Marhuľový koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 vajcia * 250 g práškového cukru * 250 g polohrubej múky * 50 g masla * 2,5 dcl mlieka * 1 prášok do pečiva * 2 balíčky škoricového cukru * práškový cukor na posypanie * marhule

POSTUP PŘÍPRAVY

Nie každý má takého milého suseda uja Ota, ktorý nám každý deň prinesie čerstvé ovocie zo záhrady, a suseda uja Janka, ktorý nám každý deň prinesie čerstvo odtrhnutú zeleninu. Tak sa musíme obom ujom revanšovať marhuľovým koláčikom. Začína sezóna marhúľ, treba to využiť a šup s marhuľami na pekáč. Koláč je fantastický, šťavnatý, správne kyslastý, ako sa na takéto horúčavy patrí a je to vlastne obdoba kysnutého marhuľového, aké robievali naše mamy.

1. U nás sa ešte spinká. A nakoľko odchádzame na celý deň k vode, upečiem rýchlo koláčik pre mojich papkáčov a papkáčov spriatelenej rodiny. Dokiaľ sa všetci zobudia, koláč bude hotový a bude ich budiť okrem slnečných lúčov aj vôňa marhuľového koláča. Ach, kedy mňa zobudí vôňa marhuľového koláča!? Pravdepodobne už v tomto živote nie. Dúfam sa v budúcom živote reinkarnujem do mužského tela, ktoré sa dobre ožení.
2. Marhule očistíme, prekrojíme na polovičky, umyjeme. A švihom. Treba sa ešte oholiť do bikín.
3. ........ a necháme ich usušiť na čistej utierke.
4. V mise si vyšľaháme do peny maslo, cukor, potom zamiešame dva žĺtky a polohrubú múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva, mlieko a tuhý sneh z bielkov. To je celá príprava. Ani to nebolelo...
5. Cesto vylejeme na vymastený a vysypaný hrubou múkou plech, uhladíme.
6. Marhule poukladáme rezom hore, čiže chrbátiky zaboríme do cesta. Marhule si udržia všetku šťavu, posypeme dvoma škoricovými cukrami a hor sa do rúry.
7. Koláč som piekla asi polhodinku pri 180 stupňoch, voňal úúúúúžasne!!! No k zulíbání! Našťastie som už dávno odolná voči vôňam koláčov - skôr ma vzrušujú vône parfémov.
8. Upečený koláč necháme vychladnúť a ak sa Vám chce, zalejte ho čírou egrešovou želatínou - dostať ju v obchodoch. V marhuliach tým vzniknú korýtka plné želatíny a to je niečo, čo sa oplatí urobiť. Ja som to teraz nestíhala, nakoľko sme sa ponáhľali k vode a koláč so želatínou by ešte musel putovať na pár hodín do chladničky stuhnúť. Pokrájame, postrašíme práškovým cukrom a mňamka pri kúpaní je hotová.