Mária K. (konteska) ID 177553 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník)
Špaldový írsky chlieb bez kysnutia :-)
[ recept č. 59324 zo dňa 25.2.2016 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
400g špaldovej múky, 370-400ml kyslého mlieka, 1KL sódy bicarbóny, 1KL soli, príp. chia semienka, iné semienka, vločky
POSTUP PRÍPRAVY
Je tu veľa receptov na chlebík, ja pridávam pre seba a svojich priateľov veľmi jednoduchý recept na írsky chlieb, ktorý som si veľmi obľúbila, aj preto, že som v tej krajine dlhšiu dobu žila a chlebík sa mi zapáčil, hlavne preto, že je rýchly, chutný a nekysnutý. A keď si zvyknete na jeho zvláštnu chuť, zamilujete si ho aj vy. Ja ho pečiem každý druhý deň už roky a iný si ani neviem predstaviť.
Základom je, že koľko múky, toľko by malo ísť kyslého mlieka - cmaru. Nie však každá špaldová múka je rovnaká a tiež kysnuté mlieko nie je rovnaké - jedno je redšie, druhé hustejšie. Ja už dávam všetko od oka, preto viem, ako ma cesto vyzerať, Vám to popíšem.
Zapneme si rúru na 220*C ak sa Vám zdá, že Vaša rúra pečie veľmi, tak teplotu znížime. Do misky si preosejeme múku, soľ a sódu. Prilejeme cmar - začneme najskôr s 350ml a postupne prilievame, aby sa nám cesto spojilo. Pracujeme rýchlo, s týmto chlebíkom sa netreba hrať. Potom si ho preložíme na pomúčenú dosku a gúľame ako cesto na slíže. Rýchlo a jemne. Preložíme na plech s peč. papierom v strede urobíme kríž a dáme piecť.Pečieme cca 25min. treba sledovať pretože každá rúra pečie inak. Otestujeme špajlou, aby sa nám cesto nelepilo a pobúchame z druhej strany. Chlebík musí zvoniť :-D a dáme na mriežku vychladnúť.
Prajem dobrú chuť :-)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
chlebík |
![]() |
potrebné suroviny |
![]() |
cesto spojíme |
![]() |
cesto spojíme |
![]() |
rýchlo pogúľame |
![]() |
narežeme kríž |
![]() |
tento je z 500g múky a 500ml cmaru |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Lubomira M. (Majmirka) ID 272504 (24.2.2017, 11:56) |
skúsila som ale dalo sa jesť len hneď po upečení večer sa to už drobilo a deckám nechutilo. druhý deň to už bolo ako skala  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Mária K. (konteska) ID 177553 (4.3.2017, 20:38) |
ako som písala, má zvláštnu chuť a nie každému chutí Každopádne ďakujem za názor  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |