. .. .. .. .. .. .
. .

Bylinkové sirupy - žihľavový, mätový, bazový, materinodúškový, medovkový, púpavový, lipový, agátový.....atď. - RECEPT 5725

NÁPOJE, DRINKY

ID 9968 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 135 návštěvníkov)


Bylinkové sirupy - žihľavový, mätový, bazový, materinodúškový, medovkový, púpavový, lipový, agátový.....atď.


[ recept č. 5725 zo dňa  ]


Bylinkové sirupy - žihľavový, mätový, bazový, materinodúškový, medovkový, púpavový, lipový, agátový.....atď.


POTREBNÉ PRÍSADY

bylinky, cukor, kyselina citrónová, kyselina sorbová alebo konzervačný prípravok-môže sa vynechať, čítajte v obr.postupe

POSTUP PRÍPRAVY

Na jednu dávku : do väčšieho hrnca (ja mám 8 litrový) dáme do polovice bylinky, ale kľudne aj do plna, zasypeme 2kg cukru a nalejeme 2litre vody, 12,5 dkg kys. citrónovej (môže byť aj menej) a dva balíky kys. sorbovej (dávam na túto dávku len jeden balíček) nechať lúhovať 48 hodín, nie na slnku, ja to mávam v kuchyni, občas premiešať. Potom bylinky vyžmýkať a precediť cez gázu alebo husté sitko. Bylinky, ako mat.duska, ci baza pred luhovanim neumyvat, zmyje sa peľ a aróma.

MATERINA DÚŠKA: sirup je veľmi dobrý pri prechladnutí aj na zažívacie ťažkosti
ŽIHĽAVA DVOJDOMÁ: krvčistiaca, krvotvorná rastlina, vhodná na alergie
LIPOVÝ KVET: vhodný na priedušky
MATA PIEPORNÁ: podporuje trávenie a pôsobí osviežujúco
MEDOVKA LEKÁRSKA: má ukľudňujúce a posilňujúce účinky
FENIKEL OBYČAJNÝ: uľahčuje odkašlávanie, zvyšuje tvorbu mlieka a je proti nadúvaniu(neužívať nadmerne)



Vyskúšala som zázvorový sirup vďaka supertipu od Evičky (Gonzales), je výborný.
Kúsok čerstvého zázvoru som očistila, postrúhala a ďalej už som postupovala podľa receptu, na 2kg cukru som mala asi 100-200g čerstvého zázvoru(zabudla som ho odvážiť) Mňamka osviežujúca!!!!
kuknite viac v komentároch nižšie


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

na obrázku hore je konkrétne žihľavový sirup, ale takto robím bazový, mätový aj z materinej dúšky.....sú super....žihľava napríklad čistí krv ....
zo žihľavy je sirup robit najlepšie v máji, keď je mladá....a potom je taký krásne ružový....a keď ste na jar nestihli, tak sa dá po letnom pokosení zas nazbierať na jeseň keď patrične dorastie...to isté platí aj na medovku...
takže máme žihľavu zasypanú cukrom, kys.sorbovou a citrónovou a zaliatu vodou.......toto je osem litrový hrniec a naplnila som ho celý bylinkami, robila som totiž dvojitú dávku zo 4kg cukru a 4litrov vody a je tak akurát plný....
takto vyzerá za dva dni...po konzultáciách som sa dozvedela, že sa to teraz môže zahriať na teplotu asi 80 stupňov celzia, tada nemá vrieť...no to je na Vás....alebo pouziť prevarenú vodu....ja používam studenú z vododvodu a nikdy sa mi neskazil vďaka kyseline sorbovej.......občasným miešaním sa cukor rozpustí....BEZ KONZERVANTU: .... keď sirup zohrejete a naplníte fľašky vymyté alkoholom horúcim sirupom, tak sa tiež nepokazí, ak máte problém s konzervantami, fľašky sa chladnutím zatvoria ako ked ich sterilizujete!
precedený...už len naliať do čistých fliaš..
bazový sirup


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< cestovinky | Bylinkové sirupy - žihľavový, mätový, bazový, materinodúškový, medovkový, púpavový, lipový, agátový.....atď. | Zapekané chlebíčky >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 42 (zobrazuje sa 41-42)<< predošlé 1, 2, 3
gabriela z. (gabca2408) ID 36679 (11.6.2008, 20:51)
Lucka,ten sirup nevaríme *-)
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (11.6.2008, 21:11)
Gabika nevarime ^o)ale niekto dava prevarenu , ale nie horucu vodu. Ja to robim takto a v pohode....len som uz nestihla ten agat, som nanho zvedava :-$ten som este nechutnala (drink)
ODPOVEDAŤ
Peťka B. (Korinna) ID 45364, mimibazar.sk/korinna (11.6.2008, 19:54)
Tak toto je paráááda. (Y)
Ja totiž každý rok chcem robiť bazový sirup, len vždy voláko prepasiem obdobie, kedy kvitne. Nevedela som, že to funguje aj s inými rastlinkami. ;-)
Takto mám šancu na dobrý sirup po celý rok. (plaz)
Tie z obchodu mi vôbec nechutia, navyše - veď je to len cukor a prečistená ropa... (pst)
ODPOVEDAŤ
Ivka V. (iviatko) ID 262, mimibazar.sk/iviatko (11.6.2008, 21:12)
tak vyskusaj sirup YO a uvidis, ze su to skvele sirupy (Y)
ODPOVEDAŤ
Eva S. (kao) ID 1893, mimibazar.sk/kao (12.6.2008, 14:32)
Ivka, suhlasim, to su dobrucke sirupy.. obcas si ich supneme aj do sampusu ;-)

a Tebe Lucka.. vďaka.. :-)
ODPOVEDAŤ
Peťka B. (Korinna) ID 45364, mimibazar.sk/korinna (12.6.2008, 13:03)
Ešte som neskúšala, ale hodnotím pozitívne. Podľa ingrediencií na obale vyzerá byť naozaj poctivo prírodný. (Y) Navyše má peknú fľašu. Na sirupy ako stvorená. :-)
ODPOVEDAŤ
Božena K. (Boďka70) ID 13388, mimibazar.sk/bodka70 (12.6.2008, 9:02)
presne tak, to je je jediný sirup, ktorý kupujeme, a jediný, ktorý vonia po ovocí. Je drahy, ale je super, ja nemam nervy na varenie sirupov.
ODPOVEDAŤ
Peťka B. (Korinna) ID 45364, mimibazar.sk/korinna (12.6.2008, 13:07)
U mňa je vždy skôr problém dať dokopy všetko, čo potrebujem k zaváraniu. Tak už som si tiež vyhliadla niektoré ovocné kompótiky v konzervách a prírodne sa tváriace džemíky do koláčikov. Aspoň ušetrím nervy, keď stále myslím na to, že treba ísť kúpiť a takmer určite sa mi to podarí všetko prepásť. *-) A keď sa občas zadarí niečo aj zavariť, tak som len rada. (plaz)
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (12.6.2008, 9:56)
Mate pravdu tie su vyborne, len kazdy nanho nema :'(a ked sa míňa na hektolitre ako u nas pri dvoch vecne smadnych pubertakoch 8o|tak to pekne lezie do penazi a tento vychadza na sedem deci na takych 25sk ;-) ^o)
ODPOVEDAŤ
Celkom: 42 (zobrazuje sa 41-42)<< predošlé 1, 2, 3
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu