ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 59 návštěvníkov)
Genialny artezsky chlieb (bez miesenia)
[ recept č. 10336 zo dňa 16.1.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Cela davka: 6 a 1/2 pohara hl.muky (pohar=250ml), 2 sacky suseneho drozdia (1 sacok=7g), 1 a 1/2 CL soli, 3 pohare teplej vody.
Polovicna davka: 3 a 1/4 pohara hl. muky, 1 sacok suseneho drozida, 3/4 CL soli, 1 a 1/2 pohara teplej vody. Muku mozete pouzit len hladku, alebo 1/2 hladkej a 1/2 polohrubej (podla toho co prave mame doma). Hrubu muku a celozrnu este nemam vyskusane.
POSTUP PRÍPRAVY
nizsie ...
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Muku, sol a drozdie dame do misky a zlahka premiesame. Ja to zamiesam asi 5 sekund rukou. Do misky pridame teplu vodu a zamiesame. Miesame asi 3 minutky, kym sa nam muka pekne zmiesa s vodou, ked uz nevidime suchu muku ani v ceste ani na okrajoch misky, je to hotove. |
![]() |
Vytvori sa nam take mazlave lepkave cesto. (miesat mozete aj varechou ak si nechcete spinit ruky). Misku zakryjeme napr. tanierom (nie vzduchotesne) a nechame kysnut pri izbovej teplote minimalne 2 hodiny, kym sa da cesto prvy krat pouzit. Cim dlhsie cesto kysne, tym lepsie. Aj 2-3 dni. Po 2 hod. mozeme dat zakrytu misku s cestom do chladnicky, ak nechceme robit chlieb v ten den. Cesto vydrzi v chladnicke skoro az 2 tyzdne. Pocas tej doby si mozeme odoberat po troske kolko potrebujeme. Ja zvycajne peciem chlebik v ten den a cesto zamiesim rano a upeciem poobede a cely cas mi kysne v kuchyni na linke. |
![]() |
Asi takto vyzera cesto uz po 2 hodinach kysnutia ... |
![]() |
Ked nam cesto nakyslo, odoberieme tolko kolko chceme (podla toho aky velky chlebik chceme mat). Z polovicnej davky mi vyjde jeden takmer 750g bochnik . S cestom robime dost opartne, aby sme z neho nevybili vsetky tie dolezite vzduchove bublinky (aby nam nesplaslo). Pouzijeme tolko muky kolko potrebujeme, aby sa nam nelepilo na ruky a dosku a vytvarujeme bochnik aky sa nam paci. Tvarujeme ako keby sme okraje zahynali pod bochnik, cim sa horna vrstva natahuje. Bochnik dame na papier na pecenie (alebo plech posypte trochou kukuricnej muky) aby sa nam neprilepil. Nechame ho odpocinut / dokysnut (asi 40 min pri izbovej teplote) a zapneme ruru na 240C.Na spodnu mriezku dame prazdny plech |
![]() |
Ked bochnik nakysol, nozom ho narezeme, bud do kriza alebo par zarezov vedla seba, aby nam pri peceni nepraskla korka a vlozime ho do vyhriatej rury na strednu mriezku. Do vyhriateho plechu na spodnej mriezke vlejeme asi 800 ml vody (aby vydrzala pocas celeho pecenia). Para ktora sa vytvori odparenim vody v rure pomoze vytvorit krasnu chrumkavu korku. |
![]() |
Pecieme asi 40 min i viac kym je korka krasne upecena, hnedasta. (ak robime viac mensich bochnikov napr taketo ako na obr, upecu sa skor). |
![]() |
Chlebik je hotovy ked pri poklopkani ma taky duty zvuk.
Nechame vychladnut a bastime :-) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 27 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |
Zuzana M. (zuzulik47) ID 48656 (9.7.2013, 20:49) |
dnes som piekla prvý raz a zatiaľ vyzerá, že sa podaril, uvidíme ako bude chutiť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | VLADIMIRA I. (MIMIMI) ID 10009, mimibazar.sk/mimimi (9.4.2012, 13:29) |
Tak tento chlebík je fakt dobrotka ja som pridala aj ľanové semiačka Ďakujem za recept |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta H. (marta 52) ID 233767 (13.3.2012, 12:32) |
vyborny recept. dakujem. len sa mi ho nie vzdy podari vytvarovat. niekedy vyzera ako placka a niekedy je krasne dvihnuty |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Miriam K. (Mikri) ID 50427, mimibazar.sk/mikri (22.12.2010, 10:26) |
Tak konecne som ho robila. Je naozaj vynikajúci a aj tá kôrčička. Len som mala jeden problém. Mala som ho viac rozliaty cize nebol taky pekny buclaty ako tie vase. Robila som len z polovicnej davky ale kvasnice manzel kupil len 10g balicek takze som v podstate dala viac. A samozrejme mi kupil hl. m. extra špeciál takze neviem ci aj v tom nebol problém ze to bola jemnejšia múka. No a na doske som sa ho snazila co najmenej prevalovat aby som nevybila tie bublinky co sa mi aj podarilo mal pekne dierky. Len ma mrzi ze bol troska placatejsi. Nabuduce asi dam viacej muky o trosku. Aha a tiez zarobila som ho vcera o polnoci a nechala celu noc vonku na linke a piekla rano. Ale tiez som na plechu nechavala este 40 min. podkysnut. To som si nebola ista ci sa to robi iba ked je cesto vytiahnute z chladnicky alebo aj takto. Urcite budem robit rodinke velmi chutil aj ked nebol dokonaly.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana P. (Zuzana18) ID 612, mimibazar.sk/zuzana18 (14.9.2009, 21:00) |
Konečne som sa dokopala k tomu aby som upiekla tento úžasný chlebík. Recept mám v obľúbených receptoch už asi tak 5 mesiacov, ale až teraz som sa odhodlala. Musím povedať, že je naozaj super, úžasný. Za posledný týždeň som ho robila už 3x. A hneď sa zbodol. Pridávam aj tekvicové aj slnečnicové aj ľanové semiačka a je . Dnes večer som zasa zarobila cesto a zajtra ráno pečiem.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva O. (Evička61) ID 105709 (26.7.2009, 8:28) |
Pred 2 dňami som ho upiekla po prvýkrát, upravila som si ho trošku na svoje "gusto" t.j. múku som dala hladkú s celozrnnou v rovnakom pomere a prisypala po 1,5 lyžici semienok (ľanové, slnečnicové a dyňové), chlebík sa podaril, bol úžasný. Má jednu obrovskú "nevýhodu" - nenormálne rýchlo sa míňa, takže som práve zamiesila na nový bochník. Super receptík, ďakujem, ďakujem......  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Mária K. (mary1304) ID 29073 (14.5.2009, 22:27) |
Vyskúšané Aj ked vačšinou pečiem chlebík v pekárni, nedalo mi aby som nevyskúšala tento netradičný recept, lebo na obrázku vyzerá veľmi lákavo. Na prvý pokus som si zamiesila z polovičnej dávky Cestíčko kyslo ako divé Pri druhom kysnutí som sa trošku zľakla, keď z môjho krásne vytvarovaného bochníčka po 40 minútach bola taká tučnejšia placka Po vložení do rúry som neustále cez sklo nakúkala, že čo z toho bude No a čuduj sa svete vznikol z toho takýto krásny chlebíček http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=508718 Zvonka nádherný no a z vnútra krásne nadýchaný MŇAM. I keď manžel podotkol, že trošku ho cítiť kvasnicami Tak som premýšlala či by nepomohlo pridať trošičku octu??? Radia to pri pečení chleba v pekárničke, tak ktovie, možno by to zabralo aj tu. Skúsim nabudúce  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Erika M. (murka1) ID 25512 (30.3.2009, 11:40) |
Ďakujem za super receptík. Robili sme ho aj v sobotu, aj v nedeľu. Dala som pol dávky celozrnnej múky a slnečnicové semienka a bol fajný. http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=476725 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Slavka H. (hoska) ID 31567 (21.3.2009, 15:30) |
Včera večer som urobila cesto, kyslo ako hrnčk var. Cez noc bolo v chladničke a ráno som piekla. To boli fantastické raňajky s čerstvým chlebíkom. A takmer bez roboty. Lebo to pomiešanie ingrediencií za 1 min a vytvarovanie bochníka za 2 ani za robotu nepokladám. Mňam. Bude častejšie... Super  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Blažena Č. (baska14) ID 80086 (18.3.2009, 7:50) |
V sobotu som tiež upiekla tento chlebík. Chuťovo bol veľmi dobrý. Tiež som mala ten istý problém ako Zuzana V. Cesto bolo redšie, takže sa mi nedal vytvarovať bochník. Nevedela som, či tam môžem pridať viacej múky, aby to cesto nebolo potom moc tuhé. Neviete mi poradiť, v čom som urobila chybu? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzka W. (charlotte31) ID 76965 (22.3.2009, 19:09) |
Baska, ono to cesto je celkovo ovela riedsie ako klasicke kysnute cesto napr na zaviny alebo buchty. Ja som chlebik robila uz veeeeela krat ale tiez sa mi obcas stane ze ked ho davam do rury vyzera skor ako placka nie ako bochnik, ale potom pri peceni sa krasne zdvihne. Skus zaexperimentovat a naozaj pridat trosku muky, mozno sa vydari lepsie. Drzim palce  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana V. (Biši) ID 28240 (12.3.2009, 8:49) |
Takže už som aj ja urobila chlebík, bol výborný ale: 1. cesto som mala také redšie, že akosi mi nevznikol bochník ale taký štvorec 2. a vo vnútri mal také veľké dierky, čiže nebol plný Neviem kde som spravila chybu ale podľa mňa som dala asi viac vody. Je to veľmi dobré cesto a skúsim z neho urobit podplameník, tak že urobím ho ako nižší bochníček a vytvorím v ňom jemné priehlbiny a po upečení ešte teplá ho potrieb s cesnakom rozriedeným vodou a olejom. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzka W. (charlotte31) ID 76965 (22.3.2009, 19:17) |
Zuzka, ako som napisala aj Blazenke, ak sa zda ze cesto je prilis riedke, treba asi len trosku muky navyse (ale cesto ma mat taku riedsiu konzistenciu) a tie velke diery su uuuuuplne v poriadku, vyzera ze kvasinky pracovali o sto sest, tie tam maju byt -podla autora. Ja mam diery male a aj to len obcas ale to preto ze vsetky tie vzduchove bublinky z cesta asi vybijem ked formujem bochnik. Ako dopadol ten podplamenik? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Andrea Z. (adusausa) ID 86274 (10.3.2009, 14:15) |
Zuzka ahoj Chlebik robim aspon 3x do tyzdna, je uplne super . |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzka W. (charlotte31) ID 76965 (12.3.2009, 1:14) |
Ahoj Adusik Tesim sa ze Vam chuti, ja tento chlieb vazne zboznujem. A Ty pekne krasne popridavaj tiez svoje skvele receptiky, nech si pochutname, uz sa na nich tesim. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
MONIKA S. (bida) ID 48648 (10.3.2009, 12:49) |
chcela by som sa spytat ci ste ho niektora nepiekla v pekarnicke |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzka W. (charlotte31) ID 76965 (upravené 12.3.2009, 1:13) |
Ahoj Monika, neviem ci by sa tento chlebik dal robit v pekarnicke, ale tipujem ze asi by nevysiel ako by mal byt, lebo je tam potrebna dost vysoka teplota (240C) neviem ci pekarnicka dokaze piect az na takejto vysokej teplote (aspon ta moja urcite nie) a je tam potrebna para, co sa v pekarnicke neda spravit. Ale skus mozno objavis nieco nove, urcite daj vediet ak ho vyskusas v pekarnicke.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika M. (Michalikova) ID 76425 (5.3.2009, 20:45) |
Tak sme upiekli Bol geniálny,polovičku som zjedla sama Aj pochvalil,ale pytal sa či by nemohol byť celozrnny. Zajtra vyskušam a uvidime či nevyhodime. určite zaradime medzi naše obľubene receptiky.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika M. (Michalikova) ID 76425 (5.3.2009, 10:51) |
no tak som zamiesila,som zvedava,poobede budem piecť,vyzera skvelo a aj praca s nim vyzerara,že je to hračka.Len jedna otazka nejde tam cukor? Monika |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzka W. (charlotte31) ID 76965 (10.3.2009, 1:27) |
Ahoj Monika Dufam ze sa chlebik vydaril. V recepte podla ktoreho chlebik robim su len tie 4 ingrediencie (muka, voda, sol a drozdie). Autor ale uvadza, ze v tomto recepte sa porusuje vela zakladnych pravidiel (napr, ze cesto sa takmer vobec nemiesi , nepridava sa cukor, ktory sa zvycajne pridava pri robeni "kvasku"). Ak Vam ale chutovo v chlebiku cukor chyba, nabuduce pridajte a nezabudnite napisat ci to chlebik vylepsilo alebo ani nie. Z  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Monika M. (Michalikova) ID 76425 (11.3.2009, 19:46) |
Ahoj cukor som nedavala,pretože bol super,ja som lenpočula,že ma isť kvôli kvasku aby vykysol,ale tento vykysol aj bez toho,ale robila som z tej celozrnnej muky a nebolo to ono nebol taky nadychany Takže ostaneme pri vašom klasickom recepte.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana F. (lilylilka) ID 67415, mimibazar.sk/lilylilka (18.2.2009, 11:37) |
Chlebík je vynikajúci a ja som pridala slnečnicové semiačka aj sézam a vegetu.výborný a nie je ani náročný.Zajtra robím znovu.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 27 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |