. .. .. .. .. .. .
. .

Jeme pravy med?! - RECEPT 20485

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

DOMÁCA MEDICÍNA

ID 929 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník)


Jeme pravy med?!


[ recept č. 20485 zo dňa  ]
PRO INSPIRACI


Jeme pravy med?!


POTREBNÉ PRÍSADY

Vela sa o tom hovori, tak skuste si overit:)

POSTUP PRÍPRAVY

Aby ste mohli z medu využiť jeho vzácne látky, musíte jesť skutočný med. Dajte si pozor, aby ste kúpili med a nie len obyčajný cukor.

Med je najzdravšie sladidlo, pretože obsahuje iba prírodný cukor. Pravý med by nemal byť zmiešaný s rafinovaným cukrom, pretože by sa znehodnotil. Niektorí výrobcovia však rozmýšľajú inak. Prvé zmienky o falšovaní medu pochádzajú ešte z antických dôb, keď ziskuchtiví obchodníci ponúkali miesto medu zahustenú hroznovú šťavu.

Neskôr sa podvodníci naučili zahusťovať roztoky cukru. V súčasnosti sa na túto nekalú činnosť využíva najmä repný a trstinový cukor, invertný cukor získaný úplným rozkladom bežného cukru alebo zmes glukózy a fruktózy (tzv. izoglukóza) pochádzajúca z kukuričného či zemiakového škrobu. Pri pohľade na fľašku medu v obchode či na trhu sa nedá zistiť, či je med pravý. Existuje však viacero overených postupov, ktoré odhalia falšovanie medu aj v domácich podmienkach. Cena pravého včelieho medu sa momentálne pohybuje okolo 140 Sk za kilogram (0,7 litra). Ak natrafíte na podstatne lacnejší produkt, malo by to v nás vzbudiť podozrenie.

Farba medu sa mení od takmer bezfarebného až po tmavohnedý. Jeho konzistencia môže byť kvapalná, viskózna, ale aj kryštalická. Chuť a vôňa medu bývajú veľmi rozmanité, avšak všetci poctiví včelári sa zhodnú na tom, že pravý med pri ochutnaní „škriabe v hrdle“. Pri prelievaní pravého medu si možno všimnúť, že sa vďaka svojej tuhosti ukladá v novej nádobe v akýchsi záhyboch (podobne ako splývajúca látka). Hovorí sa tomu, že med „falduje“. Podobne med riedený vodou pri liatí vytvára jamku. Príliš riedky med, ktorý nemá tendenciu kryštalizovať, bude s najväčšou pravdepodobnosťou falšovaný.

Naše babičky si zvykli overovať pravosť medu pomocou atramentovej ceruzky. Postup bol jednoduchý: ceruzka ponorená do falšovaného medu spôsobila jeho sfarbenie do modra, no pravému medu neublížila. Dnes sa už také atramentové ceruzky nedajú kúpiť, ale test s jódovou tinktúrou má podobný princíp. V malom hrnčeku povaríme lyžicu medu spolu s lyžicou vody. Po vychladnutí pridáme do roztoku kvapku jódovej tinktúry. Ak tekutina stmavne, je to dôkaz, že med je falšovaný.
<< Hovienko pre svagra, ukaze sa az po rozkliknuti | Jeme pravy med?! | ZEMIAKOVÉ RUŽIČKY >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Eva V. (evita.v) ID 194451 (7.7.2011, 13:37)
Ja našťastie tento problém nemám, lebo máme doma 4 úliky a pravého medu nadostač. Agátový je svetlejší od ostatných a vydrží dlho sa neskryštalizovať. Ostatné medíky skôr či neskôr - ak ich nespapáme - skryštalizujú. Niektorí si však hneď myslia, že je vyrobený z kryštálového cukru. Môžeme ich potom ponoriť do teplej vody aj s pohárom, ale nie variť, iba pri nízkej teplote, aby sa cenné látky neznehodnotili. Najlepšie je kúpiť z overeného zdroja, ale to sa vždy nedá.
ODPOVEDAŤ
Anna Ž. (maryanche) ID 20821, mimibazar.sk/karkuulka (31.5.2011, 19:05)
veľmi zaujímavé (Y)
ODPOVEDAŤ
alena K. (cachovka) ID 94930, mimibazar.sk/cachovka (25.11.2009, 14:56)
ahoj, môžem s článkom súhlasiť, trošku túto problematiku ovládam, keďže moji rodičia sú dlhoroční včelári. a predajcovia, ktorí predávajú nepravý med vedia urobiť "radosť" a zlú reklamu aj poctivým včelárom. moji rodičia si každoročne dávajú robiť rozbory do Dolného Kubína a keď niekto chce, vždy sa mu môžu preukázať, že predávajú pravý med. tak ak ste niekto z okolia Prievidze a máte záujem o pravý med a medovinu, ozvite sa.
ODPOVEDAŤ
heniky M. (heniky) ID 929 (27.11.2009, 11:59)
Alenka, skoda, ze nie ste z kosic. Ak mate dievcata nejake typy alebo zle skusenosti, dajte. Ja sa chystam dnes urobit ten test s jodovou tinkturou, tak napisem, ako dopadlo...
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu