Elena Š. (*ela*) ID 4972 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 105 návštěvníkov)
Francúzsky jablkový koláč
[ recept č. 8081 zo dňa 20.10.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
100 g hladkej múky *
100 g polohrubej múky *
štipka soli *
100 g masla *
1 žĺtok *
2 PL vody ***
5 šťavnatých jabĺk *
3 PL hnedého cukru *
50 g rozpusteného masla ***
3-4 PL marhuľového alebo broskyňového džemu *
2 PL tuzemáku (umu) *
pár kvapiek mandľovej arómy
POSTUP PRÍPRAVY
Tenký, krehký jablkový koláč, vraj francúzsky hit. Toto krehké cesto je bez cukru. Výhoda takéhoto cesta je v tom, že sa nelepí a koláč nezhorkne a nestrvdne. No a v konečnom dôsledku má aj menej kalórií. :-) Ako na to? Klik na obrázkový postup.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
1. Z múky, soli, masla, žĺtka a vody spracujeme cesto, |
|
2. ktoré dáme aspoň na pol hodinku odpočívať do chladničky. |
|
3. Medzitým umyjeme 5 šťavnatých jabĺk, |
|
4. ošúpeme ich, očistíme a nakrájame ich na tenké plátky - mesiačiky. |
|
5. Ak sme cesto nechali v chlade dlhšie, nevadí. Treba ho trošku prehniesť, aby nebolo tuhé a aby sa s ním dobre pracovalo. Cesto vyvaľkáme a prenesieme do formy, okraj vyformujeme prstami. Cesto na okraji stačí vyvýšiť len trošku, koláč bude nízky. Cesto popicháme vidličkou. |
|
6. Na cesto naukladáme do kruhu mesiačiky jabĺk, tak aby sa prekrývali. |
|
7. Plátky jabĺk uložíme cez seba aj do ďalšieho kruhu. Do stredu uložíme polovičné plátky. |
|
8. Jablká posypeme cukrom a |
|
9. pokvapkáme roztopeným maslom. Koláč pečieme vo vyhriatej rúre na strednej priečke 45 minút pri 200 ˚C. |
|
10. Kým sa koláč pečie, pripravíme si "glazúru". V miske zmiešame džem, |
|
11. tuzemák a |
|
12. pár kvapiek mandľovej arómy. Ak máte doma amaretto, tak ho použite namiesto tuzemáku a arómy. |
|
13. Zmesou koláč rovnomerne natrieme a vrátime ho do rúry o priečku vyššie - pod gril. Tu si treba odsledovať ako vám pečie gril. Odporúčam kontrolovať po prvých 3 minútach, nech sa koláč nepripáli. |
|
14. Takto vyzerá koláč vytiahnutý spod grilu. O tom ako krásne vonia sa musíte presvedčiť sami pri pečení. :-) |
|
15. Mňááám. Len sa tak za ním zaprášilo. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 45 (zobrazuje sa 41-45) | << predošlé 1, 2, 3 |
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (29.10.2008, 15:28) |
Kolačik som prave dopiekla,chutovo bol fajny,ale priklanam sa k tomu cukru do cesta..určite ho nabuduce pridam.Priznam sa ze som tie jablčka na vrch len nahadzala ale na chuti to neubralo.. http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=373568 |
ODPOVEDAŤ |
| Gabi H. (gaha1) ID 4525 (28.10.2008, 21:42) |
Prosím Vás a to naozaj do cesta nejde ani trochu cukru? Ja som ho teraz dopiekla, ale priznám sa, ja som tam cukor dala no nedalo mi to... Koláč je super - len ten cukor mi vŕta v hlave |
ODPOVEDAŤ |
| žaneta r. (zanetkar) ID 46401 (24.10.2008, 12:19) |
vypadá to velice dobře ... hned bych si kousek dala ke kafí |
ODPOVEDAŤ |
| | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (27.10.2008, 21:39) |
Žanetka, aj vyzerá, ale aj chutí dobre. |
ODPOVEDAŤ |
| Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (22.10.2008, 16:57) |
Elenka, ukážkový postup. Formu mám, aj jablká , ešte si nájsť trochu času na jeho výrobu. |
ODPOVEDAŤ |
| | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (27.10.2008, 21:35) |
Zlati, dík. Rýchlo do toho, kým máš , menej vysedávania na MMB a času bude habadej. Viem o čom hovorím. Ale toho času mám aj tak stále málo. |
ODPOVEDAŤ |
| Jana S. (Popka) ID 40159 (21.10.2008, 16:08) |
Eli, ten koláč vyzerá nádherne. Rada by som ho vyskúšala, lenže nemám gril. Môžem ho aj normálne upiecť v rúre? |
ODPOVEDAŤ |
| | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (21.10.2008, 18:55) |
Jani, koláč najprv pečiem v rúre na strednej priečke. Po natretí "glazúrou" ho vrátim do rúry o priečku vyššie a pečenie prepnem na gril. Už som to doplnila aj do receptu. Ak nemáš možnosť prepnutia na gril, skús po vrátení koláča do rúry (o priečku vyššie) pridať stupne na 230 - 250 st. C, podľa toho, koľko znesie forma na pečenie, možno bude treba predĺžiť čas pečenia - to treba odsledovať. Janinka, až ho budeš robiť, daj vedieť ako dlho trvá to pečenie bez grilu. |
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 45 (zobrazuje sa 41-45) | << predošlé 1, 2, 3 |