Eva T. (Evulqa) ID 33802 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci)
Dulový syr
[ recept č. 8022 zo dňa 18.10.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
duly, kryštálový cukor, lyselina citrónová, orechy, mandle, oriešky, hrozienka, kokos, alebo čo vás napadne
POSTUP PRÍPRAVY
v obrázkoch
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
duly umyjeme, zbavíme jadierok, nakrájame na malé kúsky a dávame do vody s kyselinou citrónovou, aby nesčerneli ako mne |
|
asi takto, ja som mala málo kys. citronovej, kým sa mi ale varili na kašu, tak som stíhala zabehnúť do obchodu, neviem koľko som mala tie duly, ale po nakrájaní som mala 2,3 kg a po zvarení som mala 2 kg pretlaku, 1 kg som urobila hneď a 1 kg so dala som dala do kompotovej fľaše 0,7l a 0,3l a zasterilizovala som si na zimu |
|
duly uvaríme v malom množstve vody a keď je mäkká rozmixujeme ju ponorným mixerom, tohto pretlaku som mala 2 kg |
|
potom ešte prepasírujeme cez sitko |
|
do jednej formy na srnčí chrbát treba 1/2 kg pretlaku a 1/2 kg kryštálového cukru a 3-5 g kyseliny citrónovej, túto kašu za stáleho miešania varíme ako lekvár, kým nezhustne, dajte pozor, aby Vám neprskala kaša, ja som asi tri krát znižovala plameň, necháme to len jemne bublať, ja som robila z dvoch dávok do formy na studenú bábovku................Postreh večer po ochutnávke: nabudúce dám o polovicu menej cukru a zahustím agarom, pudingom, zlatým klasom , alebo želatínou, s touto dávkou cukru z pôvodného receptu je to veľmi sladké, inak je to dobručké |
|
keď sa mi zdalo, že by tu už mohlo byť dostatočne husté, dala som asi 1PL kaše do šálky a tú som šupla do mrazničky na skúšku, po 5 min. som vybrala a pekne sa mi odlepila od šálky taká kvetinková želatínka |
|
po tejto skúške som si bola istá, že mi pekne stuhne, tak som pridala posekané orechy a hrozienka |
|
po premiešaní som šupla celú kašu do formy na studenú bábovku, či ako sa to volá:)) a pekne so lyžičkou urovnala vrch, aby aj v tých oblinkách bola kaša a nechala som ju riadne vychladnúť a stuhnúť |
|
potom už len vyklopiť , nakrájať ozdobiť a degustovať |
|
ešte by som upozornila, prikrájaní a čistení duly sa s nikým nerozprávajte, nepozerajte TV a nepočúvajte ani rádio, aby ste si neprerezali čiaru života:)) robte len jednu činnosť a to je čistenie duly!!!!!!!!!!!!!!! |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Pavol S. (nepali01) ID 206538 (14.11.2011, 17:54) |
Zdravím. Z Dulý je aj lekvár výborný. Vďaka za recept na želé. Ideme na to. :o))) |
ODPOVEDAŤ |
Anna J. (andulka2) ID 48309 (20.10.2008, 8:35) |
Z dúl je výborný kompót, robí sa ako hruškový kompót ( cukor, celá škorica, klinčeky, trochu citrónu), len sa dlhšie varí, lebo sú veľmi tvrdé. Dule každý rok zaváram, výborný kompót, najprv sa predvaria a potom sa dávajú do pohárov, zalejú sa vodou, v ktorej sa varili a sterilizujú sa. Krájajú sa na osmičky. Dule mám v zahrade tri stromy, ak je niekto od Topoľčian, môže sa nabudúci rok od 15 októbra ohlásiť 0907049071. |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (20.10.2008, 21:45) |
ja kompót nerobím, ale ako deti sme ho doma mávali každý rok |
ODPOVEDAŤ |
| leona s. (lalela) ID 24355 (19.10.2008, 21:10) |
recept vypada uzasne, musela jsem zapatrat v diskuzi tak po nasem jsou to kdoule |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (20.10.2008, 21:44) |
|
ODPOVEDAŤ |
| Majka S. (skyvka) ID 4227, mimibazar.sk/skyvka (19.10.2008, 21:03) |
Ahoj, ja tie duly poznam iba ako odstrasovac mol do skrine. Su take aromaticke a mole ich nelubia . A znama pridava kusok pigwi (to je nazov pre dulu v polsku ) do vsetkeho co zavara. Este som to nikdy nejedla a ani nemam odvahu |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (20.10.2008, 21:44) |
Majka, to som nevedela, že odpudzuje mole, ale moja babka ich dávala na skrine ona vravievala, že to prevonia izbu a mala pravdu, pamätám si tú jedinečnú vôňu a neboj sa ochutnať dule sú chutné |
ODPOVEDAŤ |
| | | Majka S. (skyvka) ID 4227, mimibazar.sk/skyvka (23.10.2008, 21:31) |
Akurat zajtra sa chystam na dule k susede , dam vedeit ake boli |
ODPOVEDAŤ |
| Lucia H. (gupka) ID 9968 (19.10.2008, 11:52) |
Ahoj Evi, tak sam pozerala na mamine recepty a ma podobny ako ty, cukru rovnako, ale ma ho bez tej kyseliny citronovej. Mama vravela, ze to ma byt take presladene aby sa hned tak nezjedol a kazdemu stacilo malo ze vraj v komore by to malo vydrzat aj do vianoc ked sa nezje |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (19.10.2008, 11:54) |
Lucka, ty si poklad, konečne som objavila pochúťku, ktorá vydrží dlhšie ako do večera |
ODPOVEDAŤ |
| | | Lucia H. (gupka) ID 9968 (19.10.2008, 13:45) |
no to vies, dule su teda dost vzacna vec |
ODPOVEDAŤ |
| Adriana S. (adrika280) ID 34442 (19.10.2008, 10:29) |
draha , ja zasnem, kde ty nato chodis? A len tak mimochodom nie si nahodou na devatdesiatdnovke? |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (19.10.2008, 11:53) |
receptuš mi dala Magdanénike aj s bižalmami a som na deväťdesiatdňovke a včera som mala vitamínový deň, tak som kúsok ochutnala, až na ten cukor som to nepokazila |
ODPOVEDAŤ |
| Estera L. (saxinka) ID 14692 (upravené 18.10.2008, 22:24) |
Evike, dnes som básnila manželovi o dulovom želé, že ho moja teta zvykla robiť a ja nemám receptuš a toť kukám... a receptuš tu budúci týžden idem na dolnáky -donesiem birsalmu (dule ) a jasnéže urobím.... |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (19.10.2008, 7:59) |
Saxi , to je super, že už nemusíš zháňať receptuš my to voláme bižalma , ale to by asi málokto vedel o čo ide |
ODPOVEDAŤ |
| MARIANA B. (12MAJKA21) ID 18382, mimibazar.sk/12majka21 (18.10.2008, 20:08) |
Evka vyzerá to super len ked nemám duly, môžem ich nahradiť klasickými jablkami, či nie?? |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (19.10.2008, 7:56) |
Marianka, neviem či ti dobre poradím, ale jablká obsahujú oveľa viac vody ako dule a dule zas majú v sebe viac toho pektínu , či ako sa to volá, to je to čo ho tak zrôsolovatie, ale ak to chceš urobiť z jablčok, dá sa to, ale tam by som určite na zahustenie dala zlatý klas, alebo puding , tu na MMB je veľa receptov n studenú jablkovú tortu je to dosť podobné, len sa do nej dávajú aj detské piškoty, al aj tento variant je fajnotka |
ODPOVEDAŤ |
jarmilocka j. (jarmilocka) ID 43161 (18.10.2008, 19:44) |
Dobre, a to s tym pokrajanim prstov poznam aj ja. Obozretne. Mne vzdy duly lietaju po celej kuchyni. |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (18.10.2008, 19:54) |
ja som si urobila pohodlie v obyvke pri telke a takto to dopadlo |
ODPOVEDAŤ |
| | | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (19.10.2008, 15:13) |
Len tie duly ešte zohnať Evka, čítam komentárik Jarmilky (jarmilocka) Fittipaldiho rýchlosťou, lebo mi tu a vynechala som v celom komentáriku slovo "duly". Som sa hneď prebrala. Tak som to v kľude ešte raz ....... |
ODPOVEDAŤ |
| | | | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (19.10.2008, 15:29) |
Aďka, ja som sa teraz riadne ja som zase takou rýchlosťou čítala tvoj komentár a nechápala som , asi som si sedela na kábli, tak asi na piaty raz som prečítala bez tej " duly " a až vtedy som pochopila, čo lietalo po kuchyni u Jarmilky so sa dobre pobavila , diky |
ODPOVEDAŤ |
| | | | | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (19.10.2008, 15:38) |
Jarmilocka mi dá Ja som to nechcela , to nejak samo..... |
ODPOVEDAŤ |
| Lucia H. (gupka) ID 9968 (18.10.2008, 19:26) |
jooooj, aj ja chceeeem toto luuubim a moja mama sa zase vzdy pri tom riadne popalila a mavali sme s orechami |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (18.10.2008, 19:52) |
Lucka, prosím ťa, keď to robieva tvoja mamka, nemôžeš sa jej opýtať, či fakt sa má dať pol kg cukru na pol kg pretlaku, lebo mne je to fakt sladké a ja sladké môžem, ale toto je aj na mňa dosť inak nám to chutí, ja som to robila prvý krát a prskalo to aj mne aj ja mám jednu značku , musela som stiahnuť oheň , určite to ešte budem robiť len menej sladké |
ODPOVEDAŤ |
| | | Lucia H. (gupka) ID 9968 (18.10.2008, 20:30) |
Evi, spytam sa a dam ti vediet, ale tiez to bolo strasne sladke, stacil jeden platok a mali sme dost aj ked len na chvilu.......mavali sme to pravidelne o takomto case |
ODPOVEDAŤ |
| Lívia C. (Livka299) ID 8343, mimibazar.sk/livka299 (18.10.2008, 19:10) |
Poznaaam mnamky ani my nemame,,,, |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (18.10.2008, 19:47) |
keď sa to tak vezme ani ja nemám, to mi dala teta minulý týždeň, keď sme boli u nej oberať jablká |
ODPOVEDAŤ |
| Mirka M. (Myrca) ID 22115 (18.10.2008, 14:07) |
mňaaam dala by si, len škoda, že my nemáme duly |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (18.10.2008, 18:59) |
aj by som ti poslala, len by si to asi nejedla, je to sladké jak cecek , ale nie že by to nebolo dobré, len nabudúce, keď budem robiť z tej sterilizovanej dávky dám menej cukru a radšej zahustím agarom, alebo zlatým klasom, alebo pudingom , inak je to dobrota stojí za vyskúšanie |
ODPOVEDAŤ |