Genialny artezsky chlieb (bez miesenia)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cela davka: 6 a 1/2 pohara hl.muky (pohar=250ml), 2 sacky suseneho drozdia (1 sacok=7g), 1 a 1/2 CL soli, 3 pohare teplej vody. Polovicna davka: 3 a 1/4 pohara hl. muky, 1 sacok suseneho drozida, 3/4 CL soli, 1 a 1/2 pohara teplej vody. Muku mozete pouzit len hladku, alebo 1/2 hladkej a 1/2 polohrubej (podla toho co prave mame doma). Hrubu muku a celozrnu este nemam vyskusane.

POSTUP PŘÍPRAVY

nizsie ...

Muku, sol a drozdie dame do misky a zlahka premiesame. Ja to zamiesam asi 5 sekund rukou. Do misky pridame teplu vodu a zamiesame. Miesame asi 3 minutky, kym sa nam muka pekne zmiesa s vodou, ked uz nevidime suchu muku ani v ceste ani na okrajoch misky, je to hotove.
Vytvori sa nam take mazlave lepkave cesto. (miesat mozete aj varechou ak si nechcete spinit ruky). Misku zakryjeme napr. tanierom (nie vzduchotesne) a nechame kysnut pri izbovej teplote minimalne 2 hodiny, kym sa da cesto prvy krat pouzit. Cim dlhsie cesto kysne, tym lepsie. Aj 2-3 dni. Po 2 hod. mozeme dat zakrytu misku s cestom do chladnicky, ak nechceme robit chlieb v ten den. Cesto vydrzi v chladnicke skoro az 2 tyzdne. Pocas tej doby si mozeme odoberat po troske kolko potrebujeme. Ja zvycajne peciem chlebik v ten den a cesto zamiesim rano a upeciem poobede a cely cas mi kysne v kuchyni na linke.
Asi takto vyzera cesto uz po 2 hodinach kysnutia ...
Ked nam cesto nakyslo, odoberieme tolko kolko chceme (podla toho aky velky chlebik chceme mat). Z polovicnej davky mi vyjde jeden takmer 750g bochnik . S cestom robime dost opartne, aby sme z neho nevybili vsetky tie dolezite vzduchove bublinky (aby nam nesplaslo). Pouzijeme tolko muky kolko potrebujeme, aby sa nam nelepilo na ruky a dosku a vytvarujeme bochnik aky sa nam paci. Tvarujeme ako keby sme okraje zahynali pod bochnik, cim sa horna vrstva natahuje. Bochnik dame na papier na pecenie (alebo plech posypte trochou kukuricnej muky) aby sa nam neprilepil. Nechame ho odpocinut / dokysnut (asi 40 min pri izbovej teplote) a zapneme ruru na 240C.Na spodnu mriezku dame prazdny plech
Ked bochnik nakysol, nozom ho narezeme, bud do kriza alebo par zarezov vedla seba, aby nam pri peceni nepraskla korka a vlozime ho do vyhriatej rury na strednu mriezku. Do vyhriateho plechu na spodnej mriezke vlejeme asi 800 ml vody (aby vydrzala pocas celeho pecenia). Para ktora sa vytvori odparenim vody v rure pomoze vytvorit krasnu chrumkavu korku.
Pecieme asi 40 min i viac kym je korka krasne upecena, hnedasta. (ak robime viac mensich bochnikov napr taketo ako na obr, upecu sa skor).
Chlebik je hotovy ked pri poklopkani ma taky duty zvuk. Nechame vychladnut a bastime :-)