Estera Š. (esti7) ID 16522 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 87 návštěvníkov)
Naše najfajnejšie škvarkové pagáčiky:)))
[ recept č. 18543 zo dňa 3.10.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
500gr škvarky, 1 kg polohrubá múka, možno aj trošku viac,5 ČL sol, 2 vajíčka, 4 menšie zemiaky alebo 2 veľké, 1/2 litra kyslého mlieka, 1 kyslá smotana, 1 kocka droždia - 42 gr.
POSTUP PRÍPRAVY
...........
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
Keďže som zase zabudla na foťáčik:(, receptík bude bez fotiek, aspoň že je posledná.
Takže:
Z vlažného kyslého mlieka si urobíme kvások - nemusíme nechať kysnúť úplne, stačí 5 minút. Do kvásku pridáme smotanu, vajíčka, polohrubú múku, soľ a uvarené a postrúhané zemiaky. Vypracujeme cesto, ktoré necháme pekne v teplúčku nakysnúť.
Keď je nakysnuté, rozvaľkáme na hrúbku asi 2cm a potrieme pomletými škvarkami (ja zvyknem aj ešte osoliť, podĺa chuti). Cesto preložíme na polovicu a ešte raz, takže máme cesto preložené na štvrtinku.
Takto necháme cestíčko kysnúť 10 minút, potom opať rozvaľkáme na 2cm plát, a postup opakujeme ešte 2x. Nakoniec, keď sme cesto skladali a nechali kysnúť (celkovo 3x), rozvaľkáme na opať 2cm, vykrajujeme kolieska alebo čo chcete a osoleným celým vajíčkom jemne potrieme a posypeme rascou. Vo vopred predhriatej rúre upečieme pomaly pri najnižšej teplote (fúúú, zabudla som koľko, tak odoka:))), keď máte rúru s okienkom, máte vyhraté).
Asi tých 15 minút pomaaalinky.
Dobrú chuť:). |
|
Nabudúce skúsim pridať pri prekladaní cesta nastrúhaný tvrdý syr. Ak niektorá maminka skúsi predomnou, budem rada, keď sa ozve, ako chutili. Alebo vymyslí okrem syra niečo iné...? |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 47 (zobrazuje sa 41-47) | << predošlé 1, 2, 3 |
| Bozena M. (bombiska) ID 79911 (6.10.2009, 16:59) |
Mńám....Ester už si ich aj ukladám |
ODPOVEDAŤ |
| | Estera Š. (esti7) ID 16522 (7.10.2009, 16:34) |
Určite budeš Boženka spokojná .Keď ich budete , dobrú chuť |
ODPOVEDAŤ |
| Sofia S. (sofika03) ID 11207, mimibazar.sk/sofika03 (6.10.2009, 15:32) |
Súsupéééér pri akej TEPLOTE sa pečú??????????????? prosím info ďakujemmmmmm |
ODPOVEDAŤ |
| | Estera Š. (esti7) ID 16522 (7.10.2009, 16:33) |
Sofi, ja Ti neviem , mám starú plynovú (ale ešte pojazdnú ), nechám si ju poriadne vyhriať, asi keď druhýkrát prekladám cesto, tak ju zapnem, a potom keď idem do nej vložiť plech, tak stíšim na minimum. Koľko je to minimum, či tak ako v elektrickej, ozaj neviem . Snáď som ešte trošku pomohla |
ODPOVEDAŤ |
Ivana M. (ivula*) ID 14871 (6.10.2009, 11:43) |
Esterka, hneď si ukladám a vytláčam Tvoj receptík. Ja robievam bez zemiakov, z 1 kg múky, 70 dkg škvariek a s obyčajným mliekom, ale vždy sa mi ešte niečo do nich žiadalo, aj keď všetkým veľmi chutili. Asi to budú tie uvarené zemiaky. Svokra mi hovorievala, že ona vždy dáva do kysnutého cesta aj uvarený zemiak. Nuž najbližšie vyskúšam tieto Tvoje pagáčiky, snáď už na "všech svätých", keď sa nás zíde viac rodinky. Ja osobne by som tam už syr nepridávala. Škvarkáče sú škvarkáče... mňam! Ivana |
ODPOVEDAŤ |
| | Estera Š. (esti7) ID 16522 (6.10.2009, 15:29) |
Máš pravdu Ivka, len ma tak napadol syr, lebo mi to cesto pripomenulo lístkové cesto. . S tým zemiakom je to vatovejšie . Pekný dník . |
ODPOVEDAŤ |
| Jaroslava Z. (jazavka) ID 80567 (4.10.2009, 14:48) |
...mnam, hned by som si dala... |
ODPOVEDAŤ |
| | Estera Š. (esti7) ID 16522 (4.10.2009, 17:29) |
|
ODPOVEDAŤ |
| Adriana S. (adrika280) ID 34442 (4.10.2009, 10:24) |
Jooj dala by som si hned (no nemam skvarky). Na Vianoce sa chystame domov, tak na Silvestra si ich upeciem. Vydarili sa pefektne |
ODPOVEDAŤ |
| | Estera Š. (esti7) ID 16522 (4.10.2009, 13:41) |
Ďakujem Aďka za pochvalu , veru Vianoce sa blížia, moje drobce minule zahlásili, že už idú písať Ježiškovi, či možu . Najstarší už vie, ako to chodí s Ježiškom , tak som zvedavá, aký to bude list, keď si skalkuluje svoje náklady, teda naše náklady , a on svoje požiadavky, a vynásobí to ešte sestričkami . . Máme sa načo tešiť |
ODPOVEDAŤ |
| Martina P. (Mata406) ID 48300 (4.10.2009, 7:03) |
- jeeej Esti - tie pagáčiky vyzerajú krááásne - úúplne ako ich robievala moja babka - hovorili sme im "vykacovacie pagáče" - lebo boli také krásne vysoké ako Tvoje a občas sa pri pečení z tej výšky až "vykotili" na bok a tiež lístkovali ... úplne si mi tými pagáčikmi pripomenula detstvo - tak keď budeme mať nejakú rodinnú oslavičku rada ich vyskúšam - lebo ako pozerám na zloženie ingrediencií - kyslé mlieko, smotana, zemiaky - musia byť makučké aj na druhý deň ... |
ODPOVEDAŤ |
| | Estera Š. (esti7) ID 16522 (4.10.2009, 13:38) |
Ahojky Maťka , niektoré boli veru opité a tiež sa mi vykotili . No tie najkrajšie som šupla na tanierik . A máš pravdu, aj na druhý deň (na tretí som si ukoristila posledný kúsok , no keby som nevedela, že sa piekli pred dvoma dňami, neuverím ) boli fantastikejšn , ale už , lebo sa začnem chváliť. Držkajte sa žabky |
ODPOVEDAŤ |
| | | Martina P. (Mata406) ID 48300 (5.10.2009, 9:12) |
Esti - o tie vykotené pagáčiky bol u nás vždy najvačší súboj - lebo boli najlepšie |
ODPOVEDAŤ |
| Lubica L. (lubica007) ID 19881 (3.10.2009, 18:35) |
ahoj,ja skvarkače tiez skladam na trikrat.Potom sa krasne listkuju |
ODPOVEDAŤ |
| | Estera Š. (esti7) ID 16522 (3.10.2009, 19:57) |
Ahoj sympuš Lubka s krásnym . Áno, aj mňa napadlo, že vyzerajú ako lístkové cesto . A tak sa pekne lúpu, že? . |
ODPOVEDAŤ |
| | | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (3.10.2009, 20:04) |
a su fajnove |
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 47 (zobrazuje sa 41-47) | << predošlé 1, 2, 3 |