. .. .. .. .. .. .
. .

RECEPTY

Eva K. (evekei) ID 31604
Oblasť: Žilina
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení)
Registrácia: 6.1.2008
Naposledy: 23.4.2019 19:15
Aktualizácia: 5.5.2011 11:05
INZERTNÉ FOTOGRAFIE 0
predám | kúpim
vymením | darujem | požičiam
zadarmo k objednávke
zľavy | akcie | odkazy
odkazy na aukcie
PREBIEHAJÚCE AUKCIE
PODMIENKY PREDAJA
HODNOTENIE 17
RODINNÉ FOTOGRAFIE 50
Rodinné fotky
Scrapbook
Módna show
Spokojní zákazníci
Moje hobby
Záhrada
Naše bývanie
Poradňa
Domáci maznáčikovia
Zberateľstvo
Naše úlovky
KOMENTÁRE
VTIPY 1
RECEPTY 57
NÁVODY 0
NÁZOV
prohledat zároveň postup a přísady
VŠETKY TYPY RECEPTOV | RECEPTY S POSTUPOM | RECEPTY PRE INŠPIRÁCIU
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY
Celkom: 57 (zobrazuje sa 51-57)<< predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6

VIANOČNÉ CUKROVINKY

Lamingtons (Kokosoví ježkovia)



POTREBNÉ PRÍSADY

Cesto: 50g masla * 1 vajce * 250g práškového cukru * 200ml mlieka * 300g hladkej múky * 1/2 balíčka prášku do pečiva * trocha strúhanej sušenej citrónovej kôry * olej + hrubá múka na plech Plnka na obalenie: 200g masla * 300g práškového cukru * čokoláda na varenie * 2 polievkové lyžice kakaa * 2 polievkové lyžice rumu * kokosová múčka

POSTUP PRÍPRAVY

Zaujímavosti: Na Slovensku sú tieto koláčiky známe pod názvom Kokosoví ježkovia. Pravda je však taká, že ich domovom je Austrália, kde sú veľmi obľúbené. Niekedy sa tiež podávajú zlepené krémom alebo jahodovým džemom. Jahodová variácia je typická pre Nový Zéland, zaťaľ čo s citrónovou sa stretnete skôr v Austrálii. My doma ich papáme len tak - samé.
Lamingtons sú pravdepodobne pomenované po Lordovi Lamingtonovi, ktorý slúžil ako kráľovský guvernér v rokoch 1896 - 1901. Určite by bol prekvapený, aký populárny sa tento koláčik stal. Čaj a lamingtons sú už tradične súčasťou zábavného programu na Australian Citizenship ceremonies. Lamingtons zaručene nájdete vo väčšine austrálskych pekární.

Postup:
Cesto: Maslo, práškový cukor a vajce vymiešame mixérom dopenista. Pridáme po troškách preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a citrónovou kôrou a pomaly prilievame mlieko. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, rovnomerne ho rozotrieme aj ku krajom a pečieme 30-40 min do ružova. Cesto pečením značne zväčší svoj objem, takže môžte pokojne použiť aj väčší plech.
Po vychladnutí ho nakrájame na malé kocky alebo tyčinky (ja zvyknem krájať naozaj malé kocky, lebo tým že sa potom ešte obalia v plnke, naberú objem).

Plnka: Pripravíme si vodný kúpeľ, v ktorom rozpustíme maslo, cukor, čokoládu a kakao. Do vychladnutej masy pridáme rum a zamiešame. Kocky cesta celé namáčame do plnky a následne ich potom hneď šupneme do kokosovej múčky, v ktorej ich z každej strany vyváľame. A dávame pozor, aby sme ich následne potom hneď nešupli do pusy, aby nám aj niečo ostalo pre hostí :))

Zobraz viac ...


ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 19 návštěvníkov)

KOMENTÁRE (13) posledné: 18.12.2009, 14:50 | PRIDAŤ KOMENTÁR

VIANOČNÉ CUKROVINKY

Rezy Rigoletto



POTREBNÉ PRÍSADY

Cesto: 400g hladkej múky * 150g práškového cukru * 4 žĺtky * 250g Hery (Palmarin alebo iný rastlinný tuk) * 1 balíček prášku do pečiva * ríbezľový lekvár Plnka č. 1: 4 vajcia * 150g kryštálového cukru * 150g nahrubo nasekaných orechov (najlepšie sú vlašské) * 50g hrozienok * 100g posekaného kandizovaného ovocia (veľmi dobrá je kombinácia kandiz. citrónovej, pomarančovej kôry a čerešní) Plnka č. 2: 3 vajcia * 150g kryštálového cukru * 250g masla (pravé, nie náhražky!) * 2 polievkové lyžice kakaa * rum podľa chuti Poleva: čokoláda na varenie * kúsok Cery (množstvo "od oka")

POSTUP PRÍPRAVY

Tieto rezy sa obvykle pečú cez vianočné sviatky kvôli kombinácii orieškov, kandizovaného ovocia a hrozienok. Taktiež sú to veľmi kalorické rezy, takže kto má pocit, že ešte počas tohtoročných sviatkov nepribral - Rigoletto mu vtom na 100% pomôže :))
Ich príprava je tiež trochu náročnejšia preto som vložila aj fotopostup. Všetku námahu však vykompenzuje ich fantastická chuť (najmä spojenie tých 2 skvelých plniek je pre chuťové poháriky hotová balada).

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 11 návštěvníkov)

KOMENTÁRE (12) posledné: 21.12.2009, 20:33 | PRIDAŤ KOMENTÁR

VIANOČNÉ CUKROVINKY

Klasická vianočná štóla



POTREBNÉ PRÍSADY

1/2 kocky čerstvých kvasníc * 80g práškového cukru * 150ml vlažného mlieka (prípadne aj viac podľa potreby) * 500g polohrubej múky * 240 g rozpusteného masla (nie Masielko, Hera a pod.!) * 1/2 čajovej lyžičky soli * 50g nahrubo posekaných nelúpaných mandlí (prípadne lieskovcov alebo vlašských orechov) * 50g kandizovanej citrónovej kôry * 50g kandizovanej pomarančovej kôry * 50g kandizovaných čerešní * 100g hrozienok * 1/2 čajovej lyžičky postrúhanej sušenej citrónovej kôry * práškový cukor na posypanie

POSTUP PRÍPRAVY

Zaujímavosti:
Tradícia pečenia štól vznikla v Drážďanoch v Nemecku. Prvé historické zmienky pochádzajú už z roku 1474. Dresdner Striezelmarkt - najstarší nemecký vianočný trh je pomenovaný práve podľa tohto tradičného vianočného pečiva. Označenie Dresdner Stollen sa stalo chránenou registrovanou známkou a toto označenie sa môže od roku 1997 používať len pre štóly pečené v Drážďanoch.
Hovorí sa, že štóla nesmie byť rozkrájaná skôr ako na Štedrý večer po bohoslužbe. Vraj sa tým ochráni dom pred chorobami a nešťastím. Tradícia tiež hovorí, že tvar štóly symbolizuje Ježiška zabaleného do plienky.
Nemci začínajú s pečením vianočných štól už 3-4 týždne pred vianocami, pretože sa v nej lepšie rozložia všetky chute a vône. Ja pekávam štólu už asi 6 rokov a musim potvrdiť, že skôr upečená štóla naozaj lepšie chutí. Nie vždy mi to však časovo vyjde. A stalo sa mi už aj to, že som ju musela piecť dvakrát, lebo sa do vianoc zjedla :)

Postup je nasledovný:
Začneme tým, že asi 2 hodiny pred pečením (najlepšie cez noc) naložíme všetko posekané kandizované ovocie aj s hrozienkami do rumu (komu došiel rum - ako mne, môže použiť mandľový likér Amaretto, poprípade môžte zmiešať rum s vodou - aby ste zbytočne nemíňali veľa rumu, lebo kandizované ovocie,ktorého je celkom dosť by malo byť úplne zaliate).
Na kvások rozpustíme vo vlažnom mlieku rozdrobené droždie a 2 polievkové lyžice cukru. Prikryté necháme v teple kysnúť asi 10-15 minút. Do väčšej misy dáme preosiatu múku so soľou, 180g rozpusteného masla, vlažné mlieko a zvyšný cukor. Pridáme kvások a vypracujem cesto (cesto nesmie byť tuhé - ak sa tak stane pridáme mlieko). Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 1 hod. Do vykysnutého cesta vmiešame posekané mandle, odkvapkané posekané kandizované ovocie, hrozienka. Cesto necháme znovu kysnúť asi 1 hod. Z cesta vytvoríme oválny bochníček (tradične sa do neho urobí ešte priehlbina, do ktorej sa preklopí polovica cesta). Dbáme na to, aby nám hrozienka zo štóly veľmi nevytŕčali, lebo by pravdepodobne ako prvé zhoreli, takže ich pekne pozatláčame do cesta. Štólu pečieme vo vyhriatej rúre na dobre vymastenom plechu (prípadne v špeciálnej forme na štólu) asi 60 min.(uvedený čas platí pre plynovú rúru, v elektrickej sa pravdepodobne upečie aj za kratší čas, preto štólu počas pečenia priebežne kontrolujeme). Aby cesto v rúre lepšie držalo tvar môžme ho obtočiť zloženými pásikmi alobalu, ktoré po upečení odstránime. Nič nie je stratené ani v prípade, že sa cesto teplom viac "rozkydne" po plechu - vtedy upečenú štólu rozrežeme po dĺžke a obidve polovice nakrájame na pekné plátky. Horúcu štólu potierame zvyšným rozpusteným maslom tak dlho, až kým povrch neprijme žiadny tuk a posypeme v hrubšej vrstve práškovým cukrom (keď sa prvá vrstva cukru vsiakne, posypeme hrubo ešte raz).

Zobraz viac ...


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 21 návštěvníkov)

KOMENTÁRE (34) posledné: 6.1.2020, 12:10 | PRIDAŤ KOMENTÁR

VIANOČNÉ CUKROVINKY

Tradičné linecké koláčiky



POTREBNÉ PRÍSADY

400g hladkej múky * 130g práškového cukru * 260g tuku (najlepšie pravého masla, ale môže byť aj Hera) * 1 vajce * 1 vanilkový cukor * trochu postrúhanej citrónovej kôry * lekvár na zlepovanie (mne sa najviac osvedčil domáci ríbezľový)

POSTUP PRÍPRAVY

Vianoce bez lineckého by neboli vianoce. Je to pečivko vďačné, lebo dlho vydrží, preto sa môže napiecť aj pár týždňov pred vianocami. Tento receptík mám od mojej starej mamy a vždy cez sviatky sa k nemu vraciam...

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 32 návštěvníkov)

KOMENTÁRE (2) posledné: 10.1.2011, 13:21 | PRIDAŤ KOMENTÁR

CHUŤOVKY

Slané kešu koláčiky



POTREBNÉ PRÍSADY

1 Hera * 250 g hladkej múky * 5 polievkových lyžíc bieleho vína * polené nepražené kešu oriešky (dá sa nahradiť lúpanými nepraženými mandlami) * 1 rozšľahané vajíčko * soľ

POSTUP PRÍPRAVY

Neviem, či tu už podobný recept nie je, ak áno, tak sa ospravedlňujem, ale nedalo mi ho sem nepridať :) Tieto koláčiky som prvýkrát ochutnala na jednej svadbe v lete a ďakujem mamičke nevesty, že mi ho prezradila, lebo sa stali mojou novou slanou závislosťou :) Kto miluje kešu oriešky ako ja, tak mi dá za pravdu...

*Postup je úplne jednoduchý a zvládne ho snáď každý. Všetky uvedené prísady zmiešame dohromady a vymiesime hladké cesto - ide to veľmi rýchlo. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a odložíme aspoň na 2 hod. do chladničky. Oddýchnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme hrubšie tvary. Každý koláčik potrieme vajíčkom, ktoré sme rozšľahali so soľou a položíme naň polovičku kešu oriešku. Pečieme približne 10-15 min. alebo až kým koláčiky nezhnednú. Výborne chutia k vínu a tiež sú osožné na tzv. "vyrovnanie ph" po všetkých tých sladkých vianočných cukrovinkách :)*

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci)

KOMENTÁRE (12) posledné: 13.12.2010, 18:59 | PRIDAŤ KOMENTÁR

VIANOČNÉ CUKROVINKY

Medovníky - hneď mäkké



POTREBNÉ PRÍSADY

500g hladkej múky * 3 vajcia * 125g masla *125g medu * 190g práškového cukru * 1 kávová lyžičky mletej škorice * 4 roztlčené klinčeky (poprípade aj viac, ak máte radi medovníčky voňajšie...) * 1 zarovnaná lyžičky sódy bikarbóny * 2-3 polievkové lyžice kakaa (nemusí byť) * 1 rozšľahané vajíčko na potretie * olej+ hrubá múka na plech

POSTUP PRÍPRAVY

Dlho som hľadala recept na medovníčky, ktoré by sa dali hneď po upečení jesť a zároveň, aby pri sa pri pečení nerozliali, ale držali tvar. Tento recept spĺňa obidve kritéria a navyše sú medovníčky aj prudko jedlé, takže ich robievam už každé vianoce a zatiaľ ma nesklamali:) Môžte si vybrať z dvoch postupov - jednoduchého krátkeho alebo podrobnejšieho obrázkového, kde som napísala aj moje skúsenosti s pečením medovníčkov.... Tu je postup v skratke: *Cukor a maslo pokrájané na malé kúsky vymiešame, postupne pridávame vajcia. Nakoniec pridáme trochu zohriaty med. K tejto mase postupne pridávame múku, ktorú sme predtým zmiešali s koreninami, sódou bikarbónou a kakaom. Spracujeme hladké cesto, ktoré necháme cez noc odležať v chlade (ak sa dá, aj dlhšie). Na druhý deň cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme medovníčky. Tieto potom ukladáme na vymastený a múkou vysypaný plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme asi 10 min. Po upečení ich zdobíme cukrovou polevou alebo čokoládou.*

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 86 návštěvníkov)

KOMENTÁRE (62) posledné: 20.12.2013, 20:25 | PRIDAŤ KOMENTÁR

VIANOČNÉ CUKROVINKY

Oriešky (nenáročné na prípravu a vždy sa dajú vyklopiť)



POTREBNÉ PRÍSADY

280g hladkej múky * 80g práškového cukru * 100g pomletých orechov (vlašské alebo lieskovce) * 210g vychladeného masla (nie Masielko, Hera a pod.!)

POSTUP PRÍPRAVY

Z múky, cukru, pomletých orechov a masla pokrájaného na malé kúsky rýchlo vymiesime hladké cesto (ak je príliš drobivé, pridáme trošku vody). Cesto zabalíme do mikrotenového sáčku alebo fólie a odložíme do chladničky min. na 1hod. (najlepšie však na noc). Odležané cesto po kúskoch vtláčame do formičiek na oriešky, ktoré poukladáme na plech. Pečieme asi 15 min. alebo pokial sa oriešky nesfarbia do hneda (záleží od typu rúry). Oriešky ihneď po upečeni - ešte horúce vyklopíme z formičiek za pomoci utierky alebo chňapky (ide to naozaj veľmi ľahúčko). Vychladnuté namáčame do čokoládovej polevy, prípadne zlepujeme plnkou. Chutia vynikajúco!

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 16 návštěvníkov)

KOMENTÁRE (10) posledné: 17.12.2010, 6:51 | PRIDAŤ KOMENTÁR
Celkom: 57 (zobrazuje sa 51-57)<< predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu