končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže 1 | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
|
|
|
Celkom: 4 (zobrazuje sa 1-4) |
DOMÁCA MEDICÍNA |
Domáce liečivé oleje - kôprový, lopúchový, ľubovníkovýPOTREBNÉ PRÍSADY kvalitný jedlý olej, kvety kôpru, ľubovníka, koreň lopúcha POSTUP PRÍPRAVY Kôprový olej –vnútorne sa užíva pri bolestiach, v bruchu, žalúdka, bolestivom močení, bolestivej menštruácii, zápale vaječníkov, pri chorobách pečene. Užíva sa jedna čajová lyžička 3x denne.\r\nNa vonkajšie použitie: na vtieranie pri opuchoch, bolestiach v podbruší, bolestiach hlavy, migréne, nespavosti, pri pichaní v ušiach, pri zápale mandlí.\r\n\r\nVýroba:\r\n250 g zelinky a 1 liter kvalitného jedlého oleja.\r\nČerstvú kvitnúcu vňať nadrobno natrháme, zalejeme olejom a necháme 14 dní lúhovať na teplom, slnečnom mieste. Potom celý pohárik dáme do vodného kúpeľa a zohrievame asi 15 minút. Scedíme, rastlinku vylisujeme, do oleja dáme znovu čerstvú vňať, ale už len polovičné množstvo, necháme stáť 14 dní a zopakujeme celý postup. Po tretí raz sa do oleja dá už len štvrtinové množstvo. Takto získaný olej sa uschová na chladnom, tmavom mieste. Po týždňovom odstátí sa môže užívať. \r\n\r\nLopúchový olej\r\nPoužíva sa na masáž pokožky hlavy, podporuje rast a kvalitu vlasov.\r\nPotrebujeme koreň z dvojročného lopúcha.\r\n250 g koreňa, 1 liter oleja\r\nKoreň nakrájame na malé kúsky, zalejeme olejom. Necháme stáť na slnečnom mieste 1 mesiac, krátko povaríme vo vodnom kúpeli, scedíme, znovu pridáme koreň, necháme stáť 2 týždne, povaríme, scedíme, vylisujeme.\r\n\r\nĽubovníkový olej s propolisom\r\nVeľmi účinný olej na poškodenú pokožku, rany, popáleniny, detskú pokožku, ekzémy.\r\n250g ľubovníkových kvetov zalejem 1 litrom kvalitného oleja.\r\nZmes necháme 2 týždne lúhovať na slnku, scedíme, vylisujeme, a do takto získaného oleja dáme znovu 250 g kvetov a celé zopakujeme. Scedený olej necháme 2-3 dni stáť, opatrne zlejeme, aby bol číry. Už takto má veľké liečivé účinky.\r\nS propolisom ho zmiešame takto: pohár s olejom dáme do vodného kúpeľa, zmiešame v pomere 80 g ľubovníkového oleja a 20 g propolisovej tinktúry. Dostaneme olejček, ktorý patrí k najúčinnejším prírodným liekom ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 2 návštěvníci) KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
DOMÁCE PEKÁRNE |
Kváskový chliebPOTREBNÉ PRÍSADY ražný kvások, ražná múka, špaldová múka, voda, soľ, olivový olej, rasca POSTUP PRÍPRAVY Môj kvások má pár mesiacov, volá sa Roland, a pekne spinká v chladničke. Raz za tri – štyri dni ho pekne nakŕmim, a on rastie. Raz za týždeň ho už je dosť na to, aby mi upiekol chlebík. Takto vyzeral, keď som ho vybrala z chladničky. Vidíte tú vodičku na boku? Začína klesať, kvasinky spotrebovali všetku múku, treba ho dokŕmiť. Pridala som 2 lyžice múky, vodu. S kváskom pracujte vždy len s dreveným náradím, kov nemá rád. Tak som z neho 150 ml odliala do misy. Zbytok šiel spať do chladničky. Pridala som 300 ml vody a 100 g ražnej múky. Vonia, šumí, je plný bubliniek, čas na zamiesenie cesta. Pridala som dve lyžičky soli, dve lyžičky rasce, 0,5 dl olivového oleja, 150 g ražnej múky, 200 ml vody, premiesila varechou, a pridávala som ešte múku, koľko sa vstrebe, bolo to 250 g. To som už dávala špaldovú celozrnnú. V mise pod utierkou kyslo cesto 3 hodiny, až ho bola plná misa. V tejto fáze som už zapla rúru na 250 stupňov, v nej sa hneď hriala aj jánska misa s vrchnákom. Už som nestíhala fotiť. Dosku na cesto treba hodne hodne pomúčiť, vyklopiť cesto, pováľať v múke, cesto je mäkké až riedke, aby sme dostali z neho bochník, treba ho poprekladať, pováľať v múke, jemne – nie miesiť, treba s ním pracovať jemne, poskladať, koľko múky sa vstrebe, ale cesto má zostať stále veľmi mäkké, nie riedke. Riedko cesto nenarastie, husté má malé dierky. Bochníček som prevalila na papier na pečenie, takto ho ľahšie dostanem do horúcej misy. Vybrala som z rúry nahriatu veľmi !! horúcu misu, je to stres s ňou robiť, je fakt hrozne horúca. Papier s cestom šup do nej, rýchlo zakryť vrchnákom a rýchlo do rúry. 230 stupňov – asi 45 minút. Po 30 minútach chodím pozerať, ak je krásne narastený, popraskaný, má hnedastú a pozdvíhanú kôrku, je všetko v poriadku. Dám dole vrchnák a nechám ešte dopiecť 10 minút. Zobraz viac ... ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 4 návštěvníci) KOMENTÁRE (6) posledné: 2.10.2014, 21:16 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
DETSKÉ ŠPECIALITY |
Sladké karobové chlebíkyPOTREBNÉ PRÍSADY mleté orechy, agávový sirup alebo med, carob, krajčeky celozrnného chlebíka, ovocie, ktoré ti chutí. My sme dávali banán, jablko, mrazené jahody. POSTUP PRÍPRAVY A takto to spravíš: Z mletých orechov a agávového sirupu som si vymiešala nátierku. Ochutnám..., hm super! Natrela som si s ňou krajček celozrnného ražného chlebíka. Doma je vždy nejaké ovocie, tak si s ním chlebík ozdobím. Veselý chlebík mi lepšie chutí. Takéto jedlo mi nezaťaží bruško, a dodá mi všetko, čo potrebujem. K nátierke, ktorá mi zostala, som pridala Carob a trošku vody. Ochutnám – ešte lepšie! Šup s nátierkou na chlebík. Do zátvorky pod text: Carob je podobný kakau. Je trochu sladký a pokrm zahustí. Ak nemáte doma agávový, javorový sirup alebo slad, môžete použiť aj med a trochu teplej vody. OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
DETSKÉ ŠPECIALITY |
Hummus a autíčkoPOTREBNÉ PRÍSADY Pol hrnčeka suchého cíceru 100 ml vody 0,5 dcl olivového oleja pol lyžičky soli, trochu citrónovej šťavy strúčikom prelisovaného cesnaku dvomi lyžicami pasty zo sezamových jadierok – Tahini. POSTUP PRÍPRAVY Urobíme si cícerovú nátierku – Hummus. Naši predkovia cícer dobre poznali, u nás sa nazýval slovenec alebo baranie hlavy. Je bohatý na vápnik, železo, a je preto veľmi vhodná pre deti. Cícer má vysoký obsah vlákniny a hneď po sóji najvyšší obsah vitamínu A. Takto si to spravíš: Pol hrnčeka suchého cíceru namočíš na noc do vody, aby nabobtnal. Ráno vodu vymeníš a uvaríš 20 minút. Scedený a vychladnutý cícer rozmixuješ s 100 ml vody, 0,5 dcl olivového oleja, pol lyžičky soli, trochu citrónovej šťavy, strúčikom prelisovaného cesnaku a dvomi lyžicami pasty zo sezamových jadierok – Tahini. Sezam obsahuje veľmi veľa vápnika – budeme dobre rásť! Hummus mám rada s pečivom, na chlebíku, len tak, namáčam si doňho slané keksíky. Zobraz viac ... OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci) KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
Celkom: 4 (zobrazuje sa 1-4) |