. |
|
4. V mise si vyšľaháme do peny maslo, cukor, potom zamiešame dva žĺtky a polohrubú múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva, mlieko a tuhý sneh z bielkov. To je celá príprava. Ani to nebolelo... |
|
5. Cesto vylejeme na vymastený a vysypaný hrubou múkou plech, uhladíme. |
|
6. Marhule poukladáme rezom hore, čiže chrbátiky zaboríme do cesta. Marhule si udržia všetku šťavu, posypeme dvoma škoricovými cukrami a hor sa do rúry. |
|
7. Koláč som piekla asi polhodinku pri 180 stupňoch, voňal úúúúúžasne!!! No k zulíbání! Našťastie som už dávno odolná voči vôňam koláčov - skôr ma vzrušujú vône parfémov. |
|
8. Upečený koláč necháme vychladnúť a ak sa Vám chce, zalejte ho čírou egrešovou želatínou - dostať ju v obchodoch. V marhuliach tým vzniknú korýtka plné želatíny a to je niečo, čo sa oplatí urobiť. Ja som to teraz nestíhala, nakoľko sme sa ponáhľali k vode a koláč so želatínou by ešte musel putovať na pár hodín do chladničky stuhnúť. Pokrájame, postrašíme práškovým cukrom a mňamka pri kúpaní je hotová. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 42 (zobrazuje sa 41-42) | << predošlé 1, 2, 3 |
| ĽUBA K. (ľubkak) ID 620, mimibazar.sk/lubka (15.7.2006, 22:30) |
Ahoj Maca, dnes som robila tento kolač a hned sa po nom zaprasilo.Len nema kto umyt plech |
ODPOVEDAŤ |
| | Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 (15.7.2006, 22:55) |
Ľubka, sú tri možnosti. 1. buď máš na to "lidi" 2. šupni ho do myčky 3. alebo myčka je mamička |
ODPOVEDAŤ |
| Katarína O. (KatherineSK) ID 1403, mimibazar.sk/katherinesk (15.7.2006, 9:49) |
Marcelka, ďalší super koláč . Kde na tie recepty chodíš ? Len tak ďalej - zajtra ho upečiem, lebo moja mama (aj môj syn) miluje ovocné koláče. A za ten škoricový cukor by ťa môj synátor vybozkával od hlavy k pätám - zbožňuje škoricu. |
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 42 (zobrazuje sa 41-42) | << predošlé 1, 2, 3 |