Naše najfajnejšie škvarkové pagáčiky:)))



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500gr škvarky, 1 kg polohrubá múka, možno aj trošku viac,5 ČL sol, 2 vajíčka, 4 menšie zemiaky alebo 2 veľké, 1/2 litra kyslého mlieka, 1 kyslá smotana, 1 kocka droždia - 42 gr.

POSTUP PŘÍPRAVY

...........

Keďže som zase zabudla na foťáčik:(, receptík bude bez fotiek, aspoň že je posledná. Takže: Z vlažného kyslého mlieka si urobíme kvások - nemusíme nechať kysnúť úplne, stačí 5 minút. Do kvásku pridáme smotanu, vajíčka, polohrubú múku, soľ a uvarené a postrúhané zemiaky. Vypracujeme cesto, ktoré necháme pekne v teplúčku nakysnúť. Keď je nakysnuté, rozvaľkáme na hrúbku asi 2cm a potrieme pomletými škvarkami (ja zvyknem aj ešte osoliť, podĺa chuti). Cesto preložíme na polovicu a ešte raz, takže máme cesto preložené na štvrtinku. Takto necháme cestíčko kysnúť 10 minút, potom opať rozvaľkáme na 2cm plát, a postup opakujeme ešte 2x. Nakoniec, keď sme cesto skladali a nechali kysnúť (celkovo 3x), rozvaľkáme na opať 2cm, vykrajujeme kolieska alebo čo chcete a osoleným celým vajíčkom jemne potrieme a posypeme rascou. Vo vopred predhriatej rúre upečieme pomaly pri najnižšej teplote (fúúú, zabudla som koľko, tak odoka:))), keď máte rúru s okienkom, máte vyhraté). Asi tých 15 minút pomaaalinky. Dobrú chuť:).
Nabudúce skúsim pridať pri prekladaní cesta nastrúhaný tvrdý syr. Ak niektorá maminka skúsi predomnou, budem rada, keď sa ozve, ako chutili. Alebo vymyslí okrem syra niečo iné...?