. .. .. .. .. .. .
. .

Kokavská vianočka - RECEPT 3426

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

MÚČNIKY, POHÁRE

ID 11727 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 6 návštěvníkov)


Kokavská vianočka


[ recept č. 3426 zo dňa  ]


Kokavská vianočka


POTREBNÉ PRÍSADY

180 g masla, 200 g cukru, 3 až 5 žĺtkov, 3 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry, 1 balíček vanilkového cukru, štipka soli, 2 kocky droždia, 1 kg múky, 3 dl teplého mlieka, 80 g hrozienok, 80 g mandlí

POSTUP PRÍPRAVY

Maslo vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou. Pridáme vykysnutý kvások, žĺtky, múku a štipku soli. Podľa potreby pridávame teplé mlieko. Keď je cesto dobre vymiešané a nelepí sa na misu, pridáme očistené a premyté hrozienka (môžeme ich na pár minút namočiť do rumu :-) a olúpané, na rezančeky pokrájané mandle (nič sa nestane, ak sa pritrafí hrubší rezanček :-). Cesto necháme dobre vykysnúť. Potom urobíme šúľok, ktorý pokrájame na deväť rovnakých dielov. Základ upletieme zo štyroch šúľkov. Ďalšie poschodie z troch a navrch ukrútime pletenec z dvoch šúľkov. Jednotlivé vrstvy vianočky potrieme bielkom, aby sa k sebe dobre prilepili.

Moja poznámka: Ja som však uplietla dve vianočky - každú zo štyroch šúľkov. Osvedčilo sa mi to - bolo viac pre moje hladné krky :-)))

Pokračovanie receptu: Konce vianočky dobre stlačíme a pletenec necháme na teplom mieste vykysnúť. Rúru predhrejeme na 250 stupňov. Vianočku potrieme rozmiešaným žĺtkom a pomaly pečieme pri teplote 170 - 150 stupňov 45 minút. Keď vianočka začne chytať peknú zlatistú farbu, prikryjeme ju papierom a zmienime oheň. Po vybratí z rúry ju potrieme roztopeným maslom. Výborná je ešte teplá s medíkom :-)

Variácie: Takéto cesto môžeme použiť na upečenie Veľkonočného bochníka, Prázdninového chlebíka či Novoročných buchiet.

A s čím sa podáva??? S vínom alebo pivom. A...milé mamičky, nebojte sa experimentovať. Skúste ju natrieť napríklad treskou :-)))

DOBRÚ CHUŤ :-)
<< škvarkové rožky | Kokavská vianočka | Myšky v akci )))))))))))))) >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Lucia P. (lupali) ID 9166, mimibazar.sk/lupali (29.12.2007, 19:25)
...mnamky, viem si predstavit, ako si na nu rano natieram klasicke prave masielko a domaci dzem (Y) (Y) (Y)
..zuzu, ked vravis o tej treske, my na Velku noc jeme vianocku s udenou varenou sunkou a je to mnam... :-)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu