Elena Š. (*ela*) ID 4972 |
|
Oblasť: Bratislava |
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení) |
Registrácia: 16.7.2006 |
Naposledy: 14.2.2024 19:08 |
Aktualizácia: 8.7.2023 18:53 |
|
|
|
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 258 návštěvníkov)
SILVESTROVSKÁ KAPUSTNICA super de luxe špeciál :-)
[ recept č. 9821 zo dňa 26.12.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
rozpis pre 10 osôb:
3 l vody *
1 KL čierneho celého korenia *
1 KL čierneho mletého korenia *
2 KL rasce *
4 zrnká nového korenia *
2 ks bobkového listu *
2 zrná jalovca (borievky) *
35 g sušených húb *
1 kg kyslej pokrájanej kapusty *
1/2 kg údenej krkovičky *
olej *
350 g bravčového pliecka *
2 cibule *
1 ČL červenej papriky *
5 sušených sliviek *
100 g údenej slaniny *
6 strúčikov cesnaku *
1/2 kg údenej klobásy *
2 zemiaky *
500 ml kyslej smotany
POSTUP PRÍPRAVY
O tejto vynikajúcej kapustnici som počula moju maminu spievať niekoľko rokov vždy v decembri ódy. Mávali ju totiž v práci každoročne na predvianočnom večierku. Bola to špecialita jedného kolegu, ktorý vlastnil "know-how". Mamina si recept pýtala niekoľko rokov, už som ani nedúfala, že ho niekedy donesie... A stalo sa! Odvtedy robievam túto kapustnicu každoročne v obrovskom hrnci a recept je veľmi žiadaný - odovzdávam ho ďalej. :-) Tak sa oň podelím aj s Vami. Minulý rok som postup nafotila, ale po Novom roku už recept nebol aktuálny, tak ho sem dávam až teraz. Varenie je rozdelené na 2 dni a samozrejme odležaná kapustnica je najlepšia.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
1. Nachystáme 1 KL čierneho celého korenia, 1 KL čierneho mletého korenia, 2 KL rasce, 4 zrnká nového korenia, 2 ks bobkového listu, 2 zrnká jalovca (borievky) a 35 g sušených húb. |
|
2. Všetky prísady z bodu 1 dáme variť do hrnca s 3 litrami vody. |
|
3. Po pol hodinke varenia pridáme nakrájanú kyslú kapustu, ... |
|
4. ... po ďalšej pol hodinke varenia pridáme do hrnca na kocky nakrájanú údenú krkovičku. |
|
5. Medzitým na oleji speníme 1 na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky nakrájané bravčové pliecko a červenú mletú papriku a chvíľu dusíme. |
|
6. Mäso pridáme do hrnca spolu s 5 sušenými slivkami a varíme spolu cca 1 hodinu. |
|
7. Údenú slaninu nakrájame na drobné kocôčky, vyškvaríme ju, oškvarky pridáme ku variacej sa kapustnici ... |
|
8. ... a na masti, ktorá nám zostala po oškvarkoch speníme druhú cibuľu, čo sme mali nachystanú. |
|
9. Osmaženú cibuľu pridáme do hrnca spolu s cesnakom nakrájaným na plátky. Necháme ešte chvíľu povariť a to bude na dnes všetko. Hrniec odložíme do chladu a 24 hodín si ho nevšímame. |
|
10. Na druhý deň privedieme "skorokapustnicu" do varu, pridáme klobásu. Tu sú 2 možnosti. buď ju dáme nakrájanú na kolieska hneď alebo ju dáme variť vcelku a na kolieska ju nakrájame až po uvarení. |
|
11. Medzitým postrúhame 2 zemiaky, pridáme ich do hrnca a všetko spolu varíme necelú polhodinu. |
|
12. Naposledy sa pridá kyslá smotana a všetko ešte necháme chvíľu povariť. |
|
13. Odležaná kapustnica je najlepšia! |
|
14. My si bez nej Silvester a Nový rok už ani nevieme predstaviť. :-) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 52 (zobrazuje sa 41-52) | << predošlé 1, 2, 3 |
Slavomíra K. (SlavomiraK) ID 50087 (21.12.2009, 13:23) |
A ešte malá drobnosť. Nbudúce pridám hríby aj slivky, o tie sa včera všetci skoro pobili. No a 5 sliviek pre 10 ľudí je fakt málo. |
ODPOVEDAŤ |
| | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (22.12.2009, 20:09) |
Jasné, treba si pomery upraviť podľa svoho gusta. |
ODPOVEDAŤ |
Slavomíra K. (SlavomiraK) ID 50087 (21.12.2009, 13:15) |
Milá Elenka, ďakujem ti za úžasný recept. Kapustnicu robievam každoročne, vždy je super, ale tvoj postup ma zaujal, skúsila som, trošku som si ju prispôsobila (namiesto pliecka som použila karé ) a varila v pomalom hrnci. Ale aj tak vďaka tomu postupnému pridávaniu prísad dostala úžasnú vyváženú chuť. Mali sme ju včera na oslavu narodenín, na Štedrý večer už bude len hrachová, ako je tu zvykom. Ale na Silvestra si ju asi zopakujeme. |
ODPOVEDAŤ |
| | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (22.12.2009, 20:08) |
Som rada, že má kapustnica taký úspech. Aj my sa už na ňu tešíme, ale musíme počkať až do Silvestra. Na Vianoce mávame inú kapustničku. Vianočná je úplne iná než silvestrovská , ale obe sú naše obľúbené. |
ODPOVEDAŤ |
| Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (6.12.2009, 18:24) |
juj, ale som si chute narobila!!!!Už sa neviem dočkať vianoc a silvestra!!! |
ODPOVEDAŤ |
| | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (6.12.2009, 19:44) |
Som na tom podobne. |
ODPOVEDAŤ |
| Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (29.11.2009, 1:13) |
Ahoj Elenka. Kapustničku som zase robila. http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=627352 Chutilo nám veľmi. Kapustu som mala od Mirky ,ktorú robili spolu s Janinkou. .. ..... |
ODPOVEDAŤ |
| | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (6.12.2009, 17:45) |
Ahoj Zlati! Taklto sa teším. A teším sa aj na to ako si pošmáknem na kapustničke na Silvestra. Kapustu budem mať tiež domácu - tradične od našich. |
ODPOVEDAŤ |
| Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (7.4.2009, 11:39) |
Elenka, prvý krát som ju jedla u Janky. Teraz, som ju pripravovala na Igorove narodeniny. Mala veľký úspech. Ďakujem za výborný receptík. |
ODPOVEDAŤ |
| | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (29.4.2009, 17:52) |
Zlati, teším sa, že má kapustnička úspech aj takto "mimo sezóny". Takéto hutné polievky sú na oslavy ako stvorené. Vyskúšaj ešte mexickú chilli polievku od EmKy. A to, že sa nechá Janka na túto kapustnicu zlomiť, som ani nedúfala - keďže má svoj osvedčený receptík. Teším sa o to viac. |
ODPOVEDAŤ |
| Miruška B. (miruška) ID 1104, mimibazar.sk/minik (5.1.2009, 13:25) |
, robili sme ju hneď po Novom roku , na je tutová, odložená k mojim tip-top receptom, výborný recep , určite nebola robená naposledy , mirka |
ODPOVEDAŤ |
| | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (8.1.2009, 22:35) |
Mirka, som rada, že má kapustnica taký úspech. Škoda, že nemôžem všetky tie pochvaly odovzdať maminkinmu kolegovi. Určite by sa veľmi tešil. |
ODPOVEDAŤ |
| Jana S. (Popka) ID 40159 (1.1.2009, 2:16) |
Ahoj Eli, poviem Ti, že kapustnička je vynikajúca. Ja som vždy varila výbornú, ale táto nemá chybu! Tá chronológia v príprave zaručuje vynikajúci finálny produkt. Odteraz už len varím po Tvojom. |
ODPOVEDAŤ |
| | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (1.1.2009, 11:34) |
Ahoj Jani, ani si nehovorila, že sa chystáš variť túto "moju" kapustnicu. Teším sa. Ešte raz pozdravujem celú rodinku a PF 2€€9. |
ODPOVEDAŤ |
| Mariana P. (mamina3) ID 33839 (31.12.2008, 13:25) |
Teeeda vyzerá suprovo , ale poviem ti hotová alchýmia........ |
ODPOVEDAŤ |
| | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (1.1.2009, 11:31) |
Hmmmm a ako chutí... Mňam! Ten postup možno vyzerá komplikovane, ale nie je. Je to časovo náročnejšie, ale popri varení stíham aj kopec iného. Určite sa oplatí dodržať časovú postupnosť. Výsledok je vynikajúci. |
ODPOVEDAŤ |
| Adriana G. (SewingPug) ID 24948, mimibazar.sk/sewingpug (31.12.2008, 10:40) |
vcera sa dovarila a uz sme tolko ochutnavali ze skoro ani neostala, je vynikajuuuca dakujeme za recept a zelame vsetko dobre a uzasny novy rok 09 |
ODPOVEDAŤ |
| | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (31.12.2008, 12:58) |
Tešííím sa. Ďakujem a taktiež želám všetko dobré, veselého Silvestra a PF 2009. |
ODPOVEDAŤ |
| Mária P. (Mayka) ID 13577 (31.12.2008, 10:28) |
tak a ide sa na to. |
ODPOVEDAŤ |
| | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (31.12.2008, 13:00) |
Len ju treba nechať odležať, zajtra bude akurát. |
ODPOVEDAŤ |
| Andy S. (vred) ID 70577 (26.12.2008, 22:46) |
Ahoj Elenka, no konečne sme sa dočkali toho receptu. |
ODPOVEDAŤ |
| | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (27.12.2008, 9:25) |
Ahoj Andy, tak teraz šup-šup do obchodu nakúpiť všetko potrebné a môžeš kuchtiť. |
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 52 (zobrazuje sa 41-52) | << predošlé 1, 2, 3 |