
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
Vážení návštevníci,
reagovať na príspevky môžu iba registrovaní užívatelia. Vyplňte krátky registračný formulár a staňte sa naším členom.
Ak ste už u nás zaregistrovaní, prihláste sa prosím.
Tešíme sa na vás.
|
|
|
Celkom: 1 (zobrazuje sa 1-1) |
DOMÁCA MEDICÍNA |
![]() Jeme pravy med?!PRO INSPIRACI POTREBNÉ PRÍSADY Vela sa o tom hovori, tak skuste si overit:) POSTUP PRÍPRAVY Aby ste mohli z medu využiť jeho vzácne látky, musíte jesť skutočný med. Dajte si pozor, aby ste kúpili med a nie len obyčajný cukor. Med je najzdravšie sladidlo, pretože obsahuje iba prírodný cukor. Pravý med by nemal byť zmiešaný s rafinovaným cukrom, pretože by sa znehodnotil. Niektorí výrobcovia však rozmýšľajú inak. Prvé zmienky o falšovaní medu pochádzajú ešte z antických dôb, keď ziskuchtiví obchodníci ponúkali miesto medu zahustenú hroznovú šťavu. Neskôr sa podvodníci naučili zahusťovať roztoky cukru. V súčasnosti sa na túto nekalú činnosť využíva najmä repný a trstinový cukor, invertný cukor získaný úplným rozkladom bežného cukru alebo zmes glukózy a fruktózy (tzv. izoglukóza) pochádzajúca z kukuričného či zemiakového škrobu. Pri pohľade na fľašku medu v obchode či na trhu sa nedá zistiť, či je med pravý. Existuje však viacero overených postupov, ktoré odhalia falšovanie medu aj v domácich podmienkach. Cena pravého včelieho medu sa momentálne pohybuje okolo 140 Sk za kilogram (0,7 litra). Ak natrafíte na podstatne lacnejší produkt, malo by to v nás vzbudiť podozrenie. Farba medu sa mení od takmer bezfarebného až po tmavohnedý. Jeho konzistencia môže byť kvapalná, viskózna, ale aj kryštalická. Chuť a vôňa medu bývajú veľmi rozmanité, avšak všetci poctiví včelári sa zhodnú na tom, že pravý med pri ochutnaní „škriabe v hrdle“. Pri prelievaní pravého medu si možno všimnúť, že sa vďaka svojej tuhosti ukladá v novej nádobe v akýchsi záhyboch (podobne ako splývajúca látka). Hovorí sa tomu, že med „falduje“. Podobne med riedený vodou pri liatí vytvára jamku. Príliš riedky med, ktorý nemá tendenciu kryštalizovať, bude s najväčšou pravdepodobnosťou falšovaný. Zobraz viac ... ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník) KOMENTÁRE (4) posledné: 7.7.2011, 13:37 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
Celkom: 1 (zobrazuje sa 1-1) |