Elena Š. (*ela*) ID 4972 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 105 návštěvníkov)
Francúzsky jablkový koláč
[ recept č. 8081 zo dňa 20.10.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
100 g hladkej múky *
100 g polohrubej múky *
štipka soli *
100 g masla *
1 žĺtok *
2 PL vody ***
5 šťavnatých jabĺk *
3 PL hnedého cukru *
50 g rozpusteného masla ***
3-4 PL marhuľového alebo broskyňového džemu *
2 PL tuzemáku (umu) *
pár kvapiek mandľovej arómy
POSTUP PRÍPRAVY
Tenký, krehký jablkový koláč, vraj francúzsky hit. Toto krehké cesto je bez cukru. Výhoda takéhoto cesta je v tom, že sa nelepí a koláč nezhorkne a nestrvdne. No a v konečnom dôsledku má aj menej kalórií. :-) Ako na to? Klik na obrázkový postup.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
1. Z múky, soli, masla, žĺtka a vody spracujeme cesto, |
|
2. ktoré dáme aspoň na pol hodinku odpočívať do chladničky. |
|
3. Medzitým umyjeme 5 šťavnatých jabĺk, |
|
4. ošúpeme ich, očistíme a nakrájame ich na tenké plátky - mesiačiky. |
|
5. Ak sme cesto nechali v chlade dlhšie, nevadí. Treba ho trošku prehniesť, aby nebolo tuhé a aby sa s ním dobre pracovalo. Cesto vyvaľkáme a prenesieme do formy, okraj vyformujeme prstami. Cesto na okraji stačí vyvýšiť len trošku, koláč bude nízky. Cesto popicháme vidličkou. |
|
6. Na cesto naukladáme do kruhu mesiačiky jabĺk, tak aby sa prekrývali. |
|
7. Plátky jabĺk uložíme cez seba aj do ďalšieho kruhu. Do stredu uložíme polovičné plátky. |
|
8. Jablká posypeme cukrom a |
|
9. pokvapkáme roztopeným maslom. Koláč pečieme vo vyhriatej rúre na strednej priečke 45 minút pri 200 ˚C. |
|
10. Kým sa koláč pečie, pripravíme si "glazúru". V miske zmiešame džem, |
|
11. tuzemák a |
|
12. pár kvapiek mandľovej arómy. Ak máte doma amaretto, tak ho použite namiesto tuzemáku a arómy. |
|
13. Zmesou koláč rovnomerne natrieme a vrátime ho do rúry o priečku vyššie - pod gril. Tu si treba odsledovať ako vám pečie gril. Odporúčam kontrolovať po prvých 3 minútach, nech sa koláč nepripáli. |
|
14. Takto vyzerá koláč vytiahnutý spod grilu. O tom ako krásne vonia sa musíte presvedčiť sami pri pečení. :-) |
|
15. Mňááám. Len sa tak za ním zaprášilo. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 45 (zobrazuje sa 21-40) | << predošlé 1, 2, 3 ďalšie >> |
| Barbora Š. (barla) ID 172540 (16.4.2012, 14:27) |
práve som ho vytiahla z rúry ...úžasne vyzerá, božsky vonia...už sa neviem dočkať, keď ho ochutnáme určite napíšem...zatiaľ |
ODPOVEDAŤ |
| Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (14.1.2012, 12:35) |
Elenka, koláčik je fantastický. Na glazúru som použila mangové pyré a trochu môjho pomarančového likéru. Pre ostatné dievčatá: ten cukor v ceste mi vôbec nechýbal. |
ODPOVEDAŤ |
| | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (22.1.2012, 15:52) |
Zlati, pripomenula si mi, že musím tento francúzak - jablčniak robiť častejšie. Nepochybujem, že Tvoja variácia s mangovým pyré a pomarančovým likérom bola vynikajúca. Zmeny v receptoch mám veľmi rada. No a ten Tvoj likérik musím vyskúšať. Nezostalo Ti z neho ešte trošičku? |
ODPOVEDAŤ |
| Silvia S. (siuiamaxx) ID 619, mimibazar.sk/siuiamaxx (29.12.2011, 11:06) |
...tento kolacik som uz robila od vas viac x a zakazdym mal obrovsky uspech ...je to proste famozny lahucky kolacik ... Velka vdaka ze ste sa s nami on podelili :o) |
ODPOVEDAŤ |
| | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (31.12.2011, 15:09) |
Tak ako sa teším, keď objavím výborný recept, tak sa teším, keď niekto objaví "môj" recept a teší sa z neho. Ďakujem! |
ODPOVEDAŤ |
lenka W. (lenkaw) ID 5420 (8.10.2011, 18:52) |
Výborný koláčik zlákal ma krásny obrázok - moj koláč nebol síce taký výstavný ale chutí vynikajúco a nakoniec ho ochutnala aj moja dcera, ktorá máločo zje a zjedla celý kúsok a veľmi jej chutil .Takže dakujem za super recept |
ODPOVEDAŤ |
| | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (31.12.2011, 15:02) |
Nie je zač. Keď chutí deťom, musí byť fakt dobrý. Teším sa. |
ODPOVEDAŤ |
Jana G. (janka238) ID 84552 (3.6.2011, 19:37) |
Ahojte, práve mám tento koláčik v rúre. Robím ho už druhý krát, ale dnes sa mi mimoriadne ťažko pracovalo s cestom. Strašne sa mi trhalo a vôbec sa nedalo vyvaľkať Neviete mi povedať kde by mohla byť chyba? Inak je to fantastický koláčik |
ODPOVEDAŤ |
| | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (7.7.2011, 18:06) |
Ahoj Janka, v niektorom recepte tu na MMB som dávnejšie čítala, že sa nemá používať čerstvá múka, ale odležaná. Možno to je tá finta. |
ODPOVEDAŤ |
| Zuzana B. (yuyo) ID 8609, mimibazar.sk/yuyo (2.5.2010, 17:27) |
...najlepší koláč na svete.... ...úplne 1.liga...dlho som ho zháňala a nechápem, že som ho nenašla skôr, nevedela som totiž, čo sa dáva navrch....ďakujeeeeeem ...má 1 nevýhodu, vydrží asi 10 minút |
ODPOVEDAŤ |
| | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (4.5.2010, 20:01) |
Ďakujem za komentár. Veľmi ma potešil. |
ODPOVEDAŤ |
| Pavla U. (@Pavla) ID 129906 (20.3.2010, 11:49) |
Koláč je naprosto geniální. Minule se po něm jen zaprášilo. Dnes čekám návštěvu, tak dělám rovnou z dvojité dávky, aby na mě taky zbylo Díííííky |
ODPOVEDAŤ |
| | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (21.3.2010, 21:00) |
Ďakujem za komentár. Teším sa, že má koláč taký úspech. Dvojitá dávka by mala zaručiť, že sa ujde každému. Hmm. To ale závisí od počtu hostí. |
ODPOVEDAŤ |
| Daniela B. (Danielka) ID 79976 (6.6.2009, 9:42) |
Akurát sa mi pečie tento koláčik v trúbe. .Na glazúru som použila jablkové pyré a amareto. Je naozaj jednoduchý a verím že aj chutný.Už sa nemôžem dočkať . |
ODPOVEDAŤ |
| | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (11.6.2009, 17:54) |
Jasné, treba improvizovať. Dúfam, že koláčik chutil. |
ODPOVEDAŤ |
| Silvia M. (sylweliee) ID 48666, mimibazar.sk/sylweliee (2.5.2009, 20:05) |
..cely dom nam rozvoniava.. je to uuzasny kolacik... dakujeme.. |
ODPOVEDAŤ |
| | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (8.5.2009, 15:53) |
Aj ja ďakujem! |
ODPOVEDAŤ |
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (2.5.2009, 15:52) |
uplne genialny a krasne nafoteny postup kolacik vyzera velmi chutne |
ODPOVEDAŤ |
| | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (8.5.2009, 15:52) |
Evi, ďakujem! |
ODPOVEDAŤ |
Daniela P. (leicester) ID 34529 (2.5.2009, 14:35) |
koláčik sa podaril a mažel si pochutnal ak keď som nemala hnedý cukor, dala som obyčajný, nabudúce skúsim s hnedým cukrom, ale aj tak mňam, mňam |
ODPOVEDAŤ |
| | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (8.5.2009, 15:45) |
Teším sa. Keď nemám hnedý cukor, tiež dávam do pečenia obyčajný biely alebo ešte lepšie - fruktózu. |
ODPOVEDAŤ |
| Alica P. (Alice) ID 21420, mimibazar.sk/alice (29.11.2008, 17:33) |
Úplne úžasný koláč, ja som ho ale rovno robila z 2 dávok do veľkého plechu, lebo jedna tortová forma je strááásne málo, je to veľmi tenučký koláčik a pošiel na posedenie. Ešte upozornenie, ak máte doma teplovzdušnú rúru, stačí piecť 20-25 min. pri 200 C, úplne to postačuje, lebo sa strašne vysuší a je potom tvrdší, takže stačí a pod grilom som ho nechala asi 7-8 minút Ale vyskúšajte ho, jeden z najlepších jablkových koláčov ) Dakujem za receptík |
ODPOVEDAŤ |
| | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (29.11.2008, 20:18) |
Som rada, že koláč chutil a že je úžasný. Fakt je. Ďakujem za pripomienku o teplovzdušnej rúre. Po nezdare s ňou pečiem radšej klasicky, musím na ňu nabrať odvahu. Nabudúce vyskúšam. |
ODPOVEDAŤ |
| katka š. (katiatko) ID 5642, mimibazar.sk/katiatko (14.11.2008, 12:09) |
Ela, aj u nas sa vcera po tomto kolaciku len tak ZAPRASILO, Perfektny receptik, dakujem za tip |
ODPOVEDAŤ |
| | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (14.11.2008, 13:32) |
Katka, teším sa. |
ODPOVEDAŤ |
| Elena Š. (*ela*) ID 4972 (31.10.2008, 23:10) |
Gabi, Marti, ak ste zvyknuté do krehkého cesta dávať cukor, kľudne ho tam pridajte. Aj ja mám v inom recepte na MMB v krehkom ceste cukor. Výhoda krehkého cesta bez cukru je v tom, že sa nelepí a pri prepnutí na gril cesto nezhorkne a nestrvdne (treba ustrážiť gril!). No a v konečnom dôsledku má aj menej kalórií. Dopíšem to aj k receptu. Som rada, že vám koláč chutil. |
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 45 (zobrazuje sa 21-40) | << predošlé 1, 2, 3 ďalšie >> |