
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
|
|
|
Celkom: 3 (zobrazuje sa 1-3) |
MÚČNIKY, POHÁRE |
![]() Kokavská vianočkaPOTREBNÉ PRÍSADY 180 g masla, 200 g cukru, 3 až 5 žĺtkov, 3 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry, 1 balíček vanilkového cukru, štipka soli, 2 kocky droždia, 1 kg múky, 3 dl teplého mlieka, 80 g hrozienok, 80 g mandlí POSTUP PRÍPRAVY Maslo vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou. Pridáme vykysnutý kvások, žĺtky, múku a štipku soli. Podľa potreby pridávame teplé mlieko. Keď je cesto dobre vymiešané a nelepí sa na misu, pridáme očistené a premyté hrozienka (môžeme ich na pár minút namočiť do rumu :-) a olúpané, na rezančeky pokrájané mandle (nič sa nestane, ak sa pritrafí hrubší rezanček :-). Cesto necháme dobre vykysnúť. Potom urobíme šúľok, ktorý pokrájame na deväť rovnakých dielov. Základ upletieme zo štyroch šúľkov. Ďalšie poschodie z troch a navrch ukrútime pletenec z dvoch šúľkov. Jednotlivé vrstvy vianočky potrieme bielkom, aby sa k sebe dobre prilepili. Moja poznámka: Ja som však uplietla dve vianočky - každú zo štyroch šúľkov. Osvedčilo sa mi to - bolo viac pre moje hladné krky :-))) Pokračovanie receptu: Konce vianočky dobre stlačíme a pletenec necháme na teplom mieste vykysnúť. Rúru predhrejeme na 250 stupňov. Vianočku potrieme rozmiešaným žĺtkom a pomaly pečieme pri teplote 170 - 150 stupňov 45 minút. Keď vianočka začne chytať peknú zlatistú farbu, prikryjeme ju papierom a zmienime oheň. Po vybratí z rúry ju potrieme roztopeným maslom. Výborná je ešte teplá s medíkom :-) Variácie: Takéto cesto môžeme použiť na upečenie Veľkonočného bochníka, Prázdninového chlebíka či Novoročných buchiet. Zobraz viac ... ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 6 návštěvníkov) KOMENTÁRE (1) posledné: 29.12.2007, 19:25 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
ZAVÁRANINY |
![]() Ríbezľovo-egrešové želé s červeným vínečkomPOTREBNÉ PRÍSADY 300 gramov ríbezlí (červených); 300 gramov egrešov; 1/8 litra vody; 300 ml červeného vínečka; 1 vrecúško zmesi na želírovanie džemov, marmelád, želé 500 gramov cukru POSTUP PRÍPRAVY Pri západe slnka nazbierané ríbezle a egreše zbavíme stopiek a okvetia a približne 5 minút povaríme v 1/8 litri vody. Následne ich prepasírujeme. Môžeme použiť aj odšťavovač - želé síce nebude také číre, ale budú v ňom chutné kúsky ovocia. Vzniknutú ovocnú šťavu odmeriame a doplníme ju červeným vínom na 750 ml. Predtým však vínečko ochutnáme, aby sme túto ovocnú fajnotu nebodaj nepokazili :-))) Primiešame zmes na želírovanie a cukor. Za stáleho miešania pokračujeme v ochutnávke vínka a popri tom privedieme zmes do varu. Varíme asi 2 minútky. Želé plníme do teplých pohárov po okraj. Poháre uzavrieme a vrchnáčiky ozdobíme vrecovinovými klobúčikmi :-) Prajem príjemné chvíle pri ochutnávke palaciniek s ríbezľovo-egrešovo-vínovým želé...manžel sa bude až za ušami zalizovať :-) ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
ZAVÁRANINY |
![]() jahôdkovo-banánová diétna marmeládaPOTREBNÉ PRÍSADY 500 gramov čerstvo odtrhnutých jahôd; 200 gramov banánov; 1 lyžičky kyseliny citrónovej; 1 Diétny želírovací ovocný cukor POSTUP PRÍPRAVY V záhradke nazbierame (alebo v obchode kúpime) jahody, ktoré vykúpeme v čerstvej vode a necháme odkvapkať. Zbavíme stopiek a odvážime 500 gramov. Zvyšné jahody šup do bruška :-) Banány olúpeme a odvážime 200 gramov. Skamarátime ich s jahodami a spoločne ich rozmixujeme alebo roztlačíme vidličkou. Pridáme kyselinu citrónovú a želírovací cukor a za stáleho miešania privedieme do varu. Varíme aspoň 3 minúty a stále miešame. Keď nám zazvoní kuchynský budík, hrniec zložíme z platne a ihneď plníme pripravené poháre horúcou zmesou. Po uzavretí ich otočíme na 5 minút hore dnom. Nuž a po vychladnutí marmeládu natierame na sladké pečivo. Variácia: hotovú marmeládu nalejeme do jogurtových kelímkov (alebo do nádoby na výrobu ľadu) a dáme zmraziť...taká lyžička jahodovo-banánovej drene výborne osvieži každý horúci letný dník :-) *dobrú chuť* ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník) KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
Celkom: 3 (zobrazuje sa 1-3) |