
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
MÚČNIKY, POHÁRE |
Zuzana Z. (zzuz) ID 11727 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 6 návštěvníkov) Kokavská vianočka[ recept č. 3426 zo dňa 29.12.2007 ] ![]() POTREBNÉ PRÍSADY 180 g masla, 200 g cukru, 3 až 5 žĺtkov, 3 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry, 1 balíček vanilkového cukru, štipka soli, 2 kocky droždia, 1 kg múky, 3 dl teplého mlieka, 80 g hrozienok, 80 g mandlí POSTUP PRÍPRAVY Maslo vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou. Pridáme vykysnutý kvások, žĺtky, múku a štipku soli. Podľa potreby pridávame teplé mlieko. Keď je cesto dobre vymiešané a nelepí sa na misu, pridáme očistené a premyté hrozienka (môžeme ich na pár minút namočiť do rumu :-) a olúpané, na rezančeky pokrájané mandle (nič sa nestane, ak sa pritrafí hrubší rezanček :-). Cesto necháme dobre vykysnúť. Potom urobíme šúľok, ktorý pokrájame na deväť rovnakých dielov. Základ upletieme zo štyroch šúľkov. Ďalšie poschodie z troch a navrch ukrútime pletenec z dvoch šúľkov. Jednotlivé vrstvy vianočky potrieme bielkom, aby sa k sebe dobre prilepili. Moja poznámka: Ja som však uplietla dve vianočky - každú zo štyroch šúľkov. Osvedčilo sa mi to - bolo viac pre moje hladné krky :-))) Pokračovanie receptu: Konce vianočky dobre stlačíme a pletenec necháme na teplom mieste vykysnúť. Rúru predhrejeme na 250 stupňov. Vianočku potrieme rozmiešaným žĺtkom a pomaly pečieme pri teplote 170 - 150 stupňov 45 minút. Keď vianočka začne chytať peknú zlatistú farbu, prikryjeme ju papierom a zmienime oheň. Po vybratí z rúry ju potrieme roztopeným maslom. Výborná je ešte teplá s medíkom :-) Variácie: Takéto cesto môžeme použiť na upečenie Veľkonočného bochníka, Prázdninového chlebíka či Novoročných buchiet. A s čím sa podáva??? S vínom alebo pivom. A...milé mamičky, nebojte sa experimentovať. Skúste ju natrieť napríklad treskou :-))) DOBRÚ CHUŤ :-) |
![]() | Lucia P. (lupali) ID 9166, mimibazar.sk/lupali (29.12.2007, 19:25) |
...mnamky, viem si predstavit, ako si na nu rano natieram klasicke prave masielko a domaci dzem ![]() ![]() ![]() ..zuzu, ked vravis o tej treske, my na Velku noc jeme vianocku s udenou varenou sunkou a je to mnam... ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |