. .. .. .. .. .. .
. .

RECEPTY > SLADKÉ JEDLÁ

Mária K. (konteska) ID 177553
.
Oblasť: IRSKO
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení)
Registrácia: 25.11.2010
Naposledy: 2.11.2022 18:06
Aktualizácia: 14.9.2011 19:39
INZERTNÉ FOTOGRAFIE 0
predám | kúpim
vymením | darujem | požičiam
zadarmo k objednávke
zľavy | akcie | odkazy
odkazy na aukcie
PREBIEHAJÚCE AUKCIE
PODMIENKY PREDAJA
HODNOTENIE 1
RODINNÉ FOTOGRAFIE 4
Rodinné fotky
Scrapbook
Módna show
Spokojní zákazníci
Moje hobby
Záhrada
Naše bývanie
Poradňa
Domáci maznáčikovia
Zberateľstvo
Naše úlovky
KOMENTÁRE
VTIPY 0
RECEPTY 99
NÁVODY 0
NÁZOV
prohledat zároveň postup a přísady
VŠETKY TYPY RECEPTOV | RECEPTY S POSTUPOM | RECEPTY PRE INŠPIRÁCIU
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY
Celkom: 9 (zobrazuje sa 1-9)

SLADKÉ JEDLÁ

České ovocné kysnuté knedlíky



POTREBNÉ PRÍSADY

500g poloh.múky, 270-300ml mlieka, 1/2 droždia, soľ, 2 PL kr.cukru, 1 vajce + maslo a na vrch mak, orechy, tvaroh -podľa chuti

POSTUP PRÍPRAVY

Milujeme ovocné knedlíky - buchty, hlavne tradičné české kynuté knedlíky, takže tu je pre Vás jeden skvelý recept od mojej českej svokričky..........

Pripravíme si klasika kvások - do teplého mliečka dáme trošku cukru a kvasnice. Necháme vzísť kvások. Zatiaľ do misy preosejeme múky, pridáme cukor podľa chuti, soľ a rozkvedlané vajíčko. Pridáme kvások a zamiešame cesto. Necháme vykysnúť. Po vykysnutí cesto buď premiešame s ovocím a robíme - gule, buchty, knedlíky, alebo si cesto rozdelíme na štvorčeky a naplníme. Ja som mala čerešne, a keďže to je malé ovocie, nechcelo sa mi každu jednu baliť, tak som si umyté čerešne dala do vykysnutého cesta a premiešala. Rukou som si z misky odoberala a na pomúčenej doske vytvarovala knedlíky. Cesto sa lepí, ale to nevadí, pracujeme s múkou a potom to je OK. Do veľkého hrnce dáme zovrieť vodu a pokiaľ sa rozvarí, tak nám knedlíky podkysnú. Do vriacej vody dáme knedlíky - záleží aký veľký je hrniec, ja som dala 10ks, ale treba počítaťs tým, že knedlíky ešte narastú. Varíme 4min, potom otočíme a varíme ďalšie 4 min. Potom ich vyberiem, hneď páradlom prepichne, aby vyšla para a riadne potrieme maslom.
Podávame buď s makom, tvarohom.........

Prajem dobrú chuť!

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník)

KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR

SLADKÉ JEDLÁ

Univerzálne kysnuté cesto :-)



POTREBNÉ PRÍSADY

350g polohrubej múky, 150g hladkej múky, 270-300ml mlieka, 5 PL práškového cukru - podľa chuti i viac, 21g droždia, 50g roztopeného masla, 1 vajíčko, štipka soli

POSTUP PRÍPRAVY

Vyskúšala som už rôzne kysnuté cesta, no toto je úžasné, jemné a vhodné na koláče, záviny, buchty, vianočku......... Neviem, či sa tu podobný recept nachádza, nepozerala som. Ja som vyskúšala rôzne kombinácie, no tieto ingrediencie mi vyhovujú najviac, preto si recept ukladám sem.

Pripravíme si kvások: dáme trošku zohriať mlieko, pridáme lyžičku cukru, rozmrvíme kvasnice a necháme vzísť kvások. Preosejeme múku, cukor - ten si upravte podľa seba, mi veľmi neobľubujeme sladké cesto, preto cesto nie je dosť sladké, tak si cukru pridajte. Rozpustíme maslo, rozšľaháme vajíčko a pridáme soľ a kvások. Každá múka inak vsaje mlieko, preto radšej dávam viac cca tých 300ml. Vymiešame hladké, nelepivé cesto. S cestom sa veľmi dobre pracuje, ak by sa trošku lepilo, podsypte múkou. Necháme 1 hod. vykysnúť. Po hodine cesto použijeme na koláče či závin. Pečieme na 180*C 10 min, potom teplotu znížim na 160*C. Niekedy hladkú múku mením za špaldovú - Kuchenmeister T 812 s ňou mám najlepšie výsledky.

Prajem dobrú chuť :-)

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 11 návštěvníkov)

KOMENTÁRE (1) posledné: 9.3.2021, 13:21 | PRIDAŤ KOMENTÁR

SLADKÉ JEDLÁ

Rýchly závin z jogurtu, špaldovej múky a ovocia :-)



POTREBNÉ PRÍSADY

250g špaldovej múky (ja používam Kuchenmeister 812), 150g bieleho jogurtu, 70g masla, 1 KL sódy bicarbóny, 1PL prášk. cukru. Tvarohová plnka: vaša obľúbená, tá moja je: 250g jemného tvarohu, 1 žĺtok, trochu škorice, 1-3 PL hnedého cukru + ovocie

POSTUP PRÍPRAVY

Inšpirovala som sa receptom z jedného časopisu, ale samozrejme ingrediencie a pomer surovín som si upravila a vznikol jeden receptík na rýchly a skvelý závin. A keďže je tam min.cukru je vhodný pre diabetikov a pri diéte. Samozrejme keď môžete, cukru si dajte kľudne podľa chuti.


Do misy preosejeme múku, cukor a sódu. Pridáme kúsky zmäknutého masla, jogurt a vypracujeme vláčne cesto. Môžeme si ho vypracovať na doske. S cestom sa dobre pracuje, je vláčne, ale keď bude lepiť, tak podsypte múku.Necháme chvíľu odpočívať, zatiaľ si zapneme rúru na 190*C a pripravíme si tvarohovú plnku podľa chuti. Zmiešame tvaroh, žĺtok, cukor, škoricu. Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto, rozotrieme tvarohovú plnku a uložíme ovocie. Ja som použila maliny. Cesto buď preložíme, alebo zrolujeme. Závin preložíme na plech s peč. papierom, ja mám dosť veľký, tak i závin má cca 40cm. Pečieme 30-35min. záleží však od rúry, preto radšej sledujte. Upečený zlatistý závin potrieme osladeným mliekom. Môžete pocukriť, u nás sa však necukruje :-)


Prajem dobrú chuť :-)

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 11 návštěvníkov)

KOMENTÁRE (2) posledné: 22.2.2016, 20:21 | PRIDAŤ KOMENTÁR

SLADKÉ JEDLÁ

Rýchle a menej kalorické jahodové knedlíky :-)



POTREBNÉ PRÍSADY

2 žĺtky, 80g masla, 40g hnedého cukru ( alebo podľa chuti), 250g jemného tvarohu, 200g špaldovej múky, štipka soli. Jahodová pena: jahody, biely jogurt, hnedý cukor podľa chuti, škorica. Na dochutenie: mak, orechy, tvaroh....

POSTUP PRÍPRAVY

Inšpirovala som sa receptom z relácie Kluci v akcii a urobila som si recept na knedlíky, ktoré su chutné, rýchle a tak trochu aj menej kalorické oproti kysnutým :-)


V miske si ručne zmiešame žĺtka, cukor a maslo. Postupne pridáme tvaroh a nakoniec preosiatu múku a soľ. Vypracujeme hladké cesto - podľa potreby dosypeme múku. Na pomúčenej doske si z cesta vytvarujeme valček, rozdelíme ho na rovnaké časti a do každej zabalíme jahodu alebo iné ovocie. Poriadne ovocie obalíme a ešte trošku pogúlame v múke. Dáme knedlíky variť do vriacej mierne osolenej vody a varíme ich na miernom ohni 7-10min. Potom ich vyberieme, páratkom prepichneme, aby vyšla para, opláchneme a trošku prelejeme maslom. Dochutíme podľa vlastnej fantázie :-) Z tejto dávky mi vyšlo 20ks, ale mala som extra veľké jahody.


Špaldovú múku používam od značky Kuchenmeister T812

Zobraz viac ...


ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník)

KOMENTÁRE (2) posledné: 27.6.2015, 17:40 | PRIDAŤ KOMENTÁR

SLADKÉ JEDLÁ

Špaldový makovo-orechový kvet :-)



POTREBNÉ PRÍSADY

550g špaldovej múky ( príp.hladkej), 2,5 dcl mlieka, 0,5 dcl letnej vody, cca 40g droždia, 5 PL cukru (ja som použila práškový), 50g masla, 2 žĺtka, trošku soli........na makovú plnku: cca 150g mletého maku, vanilkový cukor,práškový cukor - podľa chuti,a zaliate troškou horúceho mlieka.Orechová plnka: cca 150g orechov, cukor podľa chuti a horúce mlieko.

POSTUP PRÍPRAVY

Ponúkam recept na veľmi zaujímavý a krásny koláč.Možno vyzerá náročne,ale netreba sa báť a budete milo prekvapení,aké to bolo nakoniec jednoduché.

Do letného mliečka si dáme trošku cukru a kvasnice.Necháme kvások vzísť a medzitým si pripravíme do misy: preosiatu múku, cukor, soľ - premiešame.Pridáme rozpustené maslo,žĺtky,trochu teplej vody a hotový kvások.Varechou cesto spojíme.Ja som sa potom varechou netrápila,ale poriadne ručne vymiesila.Cesto je hutnejšie,ak sa Vá to bude zdáť veľa,tak si prilejte hneď viac mlieka.Dáme vykysnúť do tepla na 1 hod.

Pokiaľ cesto kysne, pripravíme si náplne klasicky ako do závinov.Po vykysnutí cesto rozdelíme na tri časti - dve rovnaké,jednu trošku väčšiu.S cestom sa výborne pracuje.Na pracovnej doske časť cesta vyvaľkáme do kruhu.Preniesieme na plech s peč.papierom, a rovnomerne rozložíme makovú plnku.Potom vygúľame ďalší kruh, preniesieme na makovú plnku a na cesto rozotrieme orechovú nápľň.Opäť vygúľame kruh, avšak málinko väčší ako tie predchádzajúce.Položíme na orechovú náplň a snažíme sa cesto pozastrkovať pod koláč,aby nám náplň nevytiekla. Takže to vyzerá takto:cesto, maková náplň, cesto,orechová nápľň a cesto.

Potom si naznačíme malý kruh v strede. Z toho kruhu urobíme nožom rezy - ja som ich mala 12.Každú časť vezmeme do ruky a dvakrát zatočíme.Ak sa vám dá,môžete i trikrát.Zatočíme všetky časti, upravíme do kruhu a necháme ešte cca 20 min. podkysnúť.Potom potrieme maslom,alebo vajkom a do stredu si dáme posekané orechy. Pečieme na 180 *C cca 20 - 25 min.Záleží od Vašej rúry, proste do zlatohneda :-)

Zobraz viac ...


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 4 návštěvníci)

KOMENTÁRE (14) posledné: 18.2.2015, 15:08 | PRIDAŤ KOMENTÁR

SLADKÉ JEDLÁ

Špaldový ovocný koláč :-)



POTREBNÉ PRÍSADY

350g špaldovej múky, 350ml kyslého mlieka (cmaru), 3 PL medu (podľa chuti viac či menej), 50 g klasického masla alebo 1PL kokosového alebo orechového oleja,1 ML škorice, 1 ML sódy bicarbóny, kôra z jedného citrónu + ovocie napr. 3-4 ks jablká, hrušky, rebarbora.....a trošku medu a škorice, orechy,mandle....

POSTUP PRÍPRAVY

Tento recept je klasický,akurát ja som si ho pozmenila na zdravšiu verziu.Takže ako prvé si dáme rozpustiť maslo alebo olej a potom ho dáme schladiť.Ovocie nakrájame na mesiačiky,posypeme škoricou a pokvapkáme medom a necháme odpočívať pokiaľ si pripravíme cesto.Do misky dáme múku,škoricu,sódu,dobre umutú a postrúhanú kôru z citróna, med,prilejeme vychladnuté rozpustené maslo alebo olej a nakoniec cmar.Všetko spolu vareškou zmiešame,vôbec sa s tým nebavkáme.Do maslom vymazanej koláčovej formy cesto stierkou rovnomerne rozotrieme a poukladáme ovocie.Ak chcete môžte ešte posypať orechami,mandlami.....Pečiem na 180 *C cca 40 - 45 ale záleží od trúby,preto radšej sledujte.

Je to môj obľúbený koláčik,pretože je veľmi rýchly,chutný a nezašpiním moc riadu.Najlepší je rebarborový,je taký kyslastý a lahodný (rebarboru nakrájam,zalejem medom a nechám postáť,potom zlejem prebytočnú vodu,ktorú rebarbora pustí). Cesto je trošku vyššie,my to máme radi,ale kľudne stačí len 300g múky a 300 ml cmaru -mám vyskúšané.

Prajem dobrú chuť :-)

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 10 návštěvníkov)

KOMENTÁRE (2) posledné: 29.4.2015, 12:11 | PRIDAŤ KOMENTÁR

SLADKÉ JEDLÁ

Zdravé špaldové palacinky (bez kravského mlieka,vajec a cukru) :-)



POTREBNÉ PRÍSADY

200g špaldovej múky, 50g pohánkových vločiek, cca 600 ml sójového mlieka, 1 PL sójového alebo klasického masla, 1 PL agávového sirupu, štipka morskej soli

POSTUP PRÍPRAVY

Do letného mliečka pridáme maslo, múku, vločky, Agave a štipku soli.Všetko spolu zamiešame, kľudne aj ponorným mixérom na polohusté cesto.Necháme asi 20 min. postáť.Prvý krát palacinkáreň potrieme maslom a zvoľna prepečieme dôkladne z obidvoch strán.Ostatné palacinky sa mastiť nemusia, vôbec sa neprilepujú.
My ľúbime citrónové palacinky: palacinku pokvapkáme citrónovou šťavou,posypeme čistou škoricou a polejeme javorovým sirupom.Alebo len natreté Melasou.Samozrejme záleží od Vašej chute,takže palacinky si naplňte podľa seba.Ja preferujem zdravú a diétnu verziu a chutia aj tak. Z tejto dávky vyšlo cca 14 menších ks,ale záleží aj od hrúbky cesta a veľkosti panvice.
Keďže sú bez cukru,palacinky sa môžu použiť aj na slano naplnené podusenou zeleninou.

Prajem dobrú chuť :-)

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 9 návštěvníkov)

KOMENTÁRE (8) posledné: 23.5.2013, 18:22 | PRIDAŤ KOMENTÁR

SLADKÉ JEDLÁ

Skvelé palacinky,ktoré sa nelepia :-)



POTREBNÉ PRÍSADY

360g hladkej múky, 400ml mlieka, 200ml minerálnej vody, 50g masla, 50g cukru, 2 vajcia,štipka soli

POSTUP PRÍPRAVY

Shrove Tuesday - Pancake Day je v Írsku fašiangový utorok - palacinkový deň.Je to posledný deň pred pôstom,kedy sa môžme napapkať sladkým jedlom.Tak ako sa na Slovensku robia fánky,šišky a pod,tak tu a pravdepodobne aj v Anglicku a anglicky hovoriacich krajinách sú to práve palacinky.Rozhodla som sa teda,že pridám recept na výborné palacinky,ktoré sa pri pečení nelepia:

Do letného mliečka pridáme maslo,preosiatu múku,vajcia,soľ,minerálku a cukor-samozrejme podľa chuti pridáte viac,alebo menej.Všetko spolu mixérom vymiešame do hladka.Panvicu pred prvou palacinkou potrieme olejom,alebo maslom a nalejeme cesto.Ostatné palacinky sa už nemusia pred naliatím na panvicu potierať,a cesto sa vôbec nelepí.Hotové palacinky si pripravíme a ozdobíme podľa chuti, v mojom prípade trošku netradične: palacinku dobre pokvapkám citrónom, pridám kyslú smotanu vymiešanú s práškovým cukrom a posypem škoricovým cukrom.Keďže o tvarohu tu môžem len snívať obľúbili sme si takúto variantu. V každom prípade vyskúšajte a uvidíte,že palacinky nemusia byť len s tvarohom alebo s marmeládou.
Z tejto dávky je asi 15 -16 palaciniek,čo pre mňa a manžela bohate stačí.

Prajem dobrú chuť :-)

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 10 návštěvníkov)

KOMENTÁRE (8) posledné: 5.7.2018, 14:19 | PRIDAŤ KOMENTÁR

SLADKÉ JEDLÁ

Jablkovo - škoricové lievance :-)



POTREBNÉ PRÍSADY

500g pol.múky, asi 80g kr.cukru ( záleží od chuti a od sladkosti jabĺk), 1 l mlieka, 2 vajcia, 5-6 jabĺk, 1 prášok do pečiva,škoricový cukor.

POSTUP PRÍPRAVY

Vyšlaháme cukor so žĺtkami,pridáme vlažné mlieko,múku a najemnučko postrúhané jablká.Nakoniec pridáme prášok do pečiva a tuhý sneh z bielkov.Podľa potreby prisypeme múku,alebo dolejeme mlieko.Na malom množstve oleja lievance zvoľna opekáme z obidvoch strán.Ide to pomalšie,ale výsledok stojí za to.Ešte teplé polejeme rozpusteným maslom ( nemusíme ) a posypeme škoricovým cukrom.

Prajem dobrú chuť !

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 18 návštěvníkov)

KOMENTÁRE (6) posledné: 5.11.2011, 18:09 | PRIDAŤ KOMENTÁR
Celkom: 9 (zobrazuje sa 1-9)
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu