Jana A. (janeinka1) ID 54349 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 27 návštěvníkov)
Celozrnný ražný chlieb, jednoduchý a chutný!
[ recept č. 9969 zo dňa 2.1.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Prísady: -400 ml vody - 1 lyžička slnečnicového oleja - 2 lyžičky soli - 1,5 lyžičky cukru - 2 lyžičky sušeného mlieka - 240 g pšeničnej chlebovej múky (T650) - 460 g ražnej celozrnnej múky - 21 gramov čerstvého droždia alebo 2 lyžičky sušeného - kto chce, môže pridať slnečnicu, ľan, sezam...
POSTUP PRÍPRAVY
Prísady dáme do domácej pekárne v poradí: voda, olej, cukor, droždie, sušené mlieko, pšeničná chlebová múka, ražná celozrnná múka a nakoniec soľ. Pečieme na programe pre celozrnný chlieb, 1000 gramový. Do chleba som pridala aj slnečnicu, ľan a sezam a chlebík bol naozaj chutný! Mám ho aj na reze, len nie je príliš podarený, krájala som za horúca, lebo som naňho mala neskutočnú chuť :)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Chlebík na reze :)
Mňam! |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Majka B. (Maayaa) ID 317173 (26.10.2015, 14:47) |
ahojte, ja by som sa chcela spytat ako dosiahnete to, aby ten chlebik bol tak rovnomerny? Ked ho robim podla receptu, ze len pridam ingrediencie a pekarnicka aj hnetie, kysne, pecie, tak moj bol taky skaredy. Na jednej strane bola kopa cesta a na druhej skoro ziadne. Vy ho aj upavujete pred pecenim? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta H. (marta 52) ID 233767 (4.7.2012, 15:26) |
Tak ten sa podaril! Mnam. Susene mlieko som nedavala, lebo nemam, a - nemam ani pekarnicku. Ale nevadi. Takze ako tiez nemate pekarnicku, tak si spravte kvasok - voda, drozdie, cukor, za lyzicu muky. Potom vymiesajte cesto, inac je poriadne tuhe, ale to si nevsimajte. Zakryte utierkou a nechajte kysnut asi hod. Potom prehnietit a vytvarovat bochnik, nechat este pokysnut, kym sa rura vyhreje, narezat a potiret vodou a sup do vyhriatej rury - 240 stupnov. Po 15 minutach stisit na 180 a piect asi 3/4 hod. Pocas pecenia som ho raz vytiahla a este natrela vodou. Plech som vymastila a posypala mukou, ale neviem, ci je to potrebne. Mozno ani nie. A cesto sa nerozteka, takze mozte pouzit plochy plech. Nemusi byt vo forme. Dobru chut! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Mária K. (masenka) ID 166, mimibazar.sk/masenka (23.9.2009, 12:05) |
Dnes som ho upeikla,je fantasticky,pridala som dve velke lyzicke kyslej smotany, lanove semiacka,ovsenne vlocky a chlebove korenie. Mnaaaam Pridavam medzi oblubene chlebiky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Marta H. (marta 52) ID 233767 (4.7.2012, 15:27) |
Co je to chlebove korenie? Co v nom je? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana Abelovská (janeinka1) ID 54349 (21.10.2009, 20:55) |
Tak som rada, ze ma aj fanusikov, my ho mame radi a dakujem za inspiraciu, s kyslou smotanou vyskysam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
j t. (dzordzo) ID 86189 (9.3.2009, 17:19) |
Je fantastický Badymu a Kodymu veľmi chutil , piekol som ho už druhý krát a zostal z neho jeden žganec , ale ak Vám taký chutí, proti gustu žiadny dišputát. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Katka K. (katka13122) ID 6222, mimibazar.sk/katka13122 (18.1.2009, 14:59) |
ako mam upravit recept ked tam chcem dat normalne mlieko nie susene??maly ma alerg.na mlieko |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana K. (Siu) ID 8856 (2.2.2012, 14:25) |
...našla som v knižke s receptami na chlieb v domácej pekárničke: AK sušené mlieko nahradíme čerstvým, musíme upraviť pomer vody tak, aby spolu neprekočili predpokladané množstvo tekutiny v recepte. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana K. (Siu) ID 8856 (2.2.2012, 14:22) |
to by zaujímalo aj mňa!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Marcela T. (marcela) ID 5 (7.1.2009, 20:26) |
Asi ma porazíííííííííííí Mám ho práve v DP a nejako mi nenakysol, išla som presne podľa receptu. Už dostanem asi infarkt z tých chlebov , keby som nemala pekáreň za 4 litre, tak už letí von oknom!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Olga F. (honda) ID 29673 (8.1.2009, 18:56) |
Odporúčam úpiecť tento-určite sa podarí: 4 dl vody,600 g múka-miešam hladkú,vyrážkovú a grahamovú-tak na tretiny,2 lyžičky soľ,1 lyžica ocot,2 lyžice olej,2 lyžičky sušené droždie,2 uvarené popučené zemiaky,-rasca celá,mletá,semiačka-všetko podľa toho ako máte radi. Ja dávam program Klasik na 3,30 hod-korka tmavá. Je výborný. Skúste a dajte vedieť. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana Abelovská (janeinka1) ID 54349 (8.1.2009, 18:27) |
To ma veľmi mrzí Tiež som narazila na recepty, ktoré sa mi nepodarili, je to hrozné, raz to víde, občas nie...môže tam byť veľa príčin, zlé kvasnice a podobne... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marcela T. (marcela) ID 5 (7.1.2009, 21:05) |
Takže už som ho vytiahla, chvalabohu je prepečený a chuťovo je super. Len je taký nenadýchaný, taký trošku ubitý. Neviem, nepomohlo by viac kvasníc? Čo poviete?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Miruška B. (miruška) ID 1104, mimibazar.sk/minik (2.1.2009, 16:10) |
Ahojky, práve som dala prísady do pekárničky, no cesto sa mi zdá mooooc husté.... Má to tak bbyť? Mirka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana Abelovská (janeinka1) ID 54349 (2.1.2009, 20:04) |
Je to v poriadku, chleby z celozrnnýh múk sú celkovo hutnejšie a ťažšie, pokiaľ ste dodržali postup tak je to určite v poriadku  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Miruška B. (miruška) ID 1104, mimibazar.sk/minik (2.1.2009, 20:37) |
áno , chlebík je už na svete, a je božský, veľmi nám chutil a to sme doň zabudli pridať sušené mlieko.... , no chvalaboho dopadol fantasticky a polovica už je fuč , ODPORÚČAM všetkým čo milujú DOMÁCU PEKÁREň  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  | Jana Abelovská (janeinka1) ID 54349 (2.1.2009, 22:27) |
Tak to som neskutočne rada, že chutil rovnako ako nám doma! A aspoň ste odskúšali, že to ide aj bez sušeného mlieka Tak teda dobrú chuť!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  | Mirka D. (mirkadanyi) ID 105765 (11.6.2012, 9:51) |
chcela by som sa spýtať kde kupujete tú múku pšeničnú chlebová aj tú ražnú? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | |  |  | Marta Ľ. (modrooka172) ID 219079 (11.6.2012, 12:21) |
Ahoj Mirka...múky , ako je pšenično ražná, ražná, grahamová, špaldová kúpiš v Kauflande a podľa mňa aj za primeranú cenu , nájdeš ich aj v Tescu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Maja I. (maya86) ID 29246 (2.1.2009, 16:35) |
ahoj, síce som tento chlebík nepiekla, ale aj keď pečiem iný, vždy je cesto husté |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Ivka V. (iviatko) ID 262, mimibazar.sk/iviatko (2.1.2009, 22:38) |
ja mam skor redsie cesto, skusala som aj z raznej muky, ale nechutil nam, tak ju pridavam tak 400g hladkej a 100/150g raznej, je uzasny  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  | Jana Abelovská (janeinka1) ID 54349 (2.1.2009, 22:49) |
Áno, môže sa to všeliako kombinovať, podľa chuti  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |