. .. .. .. .. .. .
. .

RECEPTY > ZAVÁRANINY

NÁZOV
prohledat zároveň postup a přísady
VŠETKY TYPY RECEPTOV | RECEPTY S POSTUPOM | RECEPTY PRE INŠPIRÁCIU
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY
Celkom: 427 (zobrazuje sa 111-120)<< predošlé 1,.,7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17,.,43 ďalšie >>

ZAVÁRANINY

Marhuľový kompót ♥♥♥


PRO INSPIRACI

POTREBNÉ PRÍSADY

Umyté, odkôstkované marhule natlačíme do porhárov, dobre natrasieme aby sa vyplnili prázdne miesta, zalejeme horúcim sirupom, okraje pohárov dobre poutierame do sucha a poriadne uzavrieme viečkami a strerilizujeme 20-25 minút pri teplote 85 stupňov. Príprava sirupu: na 1l vody 700g cukru.

POSTUP PRÍPRAVY

NA ZÁKLADE DOTAZOV dopĺňam a upravujem, lebo asi sme sa nepochopili, alebo som zle napísala, preto chcem dodať že pekáč vkladám už do predhriatej rúry napísala som cca 180 stupňov, vložím a potom odsledujem perlenie v pohároch, teda retiazku z buliniek ktoré stúpajú zo dna na hor, teda keď bublinky začnú naskakovať znížim teplotu na 85 stupňov a potom pri tejto teplote by mala byť doba sterilizácie 20-25 minút. Asi som sa zle vyjadrila s tým začiatkom perlenia a celkovou dobou sterilizácie keď som si to teraz po roku čítala, preto upresňujem. Nič nie rozvarené, ani na blato, sú výborné, na fotke sú zavarené z minulého roka, sladkosť teda pomer cukru na 1l vody je naozaj dobrá. Takto som zavarála prvý krát minulý rok, lebo vždy som robila na sporáku a dlho to trvalo keď je veľa pohárov, ale bola som spokojná. Asi som sa zle vyjadrila v súvislosti s dobou sterilizácie a tým perlením. Teraz budem znova takto zavárať a ešte raz si to premerim, asi toľko.

Sterilizácia v elektrickej rúre: Na dno rúry alebo na mriežku v najnižšej polohe položíme pekáč, prípadne plech a naplníme ho do výšky 1-2cm horúcou vodou. Na dno pekáča dáme utierku aby poháre neboli priamo na plechu. Poháre, bezpodmienečne rovnakej veľkosti a obsahu postavíme do vody. Poháre sa nesmú dotýkať. Teplotu nastavíme na 180 stupňov. Doba sterilizácie začne bežať v okamihu "perlenia", teda vtedy, keď v malých intervaloch po sebe začnú stúpať blublinky (treba odsledovať). Po dosiahnutí okamihu perlenia znížime teplotu na sterilizačnú teplotu pri marhuľkách 20-25 minút na 85 stupňov.
Po uplynutí doby sterilizácie poháre ihneď vyberieme z vody, ja ich ešte pootáčam, zakryjem uterákom a nechám do druhého dňa úplne schládnuť.

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník)

Lívia Č. (cicka76) ID 56030 | ďalšie recepty

KOMENTÁRE (3) posledné: 3.7.2012, 13:49 | PRIDAŤ KOMENTÁR

ZAVÁRANINY

Univerzálny nálev na uhorky, cviklu, karfiol, cibulky s cukrom aj umelým sladidlom - NAJLEPŠÍ NA SVETE



POTREBNÉ PRÍSADY

4l vody, 1l octu, 30dkg kryštálový cukor, 16dkg soli, 40 tabliet umelého sladidla

POSTUP PRÍPRAVY

Tento recept na nálev mám už niekoľko rokov od mojej bývalej šéfky, s ktorou sme vždy cez prestávky v práci "varili a piekli" . Tento nálev je naozaj fantastický a obrovskou výhodou je, že si ho po uvarení a vychladnutí môžte spokojne naliať do plastových fliaš a vydrží aj niekoľko mesiacov!!!!!!! Používam ho najčastejšie na uhorky, ale fantastický je aj na krfiol, cviklu, alebo cibulky. Mala som obavy ked som o nom prvý raz počula, lebo umelé sladidlá naozaj nemusím, ale vôbec ho nie je cítiť. Do každého pohára pridám zopár koliesok mrkvy a cca po 2-3 bobulky cierneho a nového korenia. Kto má rád, môže dať cesnak, cibulu, kôpor..... fantázii sa medze nekladú :) No a teraz konečne ten POSTUP:Do hrnca dáme vodu, cukor, soľ a privedieme k varu. Potom prilejeme ocot a nasypene 40 tabliet umelého sladidla. Po vychladnutí použijeme na zaliatie zeleninky v pohároch a sterilizujeme, alebo dáme do fliaš a máme predpripravené ked bude treba. Je fajn, ze je nálev trvanlivý, lebo ak si ho pripravíte dopredu, nemusíte sa zdržiavať pri zaváraní a čakať kým vychladne..

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 15 návštěvníkov)

Jana B. (janka116) ID 61282 | ďalšie recepty

KOMENTÁRE (3) posledné: 14.9.2014, 7:13 | PRIDAŤ KOMENTÁR

ZAVÁRANINY

Nevarený džem z čiernych ríbezlí



POTREBNÉ PRÍSADY

čierne ríbezle, kryštálový cukor

POSTUP PRÍPRAVY

Tento džem robím každý rok, keď je dostatok čiernych ríbezlí a je super. Keďže sa nevarí, sú v ňom zachované všetky vitamíny, najmä vitamín C. Príprava je veľmi jednoduchá. Umyté ríbezle pomelieme alebo poriadne rozmixujeme a zmiešame s kryštálovým cukrom. Koľko ríbezlí, toľko cukru. Necháme postáť 24 hodín kým sa cukor nerozpustí a zakaždým, keď idem okolo, tak ich premiešam. Plním do suchých pohárov, navrchu ešte posypem cukrom a zaviečkujem. Viečka zvyknem vyvariť a prepláchnuť rumom.

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 4 návštěvníci)

Ivana Š. (ivusik) ID 886 | ďalšie recepty

KOMENTÁRE (12) posledné: 17.6.2014, 13:50 | PRIDAŤ KOMENTÁR

ZAVÁRANINY

Vegetky



POTREBNÉ PRÍSADY

3 kg uhoriek, 4 ks cibule, 4 ks papriky, 3 dl octu, 1 šálka cukru, 3 veľké lyžice vegety, 1 veľká lyžica soli

POSTUP PRÍPRAVY

Uhorky ošúpeme, nakrájame na hrubšie kolieska, cca 1 cm, cibuľu na polooblúky a papriky na tenké pásy. Premiešame, zalejeme octom, nasypeme cukor, vegetu a coľ. Necháme stáť 15-30 minút, kým pustí šťavu, plníme do pohárov a zavárame.
Svokra mi dala v recepte, že zavárame pri 85 stup., no ja ich zaváram už 3 roky v umývačke pri 70 stup. a sú také isté.

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 7 návštěvníkov)

Tina H. (kokaZM) ID 102821 | ďalšie recepty

KOMENTÁRE (11) posledné: 31.7.2012, 22:02 | PRIDAŤ KOMENTÁR

ZAVÁRANINY

Rebarborový lekvár s cukinou



POTREBNÉ PRÍSADY

600g ošúpanej rebarbory, 600g očistenej a ošúpanej cukiny, 700g cukru, 2 ks Quittinu 3:1

POSTUP PRÍPRAVY

Keďže začala cukinová sezóna, ponúkam jeden netradičný recept na lekvár s kyselkavou chuťou. Keďže od rána je horúco a ja varím, zaváram uhorky, tak som sa "sekla" pri gramáži surovín, mala som dať dve kilá, ale teplo spôsobilo, ža som dala len 1,20 a dosť cukru, ale napodiv nie je presladený, keďže rebarbora je dosť kyslá, takže keď ešte dostanem rebarboru, vyskúšam z gramáže, aká pôvodne mala byť.

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník)

Darina B. (danda3) ID 104195 | ďalšie recepty

KOMENTÁRE (17) posledné: 18.8.2011, 18:13 | PRIDAŤ KOMENTÁR

ZAVÁRANINY

Ríbezle ako brusnice (recept manželovej babky - naozaj vynikajúci)



POTREBNÉ PRÍSADY

1 kg ríbezlí * 275 ml vody * 125 ml ocot * 650 g kryšt. cukor * 4 klinčeky * 1 lyžička mletej škorice

POSTUP PRÍPRAVY

Takže baby takýto recept tu už je, ale nepodobá sa na tento...je to naozaj vynikajúce, ja som to nepoznala až kým som nespoznala manžela...ríbezle sme mali stále plno, ale obyč. zavárané nie sú dobre a čerstvé vydržia krátko...dnes to robím každý rok aspoň z 20 dávok pretože my to papáme k všetkým druhom mäsa a ku zemiakovej kaši to je lahôdka... a začína čas ríbezlí :)

125 ml vody necháme zovrieť a pridáme 125 ml octu. Umyté ríbezle prelejeme vriacim roztokom a hneď scedíme. Do hrnca dáme 150 ml vody, cukor, škoricu, klinčeky, samozrejme ríbezle a za stáleho miešania varíme 10 minút. Vyberieme klinčeky a plníme do fliaš. Obrátime hore dnom, prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť. Takto by mali vydržať, ale ja ich pre istotu vždy na druhý deň aj zavarím. Presne takto robím aj čisté brusnice, ale na ríbezlé nemajú :)

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 38 návštěvníkov)

Dana C. (atreyu) ID 28109 | ďalšie recepty

KOMENTÁRE (34) posledné: 3.9.2014, 22:06 | PRIDAŤ KOMENTÁR

ZAVÁRANINY

bazový sirup



POTREBNÉ PRÍSADY

40 veľkých kvetov bázy 4l vody 4 citróny 4PL kys. citrónovej 4 kg krišt. cukru

POSTUP PRÍPRAVY

Do prevarenej a vychladnutej vody dáme kvety a na kolieska pokrájané citróny. Necháme stáť 24 hodín. Potom vyžmýkame citróny a kvety, šťavu precedíme cez sito a potom gázu. Pridáme cukor a necháme zvariť do 90 stupňov. Naostatok pridáme kyselinu citrónovú. Horúce lejeme do fliaš. Prikryjeme dekami a necháme vychladnúť do druhého dňa.

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 16 návštěvníkov)

Katarína B. (dandie) ID 203434 | ďalšie recepty

KOMENTÁRE (1) posledné: 11.6.2011, 21:00 | PRIDAŤ KOMENTÁR

ZAVÁRANINY

Fantastický domáci kečup



POTREBNÉ PRÍSADY

8 kg rajčín, 2 kg červenej mäsitej papriky aj so zrniečkami, 2 kg červených jabĺk, aj so šupkou, 2kg červenej cibule, 80 dkg kryštálového cukru, 6 dcl octu, 8 feferóniek aj so zrniečkami(kto má rád menej pikantné môže dať aj menej),12 strúčikov cesnaku, 8 PL vegety, 8 kusov bobkového listu, 12 kusov klinčekov, 2 ČL mletého čierneho korenia, 2 ČL nového korenia, 1 ČL mletej škorice, pol lyžičky muškátového orecha mletého( kto má rád menej výraznú chuť, stačí aj polovica z tohto množstva), 1 ČL kari korenia

POSTUP PRÍPRAVY

Rajčiny, papriku, cibuľu, jablká, feferónky a cesnak si zomelieme na jemno na mäsovom mlynčeku, dáme do veľkého hrnca, a pridáme všetky ostatné suroviny, čiže cukor, ocot, vegetu, bobkový list, klinčeky, čierne a nové korenie, škoricu, muškátový oriešok a kari korenie. Varíme na miernom ohni asi 2 hodiny, občas premiešame, aby sa nám neprichytil spodok. Potom odstavíme, celú zmes prepasíruje cez pasírovátko, dáme naspať do čistého hrnca a varíme ešte asi 4 hodiny, alebo pokiaľ sa nám voda neodparí a nedosiahneme potrebnú hustotu kečupu, niekedy to trvá aj dlhšie, ale verte, že stojí to za to. Zmes samozrejme zase občasne premiešame, aby neprihorela.Nakoniec keď už je kečup uvarený, hneď s horúcim plníme pripravené šrobovacie poháriky do plna, zavrieme víčkom a otočíme hore dnom, zabalíme do deky a necháme do druhého dňa tak. Potom pohárky naspať otočíme a hotovo, ukladáme na poličku a tešíme sa na degustáciu. Je naozaj výnimočný. Dobrú chuť

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 16 návštěvníkov)

Aďka B. (PnAdka1) ID 203399 | ďalšie recepty

KOMENTÁRE (9) posledné: 20.8.2017, 22:49 | PRIDAŤ KOMENTÁR

ZAVÁRANINY

SIRUP z bazových kvetov


PRO INSPIRACI

POTREBNÉ PRÍSADY

30 bazových kvetov zalejeme 2 litrami vody a necháme vyluhovať 24 hodín.Precedíme,pridáme 2 kg kryštálového cukru,2 umyté citróny pokrájané na kocky a 50gramov kyseliny citronovej.Varíme asi 1/2 hodiny,môžeme pridať aj štamperlík rumu precedíme a dáme horúce do fliaš,uzavrieme a necháme pod dekou vychladnúť.

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 6 návštěvníkov)

marta s. (skalička) ID 51393 | ďalšie recepty

KOMENTÁRE (3) posledné: 2.6.2011, 20:50 | PRIDAŤ KOMENTÁR

ZAVÁRANINY

Rebarborova marmelada



POTREBNÉ PRÍSADY

Rebarbora 500g Zelirovaci prasok 1 balenie (2:1) Hroznovy cukor 250g (skusala som dat i vanilku,je chutna aj s nou):)

POSTUP PRÍPRAVY

Rebarboru si osupame ,a nakrajame na male casti.
Ponorn.mixerom rozdrtime a zasypeme zelirovacim praskom a cukrom./zamiesame
Nechame odstat tak 15 minut.
Dame varit a vo vare varime tak 5 minut-zamiesame.
Ked sa nam zacne robit pena-penu vzdy odoberieme.
este taku teplu masu davame do cistych flias a hned uzavrieme.Postavime na viecka a nechame 5minut opakom stat.

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci)

Alena L. (76alenka) ID 45259 | ďalšie recepty

KOMENTÁRE (4) posledné: 12.5.2011, 16:14 | PRIDAŤ KOMENTÁR
Celkom: 427 (zobrazuje sa 111-120)<< predošlé 1,.,7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17,.,43 ďalšie >>
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu