Andrea D. (Adusha22) ID 135731 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 26 návštěvníkov)
Jahodovo-čokoládová pusinka
[ recept č. 28322 zo dňa 17.6.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
2 lyžičky kukuričného škrobu (gustin),2 lyžičky bieleho vínneho octa (alebo citrónovej šťavy), štipka pravej vanilky, 5 bielkov, 300 g krupicového cukru, 50 g kvalitnej čokolády na varenie, 500 ml šľahačkovej smotany, 450 g jahôd, 20 g opražených a nasekaných orieškov alebo postrúhanej čokolády.
POSTUP PRÍPRAVY
Opäť sa mi zvýšili bielka, tak som rozmýšľala čo s nimi. Najprv som chcela urobit kladickú Pavlovu, ale potom som si spomenula na tento recept, ktorý som skúšala pred pár rokmi a ktorý ma zaujal kombináciou bielkov s čokoládou a kakaom.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
Rúru predhrejeme na 140/120 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie a naznačíme si na ňom kruh s priemerom 24- 26 cm. Škrob, ocot a vanilku vymiešame na hladkú pastu. Bielky vyšľaháme dotuha, potom postupne zašľaháme cukor a škrobovú pastu, až získame pevnú hmotu. Rozdelíme ju na dve časti. Do jednej zľahka vmiešame kakao a nastrúhanú čokoládu. Potom obidve polovice spojíme a len veľmi zľahka premiešame. Nanesieme na papier do guľatého tvaru. V strede vytvoríme miernu priehlbeninu pre náplň. |
|
Okraje pusinky poprášime kakaom a špáradlom ho zatrieme do snehu. Semtam špáradlo vytiahneme, aby sneh vytvoril špičky. |
|
Vložíme do rúry a pečieme (sušíme) hodinu. Potom rúru vypneme a pusinku v nej necháme ešte ďalšiu hodinu. |
|
Jahody umyjeme a pokrájame na plátky. Menšie jahôdky necháme v celku aj so zeleným chvostíkom. |
|
Dodnes som si myslela, ze na šľahanie je najlepšie smotana od Raja, ale po dnešnej skúsenosti musím povedať, že mám nového favorita. Keďže v obchode nemali Rajo, musela som si kúpiť tú čo mali - 33 %nu smotanu na šľahanie od AgroTami, s názvom Nitrianska smotana na šľahanie. Keď som ju otvorila, som si myslela že je pokazená, lebo v nej plávala takáto zrazenina - je odfotena na obrázku. Tá zrazenina chutila ako mascarpone, smotana mala určite viac tuku ako deklarovaných 33 %... |
|
...preventívne som dala do šľahačky aj stužovač, ale myslím si, že ani nebol potrebný. Šľahačka mu zhustla v rekordne krátkom čase, nešľahala som asi ani 2 minúty, no priznám sa, tak rýchlo som šľahačku ešte v živote nevyšľahala...a výsledok? neskutočne hustá, tuhá, pevná šľahačka. |
|
Vyšľahanú smotanu natrieme do stredu pusinky, okraje necháme voľné. |
|
Na šľahačku pukladáme plátky jahôd - ja som ich do nej viacmenej popichala na stojáka ,-) Dozdobíme celými jahôdkami. Na záver posypeme posekanými opraženými orieškami alebo postrúhanou čokoládou. |
|
Detail na pusinku. |
|
Detail na rozrezanú pusinku, aby bolo vidno čokoládový sneh. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 31 (zobrazuje sa 21-31) | << predošlé 1, 2 |
| dada t. (cica-mica) ID 102843 (17.6.2010, 21:09) |
to vypada super..mnam.jahodky |
ODPOVEDAŤ |
| Adriana S. (adrika280) ID 34442 (upravené 17.6.2010, 22:33) |
Adka uzasny dezertik V UK taketo dezerty a torty typu Pavlova velmi letia. Ked budu zvysne bielky, vyskusam |
ODPOVEDAŤ |
| | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (17.6.2010, 22:27) |
Adrianka, ja som si vsimla, ze v uk a v usa su strasne oblubene makronky / snehove pusinky, aj plnene, a rozne farbene...ked si pozeram zahranicne foodblogy, vzdy natrafim na nejake zaujimave - malinove, maracujove...roznych farieb. Ved v podstate aj vy matemedzi receptami uzasne pusinky s lemon curd |
ODPOVEDAŤ |
Michaela S. (michsamant) ID 152011 (17.6.2010, 17:13) |
krasna mlska |
ODPOVEDAŤ |
| Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (17.6.2010, 17:08) |
úchvatny dezertík, klobúk dolu!!! |
ODPOVEDAŤ |
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (17.6.2010, 16:29) |
tak toto je nieco pre mna! torticka je celkom podla svedskeho gusta vyzera krasne a urcite aj uzasne chuti, nezostava mi nic ine, len ju coskoro vyskusat |
ODPOVEDAŤ |
| Dasa K. (DasaKrup) ID 125749 (17.6.2010, 15:48) |
to vyzerá neuveriteľne dobre... |
ODPOVEDAŤ |
| Martina P. (Mata406) ID 48300 (17.6.2010, 15:31) |
super |
ODPOVEDAŤ |
| martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (17.6.2010, 15:20) |
No,Andrejka,vidim,ze si sa vynasla famoznym sposobom v zuzitkovani bielkov no,slast sa na to len pozerat |
ODPOVEDAŤ |
| | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (17.6.2010, 22:45) |
matka dakujem, noo, najblizsie sa chystam vyskusat nejake farebne, plnene macarons - na usa foodblogov je ich cela kopa, takze mam z coho vyberat |
ODPOVEDAŤ |
| | | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (18.6.2010, 8:16) |
ja uz tiez po nich dhsie pokukujem,velmi sa mi pacia tie farebne tak sa necham prekvapit tvojim dielkom |
ODPOVEDAŤ |
| Gabriela T. (nogate) ID 22107 (17.6.2010, 14:45) |
|
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 31 (zobrazuje sa 21-31) | << predošlé 1, 2 |