
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
TORTY |
Aneta S. (ssassanka) ID 40362 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 9 návštěvníkov) Dokonalá pomarančová torta s makom[ recept č. 8345 zo dňa 30.10.2008 ] ![]() POTREBNÉ PRÍSADY Korpus: - 150 g hladkej múky - 2 ČL prášku do pečiva - 150 g mletých mandlí - 3 PL maku - 3 veľké vajcia - maslo na vymastenie formy - 100 g krupicového cukru Na pomarančový sirup: - 2 stredne veľké pomaranče, poriadne umyté - 400 ml vody - 350 g cukru Na pomarančový krém: - 8 žĺtkov - šťavu a nastrúhanú kôru z jedného veľkého pomaranča a jedného citrónu - 100 g krupicového cukru - 100 g masla POSTUP PRÍPRAVY Túto tortu som robila kamarátke k 21. narodeninám a mala obrovský úspech. Zjedli sme ju v priebehu jedného dňa:-D Krásne vyzerá a chutí božsky. Originálny recept je na http://www.apetitonline.cz/recept/334/dort_s_pomeranci_a_makme.html OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ![]() Najprv si urobíme sirup. Pomaranče si nakrájame na polcentimentrové plátky. ![]() Pomaranče, vodu a cukor dáme do kastrólika a varíme (ale len jemne, necháme len prebublávať) 20 minút, kým kôra nezosklovantie. Sirup necháme vychladnúť. ![]() Tortovú formu o priemere 20 alebo 23 cm vymastíme. Ja som dala naspodok pre istotu aj kruh papiera na pečenie. Na dno formy poukladáme najkrajšie plátky pomaranča, ktoré sa varili so sirupom. Mne ich vyšlo 8. Zvyšné pomaranče sceďte; sirup uchovajte zvlášť. 100 g pomerančovej zmesi potom rozmixujte so 70 ml sirupu, ideálne do ide ponorným mixérom. ![]() Múku, prášok do pečiva, mandle a mak premiešajte v mise a dajte bokom. ![]() V mise, najlepšie kovovej, prešľahajte vajcia s cukrom, až začne zmes pripomínať hustú smotanu; trvá to asi sedem minút. Do vajec s cukrom okamžite vmiešajte pomarančové pyré, najlepšie metličkou. Pracujte opatrne, aby pena nespadla. ![]() Rýchlo, ale opatrne a veľmi ľahko primiešajte zmiešané suché prísady. Vlejte zmes do pripravenej formy, vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov (horúcovzdušná 160) a pečte 40–45 minút, až je cesto zlaté a pružné. Otestujte vpichnutím špajdle – nemali by na nej ostať vlhké odrobinky. Tortu nechajte vychladnúť vo forme, najlepšie na mriežke. Vyklopte, aby se pomaranče ocitli navrchu. ![]() A teraz krém. Prešľahajte žĺtky so šťavou z citrusov a cez sítko preceďte do misky. Pridajte cukor, maslo a nastrúhanú kôru. V kastróliku priveďte vodu k varu, nechajte mierne variť. Nad hrniec posaďte misku s vaječnou zmesou a premiešavajte ju, až hmota zhustne tak, aby nestekala z obrátenej lyžice. Krém nechajte vychladnúť. ![]() Vychladnutý korpus rozkrojte napoly a polejte ho sirupom. Ja som bola dosť opatrná, ale zbytočne. Nebojte sa a pokojne pokvapkajte každý korpus asi 20 lyžicami sirupu. ![]() Na spodný korpus navrstvite krém. ![]() Korpusy spojte a nechajte tortu chladnúť aspoň 3 hodiny. OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Maca T. (3Maca3) ID 163937 (23.9.2015, 10:14) |
Anetka, mam otazocku. Mak ide pomlety alebo nemlety? Lebo uz som aj s nemletym piekla kolace. Dakujem. Maca |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Dada M. (odeure) ID 35266 (31.10.2008, 10:19) |
Anetka, recept som dôkladne preštudovala. Ja som sa už s touto tortou stretla, len som ju nikdy nemala odvahu vyskúšať. Vieš čo mi nie je jasné, žĺtky sa nad parou šľahajú s maslom? Rada by som ju vyskúšala. Musí byť famózna podľa surovín. Dík.D. | |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Aneta S. (ssassanka) ID 40362 (31.10.2008, 12:31) |
Áno, šľahajú sa spolu s maslom. Vlastne to stačí len miešať lyžicou alebo vareškou, pretože tým, že sa žĺtky precedia, tak už sú rozmiešané. Celkom rýchlo to stuhlo a ani sa nerobili nijaké hrudky. Krém bol hotový asi za 5 minút. | ||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Jarmila C. (ciglanova) ID 9282 (16.3.2010, 17:13) | |
Anetka, co so zvysnymi bielkami? Chystam sa na tuto tortu dcere k narodkam, ale chcem ju robit na velky plech z dvoch davok... no neviem... zvysnych 16 bielok... ![]() |
|||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Aneta S. (ssassanka) ID 40362 (19.3.2010, 16:00) | ||
co sa tyka bielkov, tak to vazne netusim ![]() a inak, odporucam aby si radsej upiekla 2 torty ako hento na plech.... akoze mozes, ale myslim ze tie vyklopene pomarance navrchu krajsie vyznievaju v kruhovom tvare,,, ale to je fakt len detail ![]() |
||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (16.3.2010, 21:41) | ||
Jarka, bielky sa v pohode daju zamrazit, tak si ich porozdeluj do sackov, napr. po 2 alebo 3 a sup do mrazaku. a potom mozes vytahovat a skusat recepty,ako ti nahodila Lucka ![]() PS tu moju penu odporucam, je neskutocna ![]() ![]() |
||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |