Vážení návštevníci,
reagovať na príspevky môžu iba registrovaní užívatelia. Vyplňte krátky registračný formulár a staňte sa naším členom.
Ak ste už u nás zaregistrovaní, prihláste sa prosím.
Tešíme sa na vás.
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 12 návštěvníkov)
Švajčiarska orechová torta
[ recept č. 6320 zo dňa 15.7.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Cesto: 350 g múky, lyžička strúhanej citrónovej kôry, 180 g cukru, 200 g margarínu, 1 vajce, 1 žĺtok******* Plnka: 200 g sekaných orechov, 200 g sekaných lieskovcov, 150 g cukru, 200 ml smotany na šľahanie, 4 lyžičky medu, 2 žĺtky na potretie, margarín na vymastenie formy
POSTUP PRÍPRAVY
Ozajstný príval orechov!!! Ochutnala som ju vo Švajčiarsku, kde túto tortu dostať všade a je jednoducho fantastická!!!! Svoju arómu rozvinie po dvoch dňoch odležania v chlade zabalená do fólie. Vydrží kľudne aj 10 dní, takže sa na hocijakú príležitosť dá pripraviť v parádnom predstihu. Naozaj odporúčam!:o)))
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Na cesto si preosejeme múku do misky /polohrubú aj hladkú pol na pol/, pridáme cukor, citrónovú kôru a nastrúhaný studený margarín. V menšej miske zmiešame žĺtok a vajce, všetko spolu spracujeme elektrickým mixérom s hnetákmi na cesto. |
![]() |
Na začiatku to bude vyzerať, že sa cesto nikdy nespojí, ale za 4 minúty bude takéto celkom jednotné. Vtedy rýchlo spracujeme rukami. |
![]() |
Cesto zabalíme do fólie a dáme do chladničky. Odporúčam cesto robiť večer a nechať ho stuhnúť aspoň 12 hodín! |
![]() |
Pripravíme si plnku. |
![]() |
Do hrnca s hrubým dnom nasypeme cukor a za stáleho miešania necháme rozpustiť. |
![]() |
Keď bude takýto pekný, prilejeme tenkým prúdom šľahačku. Aj keď budeme miešať ako o dušu, hrčky budú, viď. nasledujúcu fotku! |
![]() |
Ale to nevadí, budeme miešať, kým sa všetko krásne neroztopí, hoci aj 10 minút! Netreba sa toho vôbec zľaknúť, je to normálne. Medzitým prilejeme med a miešame a miešame a miešame.... |
![]() |
Keď to bude už hladké, pridáme orechy a lieskovce, miešame ako len vieme. |
![]() |
Bude to takéto nádherné a voňavé :o). Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. |
![]() |
Cesto si rozdelíme na dva diely. |
![]() |
Vymažeme si tortovú formu a cesto vyvaľkáme plát. |
![]() |
Pomocou valčeka prenesieme do formy cesto a keby sa nám potrhalo alebo "nesadlo", opravíme prstami, prilepíme alebo opravíme :o))). Urobíme cca 1,5 cm okraj. |
![]() |
Naplníme. |
![]() |
Z druhého dielu cesta odkrojíme cca 1/4 na ozdobu, zo zvyšného vyvaľkáme plát a formu položím na cesto, čím si označím kruh, ktorý potrebujem na pokrytie torty :o))). Dobre pritlačíme a zo zvyšného cesta vykrajujeme ozdôbky. Potrieme žĺtkami a dáme piecť do predhriatej rúry na 175 stupňov asi na 45 minút. |
![]() |
Aj potretie je malá piplačka, ale stojí za to! Robím ju aj na Vianoce, kedy použijem na ozdobu vianočné motívy. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Klaudia R. (kladika) ID 65067 (30.3.2010, 21:53) |
jemine, toto vyzera fantasticky, odkladam a upeciem pripomina mi to grilaz  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana G. (jasas) ID 25917 (19.7.2008, 19:20) |
mňam toto by som hneď ochutnala, orechy milujeme. Niekedy určite vyskúšam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Michaela N. (Michaelllla) ID 36218 (17.7.2008, 21:01) |
chuťovo určite výborný ale keď vidím v recepte, že urobte karamel tak rezignujem... proste sa mi vždy pripáli alebo stvrdne a mňa šľak triafa takže si už netrúfam alebo žeby posledný pokus tento recept asi stojí za to aby som to riskla  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Nikoleta H. (Hegniki) ID 15868, mimibazar.sk/hegniki (upravené 18.7.2008, 8:11) |
Nenechaj sa odradiť! Hrudky sa pekne vplyvom teploty roztopia a nebude po nich ani stopy! Je veľmi dôležité, aby sa plnka robila v hrnci s hrubým dnom, čím zabránime pripáleniu! Netreba to vzdávať! Držím palce!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina Z. (matazero) ID 5422, mimibazar.sk/matazero (17.7.2008, 20:47) |
vyzera to nadherne aj na robotu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Nikoleta H. (Hegniki) ID 15868, mimibazar.sk/hegniki (17.7.2008, 23:17) |
Martinka, dá sa to v pohode spraviť, žiadna extra vec. Treba len trocha trpezlivosti a samozrejme aj náladu ! Ale ako Ťa "poznám", zvládneš to ľavou zadnou!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Martina Z. (matazero) ID 5422, mimibazar.sk/matazero (18.7.2008, 20:00) |
Nikaaaa hned ako sa vratim s deckami do BB skusim aj ked karamel som este nerobila  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | tereza M. (Terujaja) ID 52420 (17.7.2008, 16:51) |
ňáámm,to bude doobrotáá  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | katka s. (mischa) ID 7257 (17.7.2008, 18:14) |
ale najprv roooobotaaaa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Nikoleta H. (Hegniki) ID 15868, mimibazar.sk/hegniki (17.7.2008, 18:53) |
Veru , niečo za niečo ! Chutí skvele, oplatí sa vyskúšať!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Jana F. (Toluf) ID 5651, mimibazar.sk/Toluf (17.7.2008, 20:42) |
OK, tak ked niekto napecie, nech mi posle  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Nikoleta H. (Hegniki) ID 15868, mimibazar.sk/hegniki (18.7.2008, 8:13) |
Keby mi tak pošta podpísala, že sa torta k Tebe dostane celá a nie ako orechový keks , podám Ti, mám tade aj tak cestu ! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |