. .. .. .. .. .. .
. .

Vianočka - RECEPT 9746

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

DOMÁCE PEKÁRNE

ID 58 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 27 návštěvníkov)


Vianočka


[ recept č. 9746 zo dňa  ]


Vianočka


POTREBNÉ PRÍSADY

250 ml vlažného mlieka, 100g cukru, 1 vanilkový cukor, 125g rozpusteného masla, 2 vajcia, štipka soli, 250g hladkej múky, 400g polohrubej múky, 1,5 lyžičky sušeného droždia, 100g hrozienok, mandle, vajce a maslo na potretie

POSTUP PRÍPRAVY

Keďže ide o recept do domácej pekárne, postup nie je zložitý, všetko postupne dať do pekárne a zapnúť na program cesto, ten môj trvá 1 h 50 min.
Cesto vyberiem krásne nakysnuté a rozdelím na polovicu (ak nerozdelím, vyjde jedna obria vianočka ako na hlavnej foto). Potom upletiem z 9 častí vianočku (obrázkový postup som pridala z internetu, moje fotky neboli tak pekné a priamo adresu mi sem nejde vložiť). Potriem vajíčkom a posypem mandľami.
Dôležité je, že až po upletení zapnem rúru a ešte kým sa rúra vyhreje na 160 stupňov vianočka kysne. Hoci to znie divne, pečiem ju na 160 stupňov 1 a pol hodiny, prvú pol hodinu rúru neotváram aby nesplaskla. Po pol hodine ju vyberiem a prikryjem alobalom. Potom zase mierne dopekám. Keď sa pečie takto pomaly tak je krásne nakysnutá a nie je vysušená.
Keď ju vyberiem von, ešte ju potriem rozpusteným maslom.
Vyskúšajte, je výborná a hlavne nebolia ruky z miesenia cesta :)


OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI


Cesto rozdelím na polovicu lebo krásne vyjdú dve vianočky. Každú polovicu rozdelím na 8 rovnakých dielov. 1 diel dám nabok.


7 dielov ušúľam na rovnako dlhé valčeky, ja mám silikónovú podložku vo veľkosti plecha a je to super pomocník. 4 diely dám vedľa seba.


Ak toto niekto nerobil tak to vyzerá ako veľká veda ale nie je, treba sa poriadne pozrieť na obrázok a je to hračka. Začínam pletením tak, že prehodím vnútorné valčeky a potom postupne pridávam vonkajšie. Ťažko sa to píše ale ľahko robí. Až raz človek príde na to ako, tak už to ide rýchlo...


Takto to má pokračovať


Takto sa položí spodná časť na plech. Ja dávam papier na pečenie potretý preistotu olejom. Do vianočky rukou spravím žliabok aby ďalšie poschodie lepšie držalo.


Druhé poschodie sa robí jednoducho, z troch valčekov upletiem cop a dám na prvé poschodie.


Posledný kúsok cesta rozdelím na polovicu a vyšúľam dva tenké valčeky, tie už iba obtočím jeden o druhý, snažím sa ich urobiť čo najdlhšie a konce zahnúť až pod spodok vianočky. Pozor aby na vrchnom cope neboli trhliny, vyčnievajúce hrozienka a podobne lebo vám v rúre pri kysnutí praskne. Na chuti to ale samozrejme nevadí. Potriem žĺtkom a posypem mandľami. Zapichnem tri špajle aby sa nezrútila z toho tepla čo ju čaká :) A šup s ňou do rúry. Toto je už môj originál.


Rúru nastavím na rovnomerné pečenie, 160 stupňov a budík na pol hodinu.


Takto vyzerá po pol hodine, skoro ako hotová ale zdanie klame, v nútri je úplne surová. Ako vidieť na foto, vľavo od stredu mi prameň praskol, mala som tam trčiace hrozienko ale nechcelo sa mi pliesť ten vrchný prameň znovu.


Prikryjem alobalom a pečiem ďalšiu hodinku. Po pol hodinke preistotu skontrolujem ale keď vyťahujem špajlu tak ešte nie je čistá, cesto sa lepí.


A toto je výsledok. Ešte ju potriem maslom aby kôrka bola mäkká. Moja foto síce nie je na výstavu ale chuťovo je výborná. Vraj je najlepšia keď sa aspoň deň-dva odleží ale toľko u nás ešte nevydržala... Budem sa tešiť na vaše komentáre :)



OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
<< Kvitnúci čaj......večná láska | Vianočka | Rezy Rigoletto >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Martina V. (BiancaPa) ID 107766 (29.1.2012, 13:00)
Zuzka dakujem za receptik, nijaku inu uz ani nebudem robit! Cesto super nebolo treba pouzit ani muku na dosku, krasne sa s nim pracovalo. Krasne narastie a chut (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) a je to pravda cim dlhsie je tym je lepsia. (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Zlatica T. (zlatúšik) ID 5950, mimibazar.sk/zlatusik (23.12.2009, 17:37)
Zuzka, ďakujem za recept, vianočka je skvelá ... tu je moja: http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=21592 Namiesto sušeného droždia som dala 32 g čerstvých kvasníc a plietla z 9 pásikov
ODPOVEDAŤ
Martina P. (rikinka) ID 16490 (20.9.2009, 11:26)
Ahoj Zuzka.

Robila som včera tvoju vianočku. Cesto mi prekrásne nakyslo v DP, aj vianočku sa mi podarilo zapliecť, čo som si myslela, že sa s ňou budem trápiť, lebo som nemala pri sebe laptop, ale upiekla sa mi takáá "chudobná" *-), chudá - na plechu vela nenakysla... Urobila som tam chybu, že ked som ju uplietla, hneď som ju potrela žĺtkom a nemala som, ak som chcela, aby mi ešte narástla?? *-) Tú prvú som nechala len tak na plechu, pokiaľ som uplietla druhú a potom som ich dala obe piecť. Takže dlho som ich ešte dokysnúť na plechu nenechala....
A ešte jedna otázočka - ako a kde ju mám skladovať, ak ju budem piecť večer alebo ako včera - v noci - na ráno - aby ráno nebola taká tuhá ale aj vrch mäkkučký?

Inak vianočka (Y) (Y) (Y), veľmi nám chutila a ak mi poradíš, kde som urobila chybu, chcela by som ju vyskúšať znova v sobotu

Ďakujem pekne (L)
ODPOVEDAŤ
Zuzana Šimkovičová (premamu) ID 58, mimibazar.sk/premamu (31.10.2009, 11:07)
Mati,

vianočku po upletení treba rozhodne nechať nakysnúť. Tým že ju pletieš tak trochu spľaskne, potrebuje čas aby sa nafúkla.

Skladovanie kým je ešte horúca vytiahnutá z rúry odporúčam aspoň do čistej utierky ale ak ti chutí viac mäkká kôrka ako chrumkavá tak ju hneď ešte horúcu potri roztopeným maslom. Maslo sa vsiakne. Ja mám vianočku radšej na vrchu chrumkavú ale maslom takto potieram pečené buchty.

Recept som už dávala dávno, tak prepáč že odpisujem neskoro, ak je recept starší je lepšie ak pošleš správu cez odkaz.

Dúfam že tá ďalšia sa ti už vydarí, do Vianoc máš ešte čas trénovať (L)

Zuzana
ODPOVEDAŤ
Iveta P. (narcis26) ID 42855, mimibazar.sk/narcis26 (7.4.2009, 13:24)
Zuzka vianočka je (Y) (Y) (Y) vyšli mi dve a namiesto sušeného droždia som dávala klasické čerstvé (clamp) (clamp) (clamp) chuťovo je veľmi mňamóóózna jednu sme zjedli hneď skoro ešte teplúúú ;-) ;-) a tu je tá moja http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=482364 a ešte raz http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=482367 (zajic) (zajic) (zajic) prajeme krásne sviatky (velikonoce8) (velikonoce7) (velikonoce15) (velikonoce19) (velikonoce16) (velikonoce18) (velikonoce20) (velikonoce5) (velikonoce3) (velikonoce11) (velikonoce14)
ODPOVEDAŤ
Zuzana Šimkovičová (premamu) ID 58, mimibazar.sk/premamu (7.4.2009, 23:12)
Ivetka,

som rada že chutila, tiež sa ju chystám cez víkend robiť. Už to vidím, ako sa zase po nej len tak zapráši (zajic).

Vidím podľa foto že sa ti fakt podarila, s čerstvým som ešte neskúšala, vyskúšam. (Y)

Prajem krásnu Veľkú noc. (velikonoce7)
ODPOVEDAŤ
tina v. (vimar77) ID 56198 (25.1.2009, 20:13)
Dakujem za recept, vcera som ich robila, boli JEDNODUCHO BOZSKE::: ;-) ;-) (Y) (Y) (Y)
Akurat som ich plietla podla toho navodu, co je na www.domacipekarny.dama.cz, robila som ich z 6 pramenov kazdu a tiez som zapekala prvych 5 min. pri 240 st a potom asi 40 min. pri 170 st. Boli trosku tmave, nabuduce dam skor alobal...
Najlepsie kompliment mi spravila dcera, ze taku skvelu este nikdy nejedla, dala si na ranajky a aj na veceru....
S maslom, mňam. (clamp) (clamp) (clamp)

Tu je moj vytvor (uplne prve vianocky)
http://4.bp.blogspot.com/_TbMetxjii2Q/SXyBZOEVOmI/AAAAAAAAAYw/LtzuMQsPScQ/s1600-h/P1010054.JPG
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu