Elena Š. (*ela*) ID 4972 |
 |
Oblasť: Bratislava |
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení) |
Registrácia: 16.7.2006 |
Naposledy: 14.2.2024 19:08 |
Aktualizácia: 8.7.2023 18:53 |
|
|
|
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 6 návštěvníkov)
KVASÁKY na balkánsky spôsob
[ recept č. 6610 zo dňa 31.7.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
uhorky (na 3,5 litrový pohár cca 2 kg) * 1 chren * 1 hlavička cesnaku * kôpor * 30 g soli na 1 liter vody * voda * (hroznový a/alebo višňový list)
POSTUP PRÍPRAVY
Recept na tieto výborné kvasáky mám od môjho tatina. Ten mi k receptu "pribalil" aj vysvetlenie, o ktoré sa s vami podelím. :-) Uhorky prejdú procesom mliečneho kvasenia = cukor v uhorkách sa premieňa na kyselinu mliečnu, octovú, oxid uhličitý a iné zložky. To sa udeje len za pomoci osolenej vody. No ale dosť bolo teórie na úvod, v obrázkovom postupe sa ešte nejaká sem-tam objaví.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
1. Tu je skoro všetko, čo budeme potrebovať: uhorky vhodné na kvasáky, chren, cesnak, kôpor, voda, soľ a veľký pohár (v mojom prípade s objemom 3,5 l). Ak máte hroznový a višňový list, tak ich určite pridajte. |
![]() |
2. Uhorky poprepichujeme vidličkou, aby počas kvasenia z nich mohol unikať oxid uhličitý a aby stred uhoriek nebol po vykvasení dutý. |
![]() |
3. Chren ošúpeme, nakrájame na malé "špalíky", cesnak očistíme a môžeme vrstviť. |
![]() |
4. Do pohára ukladáme uhorky na výšku a prekladáme ich kôprom, chrenom a cesnakom, prípadne listami hrozna a višne. Uložíme ďalšie poschodie uhoriek a povkladáme zvyšok strúčikov cesnaku a špalíkov chrenu. |
![]() |
5. Je dobré odložiť nabok 2-3 dlhšie uhorky a uložiť ich navrchu priečne a "zakliniť" ich pod hrdlo, aby nemohli vyplávať. Namiesto uhoriek možno použiť dostatočne dlhé a široké drievko. |
![]() |
6. Poslednú pridávame "slanú vodu". Na 1 l vody dávame 30 g soli. Na takýto pohár potrebujeme cca 1,5 l vody a 45 g soli. Soľ poriadne rozpustíme v studenej vode a uhorky zajeme tak, aby boli úplne ponorené. To je dôležité. |
![]() |
7. Pohár podložíme táckou alebo tanierom a postavíme ho na kľudné miesto, mimo dosahu slnka. Nezakrývame ho, lebo pri kvasení bude unikať už spomínaný oxid uhličitý. |
![]() |
8. Už na ďalší deň budeme pozorovať zakalenie roztoku a penu na hladine. O 2 dni už bude zakalenie výraznejšie, aj peny bude viac. |
![]() |
9. O 2 dni po naložení uhoriek penu odoberieme a nálev zlejeme. Precedíme ho cez sitko naspäť k uhorkám. Je to preto, aby sme zabezpečili rovnomerné kvasenie v celom pohári. Toto opakujeme každé 2 dni až kým uhorky úplne vykvasia. |
![]() |
10. Toto je výsledok nášho snaženia. Uhorky vykvasia za cca 1-3 týždne pri teplote 20-30 stupňov C. Treba ich ochutnať. V podstate, keď sa prestane tvoriť pena, mali by byť vykvasené.
Ešte poznámka ku skladovaniu. Uchovávame ich v chladničke ponorené v pôvodnom náleve. Ale dlhodobo u nás aj tak nevydržia a ak by ich bolo predsalen veľa, tak by bodla druhá chladnička. :-)
Nie úplne vykvasené uhorky sa dajú pasterizovať. Necháme ich buď v pôvodných veľkých pohároch alebo ich preložíme do menších (napr. 7 dcl). Zalejeme ich precedeným nálevom, aby boli úplne ponorené a uzavrieme ich. Pasterizujeme ich vo vode, ktorú zohrievame len veľmi pomaly, aby z uhoriek a z nálevu postupne unikal oxid uhličitý. Asi o 30 minút by mala mať voda teplotu 70 stupňov C. Túto teplotu udržiavame pri malých pohároch 20 minút, pri veľkých 30 minút. Poháre potom vyberieme a necháme samovoľne vychladnúť. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Darina B. (danda3) ID 104195 (11.8.2009, 17:53) |
Elenka, neodolala som tomuto receptu a uhorky som naložila do súdka, za týždeň boli hotové, polovicu sme zjedli, polovicu som zavarila. Nerobila som kvašáky už dobrých pár rokov, lebo som ich dávala na balkón a vždy boli ako ... no mäkké. Teraz boli úžasné, kvasili v kuchyni pekne potichučky . Ďakujem za super recept ( akurát ma vyšli dobre draho, pretože pri umývaní súdka v sprchovom kúte som rozbila vaničku, no šikulka! , syn mi povedal, že sa stávajú aj horšie veci a má pravdu!)  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (19.8.2009, 23:03) |
Darinka, syn má pravdu. Hlavne, že sme zdraví! Teším sa, že kvasáky chutili. Musím ich urobiť aj ja, toto leto som zatiaľ nemala kedy.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
jana k. (janka425) ID 45490 (11.8.2009, 15:06) |
Tak prave som ich naložila ked tomu dobre rozumiem nemusim ich davat da pivnici ale stači kvasit v byte.mam ich strašne rada ale ešte som ich nikdy sama nerobila tak snad mi vyjdu. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (19.8.2009, 23:00) |
Janka, píšem už dosť neskoro a predpokladám, že kvasáky už sú... Netreba ich dávať do pivnice, my ich mávame na kuchynskej linke, mimo dosahu slnka.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (6.8.2008, 13:32) |
Vyzerajú veľmi fajn. Podobajú sa na tie naše, ktoré nakladáme do kameninového súdka. Na spodok idú viničné listy, kôpor, cesnak, feferónky, chren, na to väčšia vrstva uhoriek a takto sa vrstvy striedajú až po vrch súdka. Podľa veľkosti súdka sa uvaria vo vode nakladače (bez cukru, bez octu) a vlažným nálevom sa všetko zaleje až po vrch, tak aby bola aj vrchná vrstva ponorená. Súdok sa zavrie vrchnákom, okolo sa naleje voda, aby to bolo vzduchotesné a takto sa to nechá na tmavom, chladnom mieste 3 týždne. Počas tejto doby sa nesmie súdok otvárať. Potom sa môžu uhorky konzumovať. Chuťou pripomínajú kvasené uhorky. Pri vyberaní treba dávať pozor, aby sa nálev ničím nezakalil a takto vydržia údajne až tri roky (nám však takto dlho nikdy nevydržali, lebo sa vždy popapajú skorej) |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (7.8.2008, 11:48) |
Ach, kameninový sudok! O tom môžem len snívať. Nemáme ho kam dať. Ale moji rodičia každoročne nakladajú do kameninového súdka - vlastne sudiska kapustu a tá je super.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Erika Š. (ika755) ID 27136 (31.7.2008, 19:17) |
zaujimave .....asi vyskusam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (4.8.2008, 16:40) |
Som zvedavá, ako (a či vôbec) budú chutiť.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lubka A. (pammy) ID 34468, mimibazar.sk/pammy (31.7.2008, 18:31) |
Jaaaaj.. by som si hned dala slintam do klavesnice  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (4.8.2008, 16:38) |
V tomto teple vykvasia aj za 5-6 dní.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |